Поликистозни яйчници - Тема 6

• 33 259
  • 572
  •   1
Отговори
# 375
Аз освен това, че понякога имам кафяво течение ден-два преди цикъл, нямам друго кървене.

# 376
То това е , че с времето се увеличава. Или спира цикъла.

# 377
  • София
Ох, аз след толкова четене, проучване, четене, пак проучване, никъде досега не съм срещала жена с моята симптоматика - хормоните ми са в норма, нямам завишени андрогени, перфектен инсулин, никаква захар извън норма, имам цикъл като по часовник, точно на 28 дни и въпреки това имам ''начало'' на поликистоза на левия яйчник и много неприятно акне по лицето. Спряла съм млечни, захар, въглехидрати до минимум, спортувам - пъпките не изчезват. Не знам дали овулирам всеки месец, но мисля, че е всеки - аз поне си го усещам. Как става тоя номер? Гинеколожката ми изписа инофолик комби преди 6 месеца, сега ми сервира, че спирала да работи не се знае за колко време и другия месец съм на преглед при друг гинеколог, за да видя как се движа Sad

Пия цинк, рибено масло, берберин, витамин д3, какво ли още не... не се повлияват пъпките и това е. И дерматолози колко обиколих - всички казват, че изследванията са ми перфектни, а е очевидно, че пробле има... направо съм полудяла. Един единствен дерматолог ми обясни, че на метаболитно ниво акнето е свързано с поликистозата, но как така нямам нито един изявен симптом от тези масовите като инсулинова резистентност, надномерни кг, завишени андрогени, косопад и тн?

# 378
Почти същия проблем има и при мен - половите хормони са в норма, но не овулирам. Защо - никой не може да обясни. Просто така работи организъма.

# 379
Петенце, дефинирай хормони в норма. Ако можеш да ги качиш , ще можем да сме по-полезни, аз лично.
Хормони в референтни граници не са хормони в норма.

# 380
Ох, аз след толкова четене, проучване, четене, пак проучване, никъде досега не съм срещала жена с моята симптоматика - хормоните ми са в норма, нямам завишени андрогени, перфектен инсулин, никаква захар извън норма, имам цикъл като по часовник, точно на 28 дни и въпреки това имам ''начало'' на поликистоза на левия яйчник и много неприятно акне по лицето. Спряла съм млечни, захар, въглехидрати до минимум, спортувам - пъпките не изчезват. Не знам дали овулирам всеки месец, но мисля, че е всеки - аз поне си го усещам. Как става тоя номер? Гинеколожката ми изписа инофолик комби преди 6 месеца, сега ми сервира, че спирала да работи не се знае за колко време и другия месец съм на преглед при друг гинеколог, за да видя как се движа Sad

Пия цинк, рибено масло, берберин, витамин д3, какво ли още не... не се повлияват пъпките и това е. И дерматолози колко обиколих - всички казват, че изследванията са ми перфектни, а е очевидно, че пробле има... направо съм полудяла. Един единствен дерматолог ми обясни, че на метаболитно ниво акнето е свързано с поликистозата, но как така нямам нито един изявен симптом от тези масовите като инсулинова резистентност, надномерни кг, завишени андрогени, косопад и тн?

Тествани ли са щитовидни хормони, лсх, фсх, естрадиол , прогестерон, тестостерон?

# 381
  • София
Петенце, дефинирай хормони в норма. Ако можеш да ги качиш , ще можем да сме по-полезни, аз лично.
Хормони в референтни граници не са хормони в норма.

Разбира се, че бих ги качила. За мен също норма не означава оптимални, така че ще съм благодарна на мнение. Може и да не съм случила на доктор Sad изследванията са правени на 3тия ден от месечния цикъл.

Изследвания:

# 382
Прави са лекарите, изследванията ви са близо до перфектни и според мен.
Освен да предложа да погледнете кортизола сутрин, да ядете протеин на закуска и да не пиете кафе на гладно не мога да бъда полезна...
Истина е  , че спкя е както хормонално, така и метаболитно състояние и влия много комплексно на всякакви системи. Стресът много го влошава. Ако можете да го ограничите... Това ми хрумва като на абсолютен лаик.

# 383
  • София
Ох, за съжаление сте много права. Работя на две места, стресът ми е в повече, сънят дефицит - спя по 5ч и половина и винаги поспивам повече като имам възможност. Спрях кафето точно поради тази причина, а протеин имам с всяко хранене Sad Някъде бъркам, но не знам вече къде.

# 384
Аз виждам нисък естроген, под долната граница. Може и да бъркам. Също така не виждам да сте тествали щитовидни и надбъбречна жлеза с холестерол ( черен дроб ) . Също пъпките идват от дисбиоза на червата.  Има много още какво да търсите. Проблема не е от кисти. По скоро кистата е симптом на проблема.

# 385
Изследвайте кортизол сутрин на гладно, това което казвате подсказва , че там може да се крие проблемът. Може и актх. Друго което ми хрумва е да изследвате прогестерон и естроген седем дни след доказана овулация. Може да се прояви естрогенова доминантност, но не мисля, че това ще е проблемът. Това би се отразило и на другите хормони, а те изглеждат супер.

# 386
Изследвайте кортизол сутрин на гладно, това което казвате подсказва , че там може да се крие проблемът. Може и актх. Друго което ми хрумва е да изследвате прогестерон и естроген седем дни след доказана овулация. Може да се прояви естрогенова доминантност, но не мисля, че това ще е проблемът. Това би се отразило и на другите хормони, а те изглеждат супер.

Ако естрогена е нисък под долната граница, няма как да е естрогенова доминантност

# 387
  • София
Естрогена по време на цикъл не е ли нисък и постепенно се качва? Но да, тогава и аз се учудих,че излезе толкова нисък.

Щитовидни не пуснахме, защото пусках 2023-та и си бяха наред. Но пак опираме до това, че в норма, не означава оптимални..

# 388
Естрогена по време на цикъл не е ли нисък и постепенно се качва? Но да, тогава и аз се учудих,че излезе толкова нисък.

Щитовидни не пуснахме, защото пусках 2023-та и си бяха наред. Но пак опираме до това, че в норма, не означава оптимални..

Естрогена и прогестерона при цикъл падат. За това има различни референтни стойности според това в кой момент е тествана кръвта.  Във фулекулярната фаза се пада първите 6 дни след започване на менструацията. До колкото се вижда,  резултата е под долната граница.
Оптимални щитовидни са тсх под 2 , фт3 и фт4 по средата някъде . За мен е нещо свързано с недоспиване и стрес и лоша детоксикация. Не знам възрастта ви . При менопауза естрогена е нисък, но пък мисля,че лтх и фсх се покачват, а вашите са ниски,  така че това според мен се изключва като вариант.

# 389
Ами не е така, защото естрогенова доминантност е когато естроген/прогестерон са в дисбаланс. Според мен за втори/трети ден естрогенът и е наред, но не само той е важен, а неговото отношение към то прогестерон седем дни след доказана овулация.
Стискам палци да откриете корена на проблема, аз бих заложила на стрес. Ако можете да имплементирате дихателни техники за успокояване , както и повече сън и значително да го намалите в ежедневието си, със сигурност ще усетите положителна промяна, пък дори и да се окаже друга причината.
Пс: нейният естроген е 22 , а долната граница е 21, симпли, сега видях че си писала преди мен Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт