НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 139

• 45 306
  • 753
  •   1
Отговори
# 510
  • В полите на Пирин планина
Ателеа, каква ти е таласамията? Защото аз съм с минор и не съм имала припадъци или липса на енергия, поне не изявени. Иначе режима е добър за нас, понеже има протеини и фолати, които са ни много нужни.

И аз имам таласемия минор, но установена съвсем случайно при обстойни кръвни изследвания по друга причина. Нямам никакви оплаквания, нито симптоми. Единствен свързан симптом е наличието на камъни в жлъчката, но те са малки и за радост не се променят с времето. Първоначално ме бяха диагностицирали с желязо-дефицитна анемия. Това беше преди доста време...

# 511
Аз преди 2 год. пробвах такова хранене, не супер стриктно. От любопитство. Нищо не се получи, само абсолютна липса на глад, странен вкус в устата и чудовищен запек. И странно усещане за лекота и прилив на енергия.
Но се отказах след 3 месеца. Твърде си обичам всичко.

# 512
  • Бургас
Аз имам тефал актифрай, в него (освен мръвките) стават страхотни "пържени" тиквички.
Кажи как ги правиш тези тиквички? Колкото пъти съм пробвала все не стават.

# 513
  • WonderLand
Аз имам тефал актифрай, в него (освен мръвките) стават страхотни "пържени" тиквички.
Кажи как ги правиш тези тиквички? Колкото пъти съм пробвала все не стават.

Ами те не са по вкуса на всеки, но аз много ги хаесвам. Режа ги на големи кубчета, слагам ги в купата на актифрая с една с.л. мазнина и го оставям да ги върти около час. Лошото е, че от 1.200кг тиквички излизат едва едва 300гр готови 🙁

# 514
  • Бургас
Благодаря, ще пробвам и така

# 515
Благодаря ти. За сега работи, но болките в стомаха продължават.

А преглеждала ли си се? При гастро-язвени болки и при панкреатит например се налага няколко месечна диета без мазнини. Аз бях на стриктна такава 4 месеца и още половин година постепенно се захранвах. То не е за хвалба, но тогава свалих ударно 17+ кг за 3 месеца. Но изпитвах болка от храненето, затова нямах проблем да се ограничавам. Хранех се само с варена храна и отбрани детски пюрета като съм на път (и те са пълни с излишни неща и много четене на етикети падаше). И печено е разрешено при такива болки, но никаква мазнина. Така че има вероятност кeто стилът на хранене просто да не е за теб. Давам ти идея, че можеш да превръщаш зеленчуците в крем супи - така имаш сготвено за няколко хранения или под формата на мусака.

Последна редакция: ср, 09 юни 2021, 17:38 от e-gonna

# 516
Благодаря ти. Не съм се преглеждала, защото преди да почна режима не съм имала такива проблеми.

# 517
Аз съм с доказана язва от 30 години (наследство си ми е) и мазното не ми е оказвало никакво влияние. Пържено и тесто, да. За пържено или мазно тесто пък и дума не искам да отварям. Преяждането и алкохола също оказват влияние.
За тези, които до сега са избягвали мазнините Е възможно да има такива реакции на стомах/жлъчка/черва (разстройство или запек). Тогава се намаляват мазнините за известно време и се увеличават постепенно като мине неразположението.
Може и вид /качество на мазнините да не се приема добре. Индивидуално е.
Звучи ми странно съвет да се махнат мазнините при хора, които клонят към средиземноморската диета, богата на зехтин, маслини, ядки, зеленчуци, млечни и риба.
Без мазнини и без/малко от зеленчуци  въглехидрати е диетата на Дюкан. С всичките си плюсове и минуси.

Последна редакция: ср, 09 юни 2021, 19:19 от tania6

# 518

Звучи ми странно съвет да се махнат мазнините

Единствен  съвсем пожелателен и искрено добронамерен съвет от моя страна би бил да се потърси причина за болките чрез преглед. Споделих част от моето лечение след неочакван престой в болница, за радост имах възможност да получа консултация с диетолог. Не съм лекар, пък и диагноза от коментар във форум е абсурдно да се поставя Wink Идеята ми е, че понякога високомазнинното хранене не може да се упражнява и не трябва да се издевателства над организма, ако това създава проблем.

# 519

А преглеждала ли си се? При гастро-язвени болки и при панкреатит например се налага няколко месечна диета без мазнини. Аз бях на стриктна такава 4 месеца и още половин година постепенно се захранвах.
.......
Хранех се само с варена храна и отбрани детски пюрета като съм на път.
Мда
Има само две възможности или никаква мазнина или с лъжица направо от буркана с мас/масло.
Обяснила съм по-горе, ако има кой да чете.
Мазнините са жизнено необходими за клетки, за хормони, за усвояването на някои витамини и т.н.
А язва като боли ,боли жестоко. Боли като си гладен, боли след като ядеш. Както идва,така си и отива. При мен идва внезапно в последователни почивни дни (съгласно законите на Мърфи). Помага единствено глад, почти сух т.е. глътка вода от време на време, но само глътка.
Естествено е лекар да каже мнението си в такива случаи. Мен ме хранеха нормално в болницата и без бебешки или други  пюрета.

# 520
Hug

Звучи ми странно съвет да се махнат мазнините

Споделих част от моето лечение след неочакван престой в болница, за радост имах възможност да получа консултация с диетолог.

А преглеждала ли си се? При гастро-язвени болки и при панкреатит например се налага няколко месечна диета без мазнини. Аз бях на стриктна такава 4 месеца и още половин година постепенно се захранвах.
.......
Хранех се само с варена храна и отбрани детски пюрета като съм на път.
Помага единствено глад, почти сух т.е. глътка вода от време на време, но само глътка.

Чудесно е, че получавате адекватно за състоянието си лечение и пожелавам много здраве и дни без болка и с пълноценно хранене!

Последна редакция: ср, 09 юни 2021, 23:07 от e-gonna

# 521
Благодаря.
Естествено, че лечение трябва за нещо, което се причинява от бактерии.
Сетих за големи страдания с една зелена салата, готова в плик , натюр. Обикновено ги мия отново, но в тази имаше настъргано зеле и нямаше начин. Била е силно бактериално обогатена. От тогава не ям никакви зелени салати. Най-смешното е, че винаги съм яла само и единствено салати измити от мен или баща ми, едно изключение и ....
Да имате предвид за готовите салати, както тези в магазин, така и в заведение.
Успешен 20 часов фаст при мен и голямо желание за яйца (бъркани) и авокадо. Така ще е днес.

# 522
  • на острова на мечтите
Днес направих ленено хлебче. Тия дни ще работя от къщи, така че мога да пробвам.
И кюфтенца от патладжани.

# 523
Хумусът от карфиол стана много гаден (за моят вкус) Disappointed
Кето хлебчетата пък се оказа, че нямам хуск достатъчно о сложих повече ленено брашно, май от това горчат. Но пак е добре. Нямах намерение да го правя, но у дома се разболяха и се ядат крекери и солети, днес на няколко пъти аха да си взема и се плеснах през ръцете... И направих тия кето хлебчета ама... Не ме кефят.
Иначе денят в скучен, фаствах с намерение за 20 часа, но с това безсънни в 4 часа ядох две варени яйца с 25 грама майоенза, 30 грама зряла моцарела и 35 грама домашен колбас от свински врат (на салами и колбаси месо горе долу ям, този стана много вкусен).
Чаена лъжичка фъстъчен тахан.
Вечерята ще е домат, краставица, зелена чушка, авокадо, сусам, козе сирене и кето хлбече. Макар че не съм гладна. И чаша червено вино.
Калориите са 1100 така се получава естествено. Вчера бях много гладна и ударих 1700, днес не съм..ПМС ме тресе. Мазнините са 67, п 40 в 40.

# 524
  • WonderLand
Тоя месец при мен храненето е малко странно, може би защото се приближавам все повече към OMAD. За пореден ден обядвам добре в 12,към 15ч огладнявам, хапвам нещо малко - лъжичка фъстъчено масло, сиренце, шепа ядк, и не съм гладна за вечеря, следователно я пропускам. Само съм боцнала от лакомия малко кашкавал и лъжичка кисело мляко. Обаче се усещам подута...

Общи условия

Активация на акаунт