Майчинството счетоводно - 89

• 31 350
  • 731
  •   1
Отговори
# 60
Здравейте! Имам въпрос относно изчисляването на болничен. От 2018г. се осигурявам на 1300лв. От 05.2020 се осигурявам на две места, основния договор ми е на 8 часа и 3000лв, а допълнителния ми е 4 часа на 1000лв.
От 14.04 съм болничен и имам намерение да съм в такъв до термина, който е 08.10.2021.
Въпроса ми е следния, за април, за 9 дни във фирмата, в която се осигурявам на 1000 лв ми изчисляват 85лв средно дневно възнаграждение, а в тази с основния договор и високите осигуровки ми изчисляват 45лв дневно. Дали има някаква грешка и имате ли идея защо така е изчислено първо. В НОИ питах дали това ще ми остане сумата на болничния до края или ще се преизчислява на база 18 месеца назад всеки месец, защото ако се преизчислява ще се вдига сумата, но те казаха, че понеже е продължителен болничния това ще ми остане сумата. Дали да не прекъсна за известно време болничния или няма смисъл, какво ще ме посъветвате?
Втория въпрос ми е майчинството на каква база ще се изчисли в такъв случай? 24 месеца назад от датата на термина, но като съм била болничен ще ми гледат ли осигурителния доход?
Благодаря предварително!

# 61
  • София-Младост
Ако имаш съмнения, пишеш до НОИ да направят проверка.
По принцип веднъж изчислено обезщетение не се променя до края на болничния.

# 62
85+45=130 лв. на ден,това не е ли много близо до максималното възможно за болничен? В смисъл максималният осигурителен праг е 3000 лв. и дори и да вземаш 10 000 лв., при болничен се взима 3000 за таван. Аз си играх с калкулатора и ми изкара 144 лв. дневно най-високо дневно обезщетение при максимум осигуровки за 24 месеца назад.

# 63
Значи няма грешка, просто не знам какъв е метода на изчисление, защото във фирмата с по-високия доход са ми изчислили двойно по-ниско дневно.
Майчинството ще се намали ли от факта, че съм в болничен и за 45 дневния ще се преизчисли ли или ще е продължение на сегашния?

# 64
Здравейте, за втората година майчинство освен прил.номер 7 и копие от акта за раждане на детето, тр1бва ли още нещо?
Казаха ми за някаква молба до работодател, как трябва да изглежда и от къде мога да я изтегля.

# 65
Здравейте втора година майчинство съм.Фирмата в която се водя на робата ще прекрати дейност.Шефовете ще отворят нова фирма с друго име говорихме с счетоводителката има вариант да ме назначат на робата за 3дни и после пак ме пуска майчинство каза ми че ще осигурява на 800лв някой има ли представа как се изчислява 3дни осигуровки върху 800лв и ще има ли промяна после майчинство забавяне или нещо др.

# 66
  • София-Младост
Здравейте, за втората година майчинство освен прил.номер 7 и копие от акта за раждане на детето, тр1бва ли още нещо?
Казаха ми за някаква молба до работодател, как трябва да изглежда и от къде мога да я изтегля.
Свободен текст, че ще ползвате отпуск на основание чл. 164 КТ.

Здравейте втора година майчинство съм.Фирмата в която се водя на робата ще прекрати дейност.Шефовете ще отворят нова фирма с друго име говорихме с счетоводителката има вариант да ме назначат на робата за 3дни и после пак ме пуска майчинство каза ми че ще осигурява на 800лв някой има ли представа как се изчислява 3дни осигуровки върху 800лв и ще има ли промяна после майчинство забавяне или нещо др.
Брутото: 800/броя работни дни за месеца, умножено по 3.

# 67
Привет, моля за отговор: в момента съм в отпускза бременности раждане, бебето е на 7 м., прието в ясла от септември. Аз не искам да я давам толкова рано, но може ли да я запиша и тя да постъпи  в срок от 2 месеца, както е по наредба, а аз да се върна за 1 ден и си пусна натрупания  платен отпуск, а след него - и 6-месечния неплатен по чл.167 КТ мисля беше, след което таткото да ми прехвърли неговия 5-месечен неплатен (нямаме брак, с припознаване е). И за всичките тези отпуски трябва ли ми съгласие от работодател или само го уведомявам? Еквилибристиките са с цел да запазим мястото от догодина, ако въобще е възможно (ще питаме в градината). Тоест детето ще е на 1г.и1м. при постъпванеза 1 ден, а аз да взема горните отпуски без да ми е изтекъл този за гледане до навършване на 2 г.Благодаря предварително.

# 68
  • София-Младост
Все си мисля, че ще е необходимо съгласие на работодателя за платения.
Неплатения можете да ползвате, чак след като детето навърши 2 г.

# 69
Здравейте! От няколко дни се опитвам да видя дали са качали декларацията до 410 дни след трите болнични в страницата на НОИ (там където ми излизат справките (болничните) за представени в НОИ документи. Но пратих декларацията на счетоводството миналата седмица и нищи бе се случва на стрницата на НОИ. Искам да ви питам дали НОИ ще отразят декларацияра в справките по получени документи и гледам ли на правилното място?

# 70
Здравейте! От няколко дни се опитвам да видя дали са качали декларацията до 410 дни след трите болнични в страницата на НОИ (там където ми излизат справките (болничните) за представени в НОИ документи. Но пратих декларацията на счетоводството миналата седмица и нищи бе се случва на стрницата на НОИ. Искам да ви питам дали НОИ ще отразят декларацияра в справките по получени документи и гледам ли на правилното място?
Срока на счетоводството да я представи в НОИ е до 10-ти юни.

# 71
  • Край морето... при пясъка и сините вълни

Да, гледаш на правилното място.Явно още не е подадена.

# 72
Моят мъж има ПИК код на НОИ. Къде по-точно да търся информация за бащинството, което си пусна при изписването на малкият?

# 73
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Моят мъж има ПИК код на НОИ. Къде по-точно да търся информация за бащинството, което си пусна при изписването на малкият?

На същото място, където проверявате болничните.
За справка първи пост.

# 74
Искам да попитам дали се случва НОИ да грешат при изчисляването на болничния?Моя е 30 дневен и започва от 20.04, първичен болничен. Днес ми преведоха частта за април месец и видях че са ми сметнали от 20.04-30.04, 48 р.ч което е 6 работни дни, а по календар ги смятах че трябва да са 8 работни дни,защото нали 30ти беше официален почивен ден, не мога да разбера тези два дни къде се губят или аз не го смятам правилно?

Последна редакция: вт, 18 май 2021, 17:50 от Ifka_

Общи условия

Активация на акаунт