НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 139

• 45 221
  • 753
  •   1
Отговори
# 90
И аз от тук научих за него. Дори знам как е станал гуру. Отслабнал е (много) благодарение на човек от екипа на Милко Георгиев и е уловил възможността да печели пари или "с чужда пита помен прави". Иначе Милко Георгиев е бялата лястовица в България за ВМНВХ.
Като помисля само колко момичета тук и какви усилия положиха много време преди самообявилия се откривател на това хранене! Проблемът е, че заради такива изкривени разбирания много хора ще пропуснат шанса за отслабване /побеждаване на метаболитни заболявания и подобряване на здравето като цяло.
Как изглежда палео чиния

# 91
Рецептите на Ерменкова не са ли кето? Или се визира, че се прави с цел печалба, а не помощ
Аз не съм плащала за режим,  но съм си "открадвала" идеи за ястия, както и от други групи.

# 92
Не я знам Ерменкова, но няколкото рецепти които видях тук-там ги има навсякъде.
Какъв е смисъла да се дават пари за това не знам. Много удобно е да обявиш нещо за кето, добавяйки изобилно изкуствени-естествени подсладители за "хващане" на клиенти. И се започват едни "фастове", "режимни" печива и десерти и се завършва с "кетото е вредно /не ми понася и ...."каквото се сетите.
Идеята е да се махне захарната зависимост. Ми няма да се махне като се поддържа със заместители и това, че са 0 калории на тялото не му и пука след като мозъкът го "брои" за сладко.
Хората, които са принудени да са на кето живеят само на месо/яйца/риба и зелении (зелен списък на Тим Ноукс). Една австралийка (лаймска болест) гледах: цялото семейство (и децата) се хранеха само и единствено с телешко месо, собствено производство. Изглеждаха прекрасно.
Повечето хора (аз и моят мъж също) след известен период на стриктно ВМНВХ и свикване /подобряване на показателите минават към умерено и/или палео.
Някои минават по-плавно и постепенно.

# 93
Кето са ѝ рецептите, вярно че сигурно ги превежда от някъде, но за хора без особена мотивация за търсене е удобно. Колкото до режимните десерти - аз си позволих веднъж за тази седмица един. Но на мен по принцип проблема ми е в сладкото и мислех, че ще ми е доста трудно. Обаче какво стана - дори не ми се яде Simple Smile И по-добре, де.

Да ви се похваля - направих пълни 7 дни. Вчера и днес пак ме боли главата леко, нещо като напрежение по-скоро.

# 94
  • WonderLand
Ей момичета, забравих да ви се похваля, че достигнах първата голяма цел, че и малко я подминах 😀 Вече съм - 10,5 кг, започнах в началото на февруари. Остават ми още 19.5кг до оптималното тегло. Следващата цел е да достигна теглото от преди да забременея, до която остават още 2.5кг. Никога през живота си не съм успявала да смъкна повече от 3-4кг без значение какво съм правила - глад, калории, кардио, отегчителни тренировки, сметки, мерки, теглилки. Режима определено ми променя живота и връзката с храната. Ето, утре имам рожден ден, но за пръв път не изпадам в трескави приготовления за това какво точно ще изям, щото е празник. Нито исмам торта, нито бонбони, нито нищо, искам си панираното пилешко месце със зелена салата и слънчевото време. До преди режима си мислех, че подутия корем е нещо нормално, обаче от февруари насам се подувам само около ОВУ и МЦ. Сладко грам не ми се яде. Това са едни от големите плюсове за мен.
Колкото до Ерменкова имах предвид, точно, че не е нещо иновативно, ново или струващо си каквито и да било пари. Целта ѝ е чисто и просто печалба. Иначе рецептите ѝ са кето/палео.

# 95
Браво, силвър! Все така да си, здрава и щастлива ! Може утре да ти се натрапя с лично 😃🤗

# 96
Силвър, браво, момиче! Ти си наша гордост! Чудесни резултати!
Ако някой има нужда от мотивация, да го наставляват и надъхват в началото, ок и Ерменкова става, важно е да се започне от някъде. Виждам че много хора си купуват режима и около мен, неща които ме е заболяла устата да потарям чак сега ги чуха, дори брат ми снаха ми. Чак седнали на кака си да откриват топлата вода:)
Но съм доволна, че спряха колата и другите боклуци, че опитаха неща, които досега не бяха и чували:) има хора, които имат нужда от такъв вид коучинг ли е кво е:)

Дамата с бъбречните проблеми не е била на кето най вероятно. Защото с него аз излекувах бъбречните си проблеми- хроничен пилонефрит, задръжка на урина, високо кръвно в следствие на задръжка на течности. Та това, че кето е докарало на някой точно бъбречни пробеми прсото не го вярвам. Виж жлъчни може, като се мятат на 5 дневен яйчен фаст след седмица на кето, щот са в”плато”🤭😂 И после ма кво стана?! Ми това - не адаптиран организъм, рязък преход, бързане и аз не знам закъде...
Но отдавана съм се отказала да се обяснявам. Ако ме питат ще кажа, не натрапвам опита си.

# 97
Не знам гуру ли е или не, факт е, че човека е отслабнал много с КЕТО, някой по-нагоре написа, че не знам за какво говоря, но окей ще ви дам едно примерно меню, с което се хранех докато бях ¨keto¨. В книгата на Узунов, първото хранене за деня трябва да се случи след 12ч на обед, преди това може да се пие вода, чай или кафе, като в кафето може да се добави МАСЛО, да! Аз така и не пих кафе с масло, но мои близки да, та както и да е. Към обед, редовно си приготвях голяма порция със задушени в масло броколи и поръсени със синьо сирене, гъби и примерно едно авокадо. Следобед обикновено можеше да се яде някакъв десерт тип барче от фъстъчено масло, блокче черен шоколад, а за вечеря пилешка или свинска пържола със зелена салата. Гледах и си правих и доста рецепти от пинтерест, отслабвах, а се чувствах сита през цялото време не съм усещала някаква липса или глад, за по-малко от 2 месеца бях свалила 7 кг. Гледала съм и палео рецепти, но между кето и палео има някакви разлики. Това е, с КЕТО се запознах чрез т.нар. гуру, сега дали е правилно или не, кой може да каже.

# 98
Браво Силвър! Приятно продължаване и достигане желаната цел.
Аз забравих да се похваля с холестерола. Установи се на желаната от мен стойност, която се препоръчва за добро женско здраве над определени години.
Шокиращото е друго. Вече няма референтна стойност. Нищо. И сега седя и мисля коя е причината :
- разбрали са, че холестерола няма вина
- махането на лиценза върху статините
- бигфарма и лабораториите са си намерили друг източник/болест/идея за печалба.
Отворена съм за всякакви идеи/залагания/обяснения.
И най-после референтните стойности за триглицериди и кръвна захар са се понижили.
Така, че нямате вече грижи с холестерола, ако сте имали такива. Аз нямаХ и откакто си намерих подходящ лекар дори не го гледах, случайно забелях. Да живеят яйчицата, всеки ден си хапвам с кеф.
За жлъчните проблеми май пържено и тесто създават проблем, а и за стомашни проблеми. Мазната храна помагала за изпразване на жлъчката и предотвратяване на задържане на жлъчката течност и следователно образуване на камъни. Мисля, че съм пускала видео с обяснение на доктор Шишонин. При възникване на проблем или съществуващ такъв трябва постепенно увеличаване на мазнините.
Повечето мазнини в началото са необходими за засищане и да се научи тялото да ги използва за енергия. След това се намаляват ( в рамките на ВМНВХ) за да гори собствени мазнини (обяснение във видео на доктор Берг също съм пускала).
Аз се поомазних с мазното кафе преди много години, но се усетих навреме и го спрях (а толкова го харесвам на вкус!)
Примерна палео чиния
В чашата е ферментирал зелев сок за пробиотици.
Холестерол. ..без граници (само добрия HDL да е по-голям от....)

Последна редакция: ср, 12 май 2021, 07:58 от tania6

# 99
  • WonderLand
Благодаря, момичета, страхотна подкрепа сте, да знаете!

ТаеYo, чакам те, натрапвай се Grinning

Узунов може и да е отслабнал с кето, може и от него да сте научили за режима, окей е това. Това което се опитваме да обясним е, че той не е нутриционист, а просто отслабнал човек, който сега продава режими подобни на това с което е отслабнал. Целта му все пак е печалба преди всичко, а познанията му не са чак толкова задълбочени. И за да има печалба и режима му да се харесва на хората и той, и Ерменкова, залагат на калориен дефицит повече, отколкото на основите на кето-то, защото основите са прости, скучни и стриктни. Обаче като рекламираш кето режим, с който хем ще отслабваш, хем ще тъпчеш заместители на боклучава храна, тесто и десерти хората ще ти плащат разбира се, за да им кажеш как става тая магия. Обаче нали трябва да отслабват, та най-добре ги вкарай в изчислен калориен дефицит. Това им е в основата на режимите. С калориен дефицит всеки ще отслабне, ама сега кето-то  е модерно, та правят "кето" + режимни "въглехидрати" + калориен дефицит. Не казвам, че е лошо, просто не е това основата и идеята на този начин на хранене, ами е манджа с грозде, затова и много хора решават, че кетото не работи за тях, вредно е, докарва бъбречни и какви ли не проблеми. Истината е, че ако се придържаш стриктно към простите правила на този тип хранене, дали кето, дали палео, не просто няма да си докараш проблеми, ами може и да си поизлекуваш тук там някои. Но всичко трябва да започне в главата.

# 100
  • В полите на Пирин планина
SilverDream, много точно си го казала! И Таня преди теб, също!

Като обяснявам аз, че няма "Режим или диета на Атанас Узунов", колежката ме гледа с "очи като плочи" Simple Smile

Разказах ѝ, че тоя режим не е от сега и че не е просто "диета за отслабване", а начин на хранене за цял живот. не съм сигурна, че ме разбра, но поне не ми обяснява вече за това ненадминато "гуру"... Simple Smile

# 101
Често ви се възхищавам, че имате енергия да обяснявате Simple Smile Вчера бях с веган на една маса и си припомних силите, които ми костваше преди време разясняването и тея разговори като цяло.

Мен в последно време напук на всякакви тенденции, свързани с времето навън, ме влече карниворното хранене. Преди му викали zero carb diet, сега карниворна диета. Ама ми е много хубаво. Хапвам максимум два пъти, сили имам за цял отбор атлети. И ми е леко, и спя като пън, и настроението ми е на 6 постоянно.

# 102
SilverDream, много точно си го казала! И Таня преди теб, също!

Като обяснявам аз, че няма "Режим или диета на Атанас Узунов", колежката ме гледа с "очи като плочи" Simple Smile

Разказах ѝ, че тоя режим не е от сега и че не е просто "диета за отслабване", а начин на хранене за цял живот. не съм сигурна, че ме разбра, но поне не ми обяснява вече за това ненадминато "гуру"... Simple Smile
Ее, ама те хората заради отслабването му се връзват, искат да отслабнат и после пак да ядат пасти, поне голяма част от тях. Като кажеш че това е за да си кара човек все така, много страшно им звучи "за цял живот", ако знаеш какви съжалителни погледи получавам от време на време... Доста от познатите ми биха се хванали на такова нещо само ако знаят че е временно, щото не могат те да се лишават от хляб и сладко завинаги, то това не било живот. Била съм можела да "издържа" само щото и поначало не обичах сладко кой знае колко.
Отделно колко има които се фокусират върху това какво е забранено, щото все пак е диета, забраняват се неща да се ядат. И само въглехидратите гледат там по възможност да ги няма, а забравят че е ВМ това хранене също. И после ама то гадно било, трудно било, даже не работело а пък зле им се отразило, незнамсикакво.
Може би за такива хора е удачно поне отначало някой да им изготви режим в един или друг вид или да гледат примерни менюто, вместо само да махат храни от предишното си хранене и да се оплакват че "туй не е живот".

# 103
  • В полите на Пирин планина
Да, от тази гледна точка е вярно, Натка!
А моята колежка дори няма нужда от отслабване изобщо, но все е на диета...

# 104
Аха
И най-любимо ми е "не е за мен този режим, защото не обичам сланина".
А какви смехории се срещат....
"Разходих" се до една кето група за да видя има ли нещо, което не знам.
Първите няколко поста бяха торти и кексове, а след това въпроси и отговори за "захранване след режима". По-опитните дори се хвалеха, че си се хранят както преди.
Така, че има новости: захранване след режима:joy:
Нататък е ясно. Ще бъде: преди 3 години бях на режима, отслабнах 20 килограма. Качих след това 30 и сега ми е трудно/кантара не "мърда" и т.н.
всички режими работят, но с връщането към предишния начин на хранене се връщат и килограмите и здравословните проблеми
Аз съм от любителите на сладко /торти. Много рядко и по повод мога да хапна 2-3 вилички и ми стигат. Просто вече нямам желание,  а за някои неща само при вида им имам крамп в стомаха/гадене.
Нещата/изключенията са истински. Заместители няма. Колкото по-рано се разбере толкова повече разочарования и хубави продукти ще спестите.
Ето една статия за кето (и необходимо ли е за всички при всички случаи), преведена от Шоки и в нейния блог
http://foodforthoughtbg.blogspot.com/2019/01/blog-post_28.html?m=1

Последна редакция: ср, 12 май 2021, 11:09 от tania6

Общи условия

Активация на акаунт