Глазури, марципан, покрития за торти, фондан, фигурки за торти 2

  • 122 212
  • 339
  •   1
Отговори
# 150
  • Мнения: 818
Според мен сьс киви,без шоколад. Но всеки според предпочитанията си.

# 151
  • Мнения: 498
Страшни сте! Бравос! И Корнелия и Мимито!

# 152
  • Gabrowo->Sofia
  • Мнения: 1 449
Кorneliia_h, на теб и на останалите, опитали тортата хараса ли ви се? Ако да, хич не му мисли, явно това е твоята рецепта, какво заначение има как е по правилата, дали големите сладкари ще сложат аромат на ром, коняк, шоколад и незнам си какво. Тортата е красива, изглежда вкусна .... какво повече  Grinning

# 153
  • Мнения: 49
Deb, благодаря за съвета, но всъщност май ще се откажа да правя чак толкова сложно нещо. Може да опитам да направя минитортички, покрити с фондан и някаква украса, което май е по-постижимо. А всъщност може и нищо да не направя, но четейки и гледайки произведенията ви много се паля и ми се иска да пробвам. Както и да е, ако все пак направя нещо ще се похваля.
Кorneliia_h, наистина е било голямо приключение твоето тортоправене, но резултатите са красиви и без съмнение вкусни smile3501 На мен ми харесват и двата варианта-без орнаментите е по-семпла и нежна като цяло, а и с орнаментите ми харесва, но само отделното парче (без орнамент ще е по-обикновено) Simple Smile
Mimito, много сладурска е и твоята тортичка Simple Smile
А торта-бебе нито бих правила, нито бих яла Stop

# 154
  • на брега на Дунав
  • Мнения: 1 571
Кorneliia_h, на теб и на останалите, опитали тортата хараса ли ви се? Ако да, хич не му мисли, явно това е твоята рецепта, какво заначение има как е по правилата, дали големите сладкари ще сложат аромат на ром, коняк, шоколад и незнам си какво. Тортата е красива, изглежда вкусна .... какво повече  Grinning
Абе много им хареса, наистина. Благодаря ти diddi   bouquet  Hug. Понеже сега се уча и ми се ще да го правя максимално както трябва. Иначе другите ми готварски произведения, които не са свързани със сладкарство, са ми супер импровизирани. Страшно обичам да импровизирам и мразя точните рецепти. Но тук за да почна да творя  с мои идеи първо доста ще трябва да поработя по точни рецепти докато се науча и после комбинации колкото щеш на кремчета, аромати блатове и такаива работи ( там където позволява де)  Wink.
Тъй, да питам аз нещо  Mr. Green. Споменах, че декември месец при нас е изпълнен с много поводи за празнуване. Значи като почна от 4.12 (рожденния ден на баба ми) после 23.12 племенника ми после 25.12 Коледа и 29.12 баща ми пък рожденник и идва Нова година и това само за декември  Shocked да не казвам за януари и февруари к'во ме чака, че там и рожденни дни и именни дни  Sick. Та с двете дечица ще ми е трудно да зарадвам всички с трудоемки торти и мисля да си спестя правенето на блатове в смисъл ще си купя готови. Тук моля за помощ за супер кремчета за да компенсирам готовите блатчета. Моля ви дайте ми идеи.  Praynig   bouquet

# 155
  • Мнения: 818
Пробвай крема на торта "крем аля крем"-има я в готварската книга.Аз днес я правих за втори пьт и крема много ми харесва.И блатьт й е един пухкавичьк и мекичьк.
Друг крем,който много мами са правили/аз още не сьм го пробвала/и много им е харесал е заквасена сметана и течен шоколад.

# 156
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 791
Хаха rut,  едва сега видях призива ти! Hug  Laughing
Ами вие имате около себе си такива майсторки - Bambinkamalinka, sneji_, evjeni, Vancheto, Ваня - и още много други(извинявам се че не мога да изброя всички!   bouquet) Използвайте ги тях, къде ще ме чакате мен от Чехия да ви идвам - и я стигна, я не стигна до София(тази година не стигнах)! Няма страшно - опитай и ако не стане от първият път, ще стане от вторият - и аз така съм се учила!   chef

Корнелия - много ми хареса тортичката ти(повече с шоколадовите орнаменти - по-празнична изглежда).    bouquet Следващият път, за да ти държат орнаментите направи розичките от маслен крем - няма да мръднат! Wink

Успех!

# 157
  • Мнения: 1 866
Момичета, направо ми взимате акъла! От около 15-ина дни ви чета и си мечтая и аз един ден да правя такива красоти. Благодарение на вас успях да направя една тортичка за кръщенето на бебчето ми, но беше семпличка, нещо като торта Гараш с шоколадово покритие върху което направих един биберон и цветенце от мастик. Направих и буквички, с които я надписах. Решила съм да се захвана отново, да направя една торта за Коледа и една за Нова Година, но да бъдат по-големи, по-обемни да кажа, с блатове и някакъв крем. Смятам пак да направя фигурките от мастик, първият път ми се стори много лесно, та смятам пак така. Понеже съм много начинаеща с тортите, ще задам няколко въпроса, които за вас със сигурност са елементарни, но аз не бих могла да се оправя без помощ. Та така въпросите ми:
1. Искам тортата да бъде с някакви какаови блатове. Например 3 блата един върху друг. Можете ли да ми посочите рецепта за такива?
2. След това се чудя с какъв крем да ги слепя, иска ми се да е млечен. Бях яла някаква подобна торта, казваше се Шампанско, с какаови блатове и жълт крем, но много фин на вкус. Как да направя този крем? Знам да правя един с мляко, брашно и яйца за бисквитена торта, дали ще е подходящ, ако сложа малко ароматизатори в него?
4. Трябва ли да сиропирам блатовете?
3. За покритието на тортата искам или да бъде такова като покривка, например от фалшив марципан (това покритие с бонбоните ми се струва малко трудничко, а и ме плаши това, че казвате че било много сладко). А може ли и от същия мастик като фигурките? Другата ми идея за покритие е това което става така на вълнички, една торта кукла Барби бяхте показали тука с такова покритие...От каква смес се прави и с шприц ли стават тези вълнички?
4. Ако реша покритието да е с марципан, под него трябва ли да намажа с крем блата? Доколкото разбрах трябва, но с някакъв по-твърд крем. Някакъв маслен споменавате, но аз и него не знам как се прави Embarassed Ще ми обясните ли?

Предварително се извинявам, ако някъде ги има вече отговорите, но не намерих, малко трудно се ориентирам, защото повечето неща, за които говорите са за мен абсолютно нови понятия. Но имам голямо желание да се пробвам.

Последна редакция: пт, 24 ное 2006, 12:58 от lala

# 158
  • Мнения: 11
четох как си правила торта и какви перипетии си минала и се смях до сълзи... Laughing

а сега за това коя торта ми харесва от тези които си покзала...
ами тази
чак ми се прииска да съм в варна и да ме поканиш/почерпиш с парче от тази торта... Joy

момичета браво страхотна тема... Hug
изчетох тази и предната... и...
чак ми се прияде торта...
лошо, часът е 12... по това време сладкарница Неделя не работи  ooooh!

# 159
  • Мнения: 818
Вчера правих тези цветя за тортата на майка ми,която днес е именичка.По-кьсно ще покажа и тортата.
http://www.snimka.bg/profile.php?edit_photo&photo_id=1588588

# 160
  • Мнения: 1 866
Ето, намерих една снимка на тортата Гараш, която бях направила с биберона от мастик.

# 161
  • София, Младост 2
  • Мнения: 8 374
Невероятни неща сте направили, момичета  bouquet
Аз имам една питанка, преди да съм се захванала да майсторя торта за РД на дъщеря ми. Купих си марципан (от Т-маркет, ако някой се вълнува - не е точно този за покрития на торти, а е направен като сладкиш, покрит с шоколадова глазура отгоре, но ми се струва, че ще стане, а и шоколадовата глазура ще ми свърши работа също Mr. Green). И сега се чудя как точно се обработва - трябва да го поизмеся малко с пудра захар ли (сега е още лепкав)? И трябва ли да намажа с нещо тортата, преди да го сложа отгоре - съответно с какво? И трети въпрос - дали ще може върху марципана да се задържи шоколадова глазура (защото ще правя торта Пчеличката Мая и трябва да я нашаря). Това последното звучи малко тъпо, предвид че марципана е обвит в шоколадова глазура - но там е направен като блокчета (цяло покритие като на вафла), а мен ме интересува дали върху разточения тънък пласт марципан ще може да се задържи глазурата.

# 162
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 791
Хедра, според това което обясняваш, това което си купила не е точно марципан. Марципана не е лепкав - като бял(съответно цветен) пластелин(ако искаш ще го снимам). На пипане е гладък и мек. Така както го описваш, си купила нещо като нугат - много вкусно нещо, но не знам дали ще стане за торта. Нищо не пречи обаче да опиташ - ако лепне, омесваш с пудра захар, за да стане с консистенцията на тесто за точене или пластелин. Тортата намажи или с маслен крем(масло и пудра захар), изглаждаш и оставяш да се стегне или с леко разреден с вода мармалад(без плодове) от кайсии и оставяш да изсъхне. После покриваш със захарното покритие. Шоколада би трябвало да се задържа на всичко(защото работиш с него докато е топъл) така че с това няма да имаш проблем.

Ако имаш възможност пусни снимка на чудото, което са ти продали за марципан!

# 163
  • Варна, морето и сините вълни!
  • Мнения: 2 618
Bambinkamalinka, страшни светя. От какво ги направи?

# 164

Общи условия

Активация на акаунт