Майчинството счетоводно - 89

• 31 838
  • 731
  •   1
Отговори
# 630
Здравейте, дали сте запознати с болничните? Болничният ми изтича на 28 юли, следващия трябва да бъде издаден от 29юли за 30дни, но акушерката е в отпуск и ми каза, че ще го издаде- без прекъсвания, но да отида да го взема на 11 август . Въпроса ми е няма ли да бъде късно да го предам на работодателя на 12,13 август ( няма ли да има проблем в НОИ) ?

# 631
Здравейте, дали сте запознати с болничните? Болничният ми изтича на 28 юли, следващия трябва да бъде издаден от 29юли за 30дни, но акушерката е в отпуск и ми каза, че ще го издаде- без прекъсвания, но да отида да го взема на 11 август . Въпроса ми е няма ли да бъде късно да го предам на работодателя на 12,13 август ( няма ли да има проблем в НОИ) ?

Зависи кога работодателя го предава към НОИ. Ако се притеснявайте, че ще изпусне срока можете да вземете болнични от някоя частна болница. Съответно се заплаща.

# 632
Дими , никакъв проблем няма, че ще ти бъде издаден със задна дата.

# 633
  • София-Младост
Няма да е късно, той ще е за минал период, но датата на издаване ще е август. ПРедупредете работодателя за това само. И ще имате забавяне в изплащането, според това кога той ще го входира в НОИ.
Здравейте, не знам дали тук е мястото на въпросът, но мога ли да подам молба за напускане, докато съм в неплатен отпус за отглеждане на дете? В този случай предизвестието ще е по време на вече пуснатия отпуск. Възможно ли е да се съчетаят или отпускът ще бъде прекратен?
Възможно е.
Може ли да ми кажете за социално майчинство при какви условия се отпуска - какъв трябва да е прага на заплатата на сърпуга и смята ли се между членове на семейството?
Ние сме аз, съпруга и детето ни и очакваме 2ро детенце (не работя)
Смята се дохода на член от семейството за 12 месеца назад.
Средномесечният доход по чл. 4 от Закона за семейни помощи за деца за 2021 г. е 510 лв.

# 634
Здравейте, дами ✌️ Казусът ми е следния и много ще се радвам, ако някой може да ме ориентира дали е възможно да взимам някакво читаво майчинство за второ дете. Така, имам дъщеря на годинка, за която взимам 100 лева социална помощ + 40 лева детски, тъй като я родих малко преди държавния си изпит, съответно нямах трудов стаж, раждането ми попречи да се дипломирал миналата година, а помощта за майки студентки съответно ми бише отказана, защото вече се водех семестриално завършила. Работата е там, че преди няколко дни разбрах, че отново съм бременна. Факт е, че явно не сме се пазили достатъчно, но бременността не е планирана и дилемата ни сега е голяма, защото ни се иска да задържим детето, но финансовата част си е проблем. Въпросът ми е изобщо съществува ли вариантът да бъда назначена във фирма от роднина през бременността, като през това време ще внасяме съответните осигуровки и след това да вземам майчинство за второто дете? Разбрах, че стажът, който се иска при второ дете е 14 месеца. Моля, ако има някой запознат, да ми каже възможно ли е, или страшно съм се объркала. Надявам се да няма нападателни коментари, благодаря предварително за отговорите.

# 635
Котка, 12 месеца е осигурителния стаж, за да получаваш майчинство.
Не знам дали би имало смисъл да внасяш осигуровки, за да вземеш после минимално майчинство, те ще излизат горе долу наполовина на сумата тези осигуровки, ако не и повече на МРЗ. Но нека някой по- запознат да каже колко точно са осигуровките на МРЗ, когато си назначен фиктивно (тоест трябва да поемеш и тези от работодателя).

Може би ще има смисъл да излезеш в болничен след 6 месеца. Тогава се плащат само здравни.

# 636
Ако я назначат някъде, може да си взима болнични, които няма да й се изплащат, но осигуровките, вместо 200-300лв. на месец, ще са значително по-малко и след 1 година ще си взима нормално майчинство. За мен има смисъл.

# 637
Момичета, имам бързо питане ‐ за втората година детски надбавки, преди навършването на годинката ли трябва да подам документите?

# 638
  • София-Младост
Момичета, имам бързо питане ‐ за втората година детски надбавки, преди навършването на годинката ли трябва да подам документите?
Кога ви изтича предишния перод? През кой месец сте подали миналата година декларация?

# 639
Кога ви изтича предишния перод? През кой месец сте подали миналата година декларация?

Роден е на 28.07, подала съм я на 28.08 ... значи пак Август месец?

# 640
  • София-Младост
Точно така, подаваш пак август.

# 641
Ала-Бала Благодаря!

# 642
Ако имате някой близък,познат,роднина ще е хубаво да Ви назначи на работа,за да се възползвате от болничен преди бременност.Все пак имате необходимия 6месечен стаж,ако Ви назначат някъде ще може да си взете болничен от АГ и ще взимате някакви пари от НОИ 🤷🏼♀ Съответно за майчинството трябват 12 месеца стаж,а то се изчислява на база 24месеца назад.
Здравейте!
Имам един въпрос бременна съм в 2 месец. 2016г. започнах работа работих 1 година, след което напуснах и започнах да уча. Завърших миналата година и в момента съм безработна. Дали ще успея да взема майчинство? 
Нещата не са ми ясни. Ще съм Ви благодарна ако някой ми отговори.
Да,ще се трупа.12 месеца стаж са необходими за майчинство.Нямаш проблем да вземеш болничен.
Здравейте, имам въпрос. В 3 месец съм и скоро мисля да си взема болничен до края . Въпросът е там, че имам 7 месеца стаж и при взимане на болничен продължава ли да ми се трупа стажа. 12 месеца ли са нужни?
Сега от НОИ ми казаха, че като изляза в болничен спира да ми се натрупва стажа дефакто като имам само 7 месеца никакво майчинство ли нямам да взимам

# 643
  • София-Младост
Не е вярно това!
Отпуска за временна неработоспособност СЕ признава за трудов и осигурителен стаж, дори ида нямате право наобезщетение.

# 644
Здравейте да попитам с нова лична карта съм трябва ли да ходя до Нои за нещо дали ще има проблем при изплащане на болничен и майчинство?

Общи условия

Активация на акаунт