НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 139

• 45 648
  • 753
  •   1
Отговори
# 150
Аз къде съм казала, че са задължителни?
Отговора ми беше в контекста на нейното питане. Ако държи да спортува, при много кг е по-добре кардио, отколкото силови.

# 151
Не съм съгласна. Кардиото, ако говорим за монотонно, гори калории тук и сега и толкова. Във времето организмът свиква, енергоразходът спада и за горене на същите калории се изисква повече време, което ни е кът на всички. Ако говорим за високоинтервално кардио, смятам, че е абсолютно неуместно за хора с много наднормени килограми. Силовите тренировки спомагат за трупане на мускулна маса, която гори калории и в покой. При прогресивно натоварване няма опасност от постоянна нужда да увеличаваме времето, прекарано в тренировки, за да горим същите калории. В допълнение мускулната маса подобрява инсулиновата чувствителност, което отключва мастните депа.
Ти защо смяташ, че кардиото е по-добро от силовите при повече наднормено тегло?

# 152
При наистина много килограми и човек без навици за спорт... и кардиото не звучи много добре, особено ако човек се метне на тичане. Има си сериозна вероятност за травми и при кардиото, и при силовите.
Ама то пък като знам до какво положение се бях докарала до преди няколко години, дори и по-дълга разходка или пропускане на асансьора можеше да ми вкара пулса в кардио интервала Grinning
Много добре и по-лесно се връща човек към активност с редовно ходене пеша, някаква по-лека йога, 5те тибетци и разни такива. Докато се развие отново някаква издържливост и тонус, които да позволят по-сериозно натоварване, никак не е лош вариант.

# 153
А годините ви колко са, Силвия? Да не приближава менопауза?

(все пак да погледнем и от тази страна)

# 154
Абсолютно доказано е, че кардио тренировките не са задължителни за смъкване на колкото и да е излишни килограма. Не съм правила кардио, когато имах 25 кила за сваляне, не правя и сега, когато имам 6-8. Ключът към палатката е в храната, съвети от рода на "прави само колело/пътека/кростренажор, ако имаш много за сваляне" ми звучат като "изхвърляй жълтъка, 'щото холестерол".
silvia.si, бъди малко по-подробна - дай меню за 2-3 последователни дни с приблизителни количества. Как тренираш - машини, свободни тежести, ластици? Колко пъти в седмицата, сама или с инструктур? Имаш ли програма или тренираш на случаен принцип? Ако имаш програма, би ли я споделила с нас? Ходиш ли пеша?

Ravy,  благодаря за разбирането. Това, което си написала е точно това, което мисля и аз. Искам да направя мускули, които да започнат да горят от наличните ми мазнини при положение, че няма въглехедрати от които да се хранят и растат в маса ( което за сега не  желая).
Признавам си, че не достигам често мазнините. Запозната съм и с кето и с вм нвх, но честно казано след като нямам здравословни проблеми, предпочитам да не е толкова строго откъм стриктни макроси ( не ползвам приложения). Това, което ям е мазни меса,  пълномаслено мляко и сметана, орехи, зехтин, маслини, доста яйца с масло, умерено зеленчуци, рядко плод. Не правя печива и десерти в момента. Общо взето реших по режима  на Оги Пелов да пробвам плюс фитнес силово.  И да, очаквах по- бързи резултати, но явно ще стане по трудно. Не съм спортувала в съзнателния си живот, за което горко съжалявам. А годинките са ми 43. 
Следя ви от много години. След раждането преди 9 години се чудих как да сваля едни качени 30 кг. и така попаднах на вас. Все не можех да се наканя да пробвам режима по ред причини.  Едва края на 2019 започнах кето. И така за около 4 месеца свалих 8 кг. Но ми е трудно да бъда на кето.
Дано не ме нападнете за Оги Пелов, но този режим го чувствам най- близък.А и смятам, че има много общо с вашия.
Ще дам шанс още малко и ако не стане ще започвам пак кето.
Благодаря ви!

# 155
Според мен първо ти трябва едно хубаво детоксикиращо разтоварване и после режим на леко месо и зеленчуци.

# 156
Мисля, че тук дори препоръчваха д-р Огнян Пелов. Малко съм чела/гледала неговите идеи, но ми се струваше интересен.
Моите тренировки са със собствено тегло и не съм много запозната с тежки тренировки. По спомен имаше някаква особеност, когато е в помощ за отслабване. Виж тук дали доктор Берг дава идеи
https://youtu.be/M2D2wKwmaRs
Защо не опиташ интервално гладуване? Много помага.
Причините за застоя може да са много
-много или малко храна
-стрес
-недоспиване
-разбъркани хормони
и др.
Ще потърся и статията на Анна Хален за застоя при ВМНВХ.

# 157
Аз мисля да се възползвам от готовността ви за помощ и да запиша няколко дни какво консумирам, за да ми дадете насоки.
Днес например, хапнах бекон, жълтък ( синът не го обича и доядох), кафе със сметана. Обядвах свинска пържола с няколко маслинки.
Сз ми беше 1 ябълка с малко маскарпоне и сметана. Отдавна не бях яла плод.
Вечеря свински ребърца с шепа бадеми за десерт.

Кантарът не мърда, утре сутрин ще премеря обиколките да видя до къде съм. Откакто започнах свалих 6см от корема, без ниго грам от кантара.
Кърмя, не спя напоследък много добре, защото децата и аз бяхме болни. Бебето е на 6м, предполагам и хормоните още не са се успокоили. Последните дни минавам по 8-9км на ден, нямам време за спорт.

# 158
Верче, порциите ти как са? Аз в началото напрво си ядях много стабилно:)) И качвах, иначе стриктно спазвах:) Ма количетвата… голям страх са не остана гладна🤭
Сега си сервирам в една малка чинийка, пържолка длан и половина, а не 3.
Има късметлийки, които могат да ядат режима храна, колото искат и да не качат, тях аз изобщо не ги харесвам🤭🙄

# 159
Аха, права бях: разбъркани хормони, недоспиване. ..
Ето статията на Анна Хален и колко големи трябва да да порциите. Има си особености със сметановите сосове, но тя е скандинавка. Карайте по-леко с тях.
http://foodforthoughtbg.blogspot.com/2012/09/blog-post.html?m=1
Не знам какви са ти порциите,  но ако ядеш често и малко ще е трудно.

# 160
Не меря порции, че в напоследък ям дори на крак.
 За вечера изядох 2 ребърца и месце по тях.
Пържолите на обяд бях малки и изядох 2.

Ябълката беше средна, сметана и маскарпоне заедно бяха не повече от 3 супени лъжици.

Ядките 1 шепа. Но пък се сетих и че през деня щипвам оттам.

Чувствам се като прасе докато пиша Flushed

Пс. Добавям и Хашимото към хормоналната вихрушка.

# 161
Ти още кърмиш, дай си време! Аз си бех кат родилка прясна до 2-3 годинки на малкото Жаки😂🤭🤭🤭 Всичко ще се нареди.
Това с похапването и с яденето на крак е голям препъни камък. Викаш си аз не съм обядвала или вечеряла, но ако взмеш да записваш ще се окажа че си похапвала, шепа две ядки, някой плод, я и да доям таз манджичка на малкото и те така:)

# 162
Само ядки щипвам, ама ги скрих вече.
Иначе на крак, защото малкото спи в егати и часовете и все бързам, че реве или да взимам голямото от яслата, пък после да къпя малкото и да присипвам и тн, тн.

С първата бременност нямах пробреми с кг (само 8, които оставих в болницата) с втората качих двойно на първата. Може би и фактът, че бременностите бяха доста близо времево също оказа ефект.Останаха ми 7кг до теглото, което имах последните години. Е, моята цел е и още малко надолу Grinning
Не знам има ли значение,  но раждането беше с усложнения, после бебето 0еше само в болницата и аз използвах храната за успокоение ( не съм качвала допълнително кг), доста време бях и обездвижена.
Оплаках се!

Прочетох статията на Анна Хален, ще започна да записвам храните и да спазвам правилото за ръката.

От доста време не съм яла НВ печиво, но пък ми се доядоха ябълки и хапвам х1 на ден. Категорично ме предпредиха, че строг кето режим не е препоръчителен при кърмене.
А най-големият ми страх е, че ще остана такава бухта Sad

# 163
То строго ВМНВХ -кето и при Хашимото не се препоръчва.
Не ти пречи ябълката, а похапването. А за да похапваш вероятно не си се нахранила добре. Трябва да не изпитваш глад поне 4-5 часа.
Мисля, че ядеш малко и често, но ти си знаеш. Имало е и голям стрес. Да не би тренировките да са много тежки и пак да е стрес за тялото?
Някъде четох, че прекалено блъскане в залите може да доведе до обратен резултат, но не ме засягаше и не запомних къде го четох, а и четох по диагол.

# 164
Кортизолът скача при много активни тренировки, нормално, то си е вид стрес за организма, макар и полезен:)

Общи условия

Активация на акаунт