Седмокласници 2020/2021 - Тема 12

• 30 510
  • 747
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Успех утре на децата явяващи се на последния ПИ по БЕЛ в Междучасие.
Моето цял следобед преговаряше сложните изречения и откриваше грешки. Накрая заяви: колкото съм научила толкова, повече не ми се занимава.
Деликатно й напомних, че има още цял месец и, че не е точно сега момента да се отпуска.

# 601
А какво толкова повече дава АК от другите популярни ЧУ, та е такъв голям интересът? Таксите са много високи за мен, ако мислим в перспектива. Имам едно дете в ЧУ и не бих се осмелила да пратя второ в тези несигурни финансово времена, все пак това са пет години напред. Защо се кандидатства с такъв плам именно в АК, а не и в другите ЧУ?
На първо място, двете дипломи - както българска, така и американска.
На второ място, дисциплината и сериозното, макар и различно, отношение към ученето.
Възможността детето ти да е част от общност с други мотивирани и подбрани деца и т.н.
Личното ми мнение е, че е добро, може и за някои деца да е прекрасно, място, но за нашето дете има по- подходящо училище/училища. Той самият имаше огромно желание да  кандидатства и беше мотивиран да се справи добре. Не чак толкова мотивиран, че да се готви допълнително, но явно цялостната подготовка и опитът в състезателната математика в този случай са  плюс.
По отношение на финансовия аспект съм на мнение, че ако дадено училище, ти влияе на качеството на живот, не си струва цената. Таксата не е ниска, но ако за някого е сериозна сума, която ще доведе семейството до лишения, то други няма да забележат, че са я платили.

Последна редакция: пт, 14 май 2021, 23:45 от silan

# 602
Честито на всички приети деца и особено на родителите им, които вече могат да си сипят по едно Grinning

По въпроса за НПМГ, математическите паралелки са подобни на СМГ. Дъщеря ми е с математика и информатика с НЕ - учи се програмиране, но хардуерни науки не.

# 603
  • Някъде на край света
Честито на приетите! Да имаш спокойствието, че си приет, понякога ти дава спокойствие след това, което води до още по-добри резултати.
За чалгата не мога да кажа, че за мен е само типа музика. Смятам, че под чалга разбирам простотия. Не мога да кажа, че няма песни с поп фолк звучене, които не са стойностни. Не казвам и че няма песни с диско или рап звучене, които спокойно ще нарека чалга. Всеки има право на избор каква музика да слуша, но възпитанието и уважението към другите за мен са от водещо значение.
Ако някой има преразказ, оценен с почти максимален брой точки и текста за преразказа (от двата вида), може ли да го сподели?

# 604
  • В офиса
Всъщност споменаването на "чалга" тръгна от възмутените коментари за абитуриентите и оттам тръгнаха обобщения за поколението, родителите на това поколение и т.н.
https://blitz.bg/obshtestvo/obrazovanie/blits-tv-nevizhdano-part … g_news817337.html
Ей тези деца, в чиито училищен двор също вчера е дънела яка чалга, дали са меркантилни, без ценности и всъщност толкова по-лоши от нас навремето? Това, че веднъж сме видели нещо, което ни е подразнило, не е причина, макар че явно е повод, за обобщения за цялото поколение. Аз пък, както вече казах, вярвам точно в това поколение.
За мен АК е добро, но скъпо училище. Ако мога да избирам между добро безплатно и АК, ясно какво ще избера. АК ще даде много на едни деца и не може да даде кой знае какво на други. Моето голямо дете учи първо в АК, после в СМГ. Успя в кандидатстването за мечтаната специалност (в най-добрия университет за тази специалност в Европа) заради наученото в СМГ и тези знания ще ползва в идните поне 3-4 години. Уменията, усвоени в АК, може да ги ползва в друг момент от живота си, но не този. И да се върна в контекста на седми клас, никой не знае кое би било за добро и кое не чак толкова. Даже в провал на НВО и прием в нежелано училище може да има плюсове, които сега не можем да видим (макар че ако балът стига само за БУЗЕМа, не виждам никакъв плюс и тогава вече ще е "срам", "позор", "разочарование" и всички подобни епитети, които мога да се сетя, и ще си ги кажа без да пазя ничие самочувствие, защото ще е дъно, говоря за моето дете)

# 605
Аз намирам голямо значение в думите. Имам думи, които са ми казани и ги помня 30 години. Старая се да не генерализирам и в позитивния аспект. Определено много се старая действията да нямат общо с личността.

"Обич" и "Разочарование си" мисля, че си противостоят. Все едно да обичаш от немай къде, ама човекът не го харесваш и още по-малко харесваш, че е твое дете такова разочарование. Представи си, че възрастен човек (мъжа ти, майка, ти, приятелка) се е издънил в усилия - ще му кажеш ли, че е дъно и че е разочарование за родителите си, какво си мислиш,че носи такова определение за дете на такава тийн възраст, особено дадено от родител.

Книжки сме чели, но различни и по различен начин. Не цитирам и поучавам. Споделям, както и ти.

# 606
  • В офиса
arino, някои сме по-несъвършени, по-емоционални и първични, може би по-прости, факт. Надявам се силно децата ни да не страдат, че сме толкова несъвършени. Като се обръщам назад, струва ми се, че не сме ги повредили за сега. Все пак е хубаво, че светът е шарен, нали, има място за всички.

# 607
  • София
Аз пък винаги съм искрена.
Не съм почитател на модифицирани фрази, кито не отразяват истината.
Споделям усещането, че за децата е добре да придобият умения да живеят в реалния живот.
И не виждам нищо нередно да се каже на едно дете, че е разочароващо невлагането на достатъчно усилия от негова страна, ако случаят е такъв. Това не влиза в противоречие с родителската обич.

# 608
  • София
Човек никога не знае какво губи, когато печели и обратното. За сравнение 11 клас НЕГ - напълно загубен руски език, много пропуски по немски, къса клечка в профил химия и биология по отношение на биологията и още и още минуси, които ученето от вкъщи показа в най-уродливата им грозота... и в същото време - в ненавижданото от мен 14 СУ също 11 клас почти не е прекъсвал учебни присъствени занятия, защото е единствен...
И все пак, пустите училища са борба повече за среда отколкото за знания (които за мен е огромно разочарование).
Не знам дали чалгата е бунт и дали имам право да генерализирам, но като виждам какво идва на входа на университетите съм отчаяна. Не искам да генерализирам, има и много читави деца, но мисля, че е спешно да спрем да реформират ежедневно и ежечасно образованието и още по-спешно да се наложи дисциплина, строг стандарт и поне тези, за които е ценност образованието да получат това, което трябва по обществен договор.

# 609
И аз съм искрена. Нищо не спестявам, но мен пък лошо училище не може да ме разочарова, мен ме разочарова мързел, нежелание и други подобни...и си го казвам. Аз на моите деца нищо не спестявам, нищо не премълчавам и не ги щадя. Животът няма да ги щади...

# 610
  • София
И аз съм искрена. Нищо не спестявам, но мен пък лошо училище не може да ме разочарова, мен ме разочарова мързел, нежелание и други подобни...и си го казвам. Аз на моите деца нищо не спестявам, нищо не премълчавам и не ги щадя. Животът няма да ги щади...
И аз не щадя. Когато са за похвала, не пестя, позволявам много, но издънят ли се - знаят че си има цена. Знаят много добре, че НВОто е само първият от много изпити, че всяко усилие се награждава, че няма да спра да ги обичам от провал на НВО, че за провалът понякога има и други причини, освен недостатъчната подготовка, но по-често е подготовката.

# 611
Казвала съм "Разочарована съм от това, че не полагаш достатъчно усилия.", "Разочарована съм, че не си дал всичко от себе си", "Разочарована съм от резултата, който постигна", но "Разочарована съм от теб" и още повече "Ти си разочарование" никога не съм казвала. Дано никога и не кажа, че ще бъда много разочарована от себе си.

# 612
Тинкърбел, няма нужда сега пък ние да се обиждаме и най-малко това правя.
Ред, ето, че казваш разочарование от действия, а не от човек. Думите имат значение.
Мира, и аз в бесовете си се надявам никога да не го кажа това, но ако се случат, дори и такива думи могат да се простят, ако се поиска прошка.
Не знам кои са съвършени, Тинкърбел, няма такива хора, според мен.

Изместихме темата доста, аз нЕма да се изказвам вече по нея Simple Smile

# 613
  • София
Аз също съм пряма, казвам нещата в прав текст, но и държа да бъда правилно разбрана и защо точно в този момент мнението ми е такова. В последните 3 години децата ми се промениха, станаха много чувствителни, особено тинейджърката. Затова вече много внимавам как се изразявам, защото имам горчив опит. Казвала съм, че съм разочарована от незаинтересоваността й и от мързела й в конкретен момент и после чух как плаче и се оплаква на приятелка, че майка й я мисли за разочарование и за провал и как тя за нищо не става. Повярвайте, да чуете тези думи от детето си е ужасно... Когато децата са афектирани, те чуват това, което е в съзнанието им в момента и не "чуват" смисъла на думите.
Не й спестявам истината, но подбирам момента и внимателно обяснявам. Като никога не забравям да й кажа, че я обичам...

# 614
  • София
Има значение как и по какъв начин се казва на едно дете или тинейджър, че не се е справил с нещо така както на нас ни се иска.
Никога досега, надявам се, че и за в бъдеще няма да употребявам подобни фрази, но когато има повод показвам, че не съм доволна от някое от децата, по начин по който няма да му навреди на психическото състояние.
Не знам на НВО как ще се представи, но каквото й да направи няма да си позволя да я упреквам.
Брат й имаше възможност да бъде приет в 1 НЕГ, ако беше решил да участва на второ класиране, но той реши да се запише в Първа АЕГ. Бях много разочарована, че не иска да се бори и му го казах, но по такъв начин, по който той въобще не разбра, че съм разочарована.

Общи условия

Активация на акаунт