Майчинството счетоводно - 89

• 31 386
  • 731
  •   1
Отговори
# 120
  • София-Младост
Няма проблем.

# 121
Много ти благодаря!

След първата година да - за това съм на 100% сигурна, освен ако не те назначат някъде било то и фиктивно и тогава си пуска молбата за втората година.  Това крие този риск, защото в периода м.10 до края на 410 ден минава мноооого време, в което не си осигурен по никакъв начин и това вече е предпоставка да бъде отказано майчинството - поне по инфото, което се намира по законите ни..
Това не го разбрах...няма такава предпоставка.
Прекратяват ви ТД, получавате обезщетение до края на 410 ден. Внасяте си за този период сао здравноосиг. вноска. ВРемето не се признава за стаж...
Много благодаря Ала-Бала. Иначе имах предвид следното: като не си назначен на ТД няма дефакто към кого да пускаш молбата за 2рата година, както е всъщност въпроса на дамата след мен, на която отговори, но явно частично съм си изказала мислите.
Много благодаря за отговорите. 🙂

# 122
Здравейте, отново аз да уточня нещо за себе си. В майчинство съм  2 - рата година. Приключвам труд. взаимоотношения със сегашния работодател на 15 юни. От там подават заявление за прекратяване на майчинството. На 16 юни ще бъда назначена при новия работодател и ще започна да работя. При него подавам декларацията за изплащане на 50 % на майчинството. Такъв ли е редът?

# 123
  • София-Младост
Да.

# 124
Здравейте!
 Искам да попитам дали правилно съм разбрала, че когато има официален празник през седмицата, не се заплаща за него.

# 125
Ако питаш за болничен - не се заплаща, защото е неработен ден, както събота и неделя, а обезщетението се изчислява на база работни дни.

# 126
Здравейте, родих в 35 г.с, съответно 45дневния болничен преди раждане не съм го използвала изцяло. Въпросът ми е педиатърът на детето по какъв начин разбира за колко дни трябва да ми пусне последния болничен? Аз ли трябва да си сметна дните или те разбират по някакъв начин.

# 127
Здравейте, родих в 35 г.с, съответно 45дневния болничен преди раждане не съм го използвала изцяло. Въпросът ми е педиатърът на детето по какъв начин разбира за колко дни трябва да ми пусне последния болничен? Аз ли трябва да си сметна дните или те разбират по някакъв начин.
А защо педиатърът да ти издава болничен? Не трябва ли твоето лично джи пи, а не педиатърът на детето да ти издаде? Носиш/пращаш по някой лист от билницата с дата на раждане и джи пи-то си действа нататък. Честито детенце Simple Smile

# 128
А защо педиатърът да ти издава болничен? Не трябва ли твоето лично джи пи, а не педиатърът на детето да ти издаде? Носиш/пращаш по някой лист от билницата с дата на раждане и джи пи-то си действа нататък. Честито детенце Simple Smile
Здравей и благодаря за отговора. В сайта на НОИ пише, че може и педиатъра. Това за мен няма значение, кой ще ми го издаде. По-скоро ме интересува какъв е този лист от болницата с датата на раждане Simple Smile може ли да представя просто епикриза например

# 129
Аз не разбрах, дали въобще си ползвала от 45дневния (не ми се смята) и дали си взела този от болницата за раждане. Останалото мисля, че го смятат по амбулаторната карта или ако искаш си пресни май досегашните болнични. Може и сама да си ги сметнеш с калкулаторите в интернет

# 130
Педиатърът издава изравнителния болничен. Разбира от предишните два болнични, които вероятно ще ви помоли да му покажете, за да свери датите.

# 131
Аз не разбрах, дали въобще си ползвала от 45дневния (не ми се смята) и дали си взела този от болницата за раждане. Останалото мисля, че го смятат по амбулаторната карта или ако искаш си пресни май досегашните болнични. Може и сама да си ги сметнеш с калкулаторите в интернет

Ползвала съм от 4 май до 14 май (45-дневен преди раждане). Този от болницата ми го издадоха и съм го дала на работодател. Имам доста време до последния, но искам да съм подготвена. Амбулаторната карта не е вариант, защото от болницата никога не са ми вписвали нищо в нея. Аз мога и сама да си ги сметна, въпросът е да не изисква нещо специфично личния лекар и да го нямам, съответно да стане проблем след това и чак тогава да си търся нужните документи.

# 132
  • Край морето... при пясъка и сините вълни

Ползвала съм от 4 май до 14 май (45-дневен преди раждане). Този от болницата ми го издадоха и съм го дала на работодател. Имам доста време до последния, но искам да съм подготвена. Амбулаторната карта не е вариант, защото от болницата никога не са ми вписвали нищо в нея. Аз мога и сама да си ги сметна, въпросът е да не изисква нещо специфично личния лекар и да го нямам, съответно да стане проблем след това и чак тогава да си търся нужните документи.

Щом нищо не е вписвано в амбулаторния картон, то може да представите на педиатъра копие от предходните болнични, за да може да си сметне точно дните.
Освен 45-дневния се предоставя и болничният от болницата за раждането.

# 133
Цитат

Щом нищо не е вписвано в амбулаторния картон, то може да представите на педиатъра копие от предходните болнични, за да може да си сметне точно дните.
Освен 45-дневния се предоставя и болничният от болницата за раждането.

Благодаря, за втори път ми давате ясен отговор. Бъдете здрава! 🍀

# 134
  • София
Здравейте, поради високо рискова бременност съм в болничен от самото начало. Болничния ми се издава от 15-то число на месеца и е за 30 дни чрез ЛКК комисия. От НОИ ми превеждат разпокъсано винаги по 2 различни суми в месеца. Както и да ги смятам тези суми са по-малко от 80% или 70% от очаквания болничен. Реално аз незнам двете суми кой болничен покриват, когато в един месец ми се застъпват два болнични защото единия свършва в средата а другият започва от средата. Моля ви дайте ми съвет как да им хвана истината за тия болнични и каква сума да очаквам до края. Благодаря ви!

Последна редакция: сб, 29 май 2021, 15:24 от kene

Общи условия

Активация на акаунт