Поликистозни яйчници - Тема 6

• 31 542
  • 556
  •   1
Отговори
# 150
Привет, момичета!
Със СПКЯ съм плюс тромбофилия. От известно време се следя при Калчев, като този понеделник(14.11) правих изследване за проходимост на тръбите (Слава Богу, всичко там е страхотно!) и д-р Калчев видя 19мм нараснал фоликул. Следващите два дни не можахме да пробваме за бебе, а вчера вече беше отрицателен теста за овулация. Въпросът ми е следният: от тази сутрин имам розовеникаво зацапване като преди цикъл, но менструация знам че идва 10-11 дни след овулация...някоя минавала ли е подобно нещо и дали според вас става въпрос за киста - не ме боли нищо?

# 151
Често има зацапвания около овулация, не бих се притеснявала.

# 152
Здравейте. Имам поликистозни яйчници а с моя приятел искаме да имаме бебе. Бях при гинеколог поради липсва на менструация  и ми изписа едни прахчета Пикозитол. Някой дали ги е бил и след колко приема на прахчета ви е дошла менструацията ? Благодаря ви.

# 153
Здравейте, на 25г съм, опитвам се да забременея от 2г, а откакто ми е дошъл цикълът е нередовен (1 път годишно) и съм с поликистозни яйчници. През тези 2г съм посетила доста лекари и ежемесечно, а от година ежеседмично се следя. Минах през д-р Коларов, от чийто кабинет след 8-месечно посещаване си тръгнах разочарована, за него мога да разкажа допълнително. Насочих се към д-р Шефкетова, от която съм доволна, въпреки че все още нямам успех. Направила съм каквито се сетите изследвания, нямам инсулинова резистентност, няма и някакви сериозни причини за лошото състояние на яйчниците ми, не се повлияват положително от добавки. Проблемът при мен е че имам запушена тръба, овулирам много трудно (3 пъти за 2г) въпреки стимулация с Кломифен и инжекции. Понякога не образувам фоликул изобщо, повечето пъти не се пука фоликула въпреки инж. Наскоро имах овулация след много усилия, но беше от страната на запушената тръба. Тенденцията сочи, че яйчникът, където е проходимата тръба, образува мноооого рядко фоликул, за последната 1г не е въобще. Последната стимулация пих 2х5 Кломифен и 6 инж бемфола и нито един от яйчниците ми не образува фоликул. Доста е объркана ситуацията, мога да пиша с часове. Но в крайна сметка с докторката решихме да преминем към инвитро. Търся жени със сходен случай, притеснявам се за стимулацията как ще протече, имам чувството че яйчниците ми спират да реагират на каквато и да била стимулация. Моля ако някой е имал сходни проблеми с поликистозата да сподели, благодаря!

# 154
И аз имам проблем с нередовен цикъл откакто се помня и последните една, две години ходя по различни гинеколози, обаче при мен нередовния цикъл върви и с едно гадно бяло течение и при мен казаха, че имам поликистоза и ми откриха бактерия заради която ми е течението. Какво ти предписаха за нормализиране на цикъла и преди да започнеш опитите за бебе нормализира ли си цикъла?

# 155
@E714 интересно ми е теб какво те съветват гинеколозите за нередовния цикъл. Аз през годините не съм се отнасяла особено сериозно към проблема, може би заради това  че майка ми не беше притеснена. Пила съм дуфастон, но не продължително, когато го спирах, спираше да има ефект. Пила съм вечерна иглика, без резултат. Година преди бебеправенето се бях заела сериозно с проблема, пиех утрогестан по спомен по дълго време, отново след спиране никакъв ефект. Имаше месеци в които на преглед ми казват състоянието на яйчниците ти не е лошо, но цикълът все не идваше. При др Коларов пих 3,4 месеца противозачатъчни след като ги спра имах редовен цикъл за 1 месец и после пак спираше. След толкова лекари и мнения, не съм чула за подход, който работи безотказно за разрешаване на проблема. Препоръчвам тест за инсулинова резистентност, защото съм чувала, че тогава диетата работи. Просто при мен и това не е сработвало, защото нямам такъв проблем и съм с нормално тегло.

Последна редакция: пн, 12 дек 2022, 14:24 от lazycapri

# 156
При мен в момента нормализирам цикъла пила съм дуфастон (от тази отрова качих над 15 килограма) после пиех инофолик ефектът с цикъла е докато пиеш после не помагат даже само два, три месеца имаха ефект и после не. Сега пия Сайкъл баланс за сега най-успешното откритие на сегашната ми гинеколожка, смених 3 гинеколожки и още ще сменям докато не открия тази която наистина иска да ме лекува а не да ме трови! В никакъв случай не искам и няма да пия противозачатъчни! Докато не си нормализираш цикъла дори и предизвикван да е няма как да станат опитите за бебе. Според мен трябва да смениш гинеколога ходи в други лаборатории направи си нови изследвания защото много лаборатории правят грешки и някои от изследванията се правят грешно,  на мен единствения ми хормон който не е наред е тестостерона той ми е висок и от там и от прегледа с видеозона ми казаха, че имам поликистоза.

# 157
Сменила съм наистина много гинеколози наброяват над 20, 8м се опитвах да “поправя” хормоните с Коларов без успех. Ако някой има препоръки към гинеколог регулиращ цикъла, да вдигне ръка. Пила съм инофолик, сега пия сайкъл баланс, витафолат, омега 3 и аспирин от време на време, вследствие слаб кръвопоток в малкия таз. Мисля да се насоча към акупунктура и физиотерапия.

# 158
За гинеколог не мога да ти предложа защото и аз съм в същото положение и се боря упорито, но винаги ефектът е много кратък. Интересно ми е само като каза на гинеколога, че правите опити за бебе какво ти изписа и нормализира ли ти цикъла по време на опитите, защото мен най-голямият ми страх е че ще имам проблеми при зябременяването и за това в момента се опитвам да оправя цикъла.

# 159
Не е реагирал специално гинекологът, когато казах, че правим опити, а ми назначи някакви изследвания и започна да ми следи овулацията. В последствие ми препоръчаха противозачатъчни 1,2м, защото имало отзиви, че като се спрат жените забременявали на следващия месец, докато хормоните са прясно “регулирани” от хапчетата. Искам да те посъветвам да не си казваш, че ще имаш проблеми от сега, има много истории на жени с нередовен цикъл, които са забременявали бързо. Всичко е много индивидуално, но процесът, който има пряко влияние за забремняването е овулацията. Може да попиташ гинеколога ти дали има притеснения за овулацията ти, да я проследите с преглед или тестове, ако тя е окей признаци за притеснение няма. Има много жени с редовен цикъл привидно перфектен и липсваща овулация. При мен тя отсъства 90% от времето, но не се търси причината+решението, а се замаскира. Твърдят че бременноста е най-добрия лечител.

# 160
Здравейте!

От 2020 г. ми установиха поликистоза на яйчниците. Предходната година приемах противозачатъчни и след спирането им цикълът ми "полудя", след което последва и поликистозата. От 2020 г. съм обиколила над 10 гинеколози, пила съм всякакви продукти (Иногинол 9 месеца без подобрения, витамини, дуфастон, утрогестан, фолиева киселина, профекунд). Състоянието ми не се подобрява, цикълът ми идва или на 15 дни, или на 40 дни. Понякога е кафяво зацапване, друг път адски болки, силно кървене, повръщане и диария. Също с приятеля ми правим опити за бебе, но не се получава вече 4 месеца.
Този месец посетих ендокринолог - след преглед и кръвни изследвания (недобри показатели, типични за поликистоза с липса на овулация) ми препоръча прием на Инофолик комби и проследяване дали имам доминантен фоликул. След поредния незадоволителен преглед при АГ, моля да ми препоръчате добър специалист в София, който наистина разбира от проблем, изслушва пациентите и предприема адекватни мерки.
Благодаря предварително!

ПС: Нямам инсулинова резистентност.

# 161
Здрасти, Moonflowerchild,
състоянието ти напомня на моето с разлика на това, че при мен цикълът не идва месечно. Не разбрах дали си проследявала овулация с фоликуметрия. Съветвам те да се обърнеш към репродуктивен лекар, а не просто АГ. Препоръчвам стимулация с хапчета. При ужасно много жени това е пътят към успеха с бебето. Както вече споменах аз съм доволна от услугите на др Шефкетова, много добри отзиви има и за Калчев. Според мен е много важно мястото, което посещаваш да пази история на прегледите, а да не се налага пациентът да помни, припомня и разказва всичко наново постоянно. Друго, на което трябва да се обърне внимание при избора на лекар е той да работи с друг гинеколог, ако вашият лекар не е на работа по каквито и да било причини. Многократно лекар, при когото ходих, буквално е прецаквал стимулацията ми защото не ми вдига, за да си запазя час, а пеи стимулацията е много важно нещата да се случват по определено време, както и се представях почти наново ежеседмично. Също така искам да вметна, че в Токуда за ежеседмичен 2-минутен преглед на ехограф давам 30лв, а при други лекари съм оставяла ежеседмично за същото нещо по 80лв. Не оставяйте да ви взимат парите на вятъра.

# 162
Здравейте, откриха ми СПКЯ преди около 6месеца и отказах да пия противозачатъчни, като опитах с най-добрата билкарка в града и никакви резултати, а уж за 3 месеца трябваше да се излекувам, дори си мисля вече че бърка синдрома с кисти на яйчниците .
Въпроса е че в началото преди да го открием ми идваше за 12-15 дни и си мислих че е нещо хормонално, но хормоните ми излязоха наред и въпреки това сега с тези часове цикъла ми продължава около 20-30 дни и не е обилен , какво бихте ме посъветвали.  Изобщо СПКЯ ли имам?
Четох че е свързано с нередовен цикъл, а не с увеличаване на дните на цикъла какво мислете от опит, какво бихте ме посъветвали ?

# 163
Бих Ви посъветвала да спрете да пиете боклуци, дадени от кой знае кого. Билките не са безобидни, могат да бъдат всъщност много опасни. Отидете на лекар, пуснете си изследвания на хормоните, направете тест за ИР.

# 164
Здравей, Neli Q,
има разлика между синдром на пкя и пкя. Има конкретни признаци, по които може да се разпознае синдромът на пкя - поликистозни яйчници, липса на овулация и високи мъжки хормони (2 от 3 признака да нуждни за потвърждение на спкя). Диагнозите се поставят от лекар.
Мисля, че да ти идва на 12-15 дни НЕ е признак на безпроблемен цикъл и ок хормони, а цикъл с подължителност 20-30 дни е нормално. Направи си контролен преглед при гинеколог, за да каже какво е състоянието на яйчниците ти сега. Ако имаш съмнения в предния лекар, по-добре потърси мнение при някого другиго. Колкото до билките, да, трябва да се внимава с тях относно дозата. Може вече да са ти помогнали или да има нужда от по-дълъг курс. Нещата там са строго индивидулни, не изключвам факта да не помагат на всеки, но по-скоро биха помогнали отколкото навредили. Много често ПКЯ са свързани с инсулинова резистентност и се подобряват с диета. Провери дали това не е твоят случай. Успех!

Последна редакция: вт, 17 яну 2023, 12:16 от lazycapri

Общи условия

Активация на акаунт