Наследници и вдовишка добавка

• 4 228
  • 109
  •   1
Отговори
# 75
Никой не оспорва закона, спорим кое представлява наследството. И, извинявай, ама ти изказваш безумното твърдение, че  в СИО целият имот е наследство, и който вече си има 50% не му се полага повече.
А аз ти казвам, че единият съпруг си има 50%, и другият си има 50%. Като умре, наследство е само неговата част и тези 50% вече се разглеждат като 100% и от тези 100% според закона всеки взема цял.

# 76
Не е написано в закона нищо подобно на твоите твърдения. Чак ми се замота главата да схвана какво твърдиш. Не знам как са те пуснали да вземеш изпита.

Ти закона чете ли го? А и както вече написах - говоря и от личен опит

Авторката е написала само “с майка притежават три апартамента”, това може да е само израз, че това са апартаментите на родителите й. Ако нотариалните актова са били на името само на починалия, това не е СИО

Ако не е СИО, макар че ако е придобито по време на брака, обикновено е, то пак не е съпругата да наследява 50%, а останалото на децата. И не разбирам защо ги намесваш наследници от по-низходящи редове, след като починалият има съпруга и деца. Спри наистина да пишеш, защото се излагаш.

# 77
Никога не бях виждала да се оспорва Закон, като се цитира самия закон. Simple Smile
Ако "с майка" са имали три апартамента, значи са били СИО, "майка" си има 50% и останалото се дели по равно между нея и децата.
Ако обаче не са били СИО, трябва да се уточни от кого от двамата са били наследени и тогава да се видят частите, защото има специфика. Излишно е да се правят хипотези, ако не се знае условието на задачата.

# 78
От гледна точка на спора се знае много добре. Ето къде започна всичко (кога се намеси Вивадрийм):

Не, съпругата има 50% от СИО, останалите 50% се наследяват поравно между нея и децата.

Останалите 50% не са между нея и децата, а само между децата.

Съвсем ясно се вижда, че Кукумицинка говори за СИО, където съпругата има 50%, а 50-те процента на съпруга се делят между съпругата и децата. И тогава Вива се намесва, че съпругата нищо не дели, а само децата.

# 79
От гледна точка на спора се знае много добре. Ето къде започна всичко (кога се намеси Вивадрийм):

Не, съпругата има 50% от СИО, останалите 50% се наследяват поравно между нея и децата.

Съвсем ясно се вижда, че Кукумицинка говори за СИО, където съпругата има 50%, а 50-те процента на съпруга се делят между съпругата и децата. И тогава Вива се намесва, че съпругата нищо не дели, а само децата.

Виждам, че и никнейм не можеш да четеш....

Защо тук хората не могат да водят дискусия, а обръщат всичко на спор?

Когато точно и ясно цитирах чл. 9, написахте, че не е така. Когато качих самия закон, написахте “точно това говорим”.

Авторката не е написала, че е СИО. Написала е “с майка имат 3 апартамента”. Това може да е просто израз, че това са имотите на родителите й. Ако нотариалните актове не са на името И на майката, а само на починалия, това НЕ е СИО. Кое не е ясно?

# 80
  • София
Никога не бях виждала да се оспорва Закон, като се цитира самия закон. Simple Smile
Ето, сега видя и това.

Написано е достатъчно ясно, обаче г-жа юристката ни изкарва, че не можем да четем с разбиране.
Аз пиша принципно как става делбата, не за конкретния казус

# 81
А може и да са само на името на майката (преживялата съприга), или два на нея, 1 на починалия, или 2 на починалия, един на съпругата, щом търсиш под вола теле. Ако смяташ, че не е конкретен казусът, тогава пък изобщо няма как да твърдиш категорично нищо, с никакви проценти, които дори не отговарят да се верни в нито един от евентуалните случаи. Коментира се случай, когато е СИО, единият от съпрузите почине, и има 2 деца наследници.

# 82

Когато точно и ясно цитирах чл. 9, написахте, че не е така. Когато качих самия закон, написахте “точно това говорим”.

Авторката не е написала, че е СИО. Написала е “с майка имат 3 апартамента”. Това може да е просто израз, че това са имотите на родителите й. Ако нотариалните актове не са на името И на майката, а само на починалия, това НЕ е СИО. Кое не е ясно?

Знаеш ли какво е това на картинката долу? Ако не знаеш, ще ти кажа - фурнаджийска лопата. Онази, дето се измята в поговорката. Та и аз питам - защо не можем да спорим нормално? Не си дочела, че говорим за случай СИО и се намесваш и вместо да кажеш "не видях, говоря за друго"  ти носиш от девет дерета вода да замажеш нещата.

# 83

Знаеш ли какво е това на картинката долу? Ако не знаеш, ще ти кажа - фурнаджийска лопата. Онази, дето се измята в поговорката. Та и аз питам - защо не можем да спорим нормално? Не си дочела, че говорим за случай СИО и се намесваш и вместо да кажеш "не видях, говоря за друго"  ти носиш от девет дерета вода да замажеш нещата.

Напротив. Прочетох внимателно и никъде не е написано, че е СИО. Но това вече го обясних.

Фурнаджийската лопата е за някой по-горе, но и това вече го обясних.

Ясно стана, че тук никой не цели да помогне , а целта е спор. Не знам само, защо?! Комплекси ли избивате, какъв ви е проблемът не знам.

Написах мнението си, казах , че излизам от безсмисления спор. После се пише мнение “да, излизай, защото се излагаш”. Извинете, вие 3 клас, 2 срок ли сте?!
Ако това ви е приятно - ОК. Спорете си на лични.
Аз мисля, че тук идеята е да бъдем полезни.

# 84
Напротив. Прочетох внимателно и никъде не е написано, че е СИО. Но това вече го обясних.

А цитата, за който се залепи, когато се включи,  и за който писа, че е грешен, от къде е???

# 85

А цитата, за който се залепи, когато се включи,  и за който писа, че е грешен, от къде е???

И това вече го написах, но явно няма смисъл да се пише...

# 86
Айде сега обясни според кой член и алинея от ЗН съпругата на починалия наследява 50%, а децата им, общи за нея и починалия, наследяват останалите 50% Ако държиш, може да смяташ, че всички апартаменти са на починалия.

# 87
Айде сега обясни според кой член и алинея от ЗН съпругата на починалия наследява 50%, а децата им, общи за нея и починалия, наследяват останалите 50% Ако държиш, може да смяташ, че всички апартаменти са на починалия.

ОК, преди това ти ми обясни как реши, че говорим в темата за СИО

# 88
  • Пловдив

Учила съм семейно право, преди години почина баща ми, а преди два месеца - дядо ми.

Логиката е точно тази - че тя по принцип притежава 50 %,(но те не са на нейно име, а но починалия) и след неговата смърт ги наследява и останалите 50% се делят между децата.
Нещо не са те донаучили. На тоя дял му казват наследствено право, не семейно, но те често се учат заедно в университета - все тая, не са те донаучили. Собствените неща не се наследяват, наследяват се такива, които са били чужди - очевидно. Без значение на чие "име" са.
Не е вярно и онова за другите 50 процента, че се поделяли само между децата. Така е било единствено в периода между 1968 и 1985 г. (не за вещи в СИО, придобити тогава, а за наследодатели, починали тогава).

# 89

Учила съм семейно право, преди години почина баща ми, а преди два месеца - дядо ми.

Логиката е точно тази - че тя по принцип притежава 50 %,(но те не са на нейно име, а но починалия) и след неговата смърт ги наследява и останалите 50% се делят между децата.
Нещо не са те донаучили. Собствените неща не се наследяват, наследяват се такива, които са били чужди - очевидно. Без значение на чие "име" са.

Ти сериозно ли? Разлика между “наследявам” и “придобивам” има ли?
Как нещо е “твое”, ако е на чуждо име??

Общи условия

Активация на акаунт