Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Бременност на работа

  • 2 010
  • 3
  •   1
Отговори
  • Мнения: 2
Здравейте търсих отговори и теми и не можах да открия по въпросите ми: Наскоро ми приключи 6 месечният изп.срок на работа,сега съм отскоро на безсрочен т.д. и разбрах преди няколко дни , че съм бременна но все още не съм уведомила работодателите си за бременността ми, остават ми още 6 месеца да направя една година във фирмата а до тогава ще съм във вторият триместър, имат ли право да уволнят и дали ще имам право на майчинство ако да минималното ли ще бъде и за колко време ?

# 1
  • Мнения: 2 150
Щом си на безсрочен трудов договор не могат да те уволнят. Но все пак е добре да уведомиш работодателя си, за да си защитена от закона.

# 2
  • Мнения: 863
Работодатателя се уведомява писмено за бременността или чрез даване на болничен, ако има нужда да излизате в такъв. Това ми бяха казали на мен.
Трябва да имаш една година трудов стаж, за да получаваш майчинство. По принцип зависи от заплатата за 2г, но минимално е минималната работна заплата за годината. Тоест за тази година е 650лв.

# 3
  • Мнения: 3 645
След като си на безсрочен трудов договор няма как да бъдеш освободена. Работодателя се уведомява с Декларация, която ще ти дадат от човешки ресурси да попълниш заедно с копие от Амбулаторен лист, издаден от лекар, който е установил бременност.
Имаш право да ползваш майчинство ако към момента на излизане в 45 дневен болничен си назначена по трудов договор и имаш най-малко 12 месеца осигурителен стаж, като не е задължително да са последователни или при един и същ работодател. Размерът на майчинството зависи от сумата, на която си осигурявана 24 месеца назад, считано от датата, на която стартира 45 дневния болничен преди раждане.

Общи условия

Активация на акаунт