Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Рак на белия дроб - тема 7

 • 21 138
 • 629
 •   1
Отговори
# 30
 • Мнения: 659
  Zigi,
Взе ми думите от устата! Hug
В темите има безценни съвети. В темата за РМЖ има закачена на 1 стр всичко важно. Дали и тук някой няма да го направи?
Иначе през седмица идва нов човек в шок и го съветваме да чете темите назад?
Whitefang и Hope4C  са си живи енциклопедии, но и те сигурно се изморяват да повтарят едно и също...

# 31
 • Мнения: 267
Тъй като в момента знаете ,че и аз се разрових за течните биопсии ,открих много статии ,че едва ли не вече се предпочитат и дават много предимства поради няколко причини .при нас също хистологията показа фиброза,ама видиш ли после се обясняват то било много малко взето и така станало.При кръвната биопсия , доколко то разбрах няма как това да стане и е особено полезна точно за мутациите ,защото ако на кръения тест излезне дадена мутация ,тя на 96 процента се намира в тумора.Също така може да се прави многократно и да се проследява кога даденото лечение спира да действа още преди да се е показало нещо на скенера,за да може възможно най скоро да се мине към другото лечение . Наистина това,което whitefang обяснява и аз не го разбирам как се разбира точно от къде идва (дали от белия дроб,дали от дебелото черво).... Колкото до бронхоскопията на мама й правеха 2 с местна упойка ,не боли,каза ,че е неприятно .Тя май имаше и някакво оперативно взимане от тумора ,мале забравила съм вече трябва да се разровя в епикризите.до колкото разбрах ,когато се прави бронхоскопията самия тумор като го притиснат и той тръгва да се разпада и така разбират ,че е злокачествено(поне на мен това ми обясни "светилото на пулмологията " в нашето Хасково,ако изобщо може да му се вярва за нещо...
За Минчев е на изчакване.Макар ,че ние чакахме 2 седмици вкъщи , защото нямало свободни часове,а когато отидохме се оказа,че е на изчакване .

Така,че не се шашкай те предварително и за ХТ и за каквото и да е ,нека видим какво ще излезне на резултатите ♥️Честит празник и бъдете здрави

# 32
 • Пловдив
 • Мнения: 275
Ако се вземе материал както трябва -ако не става с бронхоскопия ,има тънкоиглена биопсия има VATS, от него може много точно да се определи хистологичния тип , PDL1 статус ,генетични мутации и ,че те са от този тумор . При майка ти фаундейшъна показва мутация в ERBB2 ,а ако има рак на гърдата HER2 позитивен ,кое ще определи кои е източника на tcdna с ERBB2 мутация в кръвта(все още неразвил се РМЖ(не се вижда на образни изследвания) или белодробния рак)?  Примерно пиша . От течната биопсия не може да се определи PD-L1 експресията , а и тя е нормален механизъм на организма да предотвратява авто имунитет, от която тумора се "възползва" ,за да избягва имунни атаки. И като за капак ,само по "течната биопсия" никой няма да го обявят официално за онко-болен и да го лекуват за сметка на ЗК ,както в БГ така и EU страните в които лечението е безплатно и/или се поема частично от здравната осигурителна с-ма.
Полезен е при вече поставена диагноза (след биопсия) за последващо търсене на мутации ,включително и при ресистентност към настоящото лечение и нужда от смяна ,за избягване на ребиопсия (търсене на вторични мутации и т.н) след време от началото на лечението ,недостатъчен материал за FISH,RT-PCR за търсене на активни мутации и невъзможно с повторна биопсия.Малко тафталогия стана .
Може да бъде полезна за профилактика на недиагностицирани хора - "платежеспособни"  .

Последна редакция: нд, 25 апр 2021, 21:14 от whitefang

# 33
 • Мнения: 312
"Течна биопсия" - Foundaion one"(изследване на кръвта за генетични мутации) не ви върши работа в началното диагностициране . В БГ се изисква биопсия на метериал от тумора /или метастазите,за хистолигично му класифициране ,иначе касата няма да плаща лечението. За някои видове лечение - таргетна тарепия ,имунотерапия , един апартамент няма да ви стигне . Освен това не може да открие свъхекспресия на PD-L1 и съответно да се приложи имунотерапия ,ако е подходящо( висока експресия на PD-L1),затова трябва имунохистохимично изледване на туморен материал.  Няма да можете да се възползвате и от евентуалната възможност да го направите(за уточняване на евентуални генетични мутации) безплатно кръвния тест ,без диагноза  - 5000лв. Освен това някой мутации са общи за множество различни тумори , а от кръвния тест не може да се определи локация. Ако има KRAS мутация ,примерно, може да е от белия дроб ,а може и да е от дебелото черво. За кое от двете да назначат лечение?! Или ERBB2 - от белия дроб или от гърдата(HER2 позитивен)?! (Рак на гърдата е рядъкост ,но се среща и при мъже.) - това е пример само за кръвния генетичен тест. Иначе се запознах с мъж  с РМЖ на сцинтиграфия в КОЦ Ст.Загора с операция,химио ,лъче и даже хормонална терапия.  

И си изчакайте  хистологията на полипа от дебелото черво ,плюс хистологията на образованието в белия дроб - ще имате диагноза.

Аз мисля ,че няма да може да се вземе с бронхоскопия ,т.к е в периферията, и ще направят VATS - Видеоасистирана торакална хирургия. Но гръдния хирург ще прецени това най-добре.
Операция за премахване на тумора няма да има най-вероятно,защото са засегнати плеврата и лимфни възли, даже и да няма метастази в далечни органи.
Нещата не стават много бързо ,но ако се правят както трябва до 3 месеца може да е започнал лечение.
Относно криенето ,след като биопсията потвърди диагнозата ,ще трябва да му кажете .

Успех!

Ето цялата епикриза. ☹ Съжелявам за много въпроси,  може би повечето тъпи....
[/img][/img][/img]

# 34
 • София
 • Мнения: 7 090
Калина, не се вижда епикризата, опитай пак.

# 35
# 36
 • София
 • Мнения: 7 090
Правили са му туморни маркери и са в норма. Това в белия дроб ми изглежда достатъчно голямо, за да се вземе биопсия.
Отивай при гръден хирург.
Кога се очаква да е готова хистологията от операцията?

# 37
 • Мнения: 312
Правили са му туморни маркери и са в норма. Това в белия дроб ми изглежда достатъчно голямо, за да се вземе биопсия.
Отивай при гръден хирург.
Кога се очаква да е готова хистологията от операцията?

Пред кабинета на хирурга е тате. Хистологията незнам защо се бави, първия път след колоноскопията казаха 10 дни, пък излезе на 3-ия. Сега чакаме вече 8 дни.

Извинявам се още веднъж ако съм дотегнала с въпроси. Просто шока е голям....и понеже все още не е взета биопсия и аз като че ли се моля за чудо....моля се някой тук да каже "абе ти луда ли си? Какъв рак? Няма такова нещо!"

P.S. Ще пиша след срещата с хирурга

# 38
 • Мнения: 12 438
Калина при кой хирург сте

# 39
 • София
 • Мнения: 7 090
Надявам се, че баща ти не е сам.
Това пропуснахме да ти кажем - добре е някой да ходи с него, защото от шока се забравя. Пишете си предварително въпросите, които искате да зададете на лекаря предварително и си записвайте отговорите.

# 40
 • Мнения: 312
Надявам се, че баща ти не е сам.
Това пропуснахме да ти кажем - добре е някой да ходи с него, защото от шока се забравя. Пишете си предварително въпросите, които искате да зададете на лекаря предварително и си записвайте отговорите.

Благодаря ви!!!!
Не,не е сам: с мама е! Аз не мога физически да присъствам заради скапания Ковид.
Той не знае.... Доктора е нарекъл нещото "петно"... И тате знае, че има петно.
И доктора е казал, че ще изтрием петното , по някакъв начин...
Петното е там долу, вдясно .. уж не засяга още плеврата, но има надути лимфни възли (което в коремна казаха,че нямало уж)....
Оттук какво следва:
Първо имуносимулант,за да се позакрепи малко за 2 седмици. Не запомних името, но било нещо с някаква бактерия, и трябвало по специален начин да се съхранява на студено.
Междувременно ПЕТ скан, но доколкото разбирам системната е сложна и мама сега ще ходи за направление.
Чакаме още хистологията от дебелото черво.
След 2 седмици трябва да се върнат при доктора с резултата от хистологията и с резултата от ПЕТ скана и ще реши какво да прави. Казал е нещо, от рода на това, че в момента заради Ковид бронхоскопии не се правят и дано до 2 седмици нещо да се промени, защото иначе няма как да продължат напред.
Това е.
За сега....
Благодаря още веднъж на всички тук

# 41
 • Мнения: 12 438
Как не се правят бтонхоскопии. На моят съпруг му я правиха декември. Даже Нова година изкара там. На наш познат я правиха януари.
Моя колежка е утре с братовчед си/не знам къде/на бронхоскопия.
В коя болница и при кой хирург е баща ти

# 42
 • София
 • Мнения: 7 090
Е, ясно е, че заради празниците не им се занимава с бронхоскопии.
Чудя се каква информация, която ще помогне за бробхоскопията, ще му даде ПЕТ скенера....
Излишно разтакаване ми се вижда тази работа.

# 43
 • Мнения: 12 438
Е, ясно е, че заради празниците не им се занимава с бронхоскопии.
Чудя се каква информация, която ще помогне за бробхоскопията, ще му даде ПЕТ скенера....
Излишно разтакаване ми се вижда тази работа.
Зиги, за това питам къде е. На съпругът ми я правиха на 30.12.Ден преди Нова година. Пак празници.
Калина пишеш, че заради Ковида не си с тях. Под карантина ли си.

# 44
 • Пловдив
 • Мнения: 275
На скенера пише ,че е засегната плеврата - има повлекла и обхваща костално , и медистинума ,има и двустранен излив.
За ПЕТ скен трябва онколог,хирург,пулмолог да ви изпрати ,не става току-така да ви даде напревление личния лекар . Иначе в зависимост от мястото където ще се прави е 2000-3000лв.
ПЕТ-а не поставя диагноза,както е отбелязала Зиги,трябва биопсичен материал. Не знам защо ви мотаят ,може би наистина заради празниците. Ковид не е причината. Но дори и да вземат материал сега ,анй-вероятно ще чакате резултати след 10 май,защото патологията може и да почива.
За лимфните възли може в "коремна" да са казали,че няма увеличени в корема . На скена на гръдния кош ясно пише че са увеличени над допустимата горна граница , и хилусни и медиастиални.

Последна редакция: пн, 26 апр 2021, 11:47 от whitefang

Общи условия

Активация на акаунт