Сега и аз съм в час, гледах 103 еп. с озвучка. Но най-важното ми се струва, че видях в тийзър 3 за новия сезон, защото едва сега имам обяснение за видяното в него: на първата им среща Хакан носи чантичка, в която вероятно е пистолетът от убийството на Юмит. Хакан има обяснение пред Абдулкерим: страхът от затвора е повече от това жената да е в затвора. Идеята явно е на Хакан, дошла му е по пътя на отмъщението, но отмъщението много бързо ще му мине и тази идея ще му помогне за любовта. Но сега ще трябва не само заради Шермин, Бетюл и други от семейството връзката да е тайна, а и заради Абдулкадир. Това е шансът на Хакан. Когато Зюлейха разказваше как се е влюбила в Йълмаз, две неща изтъкна като важни: тя иска да обича силно и мъжът да я спасява, да и помага. Тогава беше под въздействието на филма, но така стана и с Йълмаз, и с Демир, и двамата я спасиха в труден за нея момент. Зюлейха вече знае, че Хакан е враг на Демир и са имали отношения в бизнеса – това ще я насочи веднага да разпознае Хакан, когато във фирмата види новия акционер, въпреки и с друго име. С Хакан заради пистолета, тя вече ще има обща тайна и знае, че той и помага. Ние не знаем пред кого в холдинга Хакан се представя с фалшивото име, но когато Зюлейха го види, тя ще знае вече, че Хакан е враг на Демир и нейн приятел. Второто ще бъде под съмнение, докато Хакан не направи още нещо, за да я убеди кое от двете е: враг или приятел. За известно време или за дълго само Зюлейха ще знае, че Мехмед Кара е Хакан. Това няма да знаят Фикрет и Бетюл. Първо да видим дали само ще и покаже пистолета или ще и го даде, а също какво ще направи Бетюл, защото тя също е свидетел на убийството. Новият покровител ще вдигне Зюлейха на крака след тази разрушителна седмица. Хакан отговори на едно от нейните условия за връзка, тяхната история започна.
Тийзър 3, в който, освен Хакан с пистолета, ни предлага за размисъл и интересен монтаж на последните две сцени, който поражда асоциации: първата сцена, Зюлейха се среща с Хакан, втората с лицето на Зюлейха, която предполагам в този момент вижда Демир, най-вероятно някъде подхвърлен. Пътят и към Хакан вече е чист, в смисъл Демир е мъртъв, следва връщане към първата сцена и точно в този момент чуваме Демир да извиква: „Зюлейха!“
https://twitter.com/i/status/1435312455585042433
Много ми хареса 103 еп., той е такъв, какъвто сериалът дотук винаги е бил: кара те да мислиш, а за мен това е условие, за да гледам и да искам още.
Чукурова си е Чукурова, в нея общественото мнение е институция, която лесно поема слухове и ги върти, докато се появи нов слух. Човек не може да се довери на прокуратурата, нито на жандармерията, делото на давещия се е негово дело. И виждаме, че хората след първия удар и стъписване, постепенно се взимат в ръце. Който е организирал отмъщението, много добре е знаел това: Фикрет и Юмит използваха тази особеност на затвореното общество, сега я прилага Юмит. Нейната версия пред прокурора е единствената валидна дори за самия него, нищо чудно, че шества из Чукурова. Все пак, някои я подлагат на съмнение. Използването на общественото мнение е първото нещо, което ме кара да мисля, че организатор на всички отмъщения, е един човек, човек, който познава тази особеност. Неговата цел сега е Демир, но и Фекели. Това пък го разкрива като човек, свързан с миналото и на двата рода. Възможният човек е Абдулкадир. Неговият баща е имал разправии с Аднан, Аднан е бил свързан с Фекели, Абдулкадир е трябвало да напусне Чукурова. Вероятно още оттогава е започнал да обмисля отмъщение. Неясно по какъв начин и чрез кои хора, но той е събирал информация и е организирал тази армия от отмъстители на засегнати по някакъв начин хора, на които дърпа конците. Отделните „войни“ не знаят, че служат на този предводител, че изпълняват негови намерения и може би само Хакан се досеща; а след изчезването на Демир започна да се досеща и Фикрет. Намеренията на отделните участници са едни, а този отгоре има други, те не знаят това, но в един момент са вече един срещу друг, напр. Фикрет и Юмит. Това, което правя, е възстановка, но има много данни за нея. Дали ще се потвърди или не, ще видим нататък.
Абдулкадир каза на Хакан, че нападението е организирано от Еркан преди смъртта му, той е настоявал, от което нападението изглежда случайно. Но има една особеност, която издава, че Абдулкадир лъже: това е синхронът с бягството на Демир от затвора и мъжа, който беше оставен да лежи на земята, които говорят, че организаторът има връзки в затвора и нападението е за отвличане на Демир. Това Еркан няма как да направи, дори и да е имал връзките, по това време той вече не е жив. Отделно отвличането на Лейля, за чиято ценност за Демир знае човекът от телефонния разговор с Фикрет. Също и въпросът на мъжа във фабриката, който попита майстора: Фикрет не знае ли за катастрофата? Някой иска Фикрет да знае, защо и за кого работи този мъж.
Катастрофата, погребението на Еркан, отвличането на Лейля, нападението над конака и изчезването на Демир стават в 10-те дни, в които Хакан не може да бъде открит от Абдулкадир. Може и така да е, Хакан сигурно пътува често и дълго, но може и да не е така. Твърде важни са събитията, жертвите, участниците и засегнатите в тези събития, за да се случат нещата по това време и в такава последователност.
Когато Абдулкадир съобщи по телефона на Хакан за смъртта на брат му, ръката на Хакан се разтрепера. Дали заради това, което чу, или защото подозира, че не е истина как се е случило убийството и Хакан подозира кой стои зад него? По телефона му съобщиха за Фекели и Четин, Абдулкадир казва, че е нещастен случай, а Еркан искал, докато Хакан отсъства, да нападнат и оберат дома на Демир, заканвал се е на Демир, когато идвал в офиса при Абдулкадир. Това насочва Хакан срещу Демир, срещу Фекели, но на гроба на брат си Хакан го пита: „Кой постъпи с теб така?“ Хакан е поставен пред уж ясен отговор: нещастен случай, но той не приема този отговор. Внушени са му съмнения: към Демир, Фекели. Може би се разчита на това, че Хакан веднага ще приеме Демир като този, който стои зад смъртта на Еркан. Засега е ясно, че Хакан ще търси отговор на въпроса, който задава към брат си, защото „Ти си моята душа“, „Ще си платят, ще отмъстя“. И не може да си представи, че брат му може да нападне къща с деца. Сцената на гроба наблюдава човек, скрит зад дърво, може би той знае отговора, който Хакан търси.
Докато разберем какви са отношенията между новите герои, сигурно ще мине време и ще правим предположения. Интересна беше сцената, на която освен Хакан и Абдулкадир, присъства и сестрата на Хакан. Абдулкадир прави внушения за връзка между нещастния случай на смъртта на Еркан и нападението на конака на Яман, станало по искане на Еркан, а така и за това, че смъртта на Еркан може и да не е случайна, а организирана от Демир. Хакан го пита: „Защо позволи това на Еркан?“, защото Хакан е имал само търговски отношения с Демир. Тези внушения са подгряване на Хакан преди тръгването към Чукурова, но тук е интересна реакцията на момичето: в инвалидна количка, не може да говори, но изглежда е добре с разума. С реакцията си, тя показа, че знае нещо и то е различно от това, което говори Абдулкадир за участието на Еркан. Напомни ми Азизе, която също не казва нищо докрай, но загатва, че нещо не е наред. Азизе го прави по друг начин и по друга причина, но и двете участват, доколкото могат в разговора на тези, които са млади и здрави, но си задават въпроси, на които двете жени са били свидетелки. Откакто се намеси Фекели и след взрива в неговия конак, без никакви реални основания, чисто интуитивно свързвам Абдулкерим с това, което се е случило с това момиче, но и с катастрофата, в която е загинало семейството на Фекели. Състоянието на сестрата, смъртта на малкия брат...върви се към ликвидиране на едно семейство. Абдулкадир нарича Хакан „брат“, „капитан“, но той не е за него брат, а капитан е самият Абдулкерим. Като казах капитан, се сещам, че и Фикрет се мислеше за капитан.
Много показателен кадър: Хакан в гръб, облегнат на парапета – радост за окото на фенките, кадър, който обиколи света, ето го и у нас. Но от радост да не пропуснем края на сцената, когато ни показват Хакан и Абдулкадир обърнати и гледащи в две различни обратни посоки: много ясна визуална оценка на отношенията между двамата.

Хакан на гроба на Еркан, докато някой го наблюдава.
https://twitter.com/i/status/1436048617735966723
Когато Хакан казва: „Тръгваме за Чукурова“, не съм сигурна, че ще провали фирмата на Демир, заради което отива там, по-скоро ще я развие, но съм почти сигурна, че ще намери отговор на въпроса, който си задава край гроба на брат си.
Във фрагмана за 104 еп. ни подсказват още едно противостоене: Абдулкадир и Зюлейха с еднакви ризи на райе. Ако Абдулкадир е главата на всичко, Зюлейха май трябваше да бъде следващата важна жертва. Но стана така, че Абдулкадир сам ще даде повод за сближаване между Зюлейха и Хакан. А Зюлейха и Абдулкадир ще бъдат основни противници.
Сега ми е интересно да видя срещата на Абдулкадир с Фикрет, от една страна, и с Фекели, от друга. В представянето на главните герои от Чукурова пред Хакан Абдулкадир е точен, знае много за тях, но не знае най-важното, прави грешката, която прави и Бетюл: подценява Зюлейха: „Известната г-жа Зюлейха: класически живот на богата жена.“ Хакан го пита за Демир, Абдулкерим му отговаря: „Тази жена ще ни доведе до Демир.“ Следват усмивки на двамата. Много хубав момент! Абдулкадир се усмихва вероятно, ако той е организатор на всичко, защото знае какво е направил с Демир и как може да направи така, че Зюлейха да открие тялото или там каквото е измислил. За мен е по-интересно скритото в усмивката на Хакан. Може би, защото очаквам, че тъкмо Зюлейха ще го върне отново към приятеля Демир, когото Хакан чрез нея ще „види“ отново.
След първоначалния шок тече мобилизация и консолидация на хората, защита на Демир, подпомагане, Фекели още от затвора и после заедно с Яман се готвят за отпор срещу Хакан. Хакан е разкрит като основен враг от Фикрет, това всъщност знаеше в последния момент и Демир. Сега ще чакаме появата на Абдулкадир, за да се разбере кой всъщност е врагът. И също да чуем разказа на Юзюм, която е била там, където вероятно се е случило нещо с Демир. Зюлейха е тъжна и отчаяна, дори до нея достигна версията на Юмит и за момент изрази съмнение, че Демир ги е изоставил – точно на това да я изморят и да се откаже разчитат враговете, на терасата е сама както виждахме Хюнкяр, и пак като преди Азизе утешава; Сание е с часовника на Хюнкяр – сега разбирам това, а Зюлейха с пръстена от Демир, двете се подкрепят, символични са знаците по тях; Гюлтен каза: „Демир Яман няма да умре!“ също в символичен смисъл.
На този фон са показани по-подробно Бетюл и Фикрет. Бетюл се вижда като бъдещ собственик на фирмата, с Шермин броят наследниците, пред портрета на Хюнкяр обяви Демир за умрял, а себе си и Шермин – за единствени останали от Яман. Бетюл явно не схваща сериозно Фикрет като брат, като юрист тя знае, че той няма права. Тя изглежда се съмнява и в биологичната връзка с Яман, може те двете с Шермин да започнат проучването. Но като хитър човек Бетюл започна да проявява интерес към Фикрет, вероятно виждайки го като съюзник, защото се сеща, че той ще се бори за правата си на наследник. Затова могат да бъдат противници, но могат да бъдат и съюзници.
Интересна сцена се разигра в дневната на Яман. Лютвие допусна, че врагът Хакан може да е купил акциите. Фикрет реагира така: защо Демир не е помислил за това? Демир реагира веднага, след като разбра за продажбата и направи всичко, което беше възможно да стигне до този, който ги е купил. Но Фикрет много добре знае, че този, който ги е купил, е получил информация от самия него, по телефона. Ако не знае, Фикрет би трябвало да се досети, защото той съобщи информацията, която е била важна в този случай. Фикрет почти обвини Демир, но Фикрет много добре знае, че акциите продаде Зюлейха. Затова в подтекста на думите му за Демир разчитам обвинение към Зюлейха. Дали Фикрет ще защитава собствеността на брат си или сега вече – и такава, която може да счита за своя? Върви се към съюз между Бетюл и Фикрет, който ще бъде по отношение на фирмата – Фикрет мина по стълбите на холдинга веднага след като ни показаха Хакан, вероятно и любов – спасения от Бетюл Керем Али ги свърза, снимката на Мюжгян...Сега в холдинга Зюлейха ще знае, че Мехмед Кара е вероятно да е Хакан (Шади скоро ще потвърди това или, ако тя не се е досетила, ще я информира), че е враг на Демир, но и нейн покровител, докато Фикрет и Бетюл ще го познават само като Мехмед Кара. Докато не е разконспириран, Хакан има възможност да направи още стъпки към Зюлейха. Хакан трабва много бързо да замени отмъщението с друго поведение и да го затвърди пред Зюлейха. Той изглежда бързо мислещ, каквато е и тя.
По един въпрос, който започнахме да обсъждаме:
Според мен, Зюлейха ще види в Хакан Демир от работата във фирмата. Демир и Хакан са били приятели и непременно има причини за това, имали са общи качества. Зюлейха и Хакан ще бъдат във фирмата зеадно. Тук ще имат успехи.
Но Хакан ще я върне и към Йълмаз. Хакан и Йълмаз са хора от големия град, необвързани с едно място, когато бягаха, двамата със Зюлейха не тръгнаха към Истанбул, а към Германия. Йълмаз остана в Чукурова, но тяхното начало беше друго. Зюлейха дойде в Чукурова с полет на птица, свиха гнездо, но птиците не остават в гнездото, те свободно летят. Демир я обвърза с Чукурова. Тази изгубена свобода ще и напомни Хакан. С него тя може да се върне към предишната Зюлейха. Зюлейха е формирана първоначално в големия град, а в Чукурова Хюнкяр и Демир я създадоха отново по един напълно различен начин. В това виждам засега възможност за бъдеща драма. В подсъзнанието на Зюлейха Йълмаз до Чукурова и Хакан може да се окажат срещу Демир. Йълмаз остави нея и Аднан при Демир в Чукурова. Но Хакан може да върне Зюлейха към времето на Зюлейха преди идването в Чукурова, към нея такава, каквато тя е била преди. Дори в себе си Зюлейха може да обвинява Демир, а и Йълмаз, въпреки че оставането и в Чукурова винаги е ставало с нейно съгласие: в началото заради Йълмаз и за малко, след това постепенно завинаги. Коя Зюлейха ще надделее, какви събития и развития ще бъдат от значение, какво ще стане накрая...
И всички в ступор. Бетюл наистина е хвърлила око на чичо си Фикрет 
, харесах Ибрахим Челиккол от пръв поглед, не помня кога, но е сред още няколкото турски актьори, които съм харесала по същия начин, без да съм ги гледала в каквото и да е. Впоследствие имам впечатления от клипчета от сериала му с Бирдже Акалай и еп. 1 от "Домът... " гледах. Останалите, които харесвам, съм ги харесала след като съм ги гледала във филм и/или сериал/, но не успях да разбера всичко. Преводачката в началото започна много добре и постепенно се върна към предишното неразбираемо слято изговаряне на цели изречения. Ще чакам субтитрите.

на сцени от Чукурова, и при онлайн, и сега на озв. Хамине много често не разпознаваше Демир, понякога питаше Зюлейха "ти коя си", а в тези сцени липсата на Демир и страданието на Зюлейха премахнаха болестта ѝ, за да се погрижи за нея вместо липсващата майка.