Проблеми с ученето, или какво знаем за дислексията! - 7

• 52 994
  • 513
  •   1
Отговори
# 480
Моето дете го диагностицира проф.Матанова - Институт за психично здраве и развитие.
https://www.ipzr.info/%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%82

# 481
  • София
Моето дете го диагностицира проф.Матанова - Институт за психично здраве и развитие.
https://www.ipzr.info/%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%82

Препоръчвам същия център. Много адекватно реагираха и на нашия проблем. Имат и психолози и логопеди. Правят обследване и след това работят с детето. При моето дете имаше голям напредък.

# 482
Нали проф. Матанова беше председател на българската асоциация по дислексия.

# 483
Здравейте, някой от децата ви да са имали главоболие и световъртеж?
Моят миналата седмица го прибрахме предсрочно от училище с такива оплаквания. Оставих го два дни под наблюдение. Днес отиде на училище и всичко беше наред. Вечерта на частен урок по английски ми се обажда учителката че нещо не се чувства добре и пак той ми обяснява как му се вие свят но не го боли главата има ли ли сте такъв случай с вашите деца чудя се дали случайно не се дължи на дислексията. Записала съм час за невролог детски но ми се щеше някой да сподели ако има от такива преживявания. Благодаря ви предварително.

# 484
  • София
Миналата година моят син имаше оплаквания, че му прималява, не му стигал въздух и пр. Правихме всевъзможни изследвания и консултации, оказа се, че проблем е стресът покрай смяната на училище и поднорменото тегло. С теглото криво-ляво се оправихме, с училището свикна и с неразположенията се приключи относително. До психолог не сме стигали. Та е възможно стресът покрай трудностите в училище да се отразява и то силно.

# 485
Моето дете се оплаква вече около година почти ежедневно от главоболие. Първоначално го отдавах на претоварване и прегаряне в 7 клас, след проверка на зрението се оказа, че има 2,5 разлика между двете очи, но отказва да носи очила. Лятото беше за седмица на лагер на "Узана", без телефони, чист въздух и пак я е боляла главата. В градски условия и при три месеца средно 38-40° жеги имаше оплаквания и от световъртеж. Есента минахме невролог, минахме и кардиолог, кардиоложката я вкара в болница, от там я изписаха с диагноза "главоболие". Осми клас, ново училище, смяна на обстановката, но се повяха оплаквания от световъртеж до причерняване и кръвното й, мерено от медицинско лице, беше паднало до 68-70/35-38.
Обмислям пак да посетим невролог заради това главоболие.

# 486
  • София
При моята дъщеря системното главоболие и гадене се оказа от проблем с очите. Но неврологът е първата "проверка" - при всички случаи трябва да се отрече първо проблем с мозъка. Но запишете и час при очен лекар, ако не сте ходили скоро.
При дъщеря ми се оказа страбизъм, открива се с някакъв тест за 3д-зрение, което тя беше загубила, не само с чисто и очевидно кривене на окото. Отделно е с голям астегматизъм. При нея главоболието се проявяваше следобед, по време на занималнята от постоянното взиране, напрягане да фокусира и умората, която се натрупва от това. Оперирана е (страбизмът), въпреки това носи очила (за астегматизма), но ги носи задължително, това не е "концерт по желание".

# 487
И за мен не е концерт по желание, но и няма как да й ги нахлузя на сила и да седя до нея да не ги сваля. Говоря, говоря, говоря, но ефект няма. Осми клас е. В старото училище отказваше, за да не й се подиграват. Сега , предполагам и от суета. Не ми се мисли за парите, които дадох тази есен за нови рамки само и само да ги носи. Носи два дена и до там. Но и като ги сложи каза, че пак я боляла главата.

# 488
Ами моят носи очила, даже едвам се боря да не ги слага постоянно, обяснявам само за четене.
Благодаря за отговорите!
Ще се консултирам с невролог за да отхвърлим нещо сериозно. Може би трябва да минем отново на проверка на очен.
Всеки очен лекар ли може да провери за страбизъм?

# 489
  • София
MamaRu, извинявай, прозвучала съм агресивно, но съвсем нямах такова намерение. Ясно е, че ако тийн не иска да си сложи очилата, каквото и да дудне майка му, то няма ефект. Моята е оперирана, още ѝ държи влага, явно. Спомня си ужаса да излезе от упойка с превръзки на двете очи и да си помисли, че е ослепяла. А очилата ги носи, защото на всеки контролен преглед лекарката цъка с език и отчита, че вървим с бодри крачки към нова операция (то им беше ясно това, казваха, че ако се оперира голям човек било еднократно, но при дете, което е на прага на пубертета, както беше тя, почти винаги имало регрес и нужда от нова корекция). Но очилата забавяли тоя процес и ще, не ще, носи ги. И понеже ходим през 6 месеца, а-ха малко да подходи небрежно и айде, поплучава нова порция от "не върви добре, носи си очилата, че иначе...". Но тя е с очила от 2-3 клас, тогава носеше специални стъкла "призми", това преди да се окаже, че те няма да забавят процеса и щем, не щем, ще оперираме.
При нас страбизмът го установи детски офталмолог и ни прати при специалист. Дадоха ѝ едни 3д картинки, при които при фокусиране "изскача" изображение. Другият "тест" е - детето се фокусира върху обект, разположен близо до очите, по средата (примерно химикалка, ама с нещо по-голямо на края ѝ). Започвате да движите бавно предмета наляво-надясно и следите дали очите се движат едновременно. При нас двете тръгваха заедно, но едното "се отказваше" в някакъв момент. Това трябваше да го правим и като тренировка в къщи.

# 490
  • Варна
Моят син носи очила за контрол на миопията и да видите как се принуди да ги носи като му налагам санкции за "Забравих да си сложа очилата". Това с неносенето на очила в детска възраст не е шега-очите и мозъкът са свързани посредством зрителен нерв и като едното не се развива правилно/очите /това повлиява и развитието на мозъка. А оттам и много когнитивни проблеми се задълбочават и развиват.
Лошото очно здраве също е огромна предпоставка за задълбочаване на различни невродегенеративни /дементни/ заболявания и при възрастните.

Последна редакция: вт, 28 яну 2025, 17:50 от Ivka_smile

# 491
Главоболието е от очите най-вероятно
С лещи няма ли да се съгласи?
Моето едвам го накарах да сложи лещи о докрторът убеждаваше. С очилата мислели, че е "зубър" и пишели по-високи оценки.

# 492
  • София
Дъщеря ми е в 8 клас, чакаме да излязат пълните й тестове за дислексия. Тестът показва IQ 101, но четенето й не отговаря на интелектуалното й развитие. Продължава да бърка у с ю, трудно й е да учи, тази година успехът й падна още повече, а иначе е умно дете.  Трудно й е да връзва връзките на обувките си,, което ме подлудява, както и всичко друго. Досега съм я упреквала, че не полага достатъчно усилия, за да учи, и я мързи.
Психоложката, която прави теста, каза - ще видим дали ще покрие критериите за дислексия. А ако не е дислексия, какво друго може да е? Все пак е интелигентна. Възможно ли е наистина да е от недостатъчно учене? Това беше причината да потърся помощ от специалисти.

# 493
Къде правите тестовете?

# 494
  • София
Къде правите тестовете?
В Медицинския център за детски болести

Общи условия

Активация на акаунт