Поликистозни яйчници - Тема 6

• 31 064
  • 547
  •   1
Отговори
# 510
  • Sofia
Прогестеронът сгъстява кръвта, както и всички противозачатъчни.

Аз затова много се ядосвам, когато АГ започват да изписват ОК  за "Здравей-Здрасти", без да проследяват и да изписват изследвания.
В България предписването на ОК е под всякаква критика. СПКЯ - хайде противозачатъчни и то с години!

На мен ми ги изписаха в чужбина, когато бях на около 20-21г. Чувствах се добре. След няколко месеца ми пуснаха изследвания. Като излязоха резултатите АГ веднага ми се обади да ми каже веднага да ги спирам, защото са ми се отразили много зле и ако ги продължа, ще си докарам някой инфаркт след някоя и друга година.
След известно време ми ги смени с някакви микродозирани, които нямаха този ефект. Пиех ги с месеци и редувах с почивки.

След години се изследвах за Тромбофилия заради претърпян ранен аборт. Оказа се че съм носител и то на високорискова Тромбофилия и противозачатъчните са ми стриктно забранени.
Защо никой АГ не предписва първо тези изследвания, преди да предпише противозачатъчни като бонбонки, за да "лекува" поликистоза?

Спомням си едно момиче от някой "Ерген", май Благовеста беше, но не съм сигурна. Претърпяла инсулт на 17-18г заради ОК! Пълна некомпетентност от страна на АГ.

Последна редакция: чт, 31 юли 2025, 21:07 от Brin de muguet

# 511
Според мен се водят редки заболявания и за това не се тестват масово преди прием

# 512
  • Sofia
Според мен се водят редки заболявания и за това не се тестват масово преди прием
Тромбофилията определено не е рядко срещана. Който не се е изследвал, той не си е открил някаква мутация.
Също така тромбофилията не е заболяване. Това е генетична предразположеност без никакви симптоми, докато не стане нещо да се прояви под формата на ССИ.

А не се тестват масово, защото струва пари

# 513
Не е рядко срещано човек с тромбофилия, защото реално докато не се изследваш, не знаеш дали си носител на тези гени или не. Но такова изследване никога не е излишно, защото при операции и дълго залежаване е необходима терапия. Но за мен приема на ОК заради ПКЯ и/или СПКЯ не е решение. След спирането им, всичко си тръгва по старо му.

# 514
Колко струва тестването и къде се тества? Натурален прогестерон не прогестини пак ли така действа?

# 515
  • Sofia
Но за мен приема на ОК заради ПКЯ и/или СПКЯ не е решение. След спирането им, всичко си тръгва по старо му.
И аз това го повтарям като латерна.
Рискът просто не си заслужава.

Колко струва тестването и къде се тества?
В Генетична лаборатория, например Геника.
Зависи колко гена искаш да изследваш. Те са около 14-15. Цената може да скочи до близо 1000 лв.
https://www.genica.bg/test/palen-panel-trombofilii

# 516
Колко струва тестването и къде се тества? Натурален прогестерон не прогестини пак ли така действа?
Натуралния прогестерон е този, който произвежда тялото, а прогестина е т.нар.синтетичен. Натуралния не можеш да го контролираш, докато според мен синтетичния трябва да се следи при нужда. Аз например бях с много нисък прогестерон и за да задържа бременността приемах синтетичен, но зарази тромбофилията бях на две различни терапии за разреждане на кръвта, защото имах висок риск от образуване на тромб/и.
В Геника има и съкратен пакет с основните гени за тромбофилия. Ако от тях излезне някой хетерозоготен, може да се пусне допълнително още един или два гена(без да се налага да се взима повторно кръв, защото те я съхраняват и използват ако се наложи допълнително изследване).

# 517
има разни кремове,  които се казва,че екстракта от див ям увеличава прогестерона или тези за бременни утрогестан ги дават уж с прогестерон, не прогестини, те не стават ли?

# 518
  • Sofia
Аз бях с Утрогестан и пак бях на терапия за разреждане на кръвта.

# 519
OK увеличат риска от образуване на тромб дори и при жени, които нямат мутации свързани с тромбофилия. То си го пише дори и на листовката им.
Аз лично имам изследван основен пакет генетична тромбофилия, както и така наречената "придобита" и никъде нямам отклонения. Въпреки това по време на инвитро лечение винаги ми изписват терапия за разреждане на кръвта.

# 520
  • Sofia
OK увеличат риска от образуване на тромб дори и при жени, които нямат мутации свързани с тромбофилия. То си го пише дори и на листовката им.
Да, така е. Това е един от проблемите на ОК.
Но те просто увеличават риска при всички жени.
Доколкото ако жената е носителка на Тромбофилия (зависи и коя точно мутация разбира се), тогава ОК стават направо противопоказни.

Обаче ако жената не се е изследвала за Тромбофилия, няма как да го знае.
На мен ОК са ми стриктно забранени от момента, в който разбрах за Тромбофилията. Ами преди това? Тези гени все съм си ги имала, но АГ ми предписваха ОК, без да се поинтересуват дали е опасно за мен.

Е, пила съм ОК, все още съм си със СПКЯ.

Последна редакция: пт, 01 авг 2025, 10:36 от Brin de muguet

# 521
То май като цяло все от нещо ще се умре. Дали от не третирано заболяване или от усложнения от лекарства. Няма идеално

# 522
  • Sofia
А бе да получиш инсулт или инфаркт на 20г не е много весело. Още повече, като знаеш че ти си си го причинил.

# 523
Здравейте, включвам се с питане дали някоя от вас се е подлагала на терапия с Дуфастон? Ако да - забелязвали ли сте да има някакви странични ефекти и имаше ли траен резултат? Накратко ще споделя за какво ми е изписан, като съм отворена към всякаква гледна точка и съвети. От началото на тази година забелязах, че менструациите ми станаха много нередовни и или бяха по-скоро като зацапване, или изобщо пропускаха. При прегледа се установи начална поликистоза и на двата яйчника. Насочиха ме към изследване на стандартните полови хормони FSH, LH, естрадиол, пролактин и тн. От резултатите отклонение от нормата има само в съотношението на FSH:LH, което е от порядъка на 1:4,5. След това изследвах прогестерон на 20-ти ден от цикъла и той излезе нисък - 0,6. При разчитането на резултатите, гинекологът не се впечатли особено, единствено спомена, че наистина прогестеронът ми е нисък и е добре да направим терапия с Дуфастон по схема в продължение на 6 месеца.

# 524
При мен Дуфастон имаше ефект само докато го приемам. След спирането всичко си беше по старо му. Отделно задържах течности, по цели нощи не можех да спя, през деня бях замаяна. След като установих, че имам тромбофилия не съм го приемала, защото е противопоказно.

Общи условия

Активация на акаунт