Поликистозни яйчници - Тема 6

• 31 557
  • 556
  •   1
Отговори
# 180
Каква диета спазвахте за нормализиране на тестостерона?

# 181
НВВМХ ниско-въглехидратно високо-мазнинно хранене. Месо,  риба,  яйца,  зеленчуци. Мазнините да не са от семена/ слънчгледово/ и без гадните хидрогенизирани мазнини. Маслини,  авокадо,  зехтин. Без бързи въглехидрати/захар,  фруктозен сироп в безалкохолните/, без пакетирани храни (шоколад,  вафли,  бисквити),  без нишестени зеленчуци (картофи и ориз). По-подробно първите постове на тези теми

https://m.bg-mamma.com/?topic=1439324

https://m.bg-mamma.com/?topic=1519643

# 182
Хайде и аз в тази тема... Уж нямам СПКЯ, но в амбулаторния лист ендокринологът ми е вписал хиперандрогенемия, което означава същото. Ще правя изследвания скоро и ще чета в темата. Между другото искам да препоръчам на всички книгата на Джолийн Брайтън:
https://vdahnovenia.bg/%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B8/%D0%B7%D0% … 0%B8%D1%82%D0%B5/

# 183
Одри, нисковъглехидратно. Но пък разбутах щитовидните хормони с този вид хранене и преминах на балансирано.

А мерси и без тва съм на тази заради ИР, ма и аз го карам умерено.

# 184
Здравейте. Моята история е дълга и се извинявам предварително. Явно и аз ще ви следя оттук нататък, за съжаление. През 2020 забременях, без проблем, от 2-3 опит. И от тогава ми се изсипват проблемите един след друг. Първо - гестационен диабет - наистина си бях с наднормено тегло преди забременяването. Забременях 79-80 кг. В родилното влязох 63 в следствие на много строг хранителен режим и стрес (поради което родих по спешност в 35 г.с.). След това направих ОГТТ, с лоши резултати, но не категорични диабет, а трима ендокринолози потвърдиха, че е предиабет и има спасение. Продължавам със строг режим и глюкофаж 750 мг вечер. До лятото, когато получих бъбречна криза - оказа се, че имам 11 камъка, 6 в единия бъбрек, 5 в другия. Уж трябва да следя да хвана някой, ако изкарам, но засега без ефект. Тогава по препоръка на ендокринолога спрях глюкофажа, остави ме само на режим. Свалих още - сега съм 52 кг, но продължава да ме боли нещо вдясно и личния ме прати на нефролог - той пък ми каза да си пия глюкофажа (след като 2-3 месеца не го бях пила) за да мога да си позволявам повече храни, защото така си вредя повече. Той от своя страна каза, че болката вдясно не е от бъбрек и ме прати на гинеколог. Отидох във Вита и ми казаха СПКЯ. Какво е това изобщо нямам представа. Лекарката ме накара да направя изследвания - хормони и туморни маркери… ще прикача снимка на изследванията. Та, тя каза, че трябва да си нормализирам кръвната захар, за да се оправят яйчниците. Е, да, ама аз се опитах да обясня, че КЗ не е някаква супер висока. Сутрин около 5 и малко, след ядене също не скача много, все пак съм на режим. Ако се бях отпускала едва ли щях да съм 50 кг. Каза ми да си пия глюкофажа и много стриктен режим и това е… та сега въптосът ми е - не трябваше ли да ми назначи лечение според вас? Така ли се процедира? Да търся ли друг лекар? Ако да, при кого да отида (София)? Изобщо всякаква информсция ще ми е много полезна. Иначе и тя отхвърли болката да е от гинекологичен проблем. И вече не знам какво да правя наистина… на 28 години съм. Благодаря!

# 185
Здравейте! Имам дъщеря на 14 години. От ноември й откриха поликистозни яйчници и вече четвърти месец я лекуват само с Дуфастон. Изследвания не сме пускали, според гинеколожката й е рано. Вчера беше поредният месечен преглед и отново същото, кистичките били понамаляли.

Моля за съвет и  препоръка за добър детски гинеколог. 

# 186
Mariana.marinova.t, ако не си прочела поста в началото на темата, виж го. От написанто смятам, че вероятно наистина се касае за СПКЯ, но да уточня, че не съм медицинско лице, а човек със същия проблем. За съжаление лечение няма. И проблемът не е толкова в стойностите на КЗ, колкото на инсулина. Така че действай както те е посъветвал гинеколога и се надявам да успееш да контролираш нещата с режим и движение. Иначе за болката, можеш да посетиш и гастроентеролог, за да огледат и другите коремни органи.

Елито, наскоро ми беше попаднала тема за препоръки за детски гинеколог, но не успях сега да я намеря. Все пак може да потърсите из форума, имаше не малко препоръки.

# 187
Здравейте! Имам дъщеря на 14 години. От ноември й откриха поликистозни яйчници и вече четвърти месец я лекуват само с Дуфастон. Изследвания не сме пускали, според гинеколожката й е рано. Вчера беше поредният месечен преглед и отново същото, кистичките били понамаляли.

Толкова малко дете да се лекува с изкуствен прогестерон за мен не е добре. Аз лично не бих й давала хормони и бих търсила начин за нормализиране на нещата с инофолик и овладяване на ИР, ако има.

# 188

Здравейте! Според мен се насочете към ендокринолог, за да разберете причината за ПКЯ. Там ще пуснат необходимите изследвания и  чак тогава да се изписват каквито и да е медикаменти. Отделно, прогестеронов Препарат не се изписва без допълнителни изследвания, още повече на толкова малко дете. Прогестерона няма да реши проблема, само ще го претъпи евентуално за периода на прием. Отделно, не искам да ви плаша, но в чужбина постепенно спират да го изписват на пациентите. Прави големи бели. А ако пък човек е с тромбофилия и без терапия за нея, приема продължително време такива препарати , може да стане опасно.
Вземете и друго мнение от АГ, но без необходимите изследвания не давайте да се изписват лекарства. Това не е хранителна добавка. Както по-горе са писали- има Инофолик, чист Инозитол и пр.
Не мога да препоръчам детски АГ за съжаление.

# 189
Може да са в референтни граници, но някои от изследванията не са добри. Например съотношението LH/FSH - типично за СПКЯ LH е с по-високи стойности от FSH. Проблемът не е само в тестостерона.
Пиете ли инофолик или някое от подобните с инозитол?

Не още нищо не пия. Аз разбрах за СПКЯ на 1 ви и сега ми излязоха резултатите. Утре съм на Гинеколог и започвам лечение. А някой имал ли е такава менструация. Този януари ми идва 2 пъти от 12 ти до 20ти и от 26 ти до сега още съм в цикъл, с болка в таза и яйчниците. Това нормално ли е за СПКЯ?
CryCryCry

Включвам се, да ви разкажа какво стана с това кървене и изследванията.
Каза ми АГ че ми няма нищо освен висок тестостерон което е заради СПКЯ. Няма инсулинова резистентност. Кървенето е било псевдо цикъл понеже съм нямала овулация. Спряха ми кървенето с дицинон, калции фосфо и течен витамин Ц. Сега пия линдинет за 21 дни и след това почвам Иногинол за 3 месеца. Потвърдих и с трето АГ.

# 190
Благодаря на всички за насоките!
Със сигурност ще потърся мнение и от други лекари.

# 191
Ще пиша тук, защото имам синдрома. От малка имам повишено окосмяване, на което родителите не обърнаха внимание. Винаги съм имала акне. Преди 10 години имах кисти по яйчниците, ужасно подкожно акне, тестостерон в границата, но повишен андостендион и dhea. Назначиха ми Диане 35 и се съгласих, пих 7-8 години. Реших да спра, кистите се появиха, симптомите също. Ходих при алтернативен лекар, назначи ми хомеопатия, кистите се махнах, овулация даже имам. Поне допреди 2 месеца, когато бях на гинеколог. Акнето пак го имаше, но не беше брутално. От месец започнаха пак ужасни пъпки, подкожни по врата, около челюстта, под брадичката, сякаш и окосмяването пак се засили. Мисля, че мъжките хормони пак са полудяли. Не искам да пия противозачатъчни. Прочетох тук за чай от джоджен и благодаря ще пробвам. Купих си и женско биле и дииндолилметан. Друго мога ли да направя?
 Ще изследвам и ИР, не съм с наднормено тегло, но много трудно свалям кг, и имам мазнини около корема.

# 192
Здравейте. При кисти на яйчниците, задължителен ли е някакъв нарушен менструален цикъл или пък да нямаме овулация? Тоест, възможно ли е без никакви проблеми с цикъла, все пак да имаме кисти?

# 193
Здравей fullofdreams12, въпросът за кисти на яйчниците ли е или за поликистозни яйчници, защото има разлика. При поликистозните яйчници се наблюдават множество малки фоликули на неузрели яйцеклетки, но те не са кисти. Възможно е без видими за теб проблеми в цикъла все пак да имаш СПКЯ, това го определя гинеколог. При СПКЯ Може да имаш цикъл и овулация, може да имаш цикъл без овулация или да нямаш и двете, варианти всякакви.

# 194
Принципно наскоро разбрах, че имам инсулинова резистентност. Ендокринолога ми прегледа щитовидната жлеза, нямам проблем с нея. ТСХ ми е високо. И тестостерона. И знам, че при PCOS много жени страдат точно от това. Но ендокринолога ми каза, че аз овулация си имам и наистина нямам никакви проблеми с цикъла. Затова реших да попитам тук, дали е възможно, все пак, при никакви проблеми с цикъла, да имам СПКЯ.

Общи условия

Активация на акаунт