Седмокласници 2020/2021 - Тема 12

• 30 492
  • 747
  •   1
Отговори
# 675
Мисля, че видовете съюзи се учеха в шести клас.

# 676
  • Варна
Няма идеални родители, нито идеални деца, а още по-малко идеални поколения. Това да кажеш на детето си, че е разочарование и то по телефона говори, че ти самата си такова. В изблик на гняв човек може да каже нещо, което не мисли. Добре е да изчакаме да се поуталожат мислите и чувствата ни преди да кажем нещо, за да построим правилно изреченията си. Неслучайно имаше съвет да се брои примерно до 25 преди да се каже нещо от ядосан човек. С дъщеря ми съв водила разговори, които са преминавали в спорове, понеже съм искала да подобря нещо в поведението или уменията й. За съжаление нямаше чуваемост, защото не й харесваше това, което й говоря. Малко по малко проумя, че съм й говорела за добро. Времето ще покаже на децата ни, че сме им мислели доброто. Важното е да знаят, че ги обичаме и подкрепяме и важното е да им посочваме верния път. Въпреки грешките ни мисля, че се справяме добре като родители, да не би нашите родители или техните да са били толкова внимателни какво и как ни казват, даже и бой е имало с възпитателна цел. Сега на децата ни още в детската градина им говорят какви са им правата и те предимно за правата си мислят, задължения за повечето от тях не съществуват. Ние им станахме слуги, роби, а не трябва да е така.
Хубав ден, дами!

# 677
  • Варна
Имам варненски въпрос. Най-накрая взех заветния справочник и гледам, че и тук няма 3 и 4 профилиращ предмет. А миналата година имаше. В таблицата в пощата също няма, но мислех, че още не са подали данни. Сега какво излиза? Че децата не се налага сега да избират ПП, а ще ги избират в 10 клас ли?

# 678
  • София
Какви листове хартия купува МОН за НВО?
Школа Междучасие купува трагични, не можеш да намериш буквите из карираните черти. Аз не мога да прочета преразказа на собственото си дете, а ако съм проверител ще подам оставка...
И само на нас ли такъв късмет, на последния пробен да дадат преразказван в школата текст?
Пробният е нереален!
За моето дете текста на преразкза е бил непознат.
Относно листовете, не съм виждала преразказа на какъв лист е отпечатан, но първият модул е на бели и всичко се чете много добре.

# 679
  • Варна
Светли, да, така мисля - че профилиращите предмети ще ги изберат в края на 10-ти клас от това, което предлага училището. На приятелка дъщеря й е в 11 клас в МГ и макар да са по старата програма, ми разказа, че при тях е организирано на групи - т.е. може да си в група с други ученици от випуска, не е задължително да има цяла група за дадения предмет от твоя клас. Дали навсякъде е така и как ще е за нашите деца - нямам идея, но е факт, че вече не обявяват предварително ПП.

# 680
  • Варна
Dive, това е супер новина!
И пак въпрос имам, събирам актуални мнения за нивото на обучение в Хуманитарната. Те си имат ПП между другото.

# 681
  • София
Какви листове хартия купува МОН за НВО?
Школа Междучасие купува трагични, не можеш да намериш буквите из карираните черти. Аз не мога да прочета преразказа на собственото си дете, а ако съм проверител ще подам оставка...
И само на нас ли такъв късмет, на последния пробен да дадат преразказван в школата текст?
Пробният е нереален!
За моето дете текста на преразкза е бил непознат.
Относно листовете, не съм виждала преразказа на какъв лист е отпечатан, но първият модул е на бели и всичко се чете много добре.
Моето дете каза, че са правили преразказ на други текстове от това произведение. Мога ли да оповестя кой е текста или още има деца, които не са го правили?

Иначе има това помагало и поне на мен ми изглеждат добре обяснени сложните изречения /не се вижда добре, но първото е сложно съчинено/:

Последна редакция: пн, 17 май 2021, 10:25 от Olive

# 682
  • Пловдив
Dive, извинявай за вметката, но 11 клас са първият випуск по новата програма

# 683
  • Варна
Дами, да ви споделя какво ни се случи вчера: не мога да повярвам още. В 9ч. сутринта влиза при нас синковеца и казва: мамо, ела да ми провериш ПИ по МАТ. Изумях. Събудил се нашичкия в 8 без нещо. Не му се спяло, а понеже в събота освен ДО на школа по МАТ от 8,30 до 10.30 мъничко поучи за днес и не се беше напрягал. Излезе към 14 и се прибра към 19ч. Та съвестта му проговорила и грабнал разпечатания от мен ПИ 2 на Регалия и го опаткал първи и втори модул за по-малко от час. Проверявам аз и.... оказа се, че е объркал само 9-та задача. Писал в бързината един - вместо + и получил грешен отговор. ПИ на Регалия ми се струват доста лесни, но все пак са школовка. Направо ме разби наборчето! Дано да продължава така и да има шанс за желаната от него специалност. Между другото да благодаря за качения сборник с ПИ по МАТ на Регалия на Lothen и на Kally May!

Последна редакция: пн, 17 май 2021, 10:34 от ysap

# 684
  • Варна
tonitabrandtner, благодаря за поправката! Признавам, че не съм следила чинно Simple Smile то малко ли "нови" програми имаше!
ysap, браво на младежа! А доколкото съм чела тук из форума, за ПИ на Регалия ги спрягат като доста близки като трудност до реалното НВО.
Светли, не съм събирала целенасочено инфо за ХГ, защото дъщеря ми подчертано не е "хуманитарен" тип, но имам познати дечица там, които са с ИИ и съдебна администрация. Тези с ИИ са много доволни, това със СА, по-скоро е доволно от средата, сподели веднъж, че "не ги напрягат много", каквото и да значи това...

# 685
  • София
Ние имаме от школата правила как се определя сложно съставно изречение.
Аз съм възмутена от самия урок.

Трябва родителските колективи да избират учебниците, а не да налагат на децата да учат тъпотии.

# 686
Родителите се представляват от обществения съвет, който съгласува избора на учебници от учителите. Въпреки това едва ли може да се очаква, че в него присъства специалист по всеки учебен предмет и изборът му ще е по-добър от този на учителя.
Вниманието по-скоро трябва да се насочи към оценяването на учебниците, когато са още проект. За да стигнат до децата доста хора са ги оценили като годни за използване в образователната система. Почти съм сигурна, че част от тях дори не са ги отворили.

# 687
  • В центъра на моретата
Току що взех от DM прозрачни торби с дръжки - имаше 2 различни размера и двата ги взет. Водят се чували за боклук - на ролка. Предполагам, че ще станат. Взела съм и торбички с цеп от малките (за сандвичи) за телефона.

# 688
  • София
И аз вчера намерих в Лидл пликове с цип. Тези от 1 л стават точно за телефон.

# 689
  • София
Ама за какво са ви тези торбички с цип, нали се дават от квесторите, за да се прибере техниката? Трябва да си носят прозрачна торба, в която да си приберат яке, раничка, чантичка и пр.

Общи условия

Активация на акаунт