Поликистозни яйчници - Тема 6

• 33 234
  • 572
  •   1
Отговори
# 435
  • София
Много ви благодаря за мненията. Относно изследванията - имам профил и влязох , но виждам само цитонамазката и микробиологията, не виждам никъде снимки. Прикачвам снимка на цитонамазката:

Скрит текст:

Нямам никаква представа какво означава неактивна, все това ми повтаряше АГ, а не съм лекувала нищо през годините. По принцип целя лечение в дългосрочен план и бременност в следващата година, година и половина. За противозачатъчните съм чела много смесени мнения като това, че не лекуват по никакъв начин, а след като ги спреш, е възможно да объркат хормоните още повече, което ме притеснява.

Искам някой да ми проследи овулацията, искам да сравни двата ехографа с този предишния от ноември, за да разбера дали съм се влошила. Ще си направя колпоскопията при всички положения, за да съм спокойна, просто искам да си намеря АГ, на който да имам доверие и да ме насочи правилно. Дотук всичко за поликистоза съм го пробвала - ефектът е нулев. Берберин, инозитол, магнезий, цинк, чиста диета, спорт, минималистична козметика.. сигурно забравям нещо. Сума ти месеци пиех сокове от селърита и не знам какви чайове от турта, бял равнец и тн. Ми не става бе. Аман. Турта-та уж пукала миоми, кисти. Тц.

# 436
Колпоскопия и биопсия не са ли правени? Задължително направете. Имате раничка, странно как така не е предписано някакво лечение, имуностимулатори, а дори и горене. Тест за ЧПВ правен ли е?

# 437
  • Sofia
Какви снимки търсите в профила си? Качени снимки би имало от колпоскопията, но Вие нямате направена такава.
Пише, че имате лезия съдържаща умерена и тежка дисплазия.
Не отлагайте, колпоскопията е наложителна в случая. А след нея може да се наложи и биопсия да Ви вземат.
Щом търсите на кой АГ да се доверите, пишете в темата, която постнах по-нагоре. Там момичетата ще Ви насочат.

Аз мога да препоръчам моя АГ, ако сте от София - д-р. Иван Крумов от Дисплазия център във Вита 2.

Последна редакция: пт, 20 юни 2025, 21:49 от Brin de muguet

# 438
  • София
Снимката от ехографа търсех. Нямам голямо доверие на въпросната гинеколожка, затова ще си изчакам прегледа на 2.07 Така или иначе в момента съм в цикъл и нищо не мога да направя.  Раничката дори не беше констатирана по време на прегледа от докторката, съответно не ми е изписвала нищо. Не са правени биопсия, нито колпоскопия все още. Тест за ЧПВ не е правен, не са ми препоръчвали подобно нещо.

Не исках да задълбавам в резултата, защото това са притеснения, за които на този етап няма какво да направя, само се затормозявам. Благодаря и за препоръката. Искам само да мине прегледа, за да преценя какво да правя, защото се обърках вече - много лекари, всеки препоръчва различен и ми стана каша в главата.

# 439
  • Sofia
Само да кажа, че не е гинеколожката, която извършва изследването на цитонамазката. Тя само взима пробата. Тя евентуално може да не си свърши работата, ако вземе проба от място, което не е засегнато и излезе чиста цитонамазка, а реално проблем да си има.
В случая този, който е изследвал пробата, е засякъл съмнителни клетки.

# 440
  • София
Че ще я направя - ще я направя. И без това колкото повече чета, толкова повече се плаша. Да не кажа, че според чат джи пи ти CIN3 е последната стъпка преди инвазивен рак. Изчаквам да приключи МЦ и отивам. Ще пиша и в другата тема, но дано не се наложи Sad

# 441
  • Благоевград
Аз съм доволна от доктор Карагьозов. Преди 15-тина години имах оплаквания и посетих 3-ма лекари, 2-ма казаха, че нищо ми няма, 1 каза, че раничката е за горене и ли сложи ваксина. Попаднах на доктор Карагьозов, тогава беше в Токуда, те с баща му се занимават само с това, даже е аперирал моя колежка. Оказа се, че е просто възпалена жлеза, не може да се квалифицира за раничка и да съм спокойна, че нищо ми няма. Не помня дали ми изписа лечение някакво, май слагах нещо вагинално. Потърси информация за него.

# 442
  • Sofia
То и аз ходих при Карагьозов, когато беше в Токуда и съм доволна от него.
Но откакто е във Вита е станал още по-труднодостъпен - часове има чак за след година...
Затова не го препоръчвам на този етап.
Крумов е от неговия екип и ако има някакъв сериозен проблем, винаги може да се консултира с него.

Последна редакция: пт, 20 юни 2025, 22:44 от Brin de muguet

# 443
При пап3 задължително се прави лечение. Като знаете за раничката, лекувайте я. Колпоскопа струва 60-80лв и може да се огледа само лигавицата с цветна снимка за образования и същевременно да ви обгарят раничката. Болката е като менструална. Търпи се. Отделно и някакви глобули трябва да ви изпишат.

Иначе при пап 2 не е задължително допълнително платено изследване!

За хормоните има билкови Матрика,  съдържат турта и още други,  но са екстракти ( по-концентрирани ).

Не се притеснявайте всичко е поправимо. Успех!

# 444
simplyfun Не разбирам защо решавате да се изкажете толкова крайно! Първо имам медицинско образование и това, което съм написала е въз основа на изпитите по АГ, които съм държала, второ има редица проучвания в тази област, слагам линк към едно от тях, но ако се разровите има много други: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4678050/
Трето, никъде в коментара си не твърдя, че има ДЕФИНИТИВЕН лек за този синдром/заболяване! Има вариант как да се прекъсне неправилната хормонална регулация, което ще даде шанс процеса да заработи отново в правилен порядък и това може да продължи доста дълго време, както може да продължи и един ден - абсолютно индивидуално е! Но може и да не проработи! Всичко зависи къде в цялата хормонална верига е проблема! Затова се правят проучвания и статистически анализи и се извеждат изводи, спрямо анализираните резултати!
Относно темата с колпоскопията - искрено се надявам да имате някаква бегла представа първо цитонамазката каква информация дава и най-вече, че представлява скрийнинг за атипия по мат. Шийка! Колпоскопията е следващото изследване, което се прави, при гранична група като резултат от цитонамазка и е абсолютно задължително! Бърза справка показва, че цената му е около 60лв! Много моля, ако с изказването си не можете да помогнете, то поне да не вредите!

петенце Относно УЗД снимката - влизаш в лаб. Изследвания и търсиш озаглавено редче “Образно изследване”- прикачвам снимка от моят профил
Микробиологията чиста ли е? Граничната група е от пробата на маточната шийка взета от частта към влагалището т.е ако има вагинална инфекция то тя би повлияла на резултата. Също така вероятността да е от тази “неактивна” раничка също е голяма! Разучи за читав АГ, който се занимава с оперативна гинекология. Обмисли и да си направиш изследване за онкогенните щамове на HPV. Не се шашкай, групата е гранична и няма място за притеснение, просто трябва да изчистиш причината и нещата ще влязат в нормалност, но и не го подценявай!
Ако не можеш да се оправиш със системата на Щерев, пиши на лично!
Относно лека за PCOS - както споменах при едни работи едно, при други работи друго. За да разбереш кое е твоето лечение е въпрос на проба-грешка. Но едно е сигурно - наблегни на здравословно хранене, т.нар средиземноморска диета, витамини и минерали и повече движение. За съжаление, тези, които сме щастливки с PCOS си го носим цял живот.

# 445
  • София
Благодаря, Буболина. Нямам такова изследване в профила си. Седят само цитонамазката и микробиологията. Докторката каза, че микробиологията ми е абсолютно чиста. Поне една добра новина. Ще разпитам какво се случва с тази раничка. Вчера успях да си сменя часа за 27ми юни, което е една идея по-рано. Този път ще си обясня всичко и ще си задам всичките въпроси.

Този синдром, ако е наистина това, не би ли следвало да го имам от дете или тинейджърска възраст? Никога не съм имала нещо подобно, а и липсва 90% от симптоматиката за него, освен ехографа и 15те фоликулчета, които се видяха. Честно казано продължавам да си мисля, че в естрогена е целия проблем и че най-вероятно имам някаква естрогенова доминантност. Макар да показа резултат в граници, чела съм и съм слушала, че естроген не се хваща с кръвни тестове, защото се съдържа най-вече в тъканите като матката например и тн. Другото, което ме навежда на тази мисъл, е въпросното акне как се влошава драстично преди овулация, когато се предполага, че естрогена е най-висок.

# 446
Ако четете всички коментари, ще разберете,  че съм казала за пап2 не е задължителна колпоскопия..... Вашето предложение е крайност, не моя коментар.

Като цяло, даже не мислех да се меся в дискусията. Както решите така правете!

Последна редакция: сб, 21 юни 2025, 17:26 от Simply_fun

# 447
Моля, прочетете си отново коментара! Дамата сподели още в самото начало, че лекарката я е потърсила след граничен резултат ( PAP II не е граничен резултат!) Да не говорим, че в повечето клиники извършват колпоскопия след взимане на цитонамазка! Защото двата метода са коренно различни и дават най-голяма сигурност комбинирано! Освен това, няма гаранция, че с четката за цитонамазка, ще се вземе проба от всички клетки на мат.шийка, а колпоскопията оцветява специфично атипичните клетки и те могат да бъдат отчетени веднага. Профилактиката е в основата на дълголетието! Бъдете отговорни в съветите и коментарите си, защото не винаги стои човек с опит и знания и той разчита на съвета, който ще получи! Относно другото твърдение “меко казано лудост” - едни сериозни учени са потвърдили, чрез научни доказателства вашата меко казана лудост, очевидно основана на собствен опит!
Не мислех да коментирам, но все пак придобих желание.

Това със забременяването като лечение на нещо е .... меко казано лудост. Аз лично след бременност и раждане получих 80% от проблемите, които до преди това нямах.
Противозачатъчните тушират оплакванията, но след спирането им се получава дисбаланс, по -голям от този преди започването им.

А мнението ми за колпоскопията е, че 90 % от лекарите вече препоръчват какви ли не платени изследвания, които не са нужни.

Петенце До голяма степен СКПЯ/ПКОС е генетично обусловен, но е много трудно да се отдиференцира точно какво води до появата му. Хормоналната регулация започва още от оста хипоталамус-хипофиза-яйчник, която може да не функционира правилно и това да доведе до непълно узряване на яйцеклетка, спукване на фоликула и задържането й. Също така може да са намесени други органи и жлези като надбъбречна жлеза, щитовидна жлеза и др., на които неправилното фукциониране да води до нарушаване на хормоналната регулация. А може всичко да е нормално, но да има генетичен дефект в рецепторите на клетките в яйчника и те да са по-чувствителни към иначе нормалните нива на андрогени и тестостерон, може и повърхността на яйчника да има по-дебел слой, което ще затрудни спукването на фоликула. Има и други причини, а вероятно има и такива, които медицината все още не е открила. Затова и проявата може да варира, организма е много сложна система и тя има компенсаторни механизми, но и те се изчерпват в даден момент и тогава се проявява. Оралните контрацептиви не са лечение или по-точно не са начин за излекуване, те могат само да повлияят симптомите и да вкарат яйчника 1-2-3 цикъла в “нормален” ритъм, колкото трябва за да се стигне до бременност, затова и те попитах какво целиш. Аз съм на 40 год, ходя си си с пъпките и окосмяването, но имам овулация, нямам кисти, имам високи андрогени и нормален тестостерон…

Последна редакция: сб, 21 юни 2025, 17:54 от Bubolina*86

# 448
Ма каква отговорност и сигурност давате вие с предложение за прием на противозачатъчни и забременяване за изчистване на кисти.... Моля

# 449
  • Sofia
Точно така, II-ра група не е граничен резултат, а съвсем нормален.
АГ -тата винаги са ми казвали, че трябва да им се обадя само ако групата е от III нагоре.

Ма каква отговорност и сигурност давате вие с предложение за прием на противозачатъчни и забременяване за изчистване на кисти.... Моля
Факт - по време на прием на противозачатъчни или бременност няма кисти, защото яйчниците са в покой.
След това обаче си е до организъм кога пак ще се върнат кистите. Поликистозата не се лекува. АГ са ми обяснявали, че това си е специфика на моите яйчници, те са такива и такива ще си останат докато преустановят функцията си.
И идеята на противозачатъчните не е да излекуват поликистозата, а да отворят един прозорец без кисти, в който да може да се забременее - предавам мнение на АГ (няколко), не е мое.
Аз лично не съм се възползвала от този метод, защото от една страна съм много против противозачатъчните, а от друга са ми противопоказни.

Общи условия

Активация на акаунт