Всякакви въпроси относно пералнята - тема 10

• 30 253
  • 745
  •   1
Отговори
# 165
  • Пловдив
М да...аз си мислех, че на момента ще разглоби и смени, па то излезе друго...

# 166
  • София
Скрит текст:

Това е номерът и видимата повреда.
Принципно и аз съм много ок със скъпи ремонти, но тя изглежда като нова (на затворена тераса стои и я ползваме за шкаф)
Не е първата пералня, която ще ремонтираме, предишната още работи (от време на време, когато е нужна), но е време да я пенсионираме(на 17-18 г. е) и си мислех за вариант тази да я смени (и двете са 6 чувство)

Последна редакция: чт, 06 май 2021, 10:32 от Desem

# 167
  • Велики Преслав
Това е чест дефект. Обади се на Интер сервиз Узунови. Те ще ти кажат цена.

# 168
Напоследък ми прави впечатление, че след изпиране дрехите в пералнята са почти сухи. Не съм променяла нещо в начина на пране. Възможно ли е това да е някаква индиция за проблем с пералнята, или аз нещо съм се впрегнала.  Почиствам я редовно, пера с прах. Пералнята е Самсунг, Еко бабъл, 6кг. Благодаря !

# 169
  • Варна
А, дрехите добре изпрани ли са,миришат ли на чисто?

# 170
  • Велики Преслав
Дай модел. Или пове обороти на центрофуга.
   Ако имат сухи очастъци тогава е притеснително.

# 171
  • Пловдив
Здравейте! Идвам при вас с няколко въпроса за избор на пералня. Последната, която купихме и все още ползваме, е на Горение слим модел, 6кг, 1000оборота. Все още се питам откъде ми дойде на акъла преди 4 години да купя слим, но тогава спешно трябваше да взема нещо и бюджетът беше ограничен.

Както и да е, сега търся пералня 8-9 кг и повече обороти. На лични получих много полезни насоки, за което благодаря на човека, който ми писа  - не ми беше хрумвало, че при пералните с по-големи обороти най-вероятно лагерите и другите там неща са по-здрави.
 - На кои програми мога да използвам максималния капацитет 8-9кг? Щото на сегашната 6, слагам най-много 4, иначе започва да блъска. А искам всичко да изпера наведнъж 😊
 - Това, което търся в една пералня, на първо място е да има бутон/опция за съкращаване на времето. Със сегашната – програма микс на 40 градуса е 1h-1.10h макс. Нямам никакво време да я чакам да пере 2-3 часа, понеже ежедневието ми е много динамично, а не искам да я оставям без надзор. Та първият ми въпрос е всички перални ли имат такава опция?
 - Прочетох по-назад за плакненето с много вода – как разбирате с колко вода плакне и дали е много?
 - Друго, което ми е важно, е да е стабилна. Сегашната слим при 1000 оборота не ми се струва достатъчно стабилна – при първоначално завъртане блъска, мести се понякога. А е нивелинара добре.

- Още нещо много важно за мен -  да не се налага да пускам допълнителна центрофуга всеки път. Не мога и нямам време и желание да разделям дрехите само на тениски или само на чорапи, или само на панталони. Пера всичко накуп, като няма голяма разлика в дебелината, плътността и тежестта на дрехите. Якета и спално бельо пера отделно. Обаче почти всеки път излизат вир вода и трябва да се изцентрофугират още веднъж (е гати и думата 😊 ). По-старата ми пералня Уирпул на 15 години го нямаше този проблем – каквото и да сложа вътре, всичко излизаше добре изцедено.
 - Ако може да е и по-тиха.
 - Всички ли имат програма за самопочистване?

Това са ми на първо време въпросите.
Харесах тези модели, ако някой ги има, ще бъда благодарна за мнение.

https://www.tehnomix.bg/peralnya-bosch-wau28t62by
https://www.technopolis.bg/bg/Peralni/Peralnya-BOSCH-WAU28T90BY/p/683998
https://www.technopolis.bg/bg/Peralni/Peralnya-AEG-L7FEE68S/p/687472

# 172
Максималният капацитет, на която и да е пералня, е само за програмите с памук. Изтеглете книжките на избраните модели и разгледайте таблиците с програмите за колко килограми са и с какви допълнителнителни функции са съвместими.
За разхода на вода се разбира от описанието на модела от сайта на производителя или книжката-там е описано на програма памук при пълно зареждане колко литра вода харчи. За приемер: едно Беко ако харчи 45 литра, то АЕГ или Бош харчат около 70 в зависимост от функциите и килограмите дрехи, което е много по-добре.
Относно дължината на програмите: има много полезна функция "отложен старт", а при Бош е "отложен край". Тези перални не тръгват да простират.
Има и един друг "тарикътлък", а той е че новите модели, ако перат кратко, има риск дрехите да си останат мръсни.  Въртенето е поспестено за сметка на накисването, а при еко-програмите пък съвсем. Също така много кратки програми не са много препоръчителни и заради самите перилни препарати, които не успяват да се активират за 10-15 мин. Тъкмо да започнат да перат и хоп- пералнята ги изхвърлила в канала.
Огледайте харесаните модели в магазина. И трите са добри. Гледайте литража на барабана, а не килограмите и съобразете нужните функции.
Специално АЕГ-то има бутон за двустепенно съкращаване на времето (най-горния в дясно), но тов асъкращаване зависи и колко пране има вътре.
Не е нужно да делите дрехите на дебели, тънки и чорапи, особено за ежедневните дрехи.
На никоя от трите няма да се налага да с епускат допълнителни центрофуги. Изобщо няма място за сравнение със слим-ката.

Последна редакция: сб, 08 май 2021, 13:44 от petiaivanov

# 173
Максималният капацитет, на която и да е пералня, е само за програмите с памук. 
Не мога да се съглася с това  . Максималния капацитет на моята пералня е 7 кг .
Толкова пране побират програмите за Памук , Еко Памук , Спално бельо и Бели дрехи .
Мога да снимам ръководството.

# 174
Не мога да се съглася с това  . Максималния капацитет на моята пералня е 7 кг .
Толкова пране побират програмите за Памук , Еко Памук , Спално бельо и Бели дрехи .
Мога да снимам ръководството.

Което е все едно и също на практика Wink Това, че в твоята пералня някой си е играл да ги разделя на толкова подпрограми според мене с маркетингова цел. Повечето перални обаче не са така.

Некои разсъждения по въпросите на lili_78

- Винаги тегло и обем са в някаква взаимовръзка. Искаш да тъпчеш 8-9 кг - супер. Ама понякога 8-9 кила дрехи са такъв обем, че вътре ще са като сардели. Друг път може да е и едно родопско одеяло.  Общо взето е добре да имаш килограми в резерв, но ако искаш добро изпиране търси голям обем на барабана и не препълвай.
- За оборотите е вярно - комбинацията от високи обороти + големи килограми задължително изисква хубави лагери. И не е нужно да я товариш на 100%, просто ще трае по-дълго.
- Съкращаването на времето според мен е примамливо, но не мога да си представя как ще имам добро изпиране за час. Кога ще кисне, кога ще пере, кога ще плакне... Това за мен е освежаване, а не пране. Да не говорим, че доброто изплакване зависи не от количеството вода, а от това колко пъти се плакне и центрофугира. Аз лично съм си добавила 52 минути само за плакнене, не обичам дрехи с препарат по тях.
- Стабилна пералня е тежката пералня. Моето комби не мърда, но тежи 100 кила.
- За пръв път чувам за допълнителна центрофуга, никога не ми се е налагало. Това противоречи на физиката...
- Само почистването е чисто и просто пране на висока температура и празен барабан. Може и да се сложи специален препарат.

# 175
  • Пловдив
Много благодаря за разясненията! Доста неща ми "светнаха".
За допълнителното центрофугиране - аз си го обяснявам, че явно пералнята не успява да балансира добре дрехите. И аз не знам. Но за ежедневни дрехи е много дразнещо почти всеки път да се налага още една центрофуга. А и никога не я препълвам, винаги има още място в барабана.
Относно краткото време - наистина може би не се изплакват добре дрехите, но пък петна успяват да се изперат добре, просто дългите програми не са ми ок в момента.

# 176
Сухи участъци по дрехите няма. Макс обороти на центрофугата са 1200, но аз пера на 800. Уж пълни вода, взима праха, а  накрая като отворя са нещо като силно "изстискани". Не че преди е капело вода  от дрехите, но чак така ""сухи" сякаш не са били. Мисля си, че щом не ми  дава грешка  всичко е ок, но  знам ли ..

П.С. редактирам за модела - WF60F4E5W

Последна редакция: сб, 08 май 2021, 16:34 от metome

# 177
  • София
metome, пробвала ли си различни програми?

Благодаря на включилите се моето питане.

# 178
  • Варна
@lili_78, ако си фен  на gorenje, аз лично съм се спрял на това :
https://www.gorenje.bg/produkti/golemi-domakinski-uredi/peralni- … /ws168lnst/729414

# 179
  • Пловдив
Благодаря за предложението, но няма да е Горение Simple Smile Сегашната слим е на тази марка и смятам новата да е в друг клас. А и тази ми е доста над бюджета. Ще гледам докъм 900 да се вместя.

Общи условия

Активация на акаунт