Седмокласници 2020/2021 - Тема 12

• 30 616
  • 747
  •   1
Отговори
# 195
Не се изисква медицинско за изпит. За проверка на способностите по ФВС искаха някаква застраховка, но в момента не мога да дам конкретна информация.
Преди малко се прибрах от място, където продължава парадът на лалетата, а на Десем все й е студено и още не съм настроена на учебна вълна. Joy

# 196
  • София
Аз може би за това толкова много искам ПО, защото от март миналата година ДО в нашето училище е пълна скръб. Много често се случва да губят часове когато са онлайн. За съжаление един от предмети е БЕЛ. Причините са от основателни до комични. Не знам точно как стои въпроса със заместването, но в училището има още 4 учителя по БЕЛ и според мен, ако има желание, ще намерят и начин специално седмокласниците да имат БЕЛ.
Скандал щях да вдигна, но девойката ме спря, защото се притеснява, че ако се разбере на кого съм майка, може учителката да си отмъсти.

За подреждането на желанията да си кажа и аз, много добре е направено и ако човек предварително си е наредил желанията, попълването става за минути.
За второто и трето класиране, и аз не знам как е, защото брат й не изяви желание да участва в следващите класирания. Надявам се и сега да не ни се наложи 😁

# 197
  • София
Дидева, може ли да си толкова лоша? Благородно ти завиждам, докато стигна до там ще е мор от жега и лалетата може втори "завръз" да са дали. Joy
("Домашните" не са ми се похвали, а и те се подвизават там)
... трябваше ми време да стопля, защо ми е студено Joy ... Кали е виновна, заради Wine Glass. Wink

# 198
  • София
Хрумна ми едно питане (след като цял следобяд преглеждах и маркирах план-приема и разлиствах мин. и макс. балове от миналата година на Дидева и накрая ме заболя главата и имам гадно присиване в стомаха) - в тези 2-3 дена, по време на които трябва да подредим желанията на паралелките преди 1 класиране, може ли да правим размествания до края на срока? Напр., още първия ден ги подреждам, но на другия ден решавам да разместя?

# 199
  • София
Доколкото помня можеше, без да се натиска финалния бутон.
Обаче един съвет от мене - не разчитайте на последния момент, за да си подредите приоритетите. Тогава могат да се направят грешки от емоционалност и общо усещане, че времето ви пришпорва.  Имате повече от месец, седнете и спокойно изговорете с децата вариантите. План А, план Б, план В. Обсъдете ги повече пъти, вслушайте се в доводите на децата и преценете, кои са наистина важни и кои са по-скоро временни.
Това не е работа за последния момент.

# 200
Ако подадете заявлението, не можете да размествате през профила. Досега нямаше вариант да се запамети подреждане без да бъде подадено заявление. Затова е добре да обмислите всичко предварително.

# 201
  • София
Полезен линк за кандидатстването тази година, съдържащ таблици с приемните балове за миналата година, бази данни и допълнителна информация, но все още не е актуален относно план-приема:

http://karierno-orientirane.com/%D1%81%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D … 7-%D0%BA%D0%BB-2/

Извинявам се, ако е публикувано по-рано.

# 202
  • София
Свидетелствата ги раздават до 02.07, което в много училища значи точно на 02.07. Т.е. може да се замине на почивка още на 30.06 следобед, но ако детето иска лично да си получи дипломата и да се сбогува с класа, имайте го предвид.

После реденето на желания е онлайн и е лесно и може да се пътува до 15.07.

За записване след първо, както и за подаване на заявление за участие във второ, се отива лично в училището, където детето е класирано на 1 класиране. Най-късно на 16.07. Както писа Дидева, измислено е така с цел на 2 класиране да участват само учениците, които наистина имат намерение да се запишат. Явяват се "състезатели" с висок бал от др области, които само искат да се видят класирани в СМГ, МГ-Варна и т.н. (за всяко РУО се подава отделно заявление с желанията и всеки може да подаде и в 5 области, ако иска).
Ако и на второ можеше да се подават заявления онлайн, щеше да има повече такива неистински кандидатури, а това е опасно, защото между 1 и 2 класиране няма риск (стига да се подаде заявление за участие във второ, детето ще бъде класирано или на същото място, или на по-високо желание), обаче за 3 класиране вече се отказвате от мястото си и всичко почва наново.

catty m, системата е направена много интуитивно и има подробни описания. Не си спомням можеше ли да се пази нареждане, но всичко важно си го пишеше, така че ще бъде ясно. Като я пуснат, влезте в профила, да сте спокойни, че имате достъп и данните на детето са точни. Менютата за редене на желания и класиране се появяват по-късно, по обявения график. Но наистина е добре да се реди и пренарежда на хартия/ексел в следващия месец. Като влезем в системата, вече редим и подаваме. Има тука едни методи за пресмятане на шанса, като се ползват рез на детето и статистиките за успеваемост от предходната година (РУО ги обявяват на сайтовете си и Дидева ни е събрала всичко в полезен формат), но те работят добре само при балообразуване 2 БЕЛ + 2 МАТ и при еднакъв ДПП в двете години. Ще споделя подробно, като ни дойдат до главата тези сметки, аз ги научих от ланската седмокласна тема.

Бонанза, милото мъниче, дано всичко мине безполезнено и спокойно оттук нататък.

# 203
Online кандидатстване след VII клас
Това са указанията за работа със системата от миналата година. Обикновено има незначителни промени, последно бяха свързани с прикачването на медицинското, но общо-взето можете да добиете някаква представа за какво става въпрос преди да я активират за тази учебна година.
Работата със статистиките е сравнително проста. Естествено трудно можем да отчетем измененията в ДПП и в преобладаващите желания на учениците, но е добър ориентир. Наистина работи най-добре за 2+2, но и за останалите варианти могат да се правят приблизителни сметки. Винаги има форумски прогнози за баловете в най-предпочитаните през годините училища, а и старите пушки не отказват помощ при необходимост.

# 204
  • София
Благодаря на всички. Дидева, сега ще чета указанията, благодаря!

Това за прогнозите е много интересно, ще ми е полезно, ако важи и за по-ниски балове. Нещо не знам как да го започна с реденето, за сега съм на етап маркиране е Екселската таблица на всички паралелки, които представляват интерес (за мен). След това мисля да нанеса баловете от 2 класиране от миналата година и едва след това да отсея най-предпочитаните... ама колко... 15-20?!  Или пък повече, имайки предвид, че мисля да включа и тези, които ще са невъзможни за класиране.

# 205
Редите от " пеперуди ми пърхат в коремчето като си помисля за тази паралелка" към " тази даже не ми е минавала през ума". Не правите сметки. Ученик с по-нисък бал не може да измести ученик с по-висок такъв, независимо от поредността на желанията. Ако вие сте писали албански + суахили на 20 място, имате бал 399 за него и не можете да бъдете класирани на по-предно желание ( не ви стига балът), някой който е писал същата паралелка на първо място и има бал 398 не може да ви измести. Важното е желанията да са достатъчно на брой и накрая да има паралелка(и), за които въз основа на минали години е сигурно, че балът е достатъчен.

# 206
Момичета, може ли да ме ориентирате къде да търся справочника за училищата за тази година?

# 207
Печатните справочници съдържат информация, която свободно може да бъде намерена в нета - две наредби, правилата за информационна сигурност ( инструктажите), дати за НВО и график на дейностите по приема... Конкретно за училищата - ДПП. Там са видът и броят на паралелките, балообразуването, квотите, профилиращите предмети, професиите...
Поне за София всичко това вече пускано в тази тема. На мен лично ми е по-лесно да работя в екселски файл, отколкото на хартия. Иначе миналата година ми допадна много справочникът на " Веди". Вероятно и тази година ще пуснат такъв ( pdf файл е, но винаги можеш да си го разпечаташ). Тези на Кариерно ориентиране са ми твърде претрупани и тежки.

# 208
  • На морето!
Вдъхновихте ме, нахвърлихме един суров вариант с желания, наборът си ги избира все едно обедно меню подрежда. Събрахме цели 24 паралелки, предимно в ЕГ, но съм сигурна, че ще търпят промени.
Иначе утре е присъствено на школа (три пъти ура!). Очаквам с нетърпение първите отзиви, вярвам ще е шокиран като си припомни как се учи на пълни обороти, от ноември е онлайн и дреме пред компютъра по 3 часа всяка събота.

И един въпрос от инструкциите за ученика- черният молив всъщност е обикновен графитен, нали?

# 209
  • София
Аз на Гергьовден седнах да разглеждам паралелките. Редих, редих, еми събраха се 4. Към тях да прибавим двете немски, за които шанс според мен няма никакъв, и да кажем 1 АЕГ, в която има приятелчета и одобрява. И до там. Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт