Майчинството счетоводно - 89

• 31 330
  • 731
  •   1
Отговори
# 690
  • София-Младост
Домашен-амбулаторен.

# 691
Добре, но да кажем, майката ражда в болница в Пловдив, остава там още две-три седмици след раждането по наложителни причини, но й се налага да се премести на адреса си в Асеновград и там да запише бебето на педиатър.... Пак си е вкъщи и си гледа детето, но е трябвало да се премести в друг град.

Последна редакция: ср, 04 авг 2021, 16:01 от mariamp28

# 692
  • София-Младост
Не мисля, че имат ресурс да ходят и да проверяват;)
И в двата случая си си вкъщи и си гледаш бебето.
Реално по този режим нямаш право и да отидеш в парка с количката...пълна глупост за мен.

# 693
Дефакто да, и в двата случая съм си вкъщи и си гледам бебето.
А за 3я болничен за 48 дни пак ли пишат домашно-амбулаторен режим :Д

Последна редакция: ср, 04 авг 2021, 15:58 от mariamp28

# 694
  • София-Младост
Там май беше свободен с право да напускаш РБ.

# 695
Е да, в това има логика вече. Примерно 45-дневният ми болничен преди раждане пак е с такъв свободен режим в рамките на страната, което е нормално.

Реално един човек може да има един постоянен адрес по лична карта, един настоящ адрес и евентуално още един, където пребивава за кратко, защото му се налага. Как по-точно се разбира кое ти е дома и къде си гледаш детето, след като никъде не се вписва на кой адрес от всичките ще го гледаш...

# 696
Здравейте,
Рових се в темите, но не можах да открия това, което търся.

От ноември 2020 до юни 2021 бях в отпуск за отглеждане на дете до.2 г - т.е 380 лв. майчинство.

От юли се върнах на работа на максимален осигурителен праг. Първата година майчинство пак бях на максимален осигурителен праг.
Терминът на второто дете е на 1 май.
Използвах калкулатора в kik-info и като въведох доходите за 24 месеца назад ми изчислява 650 лв месечно за първата година, което ми се струва грешно.
Въпросите ми са какво въвеждате като осигурителен доход за първата и втората година?

# 697
  • София-Младост
За първата...сумата, от която е изчислено обезщетението.
За втората МРЗ.
Пробвайте в сайта на НОИ с ПИК.
1 май догодина ли е терминът?

Последна редакция: ср, 04 авг 2021, 14:59 от Ала-Бала

# 698
За първата...сумата, от която е изчислено обезщетението.
За втората МРЗ.
Пробвайте в сайта на НОИ с ПИК.
Благодаря. Ще пробвам с ПИК. 1 май 2022.
По скоро въпросът ми е какъв осигурителен праг се определя за първата година майчинство.

Последна редакция: ср, 04 авг 2021, 15:10 от IhaveADiamondHeart

# 699
Там май беше свободен с право да напускаш РБ.
Единственият свободен режим, който е посочен в болничните, е в рамките на РБългария, което за мен е доста тъпо и едва ли са го променили.
Аз имам следното питане : в момента съм в болничен за задържане . Като отида на калкулатора за прогнозно майчинство в НОИ ми изчислява дневно обезщетение по-ниско от дневното в момента. Не трябва ли да е по-високо?

# 700
  • София-Младост
Да така, да се напуска населеното място в границите на РБ.
Зависи...периода  за двете обезщетения е различен все пак.

# 701
Е айде да кажем, пак пО се ядва този режим в рамките на България, нормален е. Все пак едва ли една майка ще тръгне на Малдивите 2 дни след раждането, но другото вече не го разбирам с каква цел е. Най-малкото това бебе трябва да се изведе от вкъщи на един контролен преглед известно време след раждането и да подиша малко чист въздух..

# 702
Е айде да кажем, пак пО се ядва този режим в рамките на България, нормален е. Все пак едва ли една майка ще тръгне на Малдивите 2 дни след раждането, но другото вече не го разбирам с каква цел е. Най-малкото това бебе трябва да се изведе от вкъщи на един контролен преглед известно време след раждането и да подиша малко чист въздух..
2 дни - едва ли, но предвид че болничният е поне 3 месеца след раждането, аз поне не виждам проблем да се пътува извън страната, но явно тези, които са измислили разпоредбите, не са на същото мнение. А за контролния преглед няма никакъв проблем най-малкото защото влиза в определението домашно-амбулаторен .

# 703
Защо изобщо ги гледате тези режими? Никой нищо не проверява, правете си каквото и където искате. Проформа да тези работи.
Евентуално на границата да ви спрат, но и това е повече от съмнително.

# 704
Не ги гледат, но за последния месец, вече на 4 майки разпратиха писма, че са напускали страната по време на болничния. Едната беше отишла само за 1 ден да си напазарува в Турция. Сега ги карат да връщат пари, а ние да коригирам декларации от 2019г. Може и да е до късмет, но си имйте едно наум.

Общи условия

Активация на акаунт