Отговори
# 435
Здравейте,
аз съм на преглед и регистрация за бременност в четвъртък. Докторката каза че ще ми пусне изследвания, но нито аз съм запозната какви ще са , нито знам все още какво ще ми изследват (първа бременност ми е ). След четвъртък ще мога да ви дам повече информация!

# 436
Эдравейте, включвам се в темата, но чета от иэвестно време. Аэ съм с термин 3.1. : )

Эа биохимичния скрининг, edit:пренатален тест: не съм правила. Правих иэследване, което предполагам отговаря в България на фетална морфология+спец. иэмерване на някаква гънка на врата, която би индикирала увреждания на бебето. БХС(едит: пренатален тест) правят само при индикация на горното иэследване или по желание, но при мен нямаше нужда по думи на лекаря и се доверих.
Правих и иэследване эа риска от прееклампсия, всичко това в 13 г.с.
Според мен БХС(едит: пренатален тест) е иэлишен, ако другите иэследвания са с много добри реэултати. Единствено ме е яд, че няма да раэбера пола от рано и с голяма сигурност.  Grinning

едит: всъщност под бхс имам предвид пренатален тест. Не е ли същото? Коригираха ме току що в една друга тема.

Последна редакция: ср, 30 юни 2021, 12:31 от snowwhite12

# 437
Аз съм записала час за първа фетална + БХС при Сигридов. Той следеше сина ми и го харесвам, защото има много голям опит и холистичен подход. Коригира нива на витамини и други важни показатели, дава съвети за добавки и храна. Моята стратегия е да мине първата фетална и ако той види нещо притеснително, тогава да правим тестове и, не дай си Боже, по-инвазивни изследвания.

Болки имах в началото, сега нямам. Понякога имам стомашни спазми, но това е защото почти не ям нормална храна.

На мен ми е интересно, тези които сте в чужбина, каква норма ви искат за ТСХ? Тук го искат до 2.5 в първи триместър, но четох една научна публикация, че това масово изписване на лекарства за сваляне до тази стойност води до overdiagnosis и вече е отречено. Освен това имам приятелка - гинеколог в момента практикува в Швеция и там също са по-високи нормите. Как е при Вас?

# 438
При мен (Германия) тсх дори не го следят. Каэаха ми в началото само, че е много много важно да приемам достатъчно йод, эа да не скача. Също при профилактичния преглед преди да эабременея ми каэа, че стойност 2 тсх е ок, 1,5 оптимално, до 2,5 эа эабременяване не е критично.

# 439
Аз днес сутринта ходих да дам кръв за бхс в майчин дом, а вчера след обяд измериха бебо (11+4). Резултат след 3 дни, според лекаря ми ще е много лош заради годините. Няма да правя пренатален, мисля за още едно бхс на друго място в 13 седмица. Обаче първо ще изчакам този резултат. Харесала съм д-р Игнатов, има опция за комбиниран преглед бхс+ ранна фетална, може би ще е това. ТСХ предната бременност ми го поискаха в 5 седмица и сега директно още преди да отида на аг го пуснах. И двата пъти ми беше около 1.8 и  аг казва добре е.

# 440
При мен (Германия) тсх дори не го следят. Каэаха ми в началото само, че е много много важно да приемам достатъчно йод, эа да не скача. Също при профилактичния преглед преди да эабременея ми каэа, че стойност 2 тсх е ок, 1,5 оптимално, до 2,5 эа эабременяване не е критично.
Благодаря. Аз съм забременяла с ТСХ над 4. Просто стана от първия опит и не успях да коригирам по-рано стойността. С еутирокс 50 мгр не успявам да го смъкна под 3. Изследвах си йода и се оказа, че имам йоден дефицит. Но чакам Сигридов да ми препоръча как да го вдигна.

Последна редакция: ср, 30 юни 2021, 12:50 от pokita

# 441
Аз бхс и ранната фетална ще я правя при Вецев. Пренатален според резултатите. Не знам дали и следващите 2 фетални ги прави той.

# 442
Споко, ще го вдигнеш. При дефицит на йод обаче хипер доэи са противопокаэни. Предполагам ще ти наэначи нужната эа бременността 150-250 микрограма на ден. Аэ също эабременях веднага с тсх 2,2 (предполагам: иэследвах го февруари профилактично, бебеправихме април). В първия месец на бр. дори го бях смъкнала леко, эащото приемах най-сетне достатъчно йод и селен, както и други витамини и минерали.

Момичета, може ли да ме светнете какво е бхс и с какво се раэличава от пренаталния тест? Эа пренаталния энам, че иэследва допълнително риска от определени болести, эа другото нямам идея какво е.

# 443
за БХС (биохимиче скрининг) се взема кръв и се изследва нивото на 2 показателя (някакви белтъци мисля) и според количеството им и някакви ехографски параметри, измерени около изследването се смята по някаква формула риск за хромозомни аномалии-синдром на Даун и още мяколко по-разпространени. Пренаталният тест - пак се взема кръв и от нея се изолира генетичен материал (ДНК) от бебето, който се анализира за такива аномалии. Съответно е в пъти повече като точност и цена.

# 444
Здравейте,
Бях на преглед днес. 10г.с+2според ехографа +3 дни.
Имаме 2 крачета, 2 ръчички, кост на нослето, челюст и мърдаме☺
Аз като една невежа... не знаех, че в толклва ранен етап мърдат бебетата.
Притесни ме меренето на нухална гънка... че е на границата. След 2 седмици на бхс+фетална ще се види всичко.
Много се развълнувах, но и признавам леко притесних...
Аз съм с тромбофилия. Аг ми каза, че почва да следи кръвотока към бебето чал в 12г.с. а аз съм чувала от момичета че още от 7ма почват 🥺
Не ми е пускал тсх... нито витамини.
Аз си бях пускала всичко м.март.
Явно сама тр да си ги правя. Не знам при вас как е..

# 445
Момичета как сте с килограмите,успяхте ли да качите вече нещо излишно.Аз днес се теглих и съм 1 кг отгоре,но според мен съм задържала вода,чудя се дали не е и от утрогестана водната задръжка?

# 446
  • София
Здравейте!
Днес бях на преглед и малко се поуспокоих - бебо си отговаря точно на седмиците и дните 10 г.с. и 2 дни. Маха с ръчички и крачета, пулсът е чудесен според лекарката. Имам час за БХС на 16 юли, предишният ден ще направя и необходимите изследвания. Според калкулаторите и приложенията, които ползвам терминът ми трябва да е 24 януари, а лекарката го изчисли 26 януари. Иска отново да се опитам да родя естествено, макар че миналият път не успях. Засега не съм качила кг., но и моите са много, така че се надявам изобщо да не се покачват.

# 447
  • Пловдив
Момичета как сте с килограмите,успяхте ли да качите вече нещо излишно.Аз днес се теглих и съм 1 кг отгоре,но според мен съм задържала вода,чудя се дали не е и от утрогестана водната задръжка?

Направо ме е срам, още не съм влезнала в 3ти месец и вече съм +4 кг.,яде ми се всичко, а за сладко направо примирам на моменти. Каквото видя и ми се яде 😟🤭

# 448
На мен ми е много трудно с яденето. В тия жеги мога да карам само на таратор, салата и диня. Тъпча се с филийка или сполети от време на време, защото само те помагат срещу киселините и повдигането и се научих да гризна сутрин преди кафето, че иначе не се търпи. Обаче като цяло нямам апетит, не ми се яде. И си стоя с 1 кг надолу. Дано навакса скоро, че така хич не е добре работата.

# 449
за БХС (биохимиче скрининг) се взема кръв и се изследва нивото на 2 показателя (някакви белтъци мисля) и според количеството им и някакви ехографски параметри, измерени около изследването се смята по някаква формула риск за хромозомни аномалии-синдром на Даун и още мяколко по-разпространени. Пренаталният тест - пак се взема кръв и от нея се изолира генетичен материал (ДНК) от бебето, който се анализира за такива аномалии. Съответно е в пъти повече като точност и цена.

Ясно, мерси. Эначи не са ми правили бхс, пренатален също нямаше нужда.

Эа храненето: момичета, радвайте се на апетита си, честно! Аэ съм свалила, а си бях слаба и беэ иэлишни маэнини преди бременността. Първите 2-3 седмици качих почти 3 кг, от 56,5 станах около 59 и нещо, но после от повръщането паднах на 54, а не съм иэобщо ниска. В момента съм в 14 г.с. и лека по лека почвам да се освествам, но пак не мога да ям и ми липсва адски много, стоя си на 54 кг. Днес эа първи път ядох нещо раэлично от плод или хляб/солети-кисело мляко- и бях толкова щастлива. Joy Пия портокалов сок от скоро също, ям ориэовки... Неща като сладки, пица, че дори и картофи, манджи, салати не мога да погледна. Кафета, месо, млечни-след раждането предполагам. Joy

В момента си мечтая эа деня, в който ще иэпитам удоволствие от храната отново. Лафът, че бебето си вэима каквото му е нужно и беэ да ядеш много обаче си е верен эа щастие.

Общи условия

Активация на акаунт