Майчинството счетоводно - 89

• 31 845
  • 731
  •   1
Отговори
# 615
Момичета,
Вчера пуснах за еднократна помощ при раждане на второ дете, кога горе долу да ги очаквам и каква е сумата?

Може ли да попитам какви документи Ви трябваха?

# 616
  • София
Само лична карта трявба. Попълва се заявление на място. За първо дете е 250 лв, за второ 600 лв. Получават се след средата на месеца, следващ този, в който са подадени,т.е щом са подадени юли, би трябвало около или след 15.08 да ги очаквате.

# 617
Благодаря Ви момичета! 😊

# 618
Добро утро на всички!

Втората година майчинство ми изтече неотдавна и трябваше да се върна на работа. В момента съм бременна отново, с проблемна бременност и с кървене. Съвсем в началото на бременността съм. Дадоха ми болничен за 2 седмици, така че сега съм си вкъщи, но едва ли ще мога да ползвам болнични до края на бременността, а не искам да рискувам да се върна на работа, за да не стане проблем (работата ми не е физически тежка, но е с постоянен стрес, напрежение, гонене на срокове и т.н.).

Въпросът ми е, ако си си взема за част от бременността неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8 г., това дали и как ще се отрази на майчинството ми с второто дете? Ще имам ли право да получавам такова и на каква база ще се изчисли? Ще се вземе ли предвид "нулевия" ми доход за част от месеците?

Благодаря предварително на тези, които могат да помогнат!

# 619
  • София-Младост
При изчисляване на обезщетение, месеците в неплатен отпуск, се смятат на база МРЗ.
Обезщетение за второто дете ще получавате, ако към издаване на 45 дневния болничен, сте осигурена за ОЗМ, грубо казано имате ТД.
Изислява се на общо основание , 24 месеца назад.

# 620
При изчисляване на обезщетение, месеците в неплатен отпуск, се смятат на база МРЗ.
Обезщетение за второто дете ще получавате, ако към издаване на 45 дневния болничен, сте осигурена за ОЗМ, грубо казано имате ТД.
Изислява се на общо основание , 24 месеца назад.

Много Ви благодаря! ❤️😊

# 621
Sunny day , можеш да ползваши болничен до края. След като минеш 180 дни непрекъснат болничен, вместо на ЛКК ще трябва да минаваш ТЕЛК, като в тези дни не се включва 45-дневния преди раждане. Ако са малко дните между последния от 180 и 45-дневния, можеш и платен отпуск да ползваш.

# 622
Първият болничен от личния лекар ли се взима или от АГ?

# 623

АГ издава първият болничен, който е 7 дни. След това се минава на ЛКК за удължаване, ако е необходимо.

# 624
Може и директно от ЛКК 30-дневен.

# 625

Потвърждавам. На мен ми издодоха директно от ЛКК 30-дневен.

# 626

Къде се ходи на ЛКК не съм на ясно с нещата Smile

# 627
С този въпрос трябва да се обърнеш към АГ-то си и то да те насочи. Там, където ходя на гинекологични ЛКК, не давам и стотинка, но има места, на които се плаща за издаване на болничен.

# 628
Може ли да ми кажете за социално майчинство при какви условия се отпуска - какъв трябва да е прага на заплатата на сърпуга и смята ли се между членове на семейството?
Ние сме аз, съпруга и детето ни и очакваме 2ро детенце (не работя)

# 629
  • Където морето целува небето...
Здравейте, не знам дали тук е мястото на въпросът, но мога ли да подам молба за напускане, докато съм в неплатен отпус за отглеждане на дете? В този случай предизвестието ще е по време на вече пуснатия отпуск. Възможно ли е да се съчетаят или отпускът ще бъде прекратен?

Общи условия

Активация на акаунт