Майчинството счетоводно - 89

• 31 387
  • 731
  •   1
Отговори
# 165
Естествено, че не се плащат. Като сте на работа, почивните да не би да ги плащат?

Иренка, аз работя в 4та-5та частна фирма подред и заплатата ми все си е твърда и май и декември си е същата като останалите месеци. За първи път чувам да има разлики, не познавам някой при който има разлики ... направо ме учуди.

# 166
  • София
Моята заплата в частна фирма също винаги е твърда и не се променя според броя празнични/почивни дни. Даже когато се работи по празници се заплаща повече, но никога по -малко.

# 167
От месец чакам да ми изплатят оставащите 50% майчинство, понеже се върнах по-рано на работа, но не са ги превеждали. Вече мисля, че мина срока. Какво мога да направя?

# 168
  • ВАРНА
ЗДравейте, колко дни платен болничен ми се полага годишно ? Върти ми се нещо за 40 дни, но календарни или работни ли...
Да обясня подробно ситуацията.Лекар специалист ми издаде болничен 14 календарни дни. Подадох молба след тях да ползван платената ми отпуска, но ми се наложи да вляза в болница и оттам ме изписват с общо 25 (календарни) дни болничен (ЛКК). Между двата периода реално съм ползвала 2 работни дни от платената ми отпуска (3 календарни), вторият болничен я прекъсва. Сега наново ли трябва да пускам молба за платената отпуска след изтичане на този втори болничен и ако се наложи повторно влизане в здравно заведение имам ли право на още дни платен болничен ? Благодаря предварително на всички, които ще ми отговорят Relaxed

Последна редакция: пн, 31 май 2021, 17:42 от morgana07

# 169
Здравейте!
Когато има застъпване на майчинство, кое приложение се подава заедно с 45дневния болничен? Приложение 8, нали?
Благодаря предварително.

# 170
Честно казано, аз поне не знам частна фирма да плаща почивни дни. Твърда заплата ,независимо от работните дни, получават държавните служители. И да, за мен е съвсем в реда на нещата, да не се плащат почивни дни. ММ получава толкова, колкото е изработил, ако му се случи да работи в почивен ден, си получава двоен надник.
Подкрепям, така е не се изплащат празничните дни. Обаче аз за април ги броя 22. Thinking
Ако погледнете на фиша си, там пише работните дни за дадения месец.
Примерно ако един месец РЗ е била 1052,87, то на следващия може да е 1040.20. Има разлика, но е малка.

# 171
21 са за април.
30 април беше неработен ден.

# 172
Деси, да права си.
По въпроса на Моргана - може да прочетеш тук. Има и втора страница. За отпуската обаче не съм сигурна. Искаш да я продължиш след болничния ли? Ако си пуснала, примерно, всички 20 дни наведнъж и си ползвала само 2, преди да ти е издаден болничния, то би трябвало останалите 18 да си продължат, след изтичането на болничния лист. Може би е редно да питаш в счетоводството или HR.

# 173
Честно казано, аз поне не знам частна фирма да плаща почивни дни. Твърда заплата ,независимо от работните дни, получават държавните служители. И да, за мен е съвсем в реда на нещата, да не се плащат почивни дни. ММ получава толкова, колкото е изработил, ако му се случи да работи в почивен ден, си получава двоен надник.
Аз пък никога не съм чувала за ЧАСТНА фирма, в която, АКО РАБОТИШ НА ТВЪРДА ЗАПЛАТА, примерно септември месец да ти платят по-малко, защото има национални празници, на които почиваш. Не съм държавен служител, цял живот работя в частни фирми, никога не съм имала подобно намаляване на месечната заплата. Само фактът, че пишете за “двоен надник” обяснява, че не сте разбрала идеята поста ми, който е за хората работещи на твърда заплата. Които ако работят на празничен ден им се плаща овъртайм, а не “двоен надник”. 🙄

# 174
Не им се плаща ОВЪРТАЙМ или така наречения на български извънреден труд, а им се плаща дневното възнаграждение увеличено със 100% т е двоен надник.

# 175
Здравейте! Моля за съвет- в майчинство съм, детето ми ще навърши 2 год.следващия месец. Планирам да напускам работа и да заминавам за чужбина, но няма яснота след колко месеца ще се случи това. Не искам да се връщам на работа дотогава. Въпросът ми е- какво трябва да направя и как е най- изгодно за мен? Кога да си пусна третата година отпуск за отглеждане на дете? Как се ползва третата година?Натрупаните отпуски кога да ползвам-сега, след като навърши детето две години,  или след като започне да тече третата година и преди да замина за чужбина?

# 176
Използвай си отпуска след 2те години и след отиди на БТ, ако имаш достатъчно стаж.

# 177
Използвай си отпуска след 2те години и след отиди на БТ, ако имаш достатъчно стаж.
БТ трудовата борса ли е? Т.е.да напусна? Стаж имам над 10 години.

# 178
Да, бюро по труда Blush. Зависи как ще те освободят, но ако не е по твоя молба ще ти дадат максималния период от 1 година платена с твоя стаж.

# 179
Да, бюро по труда Blush. Зависи как ще те освободят, но ако не е по твоя молба ще ти дадат максималния период от 1 година платена с твоя стаж.
По моя молба ще е...

Общи условия

Активация на акаунт