Майчинството счетоводно - 89

• 31 757
  • 731
  •   1
Отговори
# 345
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Изчислява се по стандартния начин спрямо дохода от предходните 24 месеца.
При застъпване се изчислява новото майчинство, сравнява се с това при първото дете и се взема по-високата сума.

# 346
Изчислява се по стандартния начин спрямо дохода от предходните 24 месеца.
При застъпване се изчислява новото майчинство, сравнява се с това при първото дете и се взема по-високата сума.

Много благодаря!

# 347
Можеш и да прекъснеш текущото майчинство с отпуск и болничен.Важно е преди да излезеш в 45-дневния отново да излезеш в отпуск за гледане на дете до 2 години т.е. втората година от майчинството, за да има застъпване.

Признавам, че не схващам. Мога да прекъсна текущото, ползвам натрупания отпуск, болничен, ако има нужда и преди да дойде време за 45-дневния болничен да се върна отново към първото си майчинство ли? Но това, ако правилно го разбрах, не би било възможно, ако детето е на ясла?

# 348
  • София-Младост
Не е възможно, ако детето е записано в ясла.
Трябва ефективно (реално) да ползвате отпуска за отглеждане на първото дете. И в този период да ви издадат 45 дневния за второто.
Тогава има застъпване.
Ходи ли детето на ясла, вие нямате право на отпуска за отглеждането му.

# 349
Здравейте, не знам дали ми е за тук въпроса, но все пак
Първата година майчинство ми приключи на 01.06.,попълнила съм всички необходими документи за втората година и счетоводителката каза че са подадени в НОИ. Въпросът е че когато вляза в сайта на НОИ с пик код не ми излиза нищо. Дали е възможно нещо в самия сайт да се бави и да не е отчело или да се притеснявам че нещо не е наред.

# 350
Здравейте, не знам дали ми е за тук въпроса, но все пак
Първата година майчинство ми приключи на 01.06.,попълнила съм всички необходими документи за втората година и счетоводителката каза че са подадени в НОИ. Въпросът е че когато вляза в сайта на НОИ с пик код не ми излиза нищо. Дали е възможно нещо в самия сайт да се бави и да не е отчело или да се притеснявам че нещо не е наред.

На коя дата са подадени документите?
Обикновено е необходимо 1-2 дни, за да се видят в системата.

# 351
Ами като дата не знам, зеънях на счетоводителката миналата седмица четвъртък иказа че всичко е подадено. Но защото знам че срока е до 10 число и мислех че вече трябва да излизат в системата.

# 352
Ами като дата не знам, зеънях на счетоводителката миналата седмица четвъртък иказа че всичко е подадено. Но защото знам че срока е до 10 число и мислех че вече трябва да излизат в системата.
Документи подадени към работодател/счетоводител през юни, трябва да бъдат подадени до 10.07.21

# 353
Здравейте.Наложи се да направя редукция и сега съм болничен за 30 дни, който изтича на 3 юли. На 2 юли ще си сменям АГ от женската консултация. Въпросът ми е кой ще може да ми продължи болничния-дали от клиниката където ми правиха редукцията или новото АГ. И проблем ли е че се пада в събота, има ли вариант да се продължи от неделя? Благодаря

# 354
Здравейте!
Щом имам входящ номер, означава ли, че правилно съм заявила еднократната помощ? Трябва ли да правя нещо допълнително или сега просто чакам? Какво значи това еВалидиране по-долу…

# 355
  • София-Младост
Имате входящ номер, всичко е прието. Повече нищо не правите.

# 356
Здравейте, имам един болничен, който беше до днес (24.06) и все още не виждам изчисленията с дните и дневната ставка, както при другите болнични. Дали има някакъв проблем?

# 357
  • София-Младост
Пож този болничен явно има голямо астъпване, защото частта за май е ве-че изплатена, затова и пише 0 р.дни. За дните от юни и то само от 18,06-24,06 ще се плащат началото на юли.

# 358
Здравейте и от мен. Ако по средата на бременността изляза 2 месеца в болничен това много ли ще намали после размера на майчинството?
И още 1 питане- има ли смисъл да си увелича осигурителния доход 4-5 месеца преди раждането или това няма да повлияе особено на майчинството?

# 359
  • София-Младост
Зависи от дохода, от който ще се изчисли този болничен. Ако предишните 18 месеца е бил постоянен, няма да се отрази.
Не, няма смисъл, спестете си тези пари по-добре.

Последна редакция: пт, 25 юни 2021, 09:28 от Ала-Бала

Общи условия

Активация на акаунт