Майчинството счетоводно - 89

• 31 385
  • 731
  •   1
Отговори
# 135
С ПИК от НОИ, мисля, че ако имаш от НАП, също ще ти свърши работа

# 136
  • София
ПИК от НАП не върши работа. Междувременно изникна и друг въпрос, по време на продължителният болничен от ЛКК, НОИ внася осигуровките. Обаче какви осигуровки внася минималните или тези които са по трудов договор били внасяни?

Последна редакция: сб, 29 май 2021, 15:23 от kene

# 137
  • София
Здравейте!
Родих началото на февруари и до момента имах болничен издаден от родилния дом, после и от педиатъра на детето. Сега видях, че имам превод за май месец, но ме усъмни ниската сума. Проверих в сайта на НОИ и видях, че болничният ми е бил до 19 май включително, след това не съм ходила до педитъра и не ми е издал нов. Аз лично съм изпуснала тази подробност, още в понеделник ще звънна. Въпросът ми е могат ли да ми пуснат продължение на майчинството със задна дата от 20 май и какъв ми е статусът в момента? Най-вече се притеснявам да не би майчинството ми да е прекратено автоматично и от това да последват някакви санкции?
Благодаря!

Edit: Видях в сайта на НОИ, че ми е подадено Заявление-декл по чл.50 и 51 от КСО, просто е качено в отделна секция.

Последна редакция: сб, 29 май 2021, 16:09 от Госпожа Лаленце

# 138
Здравейте, приключих с болничните след раждане. Декларацията за майчинството ми е подадена, но все още се обработва. Както се вижда е подадена на 14.05. Нормално ли е все още да изглеждат така нещата или да се притеснявам, че има грешка 🙄 също така като гледам датите ,не знам дали е правилно.. терминът ми беше 12.02 ,но аз родих на 02.02. Да няма някаква грешка и да не е правилно 13.05 -12.02 🙄

# 139
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
ПИК от НАП не върши работа. Междувременно изникна и друг въпрос, по време на продължителният болничен от ЛКК, НОИ внася осигуровките. Обаче какви осигуровки внася минималните или тези които са по трудов договор били внасяни?
Работодателя внася здравни осиг-ки за този период, НОИ не внася нищо.Просто този период се зачита за стаж.

Здравейте!
Родих началото на февруари и до момента имах болничен издаден от родилния дом, после и от педиатъра на детето. Сега видях, че имам превод за май месец, но ме усъмни ниската сума. Проверих в сайта на НОИ и видях, че болничният ми е бил до 19 май включително, след това не съм ходила до педитъра и не ми е издал нов. Аз лично съм изпуснала тази подробност, още в понеделник ще звънна. Въпросът ми е могат ли да ми пуснат продължение на майчинството със задна дата от 20 май и какъв ми е статусът в момента? Най-вече се притеснявам да не би майчинството ми да е прекратено автоматично и от това да последват някакви санкции?
Благодаря!

Edit: Видях в сайта на НОИ, че ми е подадено Заявление-декл по чл.50 и 51 от КСО, просто е качено в отделна секция.

Педиатърът няма какво повече да издава.Свържете се със счетводството, за да разберете дали са подали декларацията от ваше име и всичко е наред.Точно това заявление трябва да бъде подадено, може и със задна дата.Санкции няма, но няма да получите пари, докато не бъде обработено, ако всички е коректно.

Здравейте, приключих с болничните след раждане. Декларацията за майчинството ми е подадена, но все още се обработва. Както се вижда е подадена на 14.05. Нормално ли е все още да изглеждат така нещата или да се притеснявам, че има грешка 🙄 също така като гледам датите ,не знам дали е правилно.. терминът ми беше 12.02 ,но аз родих на 02.02. Да няма някаква грешка и да не е правилно 13.05 -12.02 🙄

Датите са верни.От 14-ти трябваше вече да е обработена, но може да стане с изтичане на май и в началото на юни да си получите парите за май.

# 140
Здравейте,

В момента тече последният ми болничен след раждане, датата му е от април до юни, проверих в НОИ, въведен е от работодател. През май обаче не съм получила никакви плащания, а проверих графика на сайта на НОИ, 27.05. беше последната дата.

Има ли и други мами със забавени плащания или е при мен и да звънна в понеделник да проверя защо?

# 141
Здравейте,

В момента тече последният ми болничен след раждане, датата му е от април до юни, проверих в НОИ, въведен е от работодател. През май обаче не съм получила никакви плащания, а проверих графика на сайта на НОИ, 27.05. беше последната дата.

Има ли и други мами със забавени плащания или е при мен и да звънна в понеделник да проверя защо?
Парите за май ще получите след изтичане на периода т.е. началото на юни.

# 142
  • София
pantera666, благодаря!

# 143
Кога се представяше пред работодателя копие от акта за раждане- с третия болничен от педиатъра/личния лекар или след като той изтече с подаване на декларацията, която и е реда?

# 144
Май беше с последния болничен. В някои дори си ги има и данните на детето и при нас поне акта за раждане реално не ни трябва, щом има име, ЕГН и кое поред е детето.

# 145
Има ли срок след изтичане на последния болничен след раждане за подаване на документите за майчинство?  Изтича на 4 юни, и работодателя ми казва че няма значение кога ще ги попълня защото те така или иначе щели чааак юли да ги подадат. Ходи ти разбери защо точно. Да не стане така, че да ме оставят без майчински, ако въобще има такъв вариант. За сега само последния болничен и приложение 1 имам при тях, които за капак ОЩЕ не са ги подали.

# 146
Преди изтичане на болничния би следвало да подадете декларацията т.е. в началото на юни.
Следователно при документи подадени през юни при работодателя неговият срок за представяне в НОИ става 10 юли.

# 147
Здравейте, въпросът ми е относно възстановяването на здравните права ❗
Четох в нета, но реших и тук да попитам за 60 месеца назад ли трябва да плащам +дължимите лихви за периода или за 36!?

# 148
Здравейте, въпросът ми е относно възстановяването на здравните права ❗
Четох в нета, но реших и тук да попитам за 60 месеца назад ли трябва да плащам +дължимите лихви за периода или за 36!?
За съжаление трябва да платите за 60 месеца.
https://nra.bg/wps/portal/nra/osiguryavane/zdravno-osiguryavane/ … siguritelni-prava

# 149
Преди изтичане на болничния би следвало да подадете декларацията т.е. в началото на юни.
Следователно при документи подадени през юни при работодателя неговият срок за представяне в НОИ става 10 юли.

Значи няма да е проблем, просто на куп ще платят 2 месеца? Бях чела, че до 5то число изплащат майчинството. Това значи, че към 5.08 да очаквам преводите за юни и юли, нали? А ако документите се напишат със задна дата? 31 май примерно? Пак ли чак юли месец да ги очаквам подадени или има шанс за юни, ако работодател реши?

Общи условия

Активация на акаунт