За уморените коне

• 12 391
  • 167
  •   1
Отговори
# 60
Ами ти почни да търсиш работа, ако намериш - напускай. Така като те чета абсолютно е време. Но вече зависи от сферата, за съжаление има сфери, в които човек няма много опции. Това не ти пречи да пробваш да намериш нещо друго. Ако не те ценят в компанията няма смисъл да седиш, нито си ефективен, нито си щастлив.

# 61
Аз, както писах и преди една година, взех решение, намерих си нова работа и напуснах предишната след 10 години. Днес, ни най-малко не съжалявам, че го направих! Дори неведнъж си задавам въпроса "Защо не го направих по-рано, а загубих толкова години на място, където не бях оценена?". И аз като теб си казвах, че си обичам работата, но нямаше как да търпя повече, подигравката с труда ми.

# 62
  • Най-накрая на безкрая
Sugar_baby, радвам се за теб.

# 63
  • СИ
Изрових си темата, прочетох я отново и виждам, че съм в същото положение, с малко по-лоши параметри дори.
Опитах се да си налегна парцалите, да си върша работата, да не приемам нищо лично, но...
Тъй като работя в сфера, в която трудно се намират или липсват ресурси, осигуряването им е и моя грижа, а това е трудно - понасям критика. Колкото и да съм наясно, че това е пазар, да говоря с колеги и да виждам, че и те са в същото положние - за моя работодател не правя всичко необходимо, за да осигуря нужното. Минавам по 10 пъти по едни и същи пътеки, опитвам всички варианти - според него не правя всичко възможно. Сега ми назначи консултант -  да ме съветва.
Оглеждам се, но понеже си харесвам фирмата и ми е мъчно, сякаш ме е страх дори да търся сериозно работа.
А и започвам да се подценявам. Казвам си, че ако работодателят ми мисли така, може би наистина не ме бива, годините ми напредват, езиците ми са на средно ниво...
Намирам се в безпътица и приемам всякакви съвети.

Малко тъжно звучиш... Но не се случва нищо особено. По-скоро е стандартна ситуация. Свикни с мисълта, че ти си там на работа. Само на работа. Не си съдружник, нито делиш печалбата със собственика. Щом собственика е решил, че човек отвън ще му реши проблемите - негова си работа. Бил съм в такова положение. Нищо не можеш да направиш, освен да събираш багажа и да се подготвяте за раздяла. Нито годините, нито езиците са от такова значение. Годините и езика помагат, но сами по себе си не вършат работа. Много мои познати с фирми и бизнес го разбраха с времето. Като почнат да ми обясняват... Ама аз ще вземам по-млад човек с английски, ама много разбирал... Имал съвременни разбирания, нов поглед... Ала-бала... Мине се мине. Работата пак не върви и пак търсят някой да опъва в тръстиката.
Успокой се и си търси друга работа. Началството като иска и има в повече пари да ги пръска по консултанти. Ще видиш след известно време, че консултантите са си хванали пътя, а шефа ти пак ще е недоволен, но от тия, които са дошли след теб.
Лошото е ако си в по-малък град, че с работата в дълбоката провинция е по-сложно. И аз сега търся човек за работа, та горе-долу ми е ясно...
Пожелавам ти успех!

# 64
Работя в една и съща фирма 10 години. В началото имаше стрес, адаптация, после възход...
От известно време усещам, че работодателят ми смята, че вече не съм достатъчно ентусиазирана, идейна, инициативна в работата си - един вид изчерпана.
Моята гледна точка е, че за тези години дадох много идеи, някои се приеха и осъществиха, други не, имах хъс и ентусиазъм, но с времето нещата влязоха в един коловоз, който е трудно да се прекрачи - било заради липса на нови идеи, било заради неприемане на предложеното, било по други причини.
Аз харесвам работата си и мястото, където работя, но ми става криво, че дойде моментът, в който съм "стар кадър", че не мога да предложа нищо ново и все ме човърка неспокойствието, че не са доволни от мен.
В такава ситуация как бихте постъпили: карате я както досега и преглъщате егото си, защото работата е добра, фирмата стабилна и през тези години сте видели само добро или търсите варианти - какви?
Герда, щом се смята, че си затънала в рутина, може и наистина да е така, но това трябва да е твоята гледна точка. Ти самата за себе си би трябвало да си кажеш, че ето, май вече не получаваш приятни емоции от работата и е време да продължиш.
Това с консултанта не е обидно по никакъв начин. По-скоро е признак, че работите във фирмата вървят добре и шефът има пари за екзотични експерименти.
Не гледай консултанта, гледай себе си. Помисли си какво ти се работи. Искаш ли да опиташ нещо друго? Нямаш за кога да отлагаш, сега е моментът. Остават ти все пак над 15 години до пенсия, на това работно място ли искаш да ги прекараш? Разпервай криле и отлитай. Но първо си намери друга работа.

# 65
Герда, сигурна съм , че го усещаш и това допринася за гадното ти чувство, но с този консултант има индикации, че шефът се оглежда за нови служители. По-добре е, според мен, и ти да потърсиш други варианти, да пуснеш  CV-та, да отидеш на няколко интервюта, дори и в началото само за събиране на опит и самоувереност. Във всяка сфера е различно, в някои е по-лесно да намериш нещо друго. Аз съм горе-долу на твоята възраст и смених работата преди няколко месеца, а опитът ми е по-нишов, няма постоянно свободни места точно за това, в което имам експертиза и съм добра. Това ми е втора смяна, абсолютно и изцяло по мое желание след 40. Честно казано, независимо от по-големите рискове в по-напреднала възраст,  чисто емоционално ми беше много по-лесно да напусна, отколкото преди няколко години.

# 66
Не знам колко са ти годините. Аз на 35 сменям работа сега. Има съфорумки , сменили на 40+.
На 42 му теглих майна след 21г работа при него Все недоволен все акъла отвън айде.Скъсах си здравето като не признава довиждане.Не сме умрели смених ме столицата с,село набързо за,2месеца.От много мислене файда няма,за това действат.При работодателите още е модерно че няма незаменими сигурно е,така ама здравето и нервите никой не ги брои.

# 67
Няма незаменими, разбира се. По принцип в такива дискусии винаги се намира някой да обяснява какне си незаменим, но всъщност не е в това въпросът. Въпросът е ти като напуснеш, какво ще поиска новата смяна и колко бързо ще влезе в час.

# 68
Няма незаменими, разбира се. По принцип в такива дискусии винаги се намира някой да обяснява какне си незаменим, но всъщност не е в това въпросът. Въпросът е ти като напуснеш, какво ще поиска новата смяна и колко бързо ще влезе в час.
Именно ,че повечето искат без да могат,но понеже няма кой и ракът е риба.

# 69
Като напускам последната ми грижа е работодателя ми. Негов си проблем кого ще намери да работи моята работа. Въобще няма нищо лично в това. На другия ден ще ме забравят, независимо колко време съм работила там.

# 70
  • СИ

Като цяло манталитетът на българския работодател е да предлага повече на нови хора. Старите във фирмата така или иначе са вързани и не трябва да искат увеличения. Започнат ли да искат следва раздяла. Наблюдавал съм как се разделят с работещи хора, защото поискали 50 лева в повече. И съответно после не могат да намерят и за 200 отгоре, които да вършат и наполовина същата работа.
Но колкото и да го мислим е без значение. Имал съм и случаи, когато на мое място после са назначавали двама и всеки по отделно за повече пари от моите. И какво? Ми нищо. Аз не съм се преценил правилно и съм си късал задника за тоя дето духа. С годините разбрах, че най глупавото нещо е да се доказваш.

# 71
  • Най-накрая на безкрая
Цитат
Като цяло манталитетът на българския работодател е да предлага повече на нови хора. Старите във фирмата така или иначе са вързани и не трябва да искат увеличения.
Така е и при нас. Ние, старите, сме с по-ниски заплати от новите.
Това допълнително ме натоварва.
Големият ми проблем е, че ако тръгна да търся работа, е възможно работодателят ми да научи - знаете, че се случва да се обаждат по фирмите да питат за мнения, без да се съобразяват, че в момента работиш там.
Не знам как би се приело това - т.е. дали ще му е все едно на моя работодател, че търся работа или ще търси начин да ме уволни, защото ще ме брои с единия крак навън. И дали да поема този риск, като знам, че не мога да остана без работа, защото завися финансово от заплатата си.

# 72
  • СИ
Така е и при нас. Ние, старите, сме с по-ниски заплати от новите.
Това допълнително ме натоварва.
Големият ми проблем е, че ако тръгна да търся работа, е възможно работодателят ми да научи - знаете, че се случва да се обаждат по фирмите да питат за мнения, без да се съобразяват, че в момента работиш там.
Не знам как би се приело това - т.е. дали ще му е все едно на моя работодател, че търся работа или ще търси начин да ме уволни, защото ще ме брои с единия крак навън. И дали да поема този риск, като знам, че не мога да остана без работа, защото завися финансово от заплатата си.

И какво, като научи работодателя? Ти да не си венчана за него? Ако питаш мене, отдавна е усетил, че те е страх да не останеш без работа. А това гарантира, че ще те прави на маймуна, а ти ще стоиш с наведена глава... Чудиш се как ще се приеме, че си търсиш друга работа? А на работодателя ти, дали му дреме за тебе? Или си част от пейзажа? Естествено, че те брои с единия крак навън. Просто пробва докога ще издържиш. За него е само в плюс. Ти работиш повече и се натягаш, той получава повече за същите пари. И всичко е на шеС...!          Smile

# 73
Всеки пример е частен случай. Което значи, че има и други частни случаи и ако вземем само тях, доказват обратното.

Аз знам случай, когато незаменим служител отиде и поиска увеличение над 1000 лева и му го дадоха.
Знам друг случай, но той е от чужда фирма. Нашата млада жена, наистина ценен кадър, но и майка с три деца, отишла при шефа-чужденец да говори за евентуално повишение на заплатата и била уволнена на секундата. Ами, вместо да си търси работа, си направи фирма и да ви кажа, оправя се, даже си нае служители и вече не е човекът-оркестър.

Герда, ами то излиза, че този те е поробил. Дали не е вариант да поработиш още малко и да спестяваш каквото можеш, за да имаш поне 2-3 заплати спестени и да можеш да не си толкова обвързана и да си търсиш по-добра работа? Имаш ли възможност да спестяваш поне неголеми суми?

# 74
В темата много често се дават все крайни примери, в които работодателят е някакъв робовладелец, висша форма на зомби, или някой с половин акъл.
И това не го разбирам. Приказки от сорта на "аз на тоя/тая/оня няма да му работя" са ми непонятни. Защото виждам, че наетото лице гледа в чуждата "купичка", вместо да си гледа в своята. Ами, като не си знае мястото, ще се разделим, естествено. Нито ми харесва вечно недоволното отношение, нито ми харесва някой да ми завижда, нито съм длъжна да търпя чуждите лични драми в работната среда.
В резюме - мисля, че когато има напрежение у двете страни, най-често, по мои наблюдения, се дължи на:
1. Намаляла е работата, и началникът е нервен
2. Служителят е работил известно време, свикнал е, и е почнал да си въобразява някакви неща, че може да иска, или да му се разминават, някакви неща. Отпуска се, и се променя спрямо първоначалното си поведение и манталитет
3. Служителят получава лошо влияние от страна на друг служител. Или почва да гледа в канчето на останалите и да им прави сметката
4. Някоя от двете страни е чиста проба гадняр, чиято страна или е била винаги налична, или се е отключила по някое време.

Горе-долу, вината е наполовина и в двете страни.

Общи условия

Активация на акаунт