Защо майки са агресивни към други майки?

• 17 834
  • 442
  •   1
Отговори
# 240
Стивън Хокинг умееше да се изразява, при това доста добре, даже книги пишеше.

# 241
Бръм, май спориш заради спорта..
В китайския пример, докато намериш речник/преводач, не си личност, чак като решиш проблема с комуникацията, придобиваш личностни качества?
А ако те мързи, пиеш кафе и чакаш да мине някой, дето говори общ език с теб, тогава хептен не си личност?
Ами отшелниците, дето пред никого не се изразяват, те какви са?

# 242
Да поговорим малко за съзнанието, че пак пия кафе и нямам с кого да си говоря и се чудя се екзистенциално, личност ли съм или не.

Отново цитат: Съзнание – едно от основните понятия във философията, социологията и психологията, обозначаващо способността за реализиране на действителността, нейното осмисляне (което изисква идеално възпроизвеждане на действителността, а също и специфичните механизми и форми за такова възпроизвеждане на различни равнища). 
Та, докато си пия аз кафето, и очевидно уча китайски, възприемайки действителността, макар и субективно, след да речем две години, като смогна да почна да произвеждам членоразделна китайска реч, вероятно ще успея да си спомня как не съм можела да говоря преди две години, как съм си пила кафето и съм се чудела с кого да споря в Бг мама. И за да продължа и съотнеса написаното по-горе в конкретната бебешка ситуация, искам да ви попитам колко от децата ви възпроизведоха като проговориха момента от раждането си, от кърменето или от пълненето на памперса?
Обаче, недай Боже, да изпадна в амнезия, тогава току виж съм забравила Андариел и най-много просто да продължа да си пия кафето.

# 243
  • София
Самата фраза, че си пиеш кафето и няма с кого да говориш показва, че за теб това е несериозно. Забава, не те засяга, философстваме. Разликата между двете ни е, че аз гледам сериозно, защото го работя всеки ден. Ако се обърнеш към мен за детето си дали ще ти е ок да изповядвам идеята, че детето не е личност, защото не може да говори?

# 244
  • France
Аз пък обичам миризмата на бебешкото ако. Намирам, че мекониумът направо ухае. Обичам да душа памперсите като хрътка. Това прави ли ме по-добра майка от тези, които бърчат нос?

Не виждам смисъл да водите спор, за който и най-добрите педопсихиатри не могат да дадат точен отговор.

# 245
Какъв е този кокошарник дето се е заформил тук , може ли някой да ми каже как да си спра известията ви че ... нямате ли си работа че пишете тук и се разправяте :ОО

# 246
  • France
Ми нямаме, тук сме само кърмещи глигани по пижами и убиваме време и сиви клетки в безсмислени словесни хватки.

# 247
Значи, не знам какво работиш, но нека уточня. Под бебе имам предвид бебе, а не дете, което ходи, говори или се учи да говори т.е. комуникира. Нещо като мен, след първата година с китайския.
Ако ли пък ти се обърнеш към мен с въпрос за детето си, например 8 годишно, в професионален план, аз ще ти кажа, че то не може да носи отговорност за действията си, тъй като не е наказателно отговорно, понеже не може да носи вина. А вината е субективното отношение на човек към извършеното от него. Т.е. не може да се счита, че детето е осъзнат до край индивид, който успява да предвиди в пълнота последиците от действията си, както и да формира реална оценка на ситуацията. Защото неговата личност е в процес на изграждане.

Последна редакция: сб, 08 май 2021, 19:25 от brumm

# 248
Аз пък обичам миризмата на бебешкото ако. Намирам, че мекониумът направо ухае. Обичам да душа памперсите като хрътка. Това прави ли ме по-добра майка от тези, които бърчат нос?

Не виждам смисъл да водите спор, за който и най-добрите педопсихиатри не могат да дадат точен отговор.
Не, това те прави само по-изтънчена.

Последна редакция: нд, 09 май 2021, 01:32 от buttercake

# 249
Това, че му липсва рабираемата за възрастните комуникация не означава, че не е личност. А и първо ние го приемаме или не го приемаме за личност. Хората имат съзнание, вероятно бебетата имат още от момента на раждането си.  Изразяването на предпочитанията е чрез физически действия и плач или поглед.

За себе си съм приемала децата като личности от първия миг. Ако щеш по чисто егоистични причини - моето съзнание, че съм родила личност, вдига ми самочувствието. Simple Smile

Извинявам се Анди..Но лично за мен ..личност е човек, който приемаш с изборите и емоциите му.
Спориш и обсъждаш, когато си против, но чуваш и неговото мнение.
Пък наскоро обменяхме мнения в тема..за 17-годишните.
И налагането.., което противоречи с личността..

# 250
Т.е. не може да се счита, че детето е осъзнат до край индивид, който успява да предвиди в пълнота последиците от действията си, както и да формира реална оценка на ситуацията. Защото неговата личност е в процес на изграждане.
Това определение важи за 90% от колегите ми. И не само.
А бебето проявява индивидуалност от първия си ден, индивидуалност, която е препоръчително да се зачита.
 Нищо, че не знаеш китайски, все пак китайците наоколо допускат, че можеш да мислиш.

# 251
  • София
Рози и бодли, има разлика между приемане и чуване. А и двете са повече адресирани към втория агент, а не към първия, за когото разсъждаваме дали е личност или не е личност. Агентът А е личност, независимо от това дали агентът Б го чува и дал го приема и избори и емоции и мненията му. Агентът А е личност сам по себе си. А анегнът Б може да чува, но да не приема. Дори родителите, които обичат децата си, може да чуват, но да не приемат. Дори безусловно обичащите има много неща, които не приемат в емоциите на близките си. Там е работата.

Ха, ха, Бръм, че то това с последиците и реалната оценка едва ли го умеят повечето възрастни. Бъркаш нещата кое какво е.

# 252
О, то тук имало много отговори. Надявам се, че изкарахте весели празници. Няма как да отговоря на над 100 коментара по отделно, само ще вмъкна отговор по някои теми. Тъй като темата за отхвърлянето от майката се е плъзнала измежду тази за кърменето, захранването и гърдите: отказ на гърда по Фройд е създадена като теория, когато АМ не е било вариант. Сега се води лишаване от хранене или създаване на негативна емоция покрай процеса на хранене, което може да доведе до други проблеми после- всички сме зачитали тези теории тук-там.
Една майка, която гледа себе си, освен детето, не е егоистка (продължавам да държа на това).
А да, последно, че се говореше за ерогенни зони. Чудно ми е защо жени не виждат връзката между кърменето и физическото удоволствие? Изпразването на кърмата от гърдата сваля напрежението, а това се случва и при други актове. Бях го написала някъде, не помня в коя тема, но в това няма нищо лошо, дами и господа. Интересно ми е защо всички така яростно искат да отделят двете неща и да лишат майката от възможността да усеща каквото си реши с гърдите си? Гърдите са ерогенна зон, природата е добавила това, за да участваме в процеса на размножаване и хранене с удоволствие. Иначе да сме изчезнали.

Последна редакция: пн, 10 май 2021, 16:50 от Alichka_Balichka

# 253
  • Пловдив
Оххх, ти ли беше тази с гениалното прозрение ("има една теория"), че дълго кърмещите кърмят по някакви еротични съображения? Grinning

Айде да те нахейтя и аз: постовете ти според мен са изключително досадни. Преди всичко с многословните разсъждения по незначителни "проблеми", но също така и с начукването на канчета от твоя страна - нещо, което смяташ, че не правиш, а само си му жертва. А, да, твоето е нАука и логика, не е хейт.

Във форума има място за всеки, разбира се, но ми се вижда безсмислено да се отваря цяла тема, за да се пита: пък защо Пешо пие толкова много бира, Марийка обича да клюкари, а Стоянчо си върти ключодържателя на пръста.

П.П. Още хейт. Абе, ти нали беше там по науката и психологията, Фройд не дава ли отговор защо го правят, та си пуснала цяла тема? Значи, знаеш, че кърмим заради физическата наслада (наука, бате), знаеш, че кърмените след годинка деца получават "психологически проблеми и фиксации", а не си проучила какво казва нАуката по въпроса за майките, дето обичат да поучават другите по форумите.

Последна редакция: чт, 20 май 2021, 16:52 от Магдена

# 254
  • София
Не стигнах съвсем до края на дискусията, но защо се върви само в едната посока - че преданите майки начуквали канчетата на не толкова ревностните? Нима няма залитания и в другата посока?
"Детето е добре, ако мама е добре" може да бъде евфемизъм за безхаберие.

Общи условия

Активация на акаунт