Седмокласници 2020/2021 - Тема 12

• 30 563
  • 747
  •   1
Отговори
# 405
  • Sofia
Относно моливите, аз ще взема на дъщеря ми Н, НВ и 2-3 В. Идеята ми е на чернова да чертае с Н основния чертеж, а  2В и черен химикал да изполва за еднаквите отсечки. Така по-лесно децата откриват еднакви триъгълници, равнобедрени триъгълници и зависимости, и разпознават теоремите. Това с различните моливи е подходящо за деца, които трудно се ориентират в чертежите и "виждат" нещата. В учебниците им, а и у дома много често се използват цветни отсечки и децата на тази възраст по-лесно и бързо се ориентират, уви на изпита дори синьо нямат, всичко е черно. За  беловата ще чертае само с НВ и може да отбелязва с чертички и дъгички, но основният чертеж, който да я насочи бързо, ще е черновата. Предполагам, че задачите тази година няма да са много засукани, но знае ли се.

Последна редакция: ср, 12 май 2021, 14:54 от maibg

# 406
Днес пропуснах да кажа на мъжа ми да провери за справочник къ Вектор. Някой има ли инфо дали ще има и кога ще излиза?
Доколкото разбрах от г-ца Скромна, вече е наличен и струва 5лв. Но аз не проявих интерес и тя също се отказа от покупката, като и доказах, че майка и е стара къща и има цялата информация и от горе. Остава само да я употребим правилно.

# 407
  • Варна
Благодаря, polly, ще потърся из книжарниците.
Изненадах се, че присъствения ще е във втори корпус на Винс-а.
Ако има и други записани за математика, чийто родители ще гравитират около сградата - предлагам да се видим на кафе докато чакаме. Какво ще кажете?

# 408
За ТУЕС никога няма да му стигне балът. Аз съм реалист, уча с него абсолютно всяка вечер, вече седма година, знам му възможностите...иначе не е лошо дете, даже съм убедена, че ако си харесва работата, ще бъде професионалист, но просто не е академичен тип...
и моят младеж е далеч от възможността да влезе в ТУЕС, даже си мисля, че и за Джон Атанасов няма да му стигне бала. На последната пробна матура изкара 21 точки, въпреки, че когато аз му давам да решава задачи ги решава правилно и рядко бърка. Много се притеснява и в бързината прави елементарни грешки, а на него му е нужно повече време за всичко. Здраве да е. Правим каквото можем, все пак е с дислексия и по-трудно му се получават нещата. Това обаче не пречи да се занимава с това което иска. Simple Smile Има достатъчно други места където да учи програмиране.

# 409
За справочника на Вектор разбрах,че е готов, но още не е разпреден по книжарниците. Към края на седмицата казаха.

# 410
  • София
И моят е сложен с желанията. Всъщност не е сложен, а е твърде опростен. Иска физика. Лошо няма, но има 2 проблема. Първо паралелката с физика е точно една и не е ясно ще докрета ли до нея. И второ- ама хич не е за физика! Не знам защо му се наби тази физика в главата, най-вероятно заради Шелдън Sweat Smile, но той с математика едва се оправя. Каква физика, к'ви пет лева!?
  Освен физика иска малко руски. Щото много шахматисти са руснаци и е много яко като ги слушаш. (Онова човече, дето се плеска по главата) Ама не много руски, че ще му е трудно. Не иска френски и испански, някак "не ги усеща". Немски е на кантар, щото и и той труден, нали...Категорично не математика и програмиране.
  И останаха 4 паралелки.
  Чакаме 14-и и после пак ще водим преговори... Simple Smile

# 411
Относно моливите, аз ще взема на дъщеря ми Н, НВ и 2-3 В. Идеята ми е на чернова да чертае с Н основния чертеж, а  2В и черен химикал да изполва за еднаквите отсечки. Така по-лесно децата откриват еднакви триъгълници, равнобедрени триъгълници и зависимости и разпознават теоремите. Това с различните моливи е подходящо за деца, които трудно се ориентират в чертежите и "виждат" нещата. В учебниците им, а и у дома много често се използват цветни отсечки и децата на тази възраст по-лесно и бързо се ориентират, уви на изпита дори синьо нямат, всичко е черно. За  беловата ще чертае само с НВ и може да отбелязва с чертички и дъгички, но основният чертеж, който да я насочи бързо, ще е черновата. Предполагам, че задачите тази година няма да са много засукани, но знае ли се.

Хм...аз ако съм ( всъщност и двете ми деца съм сигурна че също така ще направят) не бих чертала на черновата с молив, линия, а бих надраскала набързо с химикал. Няма много време за чертеж, че и подробности, но всеки си преценява все пак Simple Smile

# 412
Добре де, сега кой справочник да се купува - на Веди, на БГ учебник или на Вектор?

# 413
  • Варна
Аз с малко глупав въпрос, ама справочниците не са ли различни за различните градове? Смятам да си действам с ексела, все пак при нас няма кой знае от къде да ни изскочи опция, която не сме видели...
За кафенце в края на месеца край втори корпус съм "за" - ще се радвам да направим варненска сбирка Simple Smile

# 414
  • София-Младост
Скрит текст:
От вчера се взирам в таблици, специалности и техните балове, сякаш от сега мога да знам какво ще стане. Но съм спокойна, че все в Бузема ще се намери местенце.
Хаха, моят син беше проверил, че миналата година най-нисък е бил бала в проф. гимназия Макгахан, та се беше успокоил, че има някакви надежди и за него...Транспортна гимназия е.
Днес разгледах и аз паралелките, има няколко нови, които са интересни.
До сега се притеснявах как ще мине НВО-то, сега май почвам да се притеснявам как ще ги редим после.
[/quote]
Това гимназията за кранисти ли е? Там май миналата година имаше приети с бал 30 точки. Моята щерка я плаша с тази, че е близо, ама тя не се стряска.
[/quote][/spoiler]
Не, за транспорт и май имаше специалност  автомонтьори...Не ви е никак близо, на ул. Марагидик се намира.
Разпечатила съм вчера паралелките с езици, дадох ги, да чете и да си мисли подредбата. Аз само ще помогна после с насоки. Разпратили са ни подробности за провеждането на самото НВО, днес имаме РС даже...

Със сестра му не съм купувала справочник...и тази година ще пропусна вероятно.

# 415
Справочниците са различни  в частта с държавния план-прием, статистиките на успеваемостта(даже не знам дали ги включват) и справките за минималния и максималния бал. Останалото е едно и също - извадки от две наредби и евентуално ЗПУО, от правилата за информационна сигурност ( обикновено инструктажа за ученика), график на дейностите по приема, моделите на НВО и някакви препоръки и обяснения по отношение на изпитите и кандидатстването. А и се издават за големите области.
Понякога има и грешки. Като например " Пишете само с химикал със син цвят на писеца."

# 416
  • София
Моето дете е наясно какво иска и каво не иска да учи. Ако НВО беше преди 1/2 година, въобще нямаше да има колебания дали ще я приемат или не в някоя от предпочитаните гимназии. Сега обаче са доста големи, защото (не знам дали хубавото време или натрупаната вече умора), резултатите не са тези които бяха преди. Въпреки това ще подредим паралелките така както са нейните желания.
Относно чертаенето на чертежите на черновата, моята девойка ги прави с химикал, за да не губи време. На НВО не знам как ще процедира, но може би и там ще ги направи така, за да не губи време.
Справочник не мисля да купувам. Предният път се справихме без него, вероятно и сега ще успеем.

# 417
  • София
За втора поредна година няма да купя никакъв справочник, всичко важно го има линкнато на първата страница тук. Обаче инструктажа ще принтна и ще правим четене с разбиране като в теста по БЕЛ Simple Smile

# 418
  • София
Моят син е неориентиран, единствено ме пита: "Къде ще ме записваш да уча?". Не знае какво иска, не го вълнува.
Харесва само физиката, но няма да стигне до НПМГ. Затова нищо не редим. още. Знаем само кои гимназии няма да пишем.

Яд ме е, че квотите са само за топ 10 училищата и момчета, които не са отличници в училище, са леко прецакани. Ама това е положението.

# 419
И аз няма да купувам справочници. И за голямата не са ми трябвали, и сега не мисля, че ще ми потрябват.

Общи условия

Активация на акаунт