Поликистозни яйчници - Тема 6

• 33 273
  • 572
  •   1
Отговори
# 345
Трябва хормонални изследваня така ли?
Абсолютно. Единият вариант е да отидете с готови изследвания, което за мен е по-добре,  другият да отидете и специалистът да назначи.

# 346
Здравейте, можете ли да препоръчате добър гинеколог в София, който лекува адекватно СПКЯ и да овладее прекомерно окосмяване? 🙄

# 347
Здравейте, можете ли да препоръчате добър гинеколог в София, който лекува адекватно СПКЯ и да овладее прекомерно окосмяване? 🙄

Здравейте, за съжаление за София не мога да Ви помогна, но имайте педвид, че това е синдром и не се лекува. Може да смекчите симптомите, но не и да го излекувате напълно. Моя съвет, както и с дамите тук сме коментирали е да потърсите освен АГ и ендокринолог, които също ще Ви помогне. Успех и дано съм помогнала по някакъв начин.

# 348
Здравейте пуснах си хормонални изследвана  и лутеинзираш хормон е висок това означава ли че имам поликистозни яйчници защото лекарката не ми даде много добро обеснение. Вика ми имаш кисти на яйчниците   И ми претписа inofolic combo hp е това не знам за какво е да нормализира хормона или да мога да забременея ?  Също я питах дали от този хормон имам акне тя вика заради кистите.

# 349
Колко е висок? ФСХто е колко? Инофолик е хранителна добавка, която нормализира менструалния цикъл. Фолиева киселина, която има в съставката, необходима за здравословна бременност. Като цяло продукта може да има влияние и върху хормоните, при всеки е различно

# 350
А може ли да се забремени от infolic combo hp  защото и казах че немога да забременея. Та да не ми е дала за това защото когато ми каза за кисти и аз бях в шок  направо не я чувах какво говори

# 351
Инофолик е хранителна добавка, а не лекарство. Мио-инозитола влияе добре на кистите в Я. Когато се балансират нивата на ФСХ, ЛХ и се повиши нивото на Естрадиола (за да има качествена яйцеклетка), може да настъпи бременност. Освен това трябва да се уточни с лекаря какво и кога да се следи и контролира.
Аз се изумявам, как се ходи на лекар, казват му имаш кисти, а не образувание и се изпада в паника. Това е поправимо, но е важно да слушате лекарите. Няма как да се даде повече информация за вашето състояние, след като вие не споделяте нищо. Какво е съотношението на ФСХ:ЛХ? Как са другите хормони и витамини? Какъв специалист ви е прегледал-репродуктивен или не? Отделно, каква доза е изписана от Инофолик? Ако е 1 Табл. на ден, това е нищо. Та тя съдържа едва 550 мг инозитол. Отделно, а не харесвам такъв тип добавки. Приемам самостоятелни добавки, защото фолиевата киселина не я усвоявам в тази и форма, а само под мета форма. Изследвани ли са генетичните фактори?

# 352
Здравейте, искам да попитам дали някои от дамите имат като моите симптоми диагностицираха ме с СПКЯ преди време правих изследване на хормоните и тестостерона беше завишен примерно при максимум 0.53 моят беше около 1, след това забелязах окосмяваме около зърната липса на менструация нямам, но всеки месец имам и менструация  +някакво като слабо кървене (кафеникаво течение като с парцали) което продължава не малко дни то е слабо не е обилно и усещам болка все едно всеки момент ще ми дойде, гинеколожката ми изписа Белара и Пикозитол, но промяна не виждам ще ви бъда благодарна, ако споделите нещо по тази тема дали някоя от вас е имала тези симптоми, ако да трудно ли е забременяла как се е преборила с тях и също ще бъда благодарна да ми препоръчате добър генеколог които е специалист и знае доста за СПКЯ, просто съм ужасно уплашена при 3 лекаря ходих никой някак си не може да ми помогне.

# 353
Здравейте, искам да попитам дали някои от дамите имат като моите симптоми диагностицираха ме с СПКЯ преди време правих изследване на хормоните и тестостерона беше завишен примерно при максимум 0.53 моят беше около 1, след това забелязах окосмяваме около зърната липса на менструация нямам, но всеки месец имам и менструация  +някакво като слабо кървене (кафеникаво течение като с парцали) което продължава не малко дни то е слабо не е обилно и усещам болка все едно всеки момент ще ми дойде, гинеколожката ми изписа Белара и Пикозитол, но промяна не виждам ще ви бъда благодарна, ако споделите нещо по тази тема дали някоя от вас е имала тези симптоми, ако да трудно ли е забременяла как се е преборила с тях и също ще бъда благодарна да ми препоръчате добър генеколог които е специалист и знае доста за СПКЯ, просто съм ужасно уплашена при 3 лекаря ходих никой някак си не може да ми помогне.

Здравей,  поликистозата има 4 вида като са леко различни симптомите. По принцип изследвали ли сте прогестерона и естрогена и лтх фсх , кортизол хормоните. Кръвна захар и инсулин също тествани ли са? Ендокринолог може да ви свърши работа. Тези контрацептиви, които са ви изписани не се препоръчват. Докато ги пиете може и да има ефект, но допълнително разбъркват хормоните. Пикозитола е добър старт, но е слабо като милиграма. Ако не сте изследвали всички тези хормони и тн го направете и трябва да промените начина си на живот, хранене и спорт ако искате да смекчите симптомите на синдрома. Като заместител на тези прахчета бих препоръчала чист инозитол и берберин. И противозачатъчните да се ориентирате да ги спрете след свършване на курса. Има доста билкови алтернативи. Просто трябва да елиминирате инсулина като евентуален причинител на дисбаланса в тестостерона. Л-Карнитин, ментов чай и чай от листа на малина също се препоръчват.

Последна редакция: пн, 31 мар 2025, 22:03 от Simply_fun

# 354
  • София
Аз сигурно съм някакъв феномен, още не мога да разбера как е възможно да имам ''начална'' поликистоза с абсолютно всички хормони в норма. Изследвани са ми кръвна захар, женски хормони, андрогени, всичко ми е в норма. Но пък за сметка на това имам акне по лицето. Чудничко.

# 355
То вече дори при хормони в норма пак се доказва дисбаланс. Примерно лтх и фсх дори да са в норма над 7 се брои за високо,  особено ако лтх е 8 а фсх 4 , примерно. Това си е чиста форма поликистоза. Също така може да има естрогенова доминантност ако прогестерона не е достатъчен и е по-нисък, въпреки че е в норма.  Също така инсулина и кръвната захар може да са в норма, но близки до горната граница Също е индикация за инсулинова резистентност. За това се гледат захар и инсулин от обременяване с глюкоза,  с трикратно вземане на кръв. Щитовидните и те знам , че ако са на границите Също са индикация. Общо взето аз така само с общи изследвания и уж нищо ми няма влача 15 години акне и косопад...

# 356
Здравейте, искам да попитам дали някои от дамите имат като моите симптоми диагностицираха ме с СПКЯ преди време правих изследване на хормоните и тестостерона беше завишен примерно при максимум 0.53 моят беше около 1, след това забелязах окосмяваме около зърната липса на менструация нямам, но всеки месец имам и менструация  +някакво като слабо кървене (кафеникаво течение като с парцали) което продължава не малко дни то е слабо не е обилно и усещам болка все едно всеки момент ще ми дойде, гинеколожката ми изписа Белара и Пикозитол, но промяна не виждам ще ви бъда благодарна, ако споделите нещо по тази тема дали някоя от вас е имала тези симптоми, ако да трудно ли е забременяла как се е преборила с тях и също ще бъда благодарна да ми препоръчате добър генеколог които е специалист и знае доста за СПКЯ, просто съм ужасно уплашена при 3 лекаря ходих никой някак си не може да ми помогне.

Здравей,  поликистозата има 4 вида като са леко различни симптомите. По принцип изследвали ли сте прогестерона и естрогена и лтх фсх , кортизол хормоните. Кръвна захар и инсулин също тествани ли са? Ендокринолог може да ви свърши работа. Тези контрацептиви, които са ви изписани не се препоръчват. Докато ги пиете може и да има ефект, но допълнително разбъркват хормоните. Пикозитола е добър старт, но е слабо като милиграма. Ако не сте изследвали всички тези хормони и тн го направете и трябва да промените начина си на живот, хранене и спорт ако искате да смекчите симптомите на синдрома. Като заместител на тези прахчета бих препоръчала чист инозитол и берберин. И противозачатъчните да се ориентирате да ги спрете след свършване на курса. Има доста билкови алтернативи. Просто трябва да елиминирате инсулина като евентуален причинител на дисбаланса в тестостерона. Л-Карнитин, ментов чай и чай от листа на малина също се препоръчват.

Ами пролактин и прогестерон са ми в норма но това все пак е от преди една година ходих при лекарка която я водят добра и е на частно само ми каза, имам СПКЯ не е искала да ме изследва нито каза кой от 4-те вида е мисля да се насоча към друг специалист в София, но не знам при кой

# 357
пролактина до 200 е добре, на горната граница ако е или близо също гледайте да го намаляте с природни средства. прогестерона единия се тества на 7ми ден след доказана овулация, като стойности пак към долна граница са ниски. По принцип при поликистозата липсва овулация и циклите са по-дълги при вас не знам как е. Доста са нещата,  които се гледат,  зависят и могат да се повлиява с ежедневните навици и с природни продукти.  другия 17ох прогестерон се тества на 2ри ден от цикъла и показва вродени заболявания на надбъбречните жлези, които са свързани с повишени андрогени и съответните симптоми.

# 358
Аз сигурно съм някакъв феномен, още не мога да разбера как е възможно да имам ''начална'' поликистоза с абсолютно всички хормони в норма. Изследвани са ми кръвна захар, женски хормони, андрогени, всичко ми е в норма. Но пък за сметка на това имам акне по лицето. Чудничко.

Е то референтните стойности на инсулина са до 24, което не е стойност на здрав човек. Всъщност референтни и оптимални стойности не е едно и също.

# 359
Всъщност референтни и оптимални стойности не е едно и също.

Точно! При мен ТСХ беше в референтни стойности, но оказа се че въпреки това не е ок. И дори ЛХ и ФСХ да са в норма, трябва да се гледа и соотношенията им. Гинеколозите не обичат да обръщат внимание на пациенти със СПКЯ, дават ОК и ги изпращат вкъщи. Реално това не е лечение, а потискане на симптомите.

Трябва да си намерите ендокринолог или още по-добре ендокринолог-репродуктолог, ако има такъв.

Общи условия

Активация на акаунт