Майчинството счетоводно - 89

• 31 876
  • 731
  •   1
Отговори
# 540
Диа, не е добре да подвеждаш така за 180-те дни. 180 дни могат да се ползват непрекъснат болничен чрез ЛКК , а такива ползвани преди това не се включват. След изтичането им се ходи вече на ТЕЛК вместо на ЛКК.
Йоанка, можеш да си вземеш 14 дни от ЛЛ и после да продължиш с друг болничен.

# 541
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
За болничния не ми стана ясно защо ако изляза сега за 2 месеца, върна се на работа и после пак изляза директно за 45-дневния ще се отрази много по-зле на майчинството отколкото ако сега изляза и не се връщам изобщо на работа няколко месеца до раждането.
Няма такова нещо...

# 542
Сигурна ли си? Аз се ръководят от последното изречение или зависи от диагнозата. Може и да греша
Диа, не е добре да подвеждаш така за 180-те дни. 180 дни могат да се ползват непрекъснат болничен чрез ЛКК , а такива ползвани преди това не се включват. След изтичането им се ходи вече на ТЕЛК вместо на ЛКК.
Йоанка, можеш да си вземеш 14 дни от ЛЛ и после да продължиш с друг болничен.

# 543
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Да, права е, а написаното в сайта е неясно.
За справка чл.6 ал.5 от Наредбата за медицинската експертиза.

# 544
Моя грешка. Редактирам поста.

# 545
Здравейте! Искам да попитам какви са документите и до кога трябва да ги дам за 2ра година майчинство, дъщеря ми на 16 август става на 1 годинка. И Август месец в началото каква сума ще взема такава каквато ми е била първата година ли (650лв минималното майчинство взимам) благодаря!

# 546
Здравейте,
Сигурно е питано многократно, но... За еднократната помощ за раждане на първо дете, освен заявление и лична карта, друг документ необходим ли е? Акт за раждане конкретно ме интересува дали трябва, тъй като нашият още не е готов.

Благодаря

# 547
  • София
Не може без акт, защото трябва да запишете ЕГН-то на детето.

# 548

Някой може ли да каже, този последен 45 дневен който се обработва ( качен на 29 ти юни), кога се очаква да бъде платен, защото срока от 10 дни мина и нищо.

# 549
Частта за юни ще я получиш вероятно в четвъртък.За дните от юли ще имаш плащане в началото на август.

# 550
Здравейте,

Искам да попитам ако новородено бебе се запише на постоянния адрес на бащата, който е по лична карта, това има ли някакво отношение към изплащането на майчинските, да не се заядат? Казусът е следният: двамата по лична карта се водим в един и същи град, но на различни адреси. Разбрах, че при раждането може да се избере кой от двата адреса да се вземе предвид за детето - да се избере или на майката или на бащата, ако двата адреса не съвпадат. Иначе ще си го гледаме и двамата заедно, но на друг - настоящ адрес, различен от този, който е по лични карти.

# 551
  • София-Младост
Здравейте! Искам да попитам какви са документите и до кога трябва да ги дам за 2ра година майчинство, дъщеря ми на 16 август става на 1 годинка. И Август месец в началото каква сума ще взема такава каквато ми е била първата година ли (650лв минималното майчинство взимам) благодаря!
Подайте ги преди да е изтекъл периода. РД в случая има значение, само ако сте родила на термин. Дните са 410 от началото на 45 дневния. Тогава изтича "първата" година.
В началото на август, се получават парите за юли. Би трябвало да е за пълен месец. За дните от август-пропорционално.
Документите са прил. 7 и молба-заявление до работодателя, че ще ползвате отпуск за отл. на дете до 2 г. възраст, чл. 164 КТ

meanwhile
Закон за гражданската регистрация
чл.90 , ал. 2
Постоянният и настоящият адрес на новороденото дете съвпадат със съответните адреси на родителите му. Когато родителите имат различни постоянни адреси, те избират един от тях за детето си. Когато родителите имат различни настоящи адреси, настоящият адрес на майката е настоящ адрес и за детето.
Обезщетението няма връзка с този адрес,така че няма кой да ви го откаже.

# 552
За първия 45-дневен болничен, освен самия болничен лист от гинеколога и декларацията, включваща банковата сметка, изисква ли се от майката да подаде и молба за отпуск до фирмата, в която работи или това става на по-късен етап, за остатъка от 410 дни?

Ала Бала, благодаря за отговора на предния въпрос Simple Smile

Последна редакция: ср, 14 юли 2021, 09:24 от meanwhile

# 553
  • София-Младост
Не, нали има болничен...не  итрябва молба.

# 554
Здравейте,

Четох доста по темата, както и в стари теми, но не намирам еднозначен отговор, който да е от скоро.
Интересува ме вечният въпрос по излизане в болничен по-рано от тези 45 дни. Работата ми е доста стресова и ще се опитам да работя до последно, но исках да проверя все пак какви са ми вариантите.
Ако изляза в болничен да речем, 3 месеца преди тези 45 дни, как да сметна какви парички ще взимам през тези 3 месеца? Също искам да видя как това ще ми се отрази на майчинството после.
Консулатирах се преди малко с приятелка-адвокатка и тя каза, че месеците в болничен се смятат на минималната работна заплата, което като смятам ще се отрази доста.

Предварително благодаря за отговорите и се извинявам, знам че всички питат, но всеки има някакъв засукан казус и не мога да разбера предложените отговори дали биха били валидни и за мен.

Общи условия

Активация на акаунт