Поликистозни яйчници - Тема 6

• 31 538
  • 556
  •   1
Отговори
# 135
Здравейте момичета, моля да ми препоръчате добър гинеколог който да разбира от поликистоза по възможност да е жена и да работи със здравната каса от Пловдив, Пазарджик или София няма значение! Спешно ми трябва добра лекарка защото нещата не вървят на добре, мислех че от инофолика всичко се нормализира.. но след спирането му ми излезна страшна алергия и нещата със цикъла не се оправят, започнах да изпитвам и болки в яйчниците отделно имам и течение.. Моля ако някой познава добра лекарка да даде информация, благодаря!!

# 136
Добра, лоша .. всички изписват едно и също. Вече дори спрях да ходя при частни, а минавам през работещи със здравна каса. Съветите са еднакви.

Относно коя е добра.. много е относително. 5 различни мнения може да получиш, затова влез в Супердок и виж рейтинг. Мисля, че и тук във форума имаше списък, но мненията винаги са разностранни. Но за да не е спам, последно ходих при Д-р Констанца Нейкова, София, и съм доволна.

# 137
Търсете репродуктивен ендокринолог, не гинеколог.

# 138
В Супердок негативните мнения много рядко ги публикуват - писала съм няколко и познайте дали са видели бял свят.
И аз се присъединявам към идеята да отидете в репродуктивна клиника, гинеколозите там разбират доста повече от поликистоза.

# 139
Аз под добра докторка имам предвид някоя която да не ме тъпче с противозачатъчни и да знае други лекарства освен дуфастон и инофолик. Последната докторка при която ходих уж беше много добра, да обаче аз исках да посетя и ендокринолог взех си от нея направление за ендо и тя като ми се развика, че нямало смисъл тя щяла да ми изпише същите лекарства и подобни неща … Еми да ама не.. добре, че отидох при ендо защото там разбрах, че имам алергия или по-скоро страничен ефект от инофолика и го спрях. Обаче не случих и на ендокринолог защото жената ми гледа резултатите които са много добре за щитовидната жлеза и ми изписва, че съм имала уголемена щитовидна жлеза а мен резултатите за нея са ми добре… Grinning Та за това моля за мнения да е някоя жена с опит и да знае какво е поликистоза защото явно тези при които ходя аз и идея си нямат какво е …

# 140
Аз и в репродуктивна клиника ходих. 90лв за 2 мин преглед. Нищо не ми каза и пак се стигна до противозачатъчни.
Аз не знам ти какви лекарства очакваш. Опциите са или витамини само или разни хормони + витамини. Зависи вече кои хормони са ти в дисбаланс. Спомена щитовидната, предполагам си се изследвала подробно?

# 141
Единственият хормон който не ми е в норма е тестостерона всичко друго ми е в норма. Правих всички изследвания хормонални и за щитовидната и за инсолинова резистентност,  всичко си ми е добре, само тестостерона ми е висок. За това не искам противозачатъчни все пак съм момиче на 20 години, представете си над година  вече се тровя с дуфастон, инофолик и други подобни и мисля, че няма смисъл да продължавам с тях защото по-скоро ми вредят отколкото да ми помагат. Търся лекар който да знае нещо повече от 2 лекарства и противозачатъчни защото аз ако искам да си пия противозачатъчни ще си ги купувам сама няма да ходя на лекар !

# 142
Аз затова казвам, че е редно да се търси репродуктивен ендокринолог. Защото хормоните не е важно само да са в норма, важни са например съотношенията между тях, общата анамнеза, фамилна история и тн. Уви, аз не знам за такъв (не съм търсила) по здравна каса камо ли в Пловдив.

# 143
СПКЯ е синдром, не болест, и няма магическо лекарство, което да го "лекува". Затова и където и да отидеш, няма да ти изпишат нещо по-различно. Ако всичко ти е ок, имаш редовна менструация и никакви оплаквания, просто не вземай нищо. За тестостерона можеш да пиеш чай от джоджен или мента.

# 144
Напълно подкрепям горното мнение. Преди дни случайно попаднах на доста информативна статия за СПКЯ, линк към която ще сложа в скрит текст.
А повод щитовидната жлеза - гледа ли ви я въпросния ендокринолог с ехограф? Моята е леко уголемена, което се забелязва с ехографски преглед, макар щитовидните хормони да са в норма. При майка ми е по същия начин. С други думи, ако ви е прегледана жлезата и така, а не само по изследвания, не отписвайте ендокринолога.

# 145
Ох тази теория - от статията - "Една от вероятностите е, че е свързано с генетичен дефект в Х хромозомата на бащата /предава се от баща на дъщеря/." я бях чувала от доктор и много се смях, това е доста несериозно, по какво се различва X-хромозомата от бащата, от тази от майката. Това де факто е единия X на бабата по бащина линия и нищо не пречи същия този X да отиде в дъщеря на тази баба ...

Иначе и аз подкрепям мнението на esmeralda23, ако цикъла е редовен, дори и на 35 дена да е, ако си върви така всеки месец - няма нужда се взима нещо. Проверявайте се веднъж на 2-3 години за инсулинова резистентност, че това върви със СПКЯ дори да нямате проблем с килограмите.

# 146
Здравейте, дами
Вчера бях на генеколог който ми каза, че най-вероятно имам поликистозни яйчници и че се лекуват от ендокринолог.

Моля посъветвайте ме какво да правя? На какъв  лекар да ида? Ендокринолог ли да търся или др специалист? Благодаря 💗

# 147
Да,  имаш официалното одобрение от бгмама да послушаш гинеколога.

# 148
Аз мога да препоръчам д-р Шефкетова от Токуда, но тя не работи със здравна каса. Останах доволна от нея, тъй като веднага ми назначи ОГТТ (най-простото нещо, което другите лекари не бяха правили), резултатите не бяха никак лоши и всички лекари предвид тях и това, че съм слаба, твърдяха, че нямам инсулинова резистенстност, единствено д-р Шефкетова (и тук във форума) потвърди, че е така и ме посъветва да започна режим. След като го започнах много бързо първо инсулина, а след това и половите хормони влязоха в норми, съотношения и МЦ стана редовен. Няколко месеца по-късно заради режима станах 43 кг, но се чувствах отлично, преливах с енергия и най-важното забременях и вече дори родих, така че според мен храненето играе огромна роля, дори и резултатите от обременяването да не са “толкова лоши”.

Скрит текст:
Здравейте момичета, моля да ми препоръчате добър гинеколог който да разбира от поликистоза по възможност да е жена и да работи със здравната каса от Пловдив, Пазарджик или София няма значение! Спешно ми трябва добра лекарка защото нещата не вървят на добре, мислех че от инофолика всичко се нормализира.. но след спирането му ми излезна страшна алергия и нещата със цикъла не се оправят, започнах да изпитвам и болки в яйчниците отделно имам и течение.. Моля ако някой познава добра лекарка да даде информация, благодаря!!

# 149
Здравейте !
Пуснах си хормони на трети ден от цикъла.
Дали според вас имам поликистозни яйчници ? Ще се консултирам и с ендокринолог, но ми се иска да разбера по-скоро дали нещо не е наред. На ехограф репродуктивният ми доктор не видя кистички. Все още съм боса по темата за СПКЯ,  но почвам да чета подробно Simple Smile
LH   S        11.74       IU/L     2.40 - 12.60   
FSH   S        9.01       IU/L     3.5 - 12.5   
Estradiol   S        58.55       pg/ml     20.5 - 233   
Testosterone   S        0.79       nmol/l     0.29 - 1.67   
Androstendion   S        3.08       ng/ml     0.75 - 3.10     
17-ОН-Progesterone   S        0.25       ng/ml     0.13 - 0.89

Общи условия

Активация на акаунт