Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Бременност на работа

  • 6 119
  • 4
  •   1
Отговори
  • Мнения: 7
Здравейте търсих отговори и теми и не можах да открия по въпросите ми: Наскоро ми приключи 6 месечният изп.срок на работа,сега съм отскоро на безсрочен т.д. и разбрах преди няколко дни , че съм бременна но все още не съм уведомила работодателите си за бременността ми, остават ми още 6 месеца да направя една година във фирмата а до тогава ще съм във вторият триместър, имат ли право да уволнят и дали ще имам право на майчинство ако да минималното ли ще бъде и за колко време ?

# 1
  • Мнения: 2 433
Щом си на безсрочен трудов договор не могат да те уволнят. Но все пак е добре да уведомиш работодателя си, за да си защитена от закона.

# 2
  • Мнения: 2 096
Работодатателя се уведомява писмено за бременността или чрез даване на болничен, ако има нужда да излизате в такъв. Това ми бяха казали на мен.
Трябва да имаш една година трудов стаж, за да получаваш майчинство. По принцип зависи от заплатата за 2г, но минимално е минималната работна заплата за годината. Тоест за тази година е 650лв.

# 3
  • Мнения: 5 898
След като си на безсрочен трудов договор няма как да бъдеш освободена. Работодателя се уведомява с Декларация, която ще ти дадат от човешки ресурси да попълниш заедно с копие от Амбулаторен лист, издаден от лекар, който е установил бременност.
Имаш право да ползваш майчинство ако към момента на излизане в 45 дневен болничен си назначена по трудов договор и имаш най-малко 12 месеца осигурителен стаж, като не е задължително да са последователни или при един и същ работодател. Размерът на майчинството зависи от сумата, на която си осигурявана 24 месеца назад, считано от датата, на която стартира 45 дневния болничен преди раждане.

# 4
  • Мнения: 41
Здравейте!Искам да попитам,в момента съм в 6 месечен изпитателен срок,като от него са минали почти 3.Разбрах,че съм бременна преди месец и малко ,но заради съвет и проблеми с гинеколога реших да изчакам преди да кажа на работодателя.Откакто разбрах,че съм бременна се разболявам от най-малкото.Не пия много лекарства и предимно го даваме на народни методи.При последното ми разболяване(с температура 38,4,втрисане,хрема и болки в гърлото и виене на свят)работодателката ми каза,че съм длъжна да отида,защото тя имала личен ангажимент.Отидох и след 3 часа се влоших и се наложи да ме пуснат.Взех си болничен до края на тази седмица като получавам стотици съобщения от работодателката да ходя на работа щом вече нямам температура,защото тя няма възможност да остане в работата.Договора е с 60 дни предизвестие.Но със сигурност условията на труд не покриват дори малко изисванията за бременна жена(трябва да бъда на вън поне по 6 часа на ден или да вдигам тежки дечица)Интересува ме какви опции имам.Осигуровките са ми на 6 часа и не виждам много смисъл да остана ,заради майчинството.Вероятно ще бъда вписана във фирма на приятелка и ще си внасям осигуровките сама.Въпроса е ,че съм много притеснена ,ако дори си пусна предизвестието,защото съм сигурно,че тези неща,които АГ ме предупреди да не правя и да не се подлагам на тях-няма да ми отпаднат.
Ако съобщя за бременност имам ли право да напусна без предизвестие или поне да не е толкова дълго .Говорила съм с приятели и  всички ме съветват да си взема болничния ,който ми е предлаган от АГ ,а именно до началото на майчинството да съм в болничен.Но ми се ще до сложа край на психическия тормоз и с малката точица,която вече има пулс-да сме спокойни.

Общи условия

Активация на акаунт