Поликистозни яйчници - Тема 6

• 31 550
  • 556
  •   1
Отговори
# 165
  • БУРГАС
Здравейте дами:) Flowers Hibiscus
Имам едно малко питане към Вас или по-скоро едно малко окуражение
Опитваме за второ детенце, но нещата от половин година бият на камък
И при първата бременност отне време, но тук нещата са явно малко по-сериозни
От тинейджърка си бях с проблемен цикъл, и така си продължава и до днес, последните ми пъти (мин.месец) се вижда ясно, че става въпрос за поликистозни яйчници и това ме притеснява, естествено са предприети мерки но....
Като всяка жена имам своите притеснения, дали нещата ще се случат
Някоя от Вас сблъсквала ли се е с подобна ситуация, как преминава всичко?

# 166
Здравей, Mama-D-,
трябва да не забравяме, че поликистозните яйчници не са от много сериозните репродуктивни проблеми, въпреки че могат да проточат опитите дълго време. Ако само това е проблемът, те съветвам да прибегнеш към стимулация с лекарства и фоликуметрия (следене ежеседмично с ехографски прегледи), в повечето случай това води до страхотни резултати!

# 167
Здравейте!
Моля за съвет!
На 23 години съм, откакто се знам имам нередовен цикъл. Винаги съм ходила на гинеколози за нередовна менструация, или някакво течение. Често ми се случва да имам кафеникаво червени течения между циклите. Всеки път пих противозачатъчни, правих изследвания за хормони и нищо. Последните месеци съм пила антибиотици за уреаплазма която ми откриха и ги приключих средата на декември 2022. Януари месец се случи нещо много странно дойде ми 2 пъти(случвало ми се е доста пъти) но първия път като ми дойде цикъла беше 10 дни и след 6 дни като спря пак ми дойде  до сега още съм в цикъл от 26ти януари до днес 4 ти февруари. Странно е защото ме боли таза и долу ниско в корема. Отидох на гинеколог вика нищо ти няма, сиг е овулация. Отидох на др гинеколог и ми казва че имам поликистозни яйчници. Каза да направя изследвания на хормони, инсулин, глюкоза, типичните изследвания, които вече ми ги правиха. Сега ги гледам и няма нищо освен леко повишен тестостерон. Моля ви за съвет, според вас какво е и на някой случвало ли му се е, притеснявам се че не мога да намерят от какво е. Искам просто да ми е нормален, много ми пречи на половия живот.

# 168
Висок е инсулина ви  на гладно. Трябва да е под 10. За мен имате инсулинова резистентност. Инсулинът контролира всички хормони в тялото,  включително и половите. Щом ви е висок инсулина,  вероятно похапвате повече бързи въглехидрати / захар,  тесто,  ориз,  джънк,  готови колбаси/.  За да свалите инсулина,  оправете храненето,  наблегнете на месо,   яйца,  риба,  зеленчуци във вид на салати.  Много полезно четиво:

https://www.tuitnutrition.com/2019/06/pcos.html?m=1

Може да хвърлите едно око на първия пост в темата за инсулиновата резистентност в диетичния подфорум.

# 169
Преди да започнат да ви лекуват от инсулинова резистентност ви препоръчвам да си направите нови изследвания защото на мен ми бяха направили грешно изследването за инсулинова резистентност и после си направих ново и всичко си ми беше наред. Относно високия тестостерон от който лекуващия ви гинеколог ще каже, че имате поликистозни яйчници и аз се мъча вече почти две години да лекувам тая гад и какви ли не лекарства не пих (без противозачатъчни, такава гад не пия) и тестостерона не се намалява даже грам и проблемите с цикъла си ми продължават.

# 170
Висок е инсулина ви  на гладно. Трябва да е под 10. За мен имате инсулинова резистентност. Инсулинът контролира всички хормони в тялото,  включително и половите. Щом ви е висок инсулина,  вероятно похапвате повече бързи въглехидрати / захар,  тесто,  ориз,  джънк,  готови колбаси/.  За да свалите инсулина,  оправете храненето,  наблегнете на месо,   яйца,  риба,  зеленчуци във вид на салати.  Много полезно четиво:

https://www.tuitnutrition.com/2019/06/pcos.html?m=1

Може да хвърлите едно око на първия пост в темата за инсулиновата резистентност в диетичния подфорум.

Хм.. мерси за информацията. Но не трябва ли да е в тези референтни стойности инсулина. Нещо не ме бива да си разчитам изследванията. Август месец ми правиха пак и нямах проблеми освен тестостерона пак. А най странното е че не съм много с наднормено тегло. Снимки:

Последна редакция: нд, 05 фев 2023, 12:14 от sleepystar

# 171
И според мен инсулинът е висок. За нормални стойности се приемат около 5-6 на гладно. Ето тук може да се допитате също https://m.bg-mamma.com/?topic=1519643

Кг нямат значение. И аз съм клечка, ама имах по-висок инсулин на първия час. С хранене оправих тестостерона, който също беше висок (почти на горна граница на реф.стойности).

Последна редакция: нд, 05 фев 2023, 14:00 от Jupiter sea

# 172
Може да са в референтни граници, но някои от изследванията не са добри. Например съотношението LH/FSH - типично за СПКЯ LH е с по-високи стойности от FSH. Проблемът не е само в тестостерона.
Пиете ли инофолик или някое от подобните с инозитол?

# 173
Може да са в референтни граници, но някои от изследванията не са добри. Например съотношението LH/FSH - типично за СПКЯ LH е с по-високи стойности от FSH. Проблемът не е само в тестостерона.
Пиете ли инофолик или някое от подобните с инозитол?

Не още нищо не пия. Аз разбрах за СПКЯ на 1 ви и сега ми излязоха резултатите. Утре съм на Гинеколог и започвам лечение. А някой имал ли е такава менструация. Този януари ми идва 2 пъти от 12 ти до 20ти и от 26 ти до сега още съм в цикъл, с болка в таза и яйчниците. Това нормално ли е за СПКЯ?
CryCryCry

# 174
За СПКЯ нормалното е да ти закъснява или да нямаш с месеци менструация. Може да има зацапване около овулация, но не е така продължително, затова е добре да те види лекар, може причината за това кървене да е друга.

# 175
Хормоните пътуват в кръвта, придружени от транспортни протеини - за половите хормони това е (SHBG). Колкото по-висок е инсулина, толкова по-нисък е  глобулина (SHBG), свързващ половите хормони. Ако няма достатъчно протеини носители като SHBG, тогава тестостеронът се носи свободно в кръвта и излиза висок свободен тестотерон в изследванията.

https://www.dietdoctor.com/pcos-and-hyperandrogenism-pcos-7

Храната е нашето лекарство!

Последна редакция: нд, 05 фев 2023, 14:17 от lu_lu

# 176
Аз ч
Пък имам и висок  SHBG и висок тестостерон и висок свободен тестостерон. Ходи разчитай после изследванията 😀 ..

Такова кървене съм чувала от момичета с ендометриоза и опреелено не е нормално каквата и диагноза да имаш. Аз лично съм имала двоен цикъл за месец при приемане на ОК, но не тежък и продължителен.  Но както е написала Есмералда, по-скоро липсата на менстр. е типичен симптом.

# 177
Тези референтни 3-25 на инсулина са за диабет и други крайни състояния. 18 е много високо.

Юпитер или който знае, какво харанене за тестосерона?

# 178
Одри, нисковъглехидратно. Но пък разбутах щитовидните хормони с този вид хранене и преминах на балансирано.

# 179
Тези референтни 3-25 на инсулина са за диабет и други крайни състояния. 18 е много високо.

Юпитер или който знае, какво харанене за тестосерона?

Чай от джоджен, погледни в интернет. Може и мента, но не е така ефективна като джоджена.

Общи условия

Активация на акаунт