Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 4 364
Здравейте, с мъжа ми сме новаци по темата с недвижимите имоти. Обмисляме покупката на апартамент, макар и да не бързаме с избора, но наскоро се сблъскахме с интересен казус. Попаднахме на жилище в няколкоетажна сграда, в чийто нотариален акт не присъстват идеални части от земята, върху която е издигната сградата + прилежащия двор. Целият парцел, а той е доста голям като размери, принадлежи на едно частно лице, т.е. той е едноличен собственик на земята. Честно казано, в първия момент, когато брокерът спомена този факт (някак по между другото), леко се стъписах, защото дори нямах представа, че такова положение е възможно, от правна гледна точка. Да, бях чувала, че много от старите сгради са изградени върху общинска земя, но не знаех, че това е възможно и в случаите, когато парцелът принадлежи на частни лица. Освен това, ако не се лъжа, всеки собственик може да закупи идеални части, съответстващи на големината на имота си, от общината, ако има това желание, т.е. тук говорим за малко по-различен казус.

Поинтересувахме се и разбрахме, че става въпрос за т.нар. "суперфиция", т.е. заедно с апартамента, ти продават идеални части от правото на строеж, но не и от самата земя. Това право, доколкото разбирам, е безсрочно, но в случай че някой ден, за лош късмет, стане нещо със сградата (например, земетресение или война я изравни със земята), собствениците на имоти от въпросната сграда имат 5-годишен срок, в който могат да я построят наново. Ако не се справят със задачата в посочения от закона срок, правото им се погасява, т.е. автоматично губят всякакви права, като собственици на апартаменти върху въпросния парцел, за сметка на това - притежателят на земята може да построи нещо ново върху парцела. Не знам дали го обясних разбираемо. Някой може ли да потвърди, че действително нещата са така, от законова гледна точка?

И на въпросите - вие бихте ли купили жилище, което е в описаното положение? Какви смятате, че са рисковете, ако изобщо можем да говорим за такива? Какви са плюсовете и минусите? И най-важното - каква смятате, че е мотивацията на собствениците на парцела, стояща зад нежеланието им да се разделят със земята, при положение че те трябва да плащат данъци за нея в продължение на десетилетия, а на практика - не могат да я използват и да се разпореждат с парцела. На мен това, последното, ми е много странно, честно казано...

Бих се радвала да чуя и други гледни точки. Simple Smile

# 1
 • Мнения: 210
Здравейте, мога да кажа как се получи като собственик на такъв парцел. Отдадохме го на предприемач за строене и той не си дооправи документално нещата и си продаде апартаментите. Ние в последствие разбрахме, че е станало така. Плащаме си данъка и така, не ми се занимава да търся другите собственици, пък и никой не е потърсил да закупува идеални части. Та не е задължително да е с някаква лоша умисъл.

# 2
 • Варна
 • Мнения: 29 345
Аз май не бих купила при това положение, макар че рационално обяснение не мога да дам. И на мен ми звучи меко казано странно, да не употребя думата подозрително.

# 3
 • Мнения: 19 646
Бих купила без да се замислям. Каква ти е ползата, ако имаш някакви си идеални части от земята? Евентуално ако падне сградата можеш да си построиш. Ама ти и сега можеш (5 години). А и да имаш тези идеални части, ако другите живеещи нямат пари да строят тогава какво? Да не говорим колко сгради са паднали в София последните години Wink

Та нищо не губиш, даже печелиш - не плащаш данък за земята. А онзи, дето си я е запазил, само плаща данък, друга полза няма.

Вече ако има паркинг в двора, собственикът на земята може да си паркира или дава под наем места. Но ти с твоите евентуални малки ИЧ може и да не може да се разбереш с другите за паркомясто.

# 4
 • София
 • Мнения: 5 595
И на мен ми е подозрително и също не бих купила такова жилище. А собственикът може да има сантиментална стойност към земята, може да е взел апартаменти обезщетение и може както пише по-горе да иска да се разполага с паркоместата.

# 5
 • Мнения: 201
Аз имам собственост в такава сграда. 10 апартамента, от които 2 на собствениците на земята. Те си имат малко дворче към апартаментите си, към което само те имат достъп.
Не виждам как притежание на идеални части от земята, защитава собственика. Ако другите собственици не желаят да строят в бъдеще, какво става? Трябва да им от купиш идеалните части ли? Ако поискат баснословни суми? Сега ако никой друг не иска да строи, ще си построя еднофамилна къща.

# 6
 • Мнения: 4 364
Благодаря ви за мненията!

Само да допълня, че сградата дори не е ново строителство, както вероятно предполагате, а съществува от над две десетилетия.

hoaxy, не съм сигурна, че те разбрах, но както споменах, не съм ориентирана по тези въпроси. Ти, ако само си "отдала" парцела, а не си го продала на инвеститора, не е ли именно това очакваният развой? Той е продал жилищата на купувачите само с право на строеж, но без ИЧ от земята. Именно това, което коментираме в темата. Разсъждавам от позицията на лаик.
При "моя" собственик на парцела мотивацията да си къта земята със сигурност не е посочената от теб, защото той изрично е казал, че не желае да се разделя с части от парцела при никакви обстоятелства, т.е. не става въпрос за документална неуредица. Поне по думите на брокера, ако може да му се вярва, никой собственик на апартамент в сградата не притежава идеални части от земята. Това, обаче, изобщо няма как да бъде проверено от нас. Аз малко се съмнявам да е истина, поради ред причини.
Всъщност, май забравих да уточня, че собственикът на апартамента, който се продава, е именно собственикът и на целия парцел, върху който е изградена кооперацията. Т.е. едно и също лице е.

Отговарям на всички по въпроса за паркоместата - ние не се интересуваме от такова и питането ми изобщо не е с такава насоченост. Дворът е малък, не може да побере много коли, отделно има и гаражи. Интересно ми беше каква може да е причината собственикът толкова да настоява да си пази земята за десетилетия, при положение че парцелът е доста голям и допускам, че данъците не са малки.

Разбирам рационалните аргументи - собствениците на имоти реално са защитени, но мен нещо ме притеснява на емоционално ниво, интуиция, ако щеш. Simple Smile

# 7
 • Мнения: 19 646
Да не кажа всички, ама болшинството панелки и ЕПК от соца са без идеални части, и какво им е станало на купувачите? Живеят, санират, продават, наследяват... Никакви проблеми нямат, само им е по-евтино (един данък по-малко). Нищо не губиш, ама щом за теб  интуицията е над рационалното не купувай.

# 8
 • Мнения: 5 252
Нашият апартаменте такъв - земята е собственост на общината, но това е друго. Ако беше на частно лице, честно, щях да питам адвокат.

# 9
 • Мнения: 4 364
Да не кажа всички, ама болшинството панелки и ЕПК от соца са без идеални части, и какво им е станало на купувачите? Живеят, санират, продават, наследяват... Никакви проблеми нямат, само им е по-евтино (един данък по-малко). Нищо не губиш, ама щом за теб  интуицията е над рационалното не купувай.
Написах в началото на темата - знам за панелките, но там собствеността е на общината. А и мисля, че вече можеш да си купиш идеални части, ако пожелаеш. Т.е. имаш тази възможност. Когато, обаче, парцелът е притежание на частно лице, нормално е да изскачат въпросителни относно мотивите му да не желае да се раздели с него.
Темата е с дискусионен характер. Не очаквам някой да решава, вместо мен, дали да купувам, или - не. Simple Smile

Нашият апартаменте такъв - земята е собственост на общината, но това е друго. Ако беше на частно лице, честно, щях да питам адвокат.
Да, ние с адвокат ще си се консултираме непременно, просто реших набързо да се допитам до форума. Ето че и в темата нагласите са разнопосочни - на едни не би им пукало, други биха се отказали от покупката, само на база тази особеност.

# 10
 • Мнения: 78
Много често на инвеститора не му е нужна земята и той не я купува от собственика, а му е достатъчно учреденото право на строеж. Така най често собственика на земята, получава като обезщетение  няколко апартамента, а земята си остава негова. Той може и да не я иска, но така са се договорили. Ако обаче   парцела е по голям  и има свободни площи е напълно обяснимо, защо се запазва правото на собственост върху земята ......една пейка да си сложиш знаеш, че е твоята.  Собствениците на апартаментите имат право да ползват земята доколкото е необходима за обслужване на сградата / ремонти и т.н./, не може обаче някой да влезе и да си паркира колата, защото има място. Собственика на земята, без да препятства правото на собствениците на апартаменти да си ги ползват, може и да си огради мястото.
Не бива това,  че няма да придобиете земя, да има значение......важно е правото на строеж  да се реализира  Simple Smile

# 11
 • Мнения: 5 717
Не ми е странно и не ми е съмнително, защото преди време когато гледахме имоти по морето повечето бяха точно така. Обикновено се прехвърля и земята, защото както казаха по-горе трябва да плащат данъци за нея. Преценете, но не е нещо необичайно.

# 12
 • Мнения: 4 364
Може би на нас ни се стори странно, защото - както споменах по-горе - сме новаци в тематиката, касаеща недвижимите имоти. И когато ни съобщиха този факт, ни хванаха малко неподготвени. Лично аз не бях чувала за подобен вариант, не знаех, че е възможно цялата земя под жилищна сграда да е притежание на частно лице. Но това, в крайна сметка, се дължи най-вече на моята незапознатост.

Благодаря на всички за мненията!

# 13
 • Мнения: 54
Е то доста жилища се продават така. Това е чисто формално за мен - право на строеж-идеални части. Предимства на отстъпено право - не плащаш данък, и евентуално по - евтино (ако го ползват като + но не смеят да го споменават, щото хората се съмняват) цена на закупуване. Другото е ,че той (собственикът на земята) може да си надстрои (ако не е усвоено, дострои до пълен Кинт, височина, и плътност на застрояване) сградата, но пък там влиза в разрез все пак и със Закона за етажна собственост. Това са недостатъците. Неутралното е че да, имаш право в рамките на 5 год. от погиване на сградата, да се построи сграда със СЪЩАТА квадратура и собствени жилища, както е била, но ако собствениците се разберат. Идеален случай, според мен идеалистичен, само си преставете как успяват  да съберете пари за ремонт на асансьор, та камо ли за толкова грандиозно нещо. Дали ще искате пак да сте със тези съседи, на това място, в такова същото жилище и след 50, дай Боже и 100 год. ? Малко съмнително Simple Smile . Същото е и ако имате идеални части от имота, но безсрочно. Евентуално може да вземете, ако са 50 апартамента в погиналата сграда, 1/50 от цената на земята, ако всички продадат. Дали ще плащаш данък на земята, или една застраховка на година, преценете. За мен е едно и също.
П.П. Току що видях мнение на tomeva от съседна тема, което се покрива с моето мнениe. НЕ СЪМ ПРЕПИСВАЛ! Simple Smile

Последна редакция: чт, 22 апр 2021, 10:13 от Seiko7075

# 14
 • Мнения: 19 646
Недостатъците са (но никой не го прави), че имаше един чл. мисля 33 от ЗС (Закон за собствеността), при продажба, трябва първо да го предложиш, след оферта от друг с конкретна цена на собственика на земята, като съсобственик, той трябва писмено да се откаже и ти да си го продаваш, както знаеш. Ако не го направиш, той може да си го придобие в рамките на 2 м. след сделката (говоря чисто по  памет, евентуално е малко по различно със сроковете).

Тук си написал нещо невярно, което може опасно да заблуди някого и затова не мога да си замълча.
Има такъв член, обаче не става дума за компютри, аз за компоти - собственикът на земята под сградата НЕ Е СЪСОБСТВЕНИК  в апартамента и при продажба на апартамент никой няма нужда да му предлага, да го уведомява или да го пита. Как си продават жилищата хората от панелките според теб, предлагат първо на общината ли???

Това, което пишеш, важи за съсобственици конкретно на апартамента - ако две деца наследят един апартамент и всеки получи по 50%, никой от тях няма право да продаде своите 50% на външен купувач, ако първо няма официален отказ от другия съсобственик на същата цена. Не, че и там няма врътки разни, основно ползвани от мошеници.

Общи условия

Активация на акаунт