НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 139

  • 41 223
  • 753
  •   1
Отговори
# 60
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 732
спирай млечните и глутена
и какво ми остава да ям! А и пробвах диетата на Пагано, около година. Никакъв резултат. Глутенови ям малко. Риба съвсем малко. И много рядко. Месо не ям.

# 61
  • Мнения: 2 275
Ами що е туй "фаст"!?!?
Благодаря за изчерпателният отговор!
Аз търся подобрение на псориазис. Лятото много ме тормози. Сигурно от потенето се обостря. Мразя жегите. Ще ми се все да е зима.
И аз си имам наследство псориазис, появи се ,обаче в хм преклонна възраст и си замина за/ след 1-2 години и надявам се за винаги. "Заминаването " му съвпада с връщането ми към ВМНВХ, а май и "идването" му е точно в период "здравословно " пълнозърнесто хранене.
Съгласна съм с Херц за глутена и млечните, но тези последните като ги махнеш май още по-трудно ще е за вегетарианец.
Фаст е гладуване за определен период. Тук се говори за "прозорец" в който се поема храна. Например (най-лесно) 16/8.
Храниш се в интервал от 8 часа и 16 часа само на вода (чисто кафе или чай са допустими ). Аз закусвам и обядвам, други обядват и вечерят, а някои дори успяват 3 пъти да хапнат в рамките на тези 8 часа.
При мен е 19/5 т.е. храня се в интервал 5 часа: закуска в 7 и обяд в 12.
danilu, палеото е без млечни и има много вегетарианци.
Разбираш ли френски?
Сайта на bmoove
https://www.bmoove.com/
Групата във ФБ
https://m.facebook.com/groups/PaleoFR/?ref=bookmarks

Последна редакция: сб, 08 май 2021, 17:18 от tania6

# 62
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 732
Страхотна си! Уви, не съм учила френски. Немски и руски.
Ще пробвам фаст. Вероятно сутрин, защото вечер на ММ не му се вечеря сам. Но ще видя как ще стане.
В момента правя хлебчета по рецептата,която сподели преди няколко поста. Изненадващо станаха.
https://m.bg-mamma.com/url.php?u=aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ5b3V0dS5iZSU … yM21zZzQyNzk1ODM4
И по въпроса за псориазисът,в темата за него, една съфорумка оттук, беше писала, че тя лично се е разделила с Псорито точно с този режим на хранене. Ще опитам. Стискам си палци.

Последна редакция: сб, 08 май 2021, 18:25 от danilu

# 63
  • Мнения: 2 275
Пробвай с автоматичен превод или обаждай да ти преведа рецепта. Има интересни вегетариански.
Покажи cи хлебчетата, per favore.
Аз, съботно правя тиганици за закуска (1л тахан и 1 яйце, снимки в темата за снимки). По-хубави от истинските, според моят мъж.
Мъжът ти по някое време опитваше ВМНВХ. Сега как се храни и оправи ли си здравословния проблем ?

# 64
  • Мнения: 16 871
Коя е темата за снимки?

# 65
# 66
  • Мнения: 2 775
Тези хлебчета от клипчето, имат ли много дъх на яйца? Правих един ленен хляб и хич не ми хареса как стана, много ми миришеше.

# 67
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 732


На мен рецептата хич не ми вдъхна доверие,след като три пъти гледах видеото и съставките. Затуй сложих едно яйце, около 20гр масло, ленено семе на око и кокосово брашно пак на око. Сложих щипка сол и малко хлябна сода. За такова количество естествено фурна не ми се включва. Постлах с хартия моето вълшебно тиганче, където нищо не залепва, и сложих на газовият котлон. Оформих кръглички питчици, малко на кИфтета приличат и за малко да ги изгоря. Станаха много хрупкави и вкусни. Четири бройки. Имам проблем да качвам снимки от телефона, та само двечки са на снимката, но четвъртото го изядох още топличко де... Вкусни са. Пак ще правя.
Таня, ти как ги правиш течни!?

# 68
  • Мнения: 7 737
danilu, аз ти пиша от личен опит
имах супер гнусен псориазис на главата под косата, от тила и 4ри пръста нагоре
то не бяха лекарства, шампоани с катран.... години наред
първо спрях млечните ( това ти е просто абсолютно задължително), после глутена - ям баница на сирни заговезни и нова година
ако искаш - пробвай... бавно става, ама става
споко дишай, млечните не са стоп за цял живот, но са най- силен алерген при псориазис

Последна редакция: сб, 08 май 2021, 23:24 от Herzen

# 69
  • Мнения: 2 275
Сега и с риск да ми се смее целия форум си признавам, че "хлебчета" с ленено семе (използвам златно заради цвета ) ми мирише на риба, а не на яйца. След разни неуспешни опити с хуск/псилиум (неприятно виолетово-мухлясал цвят) реших да си споделям с птичките лененото семе. "Тестото" с него става гуменообразно като истинското. Всеки да опита и прецени.
Също от опит, режимните "печива" са по-успешни под формата на плоски питки. Режа, замразявам, минават през тостера.
Иначе са ми влажно-глетави-клисави или как се казва при вас неуспешен хляб.
Препоръчвам метода проба-грешка.
За МЕН най-сполучливо е моцареленото хлебче (200 г настъргана зряла моцарела, 2 яйца и 2-3 супени лъжици режимно брашно ,бадемово или кокосово при мен) и посоченото ленено-кокосово хлебче, но слагам по-малко "брашно" за да може да се разстила.
Всъщност комбинация тахан-яйца довежда до прилични печива под всякаква форма (тиганици, палачинки,гофрети ,мъфини или "хляб", разликата е в "тестото" точно като при това с обикновено брашно ).

# 70
  • Мнения: 2 775
Точно мокър, вдлетен ми стана хляба и миришеше на яйца... Абе гаден беше. Кучето го дояжда сега, и то е на кето 😂

Благодаря за рецептата, ще пробвам тези ленено-кокосови питки и ако пак не стане, ще зачерквам лененото брашно. С бадемово досега всичко ми се получава (правих няколко неща преди да мина на режима, да преценя ще се справя ли). С моцарела правих блат за пица, стана много хрупкава и вкусна. Сега се вдъхнових и за тиганици с тахан Simple Smile

# 71
  • София
  • Мнения: 940

Може ли рецептата за печения свински врат и ферментиралия сок от цвекло?

# 72
  • Мнения: 2 275
В темата с рецептите (мисля страница 17) има рецепти за ферментирали напитки от червено цвекло, джинджифил и зеле, от Кам.
https://m.bg-mamma.com/?topic=675266.240
Иначе тук
https://youtu.be/m_MOKn4UnA0
Печен свински врат
https://youtu.be/co0A0TWslX0
Бекон
https://youtu.be/ZvXWynXP-a0
Плоски кето хлебчета без яйца и млечни (от Вили)
https://www.vilistime.com/bg/2019/11/20/ploski-keto-hlebcheta-be … ZPtjYLjGR1YtjUML8

Последна редакция: нд, 09 май 2021, 10:27 от tania6

# 73
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 732
Доколкото си спомням, лененото брашно добива горчив вкус, ако престои. Аз меля лененото семе малко преди употреба. Моите "хлебчета" станаха хрупкави. Но може да се дължи на феномена : късметът на начинаещите!? Както и да е, скоро няма да правя. Имам много пресни зеленчуци.
Hеrzen, благодаря! Мен само лятото ми е гад псорито. На мен нито слънце, нито море ми помагат.

# 74
  • Мнения: 133
Нещо не ми се връзва. От моя опит със счукано лененто семе, вкусът е превъзходен, питките - пухкави.

Общи условия

Активация на акаунт