Поликистозни яйчници - Тема 6

• 33 241
  • 572
  •   1
Отговори
# 405
Сигнора, за това споделих при мен как е. Не винаги спорта и режима са гаранция за здрав организъм. И инсулина е една скрита картинка, която не се сещат да изследват. Както и масово пропускат да го пропуснат на 60 Мин. Взимат изходно и на 120 Мин. А, че се прави една синусоида и се гледа дали има застой, не са и чували. Жената да не подскача, а да прочете добре какво споделяме. Всичко това сме го преживели и го живеем в настоящето. Защото на мен всички лекари ми казваха-за да влезне в норма инсулина, трябва движение и много вода. Като кажа, че на ден минавам над 20 000 крачки и пия по 3 литра вода на ден и не ми вярват. Не пия газирано и алкохол, в редки случаи хапвам нещо сладко(1 бонбон или парчета черен шоколад), никакви фрешове. И какво от това-пак казаха ИР, а на ехографията-прекрасни яйчници, но с поликистоза. Продължавам да си приемам всеки ден по 2х2000 мг Инозитол, но няма ефект.

Инозитола според мен помага за акнето. Иначе Берберин е по-силен относно кръвна захар

# 406
Петенце, по тези изслдвания и описаното от теб не изгледжда да имаш СПКЯ, освен ако гинекологът не е видял някакъв брутален лунен пейзаж на ехографа (доколкото разбрах, не е, даже не е ясно има ли и начална фаза на кисти).
Моят съвет е да търсиш проблема с акнето другаде - хранителна непоносимост, пипане на лицето с мръсни ръце, алергии, дерматит и тн.
Дерматолог не ти ли е предложил да пробваш ретинол или роакутан?

# 407
  • София
Загубих темата някъде и нямах възможност да се защитя като обясня, че казах, че съм спортист, не защото се имам за безсмъртна, а защото това предполага добри хранителни навици и начин на живот.

Есмералда, ретинол не мога да използвам, защото ходя на лазерна епилация и двете се ''бият'', роакутан са ми предлагали двама от 5-те дерматолога, при които съм ходила, но аз категорично съм отказвала. Отделно, че с приятеля ми мислим за детенце скоро и това изобщо не е вариант за мен. Нещо го предизвиква, но не мога да разбера какво и това си е. Пробвах с изключване на различни храни, но не изглежда като да е от храна.

Сега съм притеснена, че е възможно да са ме диагностицирали грешно със синдром на поликистозни яйчници и аз от 7 месеца пия някакви неща за поликистоза. Пазя си и ехографа, но не ги виждам тези кисти, честно ви казвам. Тогава АГ ми каза, че има точно начална фаза - не ги виждам и не знам изобщо какво гледам.

Имам записан час за юни при друг гинеколог, който трудно избрах по мнения и ровене в интернет... какво да ви кажа - дано уцеля на свестен. Та ще споделя с него всичките ми тревоги и да видим той какво ще каже.

# 408
Аз съм като развален грамофон в тази тема, но отново ще кажа, че има голяма разлика между поликистозни яйчници (наричани още поликистозна яйчникова морфолофия/поликистоза/PCO/PCOM) и синдром на поликистозните яйчници (СПКЯ/PCOS). Яйчникова поликистоза може да е проявление на СПКЯ, но сама по себе си не е достатъчна да се постави такава диагноза. Има си критерии, спрямо които се поставя диагноза синдром на поликистозните яйчниците, а именно да са изпълнени 2 от 3 условия:
- поликистозна яйчникова морфология с над 12 фоликула в поне един от яйчниците ИЛИ обем на поне от яйчниците над 10 куб.см
- високи андрогени (по симптоматика или доказано с изследвания)
- олигоаменорея - нередовен цикъл с продължителност над 35 дни или по-малко от 8 цикъла годишно.
Съотношение ЛХ/ФСХ, както и АМХ може да подсказват СПКЯ, но не се приемат за достатъчно достоверни, за да бъде поставена диагноза на база тях.
Ако има само поликистозни яйчници, а всичко друго е наред, значи не е СПКЯ. Съответно проблема за акнето трябва да се търси другаде.
А поликистозните яйчници сами по себе си не са проблем или пречка за забременяване.

# 409
Петенце, ако ще пускаш още изследвания, възползвай се да провериш как е и пролактинът.
Дано откриете къде е разковничето.

# 410
  • София
Уф, става все по-заплетено, но искрено ви благодаря за съветите. 2402, нямам нито едното от трите... затова започвам да си мисля, че диагнозата ми е грешна. Цикълът ми е абсолютно редовен на 28 дни, както нямам и завишени андрогени, нито косопад, нито ИР.

Предполагам, че докторът ще иска нови изследвания или поне нещо в допълнение на тези, та ще го пусна и него задължително.

В този ред на мисли, ако някой е от София и се сеща за някое име на гинеколог, което да мога да посетя, ще съм много благодарна. За сега си избрах този доктор:

https://superdoc.bg/lekar/d-r-ivan-dimitrov-1800

# 411
Ще кажа друго – съвременните лекари, които работят по методите на доказателната медицина, дори не изискват никакви хормонални изследвания, ако цикълът е редовен.

# 412
  • Благоевград
Аз мисля, че добър ендокринолог и репродуктивен гинеколог ще решат загадката.

# 413
В този ред на мисли, ако някой е от София и се сеща за някое име на гинеколог, което да мога да посетя, ще съм много благодарна. За сега си избрах този доктор:

https://superdoc.bg/lekar/d-r-ivan-dimitrov-1800

Ох, само не при този ... Имах нещастието веднъж да го посетя в Люлин, абсолютен търгаш, 30 мин ми държа лекция за рака на маточната шийка, за да ми пробута платена колпоскопия, при положение, че му обясних, че преди 3 месеца имах правена цитонамазка с добър резултат. А бях отишла и за съвсем друго. Бягай далече от този.

От Юнакова в Щерев бях доволна аз. Там имат и добра ендокриноложка.

# 414
  • София
За Мария Юнакова ли става въпрос? Че гледам в интернет..

А за този имаше доста позитивни мнения в една доста голяма женска фейсбук група.

# 415
Да.
Иначе за този лекар не ти пречи да отидеш и да провериш сама.

# 416
  • София
Благодаря за препоръката. Прочетох хубави отзиви за Юнакова и си записах час за 11.06 Часът ми при този е за 13-ти така или иначе, засега няма да го отненям, ще видя как ще протече прегледа при Юнакова и ще преценя. Хиляди благодарности.

# 417
Успех. Според мен не си със СПКЯ, но дано се намери причината за акнето.

Между другото, Супердок изобщо не публикува негативните отзиви, тъй че не бих се водила по мненията там.

# 418
  • София
Точно това щях да кажа, че съмнително всички лекари там, без значение по какво са лекари, са супер хвалени. Изобщо не им вярвам. Този въпросния го намерих по препоръки във фейсбук група, но ти направо ме отказа Grin

# 419
  • София
Здравейте 😊 Днес мина прегледа ми при д-р Юнакова. Ще се опитам да се абстрахирам от това колко пари платих, че прегледа ми премина след 55мин закъснение и че общото му времетраене беше под 5мин, защото трябваше да излиза. Определено това ме изнерви.

Бях й донесла снимките от предишния ехограф като исках да ги погледне и сравни със сега, след като 7 месеца пиех инофолик комби, но тя не ги отрази. Погледна само изследванията, които бях качила и тук и каза, че изглеждат нормални, но ми обясни, че когато лутеинизиращият хормон е по-нисък от стойностите в ...ох, забравих коя фаза, това е един от симптомите за поликистозни яйчници. Обясни ми,че поне 3 условия трябва да са налице, за да се констатира синдром на поликистозни яйчници, при мен каза, че има 2 от 3 като едното беше това с лутеинизиращия хормон,  второто, че макар че андрогените ми са в норма, не означава, че нямам завишени рецептори. Изписа ми берберин като нямах възможност да й кажа, че го пия от месеци, просто защото това всичкото, което ви казвам, буквално се случи за под 5мин, посъветва ме и ми изписа противозачатъчни, защото на моята млада възраст нямало какво да ми навредят... категорично съм против. И каза, че поликистозата винаги е и на двата яйчника, няма как да е само единия (както при мен беше уж само левия), видя около 15 фоликула на левия и също толкова на десния. Замълчах си за неактивна раничка на шийката на матката, която знам, че имам, тя дори не я спомена. Сигурно е добър лекар, просто се почувствах претупана.

Не знам какво да кажа, направя вече, няма нещо, което да се препоръчва да правя и аз да не го правя и очевидно не дава резултат, защото все още са си там тия фоликули и ако е вярно, че преди са били само на левия, то вече са и на десния.

Сега се чудя дали да ходя при Иван Димитров в петък. Не съм си отменила часа все още. Проблемът ми с Юнакова е всъщност "лечението", което ми изписа. Не искам противозачатъчни, а другото, което ми изписа, е абсолютен бошлаф.

Последна редакция: ср, 11 юни 2025, 14:30 от Петенце

Общи условия

Активация на акаунт