Проблеми с ученето, или какво знаем за дислексията! - 7

• 53 574
  • 513
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Много се извинявам, ако съм обидила някого. Не съм искала. Изтрих всички постове тук. Благодаря на всички, които ми обърнаха внимание!

Витаминче, в края на миналата учебна година - 2-ри клас, логопедката проведе същия разговор с мен - отново за 3 правописни грешки. Тогава й казах, че според мен детето няма проблем и че лятото с четене, и диктовки, ще се опитаме да оправим нещата - като стана навремето с брат й. Тази година, обаче отново се свърза с мен. И аз вече се притесних. Реших, че сигурно аз бъркам, че не виждам реалната картинка или че отказвам да призная, че детето ми има някакъв проблем и нужда да му се помогне. И поради факта, че в рода ми има деца с дислексия се притесних. Затова и пуснах това обяснение - за да получа обективно мнение от хора, които са в пъти по-добре запознати от мен, преминават през това и мога да получа адекватен съвет - към кого да се обърна и има ли наистина сериозен проблем.

Относно сестра ми - не знам къде и с кого съм се подигравала, но е факт, че малкото й дете е на 4 г и половина и още не може да говори. Ама изобщо не може - ползва само 4 думи. А тя категорично отказва да признае, че детето има проблем. Аз не искам да бъда, като нея. Ако детето ми има проблем искам да реагирам адекватно и навреме, защото съм наясно, че колкото по-дълго се чака, толкова по-зле могат да станат нещата. Дано да си ме разбрала правилно. Извинявам се и на теб, ако лично теб персонално съм те обидила с нещо.

Още веднъж благодаря на всички, които ми писахте и тук, и на ЛС. Наистина ми бяхте много полезни и ми помогнахте със съвети и с мнения да се успокоя. Желая ви успех!

# 136
  • София
А защо смятате, че дете с дислексия трябва да не пише красиво и подредено. Чистата дислексия не предполага грозно писане.

Лейди, грешките в диктовката на детето би ги направил и възрастен. Не са характерни за деца с дислексия и по тях не може да съди точно за дислексия. Аз няма как да кажа, че детето има или няма дислексия, а само че трябва да се обърнете към друг. Може да е логопед, невролог, дори и психолог, който се занимава с това.
И мен ме преследваше Стела Богомилова, когато детето беше във втори клас. Обясняваше ми, как щяло да пропадне това дете заради мен и още черни картинки. Имам такова становище от нея, че би се уплашил всеки. Даже от името на столична община е издала документа. А когато го заведох на нормален логопед ми казаха, че е съвсем в норма. Същото лято детето прочете първата част на Хари Потър за половин ден.
При брат му е различно. Мина през труден етап в 4-7 клас. Но сега вече дислексията много повече помага, отколкото да пречи.След работа с психолог и логопед, разбира се.
Мога да дам координати на тези, с които работи моето дете. А може и в центъра на НБУ да попиташ. Диагностичният тест не те ангажира с нищо.
Но има нещо много важно. Наложително е да кажеш на класната и на логопедката, че детето ходи на логопед. Веднага ще започнат да ти хвалят подобрението и ще престанат да тормозят детето. Можеш да кажеш, че логопедката ти е роднина. Защото по това, което написа изглежда, че получават някакви пари точно за дислексия и всички ги изкарват “подходящи за лечение”.

# 137
Вампирче, бюджетът за ученик със СОП е по-голям от този за дете без СОП. В началото разликата беше от порядъка на 400-450 лева на дете. Но тогава издръжката на ученик до 7 клас беше около 700-750 лева на година. За да назначи училището или градината ресурсен или логопед, трябва да има достатъчно деца, за да могат да си позволят заплатата му. Ето ти как си набират деца. Другият вариант е да изпращат специалист от ресурсен център. По едно време ги комбинираха училище и детска градина в района.
Четенето на етап трети клас не е индикатор, че детето няма дислексия. Моята дъщеря започна да чете гладко точно преди да започне втори клас, но не разбира всичко, което чете, но тя не е с чиста дислексия. В София при обследването в началото на първи клас едно от установените неща беше беден речник, днес специалиста по дислексия и психолог, които работят с нея казват, че има богат речник. Въпреки това се затруднява да изрази мислите си или да преразкаже. Брат й не чете добре за дете в края на втори клас, казва, че не разбира какво чете, но решава текстови задачи и разказва, умее и да се изкаже добре, но в първи клас беше шок като му видях тетрадката в средата на първия срок - приличаше на кардиограма с някоя буква тук-там и по 5 грешки на дума... За един срок ресурсната изчисти нещата, но аз бях тази, която като видя тетрадката би тревога - Красен, ресурсен, специалиста по дислексия, при която ходи каката. Отличник е, тя е с четворки, но усвоява два чужди езика и се справя добре на училищно ниво.

# 138
  • София
То май никоя дислексия не е "чиста". Моят син говори и разказва без проблеми. И чак към края на първи клас аз се усетих че става нещо. Попаднах на свестни логопеди и психолози и полека лека работим.

# 139
  • София
Вампирче - точно за това пуснах пост с питане тук. Защото исках да получа препоръка за човек или център, където да отида, да направят нужните изследвания на детето и да кажат:
"Да, детето има проблем Х, трябва да се направи това, това, това...." или
"Не, на детето му няма нищо - достатъчно е да го запишете на логопед, за да се оправят нещата."
Около мен има 4 логопедични кабинета - мога да го заведа във всеки един от тях. Обаче ми писна навсякъде да ме гледат, като ходещ банкомат. А още по-малко искам да ми кажат, че детето ми е с дислексия, ако не е, само за да вземат едни пари. Знаете, че тази диагнози води след себе си куп други неща - специално учене, ресурсни учители, ходене по психолози и т.н. Не искам да я подлагам на всичко това, ако реално няма такава нужда. А аз не съм достатъчно компетентна, за да преценя дали има или няма нужда. Не искам и да си заравям главата в пясъка, и да неглижирам проблема, ако наистина има такъв. Затова обръщам внимание на сигнала от логопедката, но искам да направя и допълнително изследване. В интерес на истината миналата година логопедката спомена думата "дислексия" веднъж по време на разговора - леко и лежерно, го вмъкна в разговора, но тази година не посмя да го спомене. Аз сама реших, че искам да се провери за наличието или липсата - както се казва за мое лично спокойствие.

Приемам всякакви препоръки - на ЛС получих много хубави съвети, препоръки и обяснения по темата, които ми бяха много полезни. Тук в темата също ми беше полезно всичко, което сте написали. Ето и последните постове също ми дават по-ясна представа за нещата. Отново благодаря за което Simple Smile

По повод на написаното от Мама Ру - когато племеника ми се установи, че е с дислексия, в училището не можеха да назначан ресурсен учител, защото той беше единствен в цялото училище. За една година рязко "откриха" още няколко деца с дислексия и ресурсния учител се появи. Сега от нейния пост ми стана ясно защо става така.

Последна редакция: вт, 16 май 2023, 09:11 от Lady Cassiopeia Duval

# 140
Лейди, някои деца с дислексия успяват сами да минат между капките и да си изградят стратегия за учене, т.е не им е нужно нито ресурсно, нито специалист по дислексия. Между другото, аз отказах логопед от ресурсния център, точно, защото не е специалист по дислексия, а по говорни нарушения, а моето дете няма проблем с говора и звуците. За малкия можеше изобщо да минем без ресурсен дори и краткосрочно, но той отказваше да работи допълнително с мен или да му покажа нещо, а ако в занималнята в училище госпожата го накара да изтрие и инапише отново го правеше, но излизаше бесен на учител, занималня и училище. В момента е втори клас и се справя прекрасно и сам, т.е не ходи на занималня, учи и пише самостоятелно - той е втора смяна, а аз първа. Баба му не се занимава с уроци, ако случайно има въпрос ми звъни, разясня ли му - от там нататък се оправя сам. Да, на контролни допуска някои грешки и по БЕЛ и по математика, но и често пъти е от бързане и самочувствие, че знае и това е елементарно дето му го искат. Мисълта ми е, че интелигентните и паметливи деца успяват да компенсират трудностите, които срещат и околните може и да не разберат за тях, дори и ако за това им се налага да положат малко повече старание и усилие. Ако детето чете гладко, разбира прочетеното, решава текстови задачи, разбира и изпълнява двустепенни указания, разбира обяснения, ориентира се във времето и пространството, разбира шеги, пословици и поговорки, разбира и отгатва гатанки, може да научи стихотворение, проговорило е в норма - нито късно, нито прекалено рано, не допуска граматични грешки нехарактерни за възрастта му, има добър речник и представа за околен свят за мен няма повод за притеснение.

# 141
Здравейте, имам въпрос към по-опитните от вас . Как и кой изпитва децата ви в училище? Учителката, като дава допълнително време? Изпитването става с помощта на ресурсен учител (той влиза в часа и помага при четенето на текста, или в неговия кабинет)?
Информирахме всички по веригата в училището на сина ми, 3 клас, за дислексията, но не виждам нищо от изброените неща да се случват.
 Учителката му дава тестове, наравно с другите, които той не може да си прочете , времето не е удължено, както е написано в представения документ за наличие на дислексия.
Аз ли трябва да инициирам и да изискам да има помощ от ресурсен учител при тестовете?

Дори и да знае и да е научил материала, не успява при тези условия да покаже знания, защото се мъчи да разбере какво пише в условията на тестовете, а това очевидно му коства много време и усилия. Съответно резултатите са плачевни...
 Вече незнам как да постъпя...не искам да влизам в конфликт с учителката, защото тя и без това не си поплюва, много е серт...
Моля да споделите вашият опит.
Благодаря предварително!

# 142
Типично за дислексията е грозното писане. Това не е просто мнение, а е един от симптомите.

Такъв добър почерк като по-горе сочи за подреденост вътре. Като се добави и това, че детето е от стараещите се, значи няма повод за притеснение от типа дислексия. И да има нещо леко в тази насока, то с четене на глас и писане на диктовки ще се оправи.

Това, което може да погледне Касиопея е ХАДВ и то само защото има роднини с дислексия а често дислексията и ХАДВ вървят ръка за ръка.  Момичета с висока интелигентност маскират успешно ХАДВ симптомите с прилежно учене.

# 143
  • София
Аз не бях останала с такова впечатление. Мислех че между дислексия и дисграфия има разлика. Но явно само аз съм си мислела така.
В такъв случай мога да изхвърля всички документи на моето в кофата. Всички психолози, логопеди и психиатри са се объркали. То просто е най-съсредоточеното и неподвижно дете с маскирана ХАДВ. Или поне би било ако е “високо интелигентно”, защото и това няма как да го знам.

# 144
Права си, Вампирче - различни неща са - дислексия засяга лексиката, думите; дискалкулия - нарушения на математическото мислене; дисграфия - умение да пише; диспраксия - нарушения на фината моторика и координацията, детето изглежда тромаво и несръчно, изпитва затруднения с дейности от ежедневния живот - връзване на обувки, закопчаване на ципове, шиене, сресване (връзване на опашка, заплитане на плитка...), отключване/ заключване, каране на колело дори.

# 145
Ами хвърляй ги. Ето тук е написано:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6430506/

Малко превод: Децата с дислексия често имат свързани затруднения с писането. В простия изглед на модела на писане, висококачественото писане зависи от добрите умения за транскрипция, работната памет и изпълнителната функция - всички те могат да бъдат трудни за деца с дислексия и да доведат до лош правопис и ниско общо качество на писане. В тази статия ние описваме предизвикателствата пред децата с дислексия по отношение на простия възглед за писане и стратегии за обучение за подобряване на правописа и цялостното качество на писане при деца с дислексия.

Ето и тук:

https://www.yourtherapysource.com/blog1/2021/01/09/dyslexia-and-handwriting/

Бяха публикувани скорошни изследвания върху дислексията и почерка, за да се подобри разбирането на уменията за писане на ръка при деца с дислексия. Дислексията на развитието е нарушение на четенето, но също така се смята, че включва дефицити в двигателните умения, които могат да повлияят добре на представянето на почерка.

# 146
  • София
И какво точно е написано? Пишеш, че може. Ама никой не отрича, че може. Всяко дете може да пише грозно. Ама да си правим изводи, че щом дете с дислексия пише красиво, значи е с ХАДВ, вече е прекалено.
А и никой не знае това дете как се е учило да пише. Моето учи при учители, минали през руската школа. Там няма тън-мън. Пишеш, докато свикнеш и се научиш. В други училища учителката пише буквата на дъската и всяко да се оправи както намери за добре.
И накрая първите деца са с ХАДВ, а вторите с дислексия. А сигурно ако някое от ХАДВ е и притеснително, може и аутизъм да му закрепим - ей така да му се намира.

Ясно пише - дислексия е затруднение с четенето. Тези деца могат да имат други затруднения по-често от децата в норма, но това са си други затруднения. А по-често не значи всички.

# 147
  • София
При дислексия мозъкът не прави връзка между звука който издава буквата и знака за буквата. Особено ако за 1 буква има 5 знака, както често се случва.
Затова при логопед работят със самите знаци - изработват ги, изписват ги.
Затова и изписването може да е затруднено - трудно е казват А пишеш А.
Затова и хубав почерк на диктовка! е знак че детето прави бърза връзка между чуване и знаците за писане. Което пък е знак че няма дислексия.
Моят син имаше хубав почерк при преписване. Което се оказа пълен фейк, защото това не му е помагало за четенето и слушането с писане.

Последна редакция: ср, 17 май 2023, 11:31 от Rockstar

# 148
Здравейте отново, за съжаление никой не отговори на поставените от мен въпроси по-горе.
Сега питам друго, вашите деца самостоятелно ли учат или някой трябва да им "виси" на главата? Моят постоянно иска помощ и не работи сам. Започвам да си мисля, че ние вкъщи сме виновни, но в годините работа с него така се получи. Сега обаче това изниква като проблем, защото в клас не успява, когато учителката даде самостоятелна работа.
Вече незнам какво да правя.
Вие помагате ли с домашните или ги оставяте сами да се оправят. Към момента сам смятам че нищо не може да свърши... Моля за мнения по проблема.

# 149
  • София
Кой клас е детето?
На мен лично ми писна да помагам по времето на Ковид, така че почти не помагам, откакто тръгнаха нормално на училище.

Общи условия

Активация на акаунт