НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 139

• 45 330
  • 753
  •   1
Отговори
# 480
  • В полите на Пирин планина
Тук, в тази тема се набляга на естественоте източници на протеин, та подобни протеини в "пакетче" не са изобщо на мода...
Предпочитам да си хапна месо, яйца или извара, примерно, вместо някакви такива химични вещества, като фитнес - протеините или пък дори тоя "пшеничен"... Пък да не говорим и за глутена в него.
Много странно ми звучи да се предлага пшеничен протеин в тая тема...
Да не говорим, че принципно животинските протеини се усвояват много по-добре от човешкия организъм, отколкото разни растителни, които не е ясно в каква степен се усвояват, всъщност.

# 481
cydonia аз не разбирам логиката ти. Хем скирът е много преработена храна, която отричаш, хем препоръчваш протеин на прах, който всъщност е много по-преработена храна от скирът, който си е традиционен в скандинавските страни.

# 482
Лятото на 10 дни си взимам сладолед или на 2 седмици, обикновено ако съм тичала много и ми жега, на Ънкъл Чарли ядох някоко пъти миналото лято. Но сега в една ФБ група сравниха съставът на този лидълския и Чарлито и Лидл е мн по- добър. 1.1 гр захар май на сладоледче.
Ще кажа утре с точност.
Изкуствен протеин не ползвам, не съм усещала недостиг.
Скирът има вкус на нишесте не ми харесва, нито скирелата.
От млечните само сметана заквасена и 30% за кафето ползвам. Мялко кисело и прясно не.
Сирена зрели много рядко 1 път седмично когато съм на яйца. Така не ги ям самостоятелно. Зле ми влияят на кожата не за друго, иначе обичам.

# 483
  • при моите любими
Скирът в чист вид да, с добавки и боклуци не. Предложих ви няколко поста по-нагоре заместител от друг вид млечни продукти, но вие казахте, че искате да приемате повече протеин. Аз не използвам нито скир с добавки, нито протеин. Приемам достатъчно разнообразна храна за да си набавя протеин и мазнини в нужното количество. Предоставих варианти, не ги препоръчвам. Ако грешно сте ме разбрали.

# 484
Разбирам, благодаря и се извинявам, явно не съм схванала. Скирът и кваркът на мен доста ми допадат, но е въпрос на личен избор.
Сладоледът на Лидъл веднъж го опитах и го дадох на мъжа ми. Като цяло нищо с протеин изолат не ми харесва, освен протеиновите блокчета на Декатлон.

# 485
Лятото на 10 дни си взимам сладолед или на 2 седмици, обикновено ако съм тичала много и ми жега, на Ънкъл Чарли ядох някоко пъти миналото лято. Но сега в една ФБ група сравниха съставът на този лидълския и Чарлито и Лидл е мн по- добър. 1.1 гр захар май на сладоледче.
Ще кажа утре с точност.
Изкуствен протеин не ползвам, не съм усещала недостиг.
Скирът има вкус на нишесте не ми харесва, нито скирелата.
От млечните само сметана заквасена и 30% за кафето ползвам. Мялко кисело и прясно не.
Сирена зрели много рядко 1 път седмично когато съм на яйца. Така не ги ям самостоятелно. Зле ми влияят на кожата не за друго, иначе обичам.

Жаки, може ли групата във фб?
Би ли споделила примерно меню през лятото, тъй като месо не ям, само риба и рибни продукти.

# 486
  • WonderLand
Дух, мъжа ми залусва със скир (натурален) + фъстъчено масло + берита. Може и в тая комбинация да пробваш. Също като пастет с варени яйца и майонеза.

cydonia, кое точно му е преработеното на скира (натуралния)? Тези фабрично овкусените са кофти, обаче нагуралния си е съвсем окей. Вярно, обезмаслен е, но това е поправимо. Друго?

# 487
Алтеа, ако си в началото на режима, аз не съм ти добър пример, тъй като от много години се храня така, няма кг за сваляне, спортувам повече от обичайното, храня се 1-2 пъти дневно със “скучно” меню. Печена риба, яйца във всякъв вид. Ям много печени зеленчуци (тиквичка паталднаж) със сос от заквасена сметана и чесън. Също замразени зеленчуци с много ГХИ.
Лятото обаче хапвам и плод понякога. И други глезотии, които не са никак ок за в начало и за режим сваляне.

# 488
Избягвам всякакви "лъскави" продукти и се придържам към възможно най-чисто и сезонно хранене. Но имам моменти на слабост и се случва да залитна по сладолед. Сладоледът ми е слабост и въпреки много успешни рецепти, които съм пробвала, случва се да взема нисковъглехидратен и тъпкан с кой знае какво от магазина. На фона на предишния ми начин на живот, това е дребно прегрешение и го приемам.

# 489
Аз също избягвам месо, за това си направих следната стратегия, тъй като имам много килограми за сваляне, което означава - постоянство и целеустременост. Няма да се получи за месец. За това най-първо започнах да разглеждам блогове с ВМ НВХ рецепти без месо. Започнах да си ги събирам в папка на телефона и да обмислям мога ли да се храня така. После започнах да се питам, защо казват, че не е добре да се хапват често неща, които са под формата на хлебче, зеленчуково-млечни продукти и тн. И стигнах до извода, че е така, защото с тях лесно може да се прекали, ако човек не изчислява калориите и макронутриентите си и респективно да яде повече от колкото трябва, за да сваля килограми. Казах си, че на този етап ще седя далече от десертите и няма да правя кето десерти и ще опитам да огранича кето хлебчетата (още не съм правила). За това започнах да си приготвям рецепти, които или имат точни макроси или си въвеждам цялата рецепта в My fitness pal и следя всичко да не преминава определени граници. Така си изработвам към момента менюта, които включват спаначени кето мъфини, кето кюфтенца от тиквички с чедър и крема сирене, хумус от печен карфиол, бъркани яйца с масло, патладжани с моцарела на фурна, тиквички на фурна с масло и пармезан, тиквички под формата на гнездо с чукнато яйце вътре, калмари с масло, спагети от тиквички с домати и кайма, но следващите ще са със сметана и скариди, крем супа от броколи и тиквички със сметана и масло, салати с риба тон и майонезено млечен дресинг, салата със сусам, авокадо и зехтин, ризото от карфиол със сметана и скариди, ризото от карфиол с лук, гъби и пармезан или с яйце. Горе долу това ям за момента, като всъщност не прекалявам с никое количество, защото се оказва, че с два мъфина и две кюфтета съм доста сита за дълго време. Глад почти не изпитвам, калориите ги правя около 1200-1300, опитвам да спортувам редовно, когато има кой да гледа бебето. За сега съм -1 кг. Ако някой има градивна критика може да сподели.

# 490
Супер ти е менюто, Дух. Чак на мен ми се прииска Grinning И най-вече разнообразно, иначе се получава лека досада. Дано да проработи.

# 491
Благодаря ти. За сега работи, но болките в стомаха продължават. Когато много ме боли и не ми се яде нищо друго, си правя заквасена сметана, скир и малини или боровинки, като добавям още мазнини под формата на малко ядки (10 грама) и/или малко кокос. Сега щях да проверявам на чията въглехидратите, защото знам че има доста мазнини, но не помня колко въглехидрати има.
Намислила съм и на Веси от No Sugar да направя хлебчето за дюнер (яйце и смялно ленено семе) звучи ми добре. Ставало нещо като палачинка.

# 492
Алтеа, ако си в началото на режима, аз не съм ти добър пример, тъй като от много години се храня така, няма кг за сваляне, спортувам повече от обичайното, храня се 1-2 пъти дневно със “скучно” меню. Печена риба, яйца във всякъв вид. Ям много печени зеленчуци (тиквичка паталднаж) със сос от заквасена сметана и чесън. Също замразени зеленчуци с много ГХИ.
Лятото обаче хапвам и плод понякога. И други глезотии, които не са никак ок за в начало и за режим сваляне.

Благодаря,а Какво тренираш?

Аз нямам много за сваляне, може би 5 кг, (165/57-8кг съм сега) , но гледам да се храня по този режим от известно време.

Макар че лятото не обичам манджи и готвено и разчитам повече на салати, например с повече авокадо и маслини. Обичам и риба тон в собствен сос.
Сирена избягвам, тъй като не ми влияят добре и на кожата и на самия вид.
Задържам вода от тях( ям само овче и козе отвреме навреме, моцарела малко, по-често чедър) . Сметани и маскарпоне един до два пъти в месеца.

Имам таласемия и често не ми достига въздух, изморявам се бързо, а последните няколко месеца и чести припадъци с гърчове.
Док казват, че са от критично ниски стойности на б12 и Вит.Д и отделно, че не ям често- а един път на ден.

Искам да си намеря подходящ спорт, насочила съм се към Пилатес, но все още не съм започнала.
Засега само вървя, но максимум правя 5-6 км, недостатъчни ми се струват, как мислите ?

# 493
Аз не съм Жаки, но спортувам от 10 години, тук в мамата има тема за тренировки в домашни условия, може да я разглеждаш, има много предложения.

# 494
Дух, не изглежда никак зле менюто ти. Хубав подход е че започваш подготвена, че сме се нагледали на хора дето чули че с това се отслабва и се мятат и после го мислят как ще стане... Знаеш какво да очакваш, имаш представа какво би могла да си приготвяш, това ти дава възможност и да планираш по-добре пазаруване и менюта и прочие. Да не говорим че като си видяла колко много неща можеш да ядеш, че и вкусни даже, я няма тая паника отначало - "Ауу, ам то аз сега какво ще ям??". А то виж колко е разнообразно. Аз самата ям доста по-скучно през повечето време, но пък аз нямам нищо против и всеки ден да ям месо и основно въртя месо/кайма/вътрешности/яйца с някаква салатка отстрани, даже и по два дни подред едно и също и все ми е вкусно.
Ще станат работите, а и ще си намериш с времето оптималните комбинации за теб, че това е индивидуално. А и има вероятност и вкусовете да ти се поизменят, при доста хора се случва - тогава пък би имала и още повече варианти и комбинации за хранене.

Общи условия

Активация на акаунт