Защо майки са агресивни към други майки?

• 17 834
  • 442
  •   1
Отговори
# 225
  • София
Но ние имаме съзнание и много зависи колко ценен е плодът в нашите очи.

# 226
Личност, друг път. Няма как да е личност същество, което не съзнава нито себе си, нито желанията си, както и не може да ги изрази. И не че не съм правила възможното да разбера нуждите му, напротив. Но това се е дължало на моето усилие. Което никак не го прсви личност.

Едва сега, на година и почти седем месеца, мога да кажа, че е налице някаква комуникация помежду ни. И между другото, сега, на този етап в отношенията ни, синът ни е доста по-обвързан с мен, отколкото като беше бебе.

# 227
  • София
Това, че му липсва рабираемата за възрастните комуникация не означава, че не е личност. А и първо ние го приемаме или не го приемаме за личност. Хората имат съзнание, вероятно бебетата имат още от момента на раждането си.  Изразяването на предпочитанията е чрез физически действия и плач или поглед.

За себе си съм приемала децата като личности от първия миг. Ако щеш по чисто егоистични причини - моето съзнание, че съм родила личност, вдига ми самочувствието. Simple Smile

# 228
Аз не знам дали са личности, но съм убедена, че бебето има много фини настройки и много добре може да усети отхвърлянето от майката. И това е основата на която то изгражда своята личност и връзка със света.

# 229
  • София
Сега се замислих наново какво съм учила по въпроса. Важен маркер е детето да се научи да сочи себе си, когато го попиташ "къде е Иван" и в един момент да започне да употребява "аз". Няма съвсем яснота по въпроса, но според мен имат нещо заложено от самото начало. А дори да нямат, те са това, което правим ние от тях. Отхвърлянето новородените го усещат на телесно ниво, защото поведението на обгрижващите го се изразява телесно - по-меки движения или по-резки движения, мимика и т.н.

# 230
Единственият начин да съм майка е бил да приема детето си за личност от момента, в който се е появило. Иначе къде е смисъла да твърдим, че всички бебета са различни?
Темата пое към леко агресивен наклон, типичен между майки, така че темата си е по темата, независимо от спама .😂

# 231
Единственият начин да съм майка е бил да приема детето си за личност от момента, в който се е появило. Иначе къде е смисъла да твърдим, че всички бебета са различни?
Темата пое към леко агресивен наклон, типичен между майки, така че темата си е по темата, независимо от спама .😂
Тц, тц. Типично надцакване между жени.  Ама не щете да си признаете. То ако не е, коя е по-хубава, ще е коя е по-умна, по-способна, по-млада, по-добра /майка, кукувица, пингвин, каквото и да е/, харесвана, успешна... дрън, дрън, че пляс.  Отстрани да гледаш е шокиращо.

# 232
Аз само не разбрах къде съм написала, че отхвърлям детето/децата си, но предполагам, че след като напиша поста си, веднага ще ми обяснят. Сега седя, чакам и тръпна.

# 233
Не си писала такова нещо. Само написа, че детето ти няма как да е личност, защото не комуникира с теб. И се почна..

# 234
личност – представлява резултат от процеса на възпитание и самовъзпитание. Не всички хора могат да бъдат личности; тези които не осъзнават своята индивидуалност, не могат да бъдат. Такива са например хората с психически отклонения като олигофрените или с физиологични отклонения, при които отсъстват функциите на висшата нервна система.

Цитат от Уикипедия.
Личността се възпитава и изгражда. Самоосъзнаването при бебетата идва в хода на тяхното израстване. От възможността им да формулират нуждата и желанието, а не само да ги усещат. Рефлексията при тях е на първоначално и ниско ниво, а при израстването точно тя се развива до степен да може да бъде изразена. Така и започва комуникацията. Лично мое мнение.
Пък ако ще и принца на Уелс да съм родила.

# 235
  • София
Бръм, към момента изследователи твърдят, че ние и човекоподобните маймуни (в частнот за шимпанзетата твърдят) и евентуално делфините, имат съзнание. Това, че ти (или друг) решава, че някой не е личност не означава, че този някой не се възприема като личност. Все едно като с робовладелството - робите са били приемани на ниво животно (куче, вол), но не и като личности. А тези роби личности ли са?
И да ти кажа нещо - хората с интелектуална недостатъчност (вече не се казва умствена изостаналост, олигофрения и т.н.) имат усещане за личност, и още как! Много ги подценяваш. За психичните отклонения също се възприемат така, но тяхното не съвпада с нашето. По-внимателно с тези неща, особено за "висшата нервна система".

Мерси за Уикипедия, но не е алфата и омегата. Това, че не могат да формулират не означава, че не го притежават. Разликата между това да имаш мисли и да си физически неспособен или да не можеш да ги изразиш, защото не знаеш китайски, а си в Китай.

# 236
О, аз не ги подценявам, цитирах определение. Цитирах.

Ако съм в Китай и не знам китайски, ще намеря разговорник, речник или преводач, защото съм личност, която умее да формулира, разсъждава и търси решения на проблемите.

# 237
  • София
В Китай си. Не знаеш езика, не можеш да четеш, не можеш да говориш. Имаш само едно тяло и едни очи. Не можеш да говориш. Това, че не можеш да го изразиш с думи означава ли, че не си личност?

# 238
Ако искаш може и да съм умряла, за да ти е по-лесно да ме набуташ в абсурдната си ситуация.

Доколкото знам глухонемите също успяват да се изразяват, жестомимично.

# 239
  • София
Кое му е абсурдното на ситуацията? Съвсем реална си е ситуацията, примерто като този Стивън Хокинг - ако нямаше система изкуствен интелект, както беше изцяло парализиран, но си го представИ да е от най-ранна възраст. Според теб дали щеше да е личност или нямаше да е личност, само защото е блокиран изцяло и има само едни очи за комуникация и леко мърдане на тялото?
По по-заобиколен начин се опитвам да ти кажа, че нещата не са така, както ги описваш, особено в частта с психичните отклонения и висшата нервна система. Колко хора с интелектуална недостатъчност си срещала? Да не говорим за хора с мозъчни увреди и физически увреди, особено деца?

Общи условия

Активация на акаунт