НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 139

• 45 669
  • 753
  •   1
Отговори
# 210
  • Down Under
Thinking търсих и в Нета, ама няма такава дума.... Явно не ще да е българска!? Що е туй фраер? На търсачка ми излиза един шишкав чичко:laughing:
Извинявам се за спама!
Ето това чудо на техниката 😊 фритюрник готвещ с горещ въздух
https://m.emag.bg/fritjurnik-s-goresht-vyzduh-air-fryer-voltz-16 … earch-Action=view

# 211
  • на острова на мечтите
Thinking търсих и в Нета, ама няма такава дума.... Явно не ще да е българска!? Що е туй фраер? На търсачка ми излиза един шишкав чичко:laughing:
Извинявам се за спама!
Ето това чудо на техниката 😊 фритюрник готвещ с горещ въздух
https://m.emag.bg/fritjurnik-s-goresht-vyzduh-air-fryer-voltz-16 … earch-Action=view
Аз така и подозирах, ама не бях сигурна. JoyHug

# 212
Силвър, захванала съм се. Резултат на кантар може и да няма, но на обиколка има.

Лимонче,
Сега с второто бебе, разбрах, корко е било лесно с 1 дете Grinning  моите са с малка разлика.
Малкият суче често и през деня и през нощта Grinning

За да е по темата - не всеки ден имам 2 междинни закуски. Днес успях да де нахраня добре и на закуска и на обяд. Приготвила съм кайма и месо да пека като се изпонаспят бебоците. И зеренчуците.

И да попитам за туршиите. Нямам възможност да си правя, затова бих купувала,  а и ги обожавам. Но в купените слагат захар и това ме спира. Мнение или препоръка?

# 213
Верче има туршии без захар. След като аз намирам извън България. Руснаци, сърби, поляци, германци и дори французи "ферментират" и не е трудно (щом и аз успявам, дори преди много години успях и боза да ферментирам). При руснаците си пише "от бъчва".
Има и бърза туршия (зеленчуци, сол, оцет, зехтин и вряла вода, в буркани и се обръщат три дни). А за "дива" ферментация има много рецепти в интернет. Ябълков оцет е резултат на ферментация и много полезен. Използвайте без задръжки.

# 214
Аз не съм срещала готова трушия без захар. Като процент обаче е малко. За сега щом не си стриктна си яж.
Може ако ти се освободи малко време да си направиш в тенджера. Сваряваш си марината на вкус. Оцет, сол, зехтин, подправки каквито харесваш. Аз слагам черен пипер на зърна и целина листа. Като  заври маринатата я сваляш от котлона и слагаш желаните зеленчуци-зеле, карфиол, моркови, чушки и т.н. Разбъркваш и прибираш в хладилника. Разбъркваш по възможност веднъж дневно и за няколко дни е готова.

# 215
Нормално, суровите туршии са без захар. Само вода и сол. В бъчви или нещо подобно. Не знам как е сега по българските земи, но по френските, при сърби, руснаци, либанци е пак така. И с една решетеща лъжица си вадиш туршията от бидона. И имам приятелка молдовянка: майка й слага в бидончета краставички, сол и вода и ги праща с автобус в Париж.  Докато дойдат са супер ферментирали краставички.

# 216
И аз си правя ферментирала трушия. В бидонче със сол и хрян, но отнема време и е по-трудоемко. Тази в тенджерата е бърза. В оригиналната рецепта се слага и мед. По-вкусно е с него, но не е режимно.
Майка ми ми прави и в буркани без захар. Варят се само 10-тина минути. Пак е хубава.

# 217
Сега е топпло- няма да отнема толкова време. Обичам туршията да е сурова и само със сол и вода.

# 218
Дори и да има малко захар в туршията, не го правя на въпрос. Тя ако е съществено количество, то ще е и сладко на вкус накрая, а не е. Не ям по кило все пак, нали е шепа-две в чинията ми. Купешките туршии по-скоро дертът ми е че са с консерванти за да траят, нищожно количество захар няма да ме гътне, не съм на стриктно кето да броя всяко грамче въглехидрат и да се стряскам като видя морков.
Таня, права си за домашните туршии, родителите ми си правят откакто се помня и е все само със сол обикновената туршия. Кисело зеле или пък зелени домати с моркови и не помня вече още какво, в някакъв бидон или от сорта. Факт е че иска време. С малко захар в маринатата са разни от сорта на царска туршия, мариновани камби, кисели краставички и не помня още какво правеше мама, те са в буркани и са стерилизирани. Ама за мен това са просто мариновани зеленчуци в буркан, не ферментирала туршия.
Това в тенджерата звучи интересно, може да пробвам някой път. А колко време може да се съхранява в хладилника? Не бих отказала и по-конкретни пропорции за солта и оцета също, хич ме няма в тия неща на око и на вкус.

# 219
Не знам колко трае понеже се изяжда бързо 😀, но десетина дни ще изкара предполагам.
За пропорции не мога да помогна. Колежката, която ми даде рецептата я прави на вкус. И аз така. Сипвам малко оцет и сол и пробвам. Като стане приятно е готово.

# 220
Благодаря за идеята,  забравила съм, че баба правеше такава бърза туршия. Ще я помоля да направи със зехтин вместо олио и без захар.
Записвам си за ябълковия оцет.

# 221
Аз, признавам си, като живееща на две места "забравям" разни туршии и други мариновани неща в хладилници. Ми нищо им няма. Тази,  бързата с обръщане на бурканите 3 дни , издържа няколко месеца в хладилника. Сложих зеленчуците, оцет до долната черта на буркана, сол (май лъжица беше) и допълних с вряла вода , малко авокадово олио. На слънце , на прозореца в кухнята ги обръщах 3 дни и след това в хладилника. Бяха хрупкави и приятно кисели. Сложих основно карфиол, той ни липсва. Имам желание да ферментирам брюкселски зелчици.
Тези туршии, със захар са по-скоро разни царски и подобни, стерилизирани. Аз съм от динозаврите, бабите само бъчви, делви,качета и тенжери ползваха. И за туршии и за месо и за сирене. В мазето. Нямаха хладилници. И не защото не са могли да купят , просто всяко нещо е било с времето си. Киселото мляко във Франция се е продавало в аптеките, а сега го има в магазините.
Не става въпрос за връщане назад, нито за доброто старо време, а за стари техники без консерванти и полезни, които излизат от миналото и са високо ценени.

Последна редакция: нд, 16 май 2021, 17:57 от tania6

# 222
Имаш предвид един ден стои с капак надолу, другия ден с капак нагоре буркана, нали?

# 223
Моите родители никога не са правили туршия, та затова аз се научих. Сега те взимат от мен Joy Ако тръгнете да правите сурова сега, на това време, много внимавайте, че бактериите бързо се размножават от топлото и може в рамките на часове всичко да отиде в тоалетната. Сложете я на някое по-хладно място у дома и винаги гледайте продуктите да са под саламурата.

# 224
Имаш предвид един ден стои с капак надолу, другия ден с капак нагоре буркана, нали?
Да, точно така.
Сетих се сега и за "слънчевата" туршия.
С вода и сол на слънце, но да се внимава, де. Бързо била вкисвала, без опит в тази туршия съм.

Общи условия

Активация на акаунт