Наследници и вдовишка добавка

• 4 246
  • 109
  •   1
Отговори
# 60
тя по принцип притежава 50 %, затова ги наследява

Аз не съм учила право, а съм проста инженерка и съм учила само логика, и мога да кажа, че написаното от теб е оксиморон - да притежаваш нещо и да си наследиш каквото притежаваш ???

П.П. Виждам, че си дописала - не били на нейно име, а на починалия??? И как така? Моят апартамент е на името на ММ, но това не значи, че аз нямам 50%. Просто в НА фигурира само неговото име, но ако продаваме се иска да подпишем и двамата, защото 50% са си мои. И не мога да наследя нещо, което си е мое. Ако стане нещо с него ще делим неговите 50% с детето, но моето си е мое.

Значи аз не знам, какво съм наследила от баща ми и майка ми сега не знае, какво е наследила от баща си?

# 61
  • София
Обърквате авторката с лични хипотези. Вдовицата взима 4/6 от всеки апартамент, всяко от децата и по 1/6.
Написаното от теб е частният случай с 2 деца.Ами ако е 1 или ако са 3?

Значи аз не знам, какво съм наследила от баща ми и майка ми сега не знае, какво е наследила от баща си?
Не знам какво право си учила и къде, обаче се научи да излагаш всички обстоятелства. Едно е жилището да е СИО, друго да е наследствено.
Съпругът наследява заедно с децата или други наследници до трети ред - погледни какво съм копирала по-нагоре.

# 62
По закон, съпругата наследява част, равна на всяко дете, чл9 от Закона за наследството
Имаме 100%. Съпругата наследява 50%. Останалите части се наследяват от децата като се делят по равно за всяко дете, няма значение дали са 2, 3, 4 и т.н. 50% се разпределят равно между тях

Cuckoo, цитираш мои думи за моето наследство и пишеш, какво право съм учила?

# 63
  • София
По закон, съпругата наследява част, равна на всяко дете, чл9 от Закона за наследството
Имаме 100%. Съпругата наследява 50%. Останалите части се наследяват от децата като се делят по равно за всяко дете, няма значение дали са 2, 3, 4 и т.н. 50% се разпределят равно между тях
Съпругът наследява част, равна на частта на всяко дете - означава, че наследява 50%, ако детето е едно, 33% ако са две, 25% при три деца и т.н.

# 64
Съпругът наследява част, равна на частта на всяко дете - означава, че наследява 50%, ако детето е едно, 33% ако са две, 25% при три деца и т.н.

Не, не означава това. Както и това , което сте написала по-горе не е вярно. Наследството отива при майки и бащи и сестри и прочие на починалия, ако не е оставил деца. Цитирах ви закон..... член 9 от закона на наследството. В предходните членове се обяснява именно, че наследството отива в трета и т.н линия, ако починалия няма деца.

Не виждам, защо е нужно да се спори, след като има закон, достатъчно ясно написан

# 65

Не, не знам. Не знам и за какъв казус говориш, но тук става дума за СИО, където всеки от двамата съпрузи притежава 50% от имота. И няма как жената да не наследи нищо, понеже вече имала 50%. Това е пълна глупост. Наследство представляват само 50-те процента на починалия съпруг и те се делят. Там вече колко получава съпругата зависи от децата. По твоята логика, ако няма деца, съпругата какво ще получи, щом вече си има 50%? Май другите ще увиснат и ще станат ничии?

# 66

Не, не означава това. Както и това , което сте написала по-горе не е вярно. Наследството отива при майки и бащи и сестри и прочие на починалия, ако не е оставил деца. Цитирах ви закон..... член 9 от закона на наследството. В предходните членове се обяснява именно, че наследството отива в трета и т.н линия, ако починалия няма деца.

Не виждам, защо е нужно да се спори, след като има закон, достатъчно ясно написан

И аз мислех, че е достатъчно ясно написан законът, но очевидно ти (Vivian Dream) не успяваш да схванеш какво е написано.

# 67

Не, не знам. Не знам и за какъв казус говориш, но тук става дума за СИО, където всеки от двамата съпрузи притежава 50% от имота. И няма как жената да не наследи нищо, понеже вече имала 50%. Това е пълна глупост. Наследство представляват само 50-те процента на починалия съпруг и те се делят. Там вече колко получава съпругата зависи от децата. По твоята логика, ако няма деца, съпругата какво ще получи, щом вече си има 50%? Май другите ще увиснат и ще станат ничии?

И това е написано в закона. Написах вече от 1-ви до 9-ти член ясно е написано.
Не моята логика .

# 68
Не е написано в закона нищо подобно на твоите твърдения. Чак ми се замота главата да схвана какво твърдиш. Не знам как са те пуснали да вземеш изпита.

# 69
Не е написано в закона нищо подобно на твоите твърдения. Чак ми се замота главата да схвана какво твърдиш. Не знам как са те пуснали да вземеш изпита.

Ти закона чете ли го? А и както вече написах - говоря и от личен опит

Авторката е написала само “с майка притежават три апартамента”, това може да е само израз, че това са апартаментите на родителите й. Ако нотариалните актова са били на името само на починалия, това не е СИО

# 70

Може да си учила право, но явно си била слаба по математика. Куца ти изначалното схващане кое е 100%. В случая 100% са 50% на починалия, а не целият имот. Целият имот е собственост на двама души по 50%. Единият умира и оставя в наследство своите 50%. От гледна точка на наследството тези 50% се приемат за 100% (защото са цялото наследство) и тогава вече се чете законът. Ако и сега не разбра не знам как да ти го обясня, наистина не знам как си взела диплома.

# 71
  • София
Ти закона чете ли го? А и както вече написах - говоря и от личен опит
Значи ви куца математиката.
При 100% собственост на починалия - съпругът и децата наследяват РАВНИ дялове. Това го пише и в чл. 9
При 1 съпруг и 1 дете - всеки наследява 50% от цялото жилище.
При съпруг и 2 деца - всеки по 33% и т.н.

# 72
# 73
  • София
Точно това говорим - съпругът се третира като дете

Черна станция, тя обяснява как жилището е собственост само на починалия съпруг. Може, но и в такъв случай преживял съпруг и дете/деца наследяват поравно.

Последна редакция: чт, 13 май 2021, 10:43 от Cuckoo

# 74
Точно това говорим - съпругът се третира като дете

Аааааа сега пък това сме говорили.. По-горо точно цитирах закона, написахте, че не било така. Сега, затова сме говорили.

Няма нужда от спор при толкова ясно написан закон. Включих се, тъй като имаше мнения, които не са правилни, а са подвеждащи.

Хубав ден желая на всички

Общи условия

Активация на акаунт