Седмокласници 2020/2021 - Тема 12

• 30 534
  • 747
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Марти, разкажи за 1 АЕГ, в кой клас е той сега, доволен ли е, ти доволна ли си? Моята щерка много е харесала това училище заради К. Тодоров и заради един присъствен пробен изпит там, казвам й, че един учител и една сграда не правят училището, но пък няма и какво да й дам като сравнение, та поне малко инфо да получим. Много ми липсва, че училищата в София не правят отворени врати /освен някои към МК май/. А може и да правят, но аз да съм пропуснала, някой бил ли е на такива?
Въобще, ако някой има дете в 1 АЕГ, 2 АЕГ, Испанската и ФЕГ и иска да сподели нещо хубаво/лошо, много ще съм благодарна? Към това се целим, не че знам дали ще я приемат, но поне да знаем към какво се целим. Joy

# 616
  • София
Olive, тази година повечето училища не направиха ден на отворените врати заради пандемията. Иначе моите наблюдения по сайтовете е, че правят по принцип. Това е още едно нещо, което е в минус за набор 2007.
Моят син ще се пробва в две училища към МК, но нито едно от тях не направиха ден на отворените врати, а толкова се надяваше детето да отиде да ги разгледа.
За посочените от теб училища не мога да дам информация. 2 АЕГ съм я виждала само отвън, детето ходи на школа там и казва, че е хубаво и вътре. Но за учебния процес и атмосфера там нищо не съм проучвала, защото тя не е в кръга на желанията ни.

Досега се рових в ДПП. Екселът преброи 76 паралелки, които (къде повече, къде по-малко) представляват интерес за младежа. Ако махна тези училища, които нищо не ми говорят, ще сведем този брой докъм 60 паралелки. Числото само по себе си носи успокоение Blush

desita_g

# 617
  • София
Olive, ние до момента сме много доволни от гимназията. Успехът на класа е над 5.30. Няма проблемни деца, дисциплината е на много добро ниво и на РС учителите са доволни.
Не мога обаче да кажа, дали са сплотени, защото откакто е в гимназията има всичко на всичко около 6 месеца ПО (9 клас е).
Относно учителите, децата си ги харесват и нямат проблеми с тях.
Осмокласниците като малки зайчета първата година учат само в новата сграда. Имат си кабинети по специалните предмети, имат си огромен салон с баня.
За съжаление К. Тодоров вече не преподава в гимназията. Единственото само в СУ преподава.

# 618
  • у дома
Olive,аз съм от осмокласната тема-ако искаш питай в нея за отзиви-за Испанската нямам спомени,дали имаше от темата деца,но от другите училища има.Даже за ФЕГ се майтапехме,че единия от класовете е форумски-просто в него се паднаха доста дечица от темата ни...

# 619
  • На морето!
Днес си говорим с детето и той ми казва "В един идеален свят всички гимназии щяха да са с еднакво ниво на преподаване и сходна среда и тогава всеки щеше да може да учи каквото си поиска и го интересува." Това по повод познато дете, което се вълнува от авто механика, но единственият вариант да учи нещо такова е в училище с наистина кошмарна слава, бал 60-80 и много проблеми. Много ми стана мъчно, че децата ни са в тези условия, в тази тромава машина на държавното (и понякога частното) образование.

Аз ще положа всички усилия да не покажа разочарованието ако резултатите са слаби, до момента достатъчно съм говорила колко важно е да се стегне и какво ще донесе мързелът, като излязат резултатите няма да има смисъл от такива беседи.

# 620
Olive, моята дъщеря е 8 клас във фег. Ще започна от това, че тя поне 2 години силно желаеше фег (последната година следствие мое вмешателство происка и АК, но таксата дори и след отстъпката ни беше непосилна, та този проблем с избора къде да учи лесно се реши). Пиша за желанието на детето, защото то за мен е водещо и човек има ли желание да учи ФЕ, нещата стават по-различни.
В нашия случай мога да кажа, че имахме късмет с клас, с класна, с учителски колектив. Учи се сериозно по всичко без музика (в ДО това е единственият асинхронно "преподаван" предмет), всички учители са супер свестни, класната ни е направо шестица от тотото. Това е в общи линии. Ако влезнем в детайли: организационно и информационно гимназията е "дзен", т.е. всичко става бавно, спокойно и понякога след някое друго объркване, но все някак успяват и се случват нещата. Това за масовия родител вероятно не е проблем, да речем, че аз съм прекалено взискателна. Нивото по математика е ниско (по моите критерии). Но да уточня, че моето дете идва от смг. За класа идва малко нанагорно материала по математика, за моята пък е бавничко, но съм купила 2 сборника и така си държи темпото и нивото (освен това аз мога да помогна ако се появи проблем по предмета, което ми дава някакво успокоение, но още не е опирала до мен). Учителката знае, че тя и сама се готви допълнително и проявява инициатива като й дава отделно по-сложни задачи, включително и на контролни, което за мен е добре, за да не се отпуска. Тази година имат клуб и фуч само по рисуване. Малко деца са, но си имат всички часове, учителката е изключително отдадена, обяснява, изисква, коригира. Покрай тези часове заобича рисуването. За децата влезли с по-висок бал и заявили желание има и допълнителни часове по френски за подготовка за олимпиадата, а след като тя мине - за изпита на делф. Отново много отдадена и много мила към децата учителка. Като цяло във фег силно впечатление ми прави човешкото отношение на учителите към учениците, има я границата учител-ученик, но никой няма притеснение да попита ако нещо не разбира, нито някой има проблем да обясни нещо и 5 пъти. Базата не е уау, но мястото е много харесвано от децата, а и се строи разширение на сградата. О, и нещо друго: уважават се празници и ваканции, в смисъл не ги претрупват с домашни за ваканцията, та да не разбереш, че думата ваканция е нещо хубаво. То стана малко като рекламен пост, но детето, а и аз наистина сме много доволни от избора на гимназия. Смея да твърдя, че доста се интересувам от образование и имам високи изисквания за обучението. И пак ще уточня, че става въпрос за впечатления само от 8ми клас (без "разказвателни" предмети) и за дете, което е старателно и иска да учи. Ако не му се учи, колкото и страхотни учителя да стоят срещу него - все тая. Имам отзиви от няколко приятелки с деца в други 8-ми класове във фег. Не всички споделят моето мнение.

# 621
  • София
Мария, има нещо специално в училището, не съм чувала лоши впечатления за него. Познавам хора завършили го през различни години (и още учещи там) и всички го харесват.
Синът ми, който отхвърляше ЕГ с различен от АЕ, приемаше само ФЕГ като алтернатива, а не сме я обсъждали, познава някои от познатите ни завършили ФЕГ, но мисля, че не знае, че са учили там.

# 622
  • София
Мария, много полезен пост, благодаря! Това училище е непознато за мен, нямаме приятелски деца там, само едно познато момиче на дъщеря ми от нашето сегашно училище, но тя не е особено доволна /8 клас/ и според нея дисциплината не е много добра в техния клас, беше изпращала някакъв клип от ДО и наистина цареше страшен хаос в часа. Явно е въпрос и на класове/класна, но щом вие идвате от СМГ и одобрявате училището, това е много показателно!

# 623
  • София
Гледам минималният бал за миналата година на първо класиране за девойки и ми се плаче. Как ще изкара такъв космически бал, за да влезе в гимназията/ите, които иска. Главата не ми го побира.

# 624
  • София
Гледайте минималния бал за второ класиране.

# 625
Според мен трябва да се гледат баловете от второ класиране.

# 626
  • София
Аз и това от трето ще гледам, да се утеша...
Днес е на ПИ по БЕЛ от Междучасие. Вчера беше на ПИ по мат от друга школа. Ужасно уморена е вече.

# 627
  • София
Трето класиране не е добър ориентир. Понякога има по-високи балове спрямо предните две. На четвърто и последващи класирания падат баловете. Но мисля, че ги няма систематизирани по училища.

# 628
Ако на някого му се чете, интересен е коментарът за изпита в Американския колеж на журналистката, която поддържа Данибон.
Обикновено водят момичетата. Този път половете  бяха  почти изравнени. В сегмента 25-то - 35-то място определено момчетата бяха с по-високи балове и на по-задни позиции.
Няма да се изненадам, ако това се повтори и при външното оценяване.
И нещо конкретно - от къде ще купуваме торбички с цип? В нета видях опаковки от 100 броя. Друго - не.

# 629
  • Ланкър, планините Овнерог
Не е нужно да са торбички с цип, само да са прозрачни трябва.

Общи условия

Активация на акаунт