Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори- 70

• 41 564
  • 743
  •   1
Отговори
# 525
Прясно сирене - не, само зряло. Другото е ОК.

Като цяло може да си ядете почти всичко, изключая прясно сирене, сурови или рохки яйца, необработени топлинно меса и риба, както и такава с високо съдържание на живак. Това е.
Хубаво мийте плодове и зеленчуци.

# 526
Сиренето не е проблем да е прясно, стига да е пастьоризирано. Ако не е пастьоризирано е безопасно да се яде само зряло, тоест след ферментацията, но не и прясно.

Пп Свекарите имат мандра, опасно е само непастьоризираното, защото бременните жени имат по-висок риск от развиване на ластериоза.

# 527
Аз съм в 9 месец. Нещата, които ме посъветваха да не ям са: меките сирена (бри, моцарела и др)- заради листерията, ананас, сурови или не добре сготвени яйца, и всякакви сухи колбаси- луканки, шпеков салам и др., които не са сготвени- заради токсоплазмоза. Също и с рибите внимавай имаше 1-2 вида, които съдържаха много живак и също не са позволени. За друго не се сещам. Важно е плодовете и зеленчуците да са много добре измити. И нещата, които ядеш да са минали през някаква топлинна обработка. И няма проблеми.

Здравейте,

Тъй като вече главата ме боли да мисля, какво мога и не мога да ям - ще питам вас Grinning

Панирани топени сиренца и прясно сирене ( солено), мога ли да ям???

А, да - бременна съм Simple Smile)))

# 528
Моцарелата не е от забранените сирена Simple Smile

# 529
Здравейте,

Тъй като вече главата ме боли да мисля, какво мога и не мога да ям - ще питам вас Grinning

Панирани топени сиренца и прясно сирене ( солено), мога ли да ям???

А, да - бременна съм Simple Smile)))
Не яжте сурови меса (сурово сушени колбаси), сурови риби и хайвер (суши), меки сирена тип камембер. Или накратко НЕ минали термична обработка храни. Всичко друго си изяжте най-спокойно.

# 530
  • София
Здравейте,бихте ли ми казали дали нещо се заплаща,ако бременноста се проследява до раждането от АГ в поликлиниката след даване на направление от ЛЛ?

# 531
Здравейте,бихте ли ми казали дали нещо се заплаща,ако бременноста се проследява до раждането от АГ в поликлиниката след даване на направление от ЛЛ?

Аз плащах всеки месец 10лв видеозон + 2лв като имаше болничен. Само това. Бях с направление от ЛЛ, записана при АГ на ЖК... Двойни осигуровки и пак си плащах. Добре че изследванията на всеки 3м не плащах. Само феталната и дреболиите...

А относно храните докато съм била бременна - всичко горе долу без сурова риба съм яла. Меки сирена включае, но на пица примерно. Сушени меса тип прошуто и тнт пак по същия начин. Мисля че не е било проблем. Всичко след термична обработка е хапвано. Или по скоро ВСИЧКО, от което не ми се гадеше до полуда е хапвано.. 😅

# 532
Аз не съм плащала за нищо, нито за изследвания, нито за ехограф. Платих само за ФМ.

# 533

някъде по-назад има описано какво е включено в проследяването по нзок.
по спомени се полагаха 2 ехографа, 4 изследвания на кръв и урина, цитонамазка и секрет. това е ако бременността протича нормално. при разни състояния се полагат май повече изследвания.
аз си пусках изследвания всеки месец и си плащах за ехограф. не знам къде е 10лв ехографа, но и в майчин дом и в окръжна ( софия) беше  май 40.

# 534
Здравейте, в 9гс съм и от постоянното повръщане ме заболя гърлото и е и подуто. Пробвах да смуча лукчета, но ми се повръща и от тях. Бихте ли казали нещо ефикасно за облекчаване, позволено за бременни.

# 535
Вомитусхил и обикновени бисквити

# 536
Здравейте, в 9гс съм и от постоянното повръщане ме заболя гърлото и е и подуто. Пробвах да смуча лукчета, но ми се повръща и от тях. Бихте ли казали нещо ефикасно за облекчаване, позволено за бременни.
Мен миналата седмица ме болеше гърлото, отначало смучех лукчета, гаргари с разни гадории... Накрая писах на ЛЛ и ми каза Татум Верде, пръсках един ден и на другия нямаше следа от болката. Simple Smile

Последна редакция: пн, 28 юни 2021, 07:25 от mariya9955

# 537
Ако ползвате само включените в програма Майчино здравеопазване дейности, не. Не е редно да плащате за нищо. Полага ви се това: https://www.namama.bg/article/programa-maychino-zdraveopazvane-na-nzok/
С направлението можете да се запишете при всеки един акушер-гинеколог, работещ със ЗК.

# 538
Аз също не съм плащала нищо.

# 539
Включени са само два ехографски прегледа по ЗК, така че всички останали прегледи с ехограф се заплащат. А за едно съвременно проследяване на бременност, е абсурдно да не се извършва ехографски преглед на всяко посещение. Някои лекари просто го правят безплатно, но не са длъжни.

Отделно, е добре да се правят фетални морфологии в определени срокове на бременността, които също не се покриват от ЗК. В общи линии проследяването по ЗК е замазване на очите и реално почти нищо не включва.

Общи условия

Активация на акаунт