Парфюмни размисли и страсти (май 2021 г.) - 260

• 71 523
  • 828
  •   1
Отговори
# 465
Сега се зачетох за ирисите/перуниките. Тези, които се ползват в парфюмерията са някакъв друг вид, не този Сибирския ирис, който срещаме по нашите ширини най-често (какъвто е и този от снимката ми). Явно онези, другите, ухаят по-хубаво. Ван Гог е нарисувал "правилните" ириси 😀.
tuali,
този от снимката ти не знам сибирски или какъв е, но в България е известен с името "перуника" - цветето на бог Перун. Доколкото успях да напъна олфактивната си памет, ирисът от цветарските магазини, по-семпъл и дребен като цветна главичка и в разцветки от нежно синьо-виолетово до бяло и жълто, се различава леко като аромат от перуниката. Ирисът е по-загладен, кадифен, плътен. Перуниката е копринено нежна - за моя нос е такава. А като разцветки е фантастична просто - бяла, жълта, розово-бежова, светло и тъмно лилава, винено-червена...
Идеята ми беше за парфюм, който най-точно да пресъздава този аромат, самия полъх на цветето перуника. И определено не искам да е унисекс парфюм. Не се разбирам чак толкова добре с полово неутралните, както вече ги наричат в някои чужбински онлайн магазини.

# 466
И аз мисля, че перуника и ирис е едно и също, просто има много разновидности. Поне девет вида са разпространени в България.
В нашия двор също са цъфнали и са просто прекрасни - разкошни цветове с драматичен вид и деликатен аромат.
Бързо увяхват, за съжаление.

Много е приятен ароматът - леко виолетков, тревисто  - воден, а като постоят и някак жълто - прашен.
Към предложените ще добавя и Dzongkha.
 Унисекс, повече мъжки дори, заради кожата и тамяна. Строг, смесен с много други неща, но носещ по мое субективно мнение частица от изискания, меланхоличен характер на истинското цвете.

# 467
  • София
Develfen, не мога да се ориентирам кое наричаш перуника и кое ирис, но според това, което аз знам, двете думи са синоними в българския, като ирис идва през гръцки (означава "дъга", също се свързва с богинята на дъгата в гръцката митология - Ирида) и е официалното име на растението. Simple Smile Самият вид съдържа няколкостотин подвида. Най-известните са Ирис Германика (тъмнолилав), Ирис Палида (бледолилав) и Ирис Флорентина (бял), може да се види една много стара статия във Фрагрантика, която е доста постна, но има основни неща, а на когото му е интересно, може да рови по-надълбоко из разни ботанически материали - https://www.fragrantica.com/news/Iris-2400.html. Simple Smile
Много е писано за ирисови парфюми тук, има много превъплъщения в парфюмерията. Purple Heart
Доколкото ми е известно, ако се влага естествена есенция, тя идва от корена на ириса (орис) и се извлича чрез парна дестилация, има доста специфичен маслено-флорално-морковено-землист аромат. Ако говорим за синтетичните есенции, то те вече могат да са в много вариации и дават пудрени, леко виолетови и прочее други нюанси на "нотата", като стремежът е да се пресъздаде уханието на цветовете. Simple Smile

Последна редакция: вт, 18 май 2021, 18:50 от Klodilia

# 468
Develfen, не мога да се ориентирам кое наричаш перуника и кое ирис, но според това, което аз знам, двете думи са синоними в българския, като ирис идва през гръцки
....
Много е писано за ирисови парфюми тук, има много превъплъщения в парфюмерията.
Klodilia, благодаря за инфото, знам, че е изписано много по темата с ириса и не това ми е питането. Питах за парфюм, синтетичен или не, без значение, който мирише на перуника, изцяло, без други осезаеми нотки.
Всички парфюми с ирис са смесени с други съставки с много малки изключения, единици буквално, които обаче не се намират в България.
И да, знам,че всички са ИРИС:

специално на това казват ПЕРУНИКА и доколкото знам е по-разпространено в градините:

Ето един моно-парфюм:
https://www.fragrantica.com/perfume/Coach/Iris-Splash-6040.html
и още един:
https://www.fragrantica.com/perfume/Demeter-Fragrance/Purple-Iris-44992.html

# 469
И аз мисля, че перуника и ирис е едно и също, просто има много разновидности. Поне девет вида са разпространени в България.
В нашия двор също са цъфнали и са просто прекрасни - разкошни цветове с драматичен вид и деликатен аромат.
Бързо увяхват, за съжаление.

Много е приятен ароматът - леко виолетков, тревисто  - воден, а като постоят и някак жълто - прашен.
Към предложените ще добавя и Dzongkha.
 Унисекс, повече мъжки дори, заради кожата и тамяна. Строг, смесен с много други неща, но носещ по мое субективно мнение частица от изискания, меланхоличен характер на истинското цвете.
И нашите са такива, но нищо виолетково не долавям 😥. По-скоро усещам това почти неприятно землисто - масленото от грудките/ориса, който се среща в някои парфюми (и който може да стои много на място, смесен с други работи; в други случаи ме товари) . Този уханния пудрен аромат само с много въображение го долавям.
Май този Ирос Палида, за който говори Klodilia е този ароматния, който се ползва най-често, когато пишат "ирис" в пирамидата.

Последна редакция: вт, 18 май 2021, 18:58 от tuali

# 470
  • София
Develfen, aха, търсиш моноаромат на истински ирисови цветове - сложна работа ми се вижда да се намери такъв парфюм, както казваш, винаги има нещо добавено или определен нюанс от аромата е подчертан силно за сметка на друг (дали ще е пудрата, морковите, землистата отсянка или червилата... - явно не търсиш това). Аз последно преди около година се напъвах да помириша едни ириси в квартала след дъжд, тогава ароматът е по-силен. Simple Smile Естественият аромат на цветовете, които са ми попадали под носа, е доста блед и воднист, а ирисовите парфюми, които познавам и имам (фен съм на нотата в някои нейни интерпретации), предлагат доста различна трактовка, която според моето виждане е далеч от естествения аромат. И на мен би ми било интересно да прочета предложения за натуралистичен моноаромат. Simple Smile
https://www.fragrantica.com/perfume/Montale/So-Iris-Intense-43413.html e доста приятен, но при мен в определен момент си става чистичък, перилен мускус, което не ми пречи, но се отдалечава от идеята ти. Все пак, ако ти попадне за проба, може да го тестваш. И втори глас за Ириса на Бушрон от достъпните в Бг за проба неща, ако не го познаваш - но при мен е силно пудрен, не е това деликатно, леко влажно ухание на истинските цветове.

Последна редакция: вт, 18 май 2021, 18:54 от Klodilia

# 471
tuali, набрах ги в дъжд и както казва Klodilia, тогава се откроява виолетковото при новите цветове, но е много мимолетно, буквално за час изчезва.

Последна редакция: вт, 18 май 2021, 19:26 от silver pearl

# 472
  • by the sea
Здравейте пак! Имам следното терзание: 51 Pour Femme Essence De Parfum Roja Dove https://www.fragrantica.com/perfume/Roja-Dove/51-Pour-Femme-Esse … Parfum-65873.html и 51 Pour Femme Roja Dove for women https://www.fragrantica.com/perfume/Roja-Dove/51-Pour-Femme-35441.html приличат ли си, трайността на втория как е? Имам отливка от първия, много го харесвам, но ако е идентичен с втория и трайността на втория е по-голяма, бих взела него. Има ли някой, който познава и двата?

Разликата в цената е сериозна, а първият спирам да го усещам след около 3-4 часа. Няма къде да пробвам, в момента нищо не работи.
Вчера носих 51 Pour Femme Essence De Parfum Roja Dove, а на ръката за паралелен тест 51.
Малки са разликите. Наистина Есенцията е по-лек, воднист и за мен е по-нетраен.
 Харесвам доста повече 51 стария, но той също не е уау парфюм и не е достатъчно траен, особено за цената си. Наричат го "парфюм за кучки". Нищо такова не е за мен. Просто хубав, цветен аромат подходящ за луксозен подарък.
Аз имам други любичми от новите Есенции и този не бих купила.
densi  - би ли споделила впечатленията си от Essence de parfum?
 Още малко искра ми трябва за да купя discovery set ...

# 473
За кой по-точно, за 51 ли или друг от сета проби?

# 474
  • by the sea
Конкретно съм си набелязала Danger, Risque, Elixir.
Не съм запозната с оригиналните версии изобщо.
А ако имаш  discovery set-a може ли да споделиш струва ли си, защото си е сума и се чудя много. Благодаря

# 475
Да, имам го. Аз много го харесвам, но не знам колко струва, защото ми е подарък. С него опознавам много добре ароматите. Познавам отлично и съм носила абсолютно всички стари версии на парфюмите в сета.
Danger е любимият ми парфюм от новите, прелест е. Еликсира харесвам много също и го имам. Risque още не съм пробвала от сета.

# 476
  • Варна/Лондон
Още един глас за Danger, избран по пирамида и покупка на сляпо си е в десетката. 😁

# 477
До сега не съм срещала моно аромат на ирис такъв, какъвто съм го усетила от цветето, освен двата, които по-горе посочих. Даже тук се спореше, че цветята ириси не миришат.
Тези, които обещават моно, обикновено са пудрени прашни и сладки ириси, които лично за мен не са ирисите, които харесвам. Свеж цвят,  ефирни и реалистични са ми в двата парфюма. Другаде също го има като L’Ange Noir Givenchy и Insolence Eau de Parfum, но там е толкова наситен и натегнат, че е като есенция от ириси.

# 478
  • by the sea
Още един глас за Danger, избран по пирамида и покупка на сляпо си е в десетката. 😁
Благодаря Simple Smile
Хахаха аз мислех, че аз рискувам много  често на сляпо ама.. с този бранд ме е шубе Simple Smile

# 479

Вчера носих 51 Pour Femme Essence De Parfum Roja Dove, а на ръката за паралелен тест 51.
Малки са разликите. Наистина Есенцията е по-лек, воднист и за мен е по-нетраен.
 Харесвам доста повече 51 стария, но той също не е уау парфюм и не е достатъчно траен, особено за цената си. Наричат го "парфюм за кучки". Нищо такова не е за мен. Просто хубав, цветен аромат подходящ за луксозен подарък.
Аз имам други любичми от новите Есенции и този не бих купила.
[/quote]

Много благодаря, Денси!

Общи условия

Активация на акаунт