Литературен клуб

• 53 239
  • 546
  •   1
Отговори
# 375
  • София
Чесън, радвам се за духовния ти катарзис и преотриването на християнството в прочит на Кристофър Мур  Mr. Green Ще ми бъде интересно да прочета твоя анализ, но от сега имам чувството, че възприятията ни ще са диаметрално противоположни. Много на сериозно си го взела май.... Wink, но в крайна сметка не е важно какви изводи си правим, важно е да правим такива  Wink В този ред на мисли и в светлината на новооткритата ти принадлежност към християнството и неговата доктрина, ако искаш, мога да ти дам и по-сериозно четиво - История на християнската мисъл. Обаче е на английски.

А за Кристофър Мур - ще взема да ти дам и Похотливецът от град Тъга...Друго май от него не е излизало, следя изкъсо. На мен много ми хареса.

На кой бях обещала "Магазинчето Сполука".  newsm78 Ей таквоз нещо ми се чете.....дайте предложения.

# 376
Между другото, на тази тема мястото хич не и е тук.
При положение, че има нов подфорум "Хоби". Точно за там си е. А и виждам, че там са преместени доста теми...
Може би и тази трябва да се премести. Тук ми е толкова трудно да я намирам, затрупана от разни злободневни теми.
Дали някой модератор може да помогне? Не знам на кого от модераторите да пиша на ЛС, така че го пускам тук. А и ако някой намира идеята за не дотам добра, да може да изкаже мнението си.

# 377
духовен катарзис е много силна дума.

но както и да е. Ще напиша само няколко думи, тъй като наистина нямам време за обобщения, тази седмица се правя на заета пчеличка Laughing

Първо: никога, по никакъв начин не съм се чувствала религиозна, вярваща и т.н. Продължавам да не съм.

Но Мур ме наведе на някои мисли.. Досега пренебрегвах християнството не само като религия, но и самата идея ме отвращаваше - както пише чичко Пратчет - идеята е обгърната от догми, ритуали, тълкувания като черупка, и никой не забелязва, че вече е празна (и насилие, ей от това, колко насилие е извършено в името на християнството, ми се гади!) Ще ме извинят, надявам се, хората с религиозни убеждения за богохулството, ма на колко километра от границата на здравия разум тр да си, че да обявиш роднинството си с бог??

Както и да е, явно, обаче, отвратена и привлечена едновременно, от години обикалям (както писа вчера... кой беше, Асса Simple Smile , като магаре около паша  Mr. Green към то разни "научни" изследвания, масонски разкрития и т.н. С огромно удоволствие (казах ли ви, казах ли ви! ), прочетох преди години Светата кръв и светият граал.. Тя се превърна в моята представа за предполагаемо, историческата личност Исус. Наблягам на думата представа, тъй като хора разни, всеки може да вярва в каквото си пожелае, стига да не пречи Laughing
Жестоко се подразних от комерсиализацията на 10-годишния труд на тримата журналисти, знам, че нещо съдиха дан браун, но както и да е, това е друга тема.

След като прочетох Биф Шамара.. особено към края.. знаете ли, за първи път ми стана жал - всъщност, един млад човек ще се жертва. И ще умре. Книгата определено е готина, има поглед към даоизма (според мен, неправилно представен от Мур, ма лично мнение, може аз, свързвайки учението на Лао Дзъ винаги с думите на Дон Хуан, демек с учението на толтеките: действай, без да действаш, чакай, без да чакаш, и т.н. , си въобразявам, че знам какво е даоизъм), и към будизма.  Тук ме разсейват с работа, загубих си малкото мисъл, дето я имах Crazy

Както и да е, хареса ми, страшно мн ми хареса обобщаващата идея за християнството ( не че и преди не съм правила подобни връзки ) на Мур. Обичам синтеза Simple Smile А може и да е чист мързел да се занимавам с анализ и да навлизам в подробности, за справка - един мой пост тук, дето цитирах Том Шарп Grinning .

Та: за първи път в живота си отворих Библията (пиша я с главни букви, да се подмажа на тези с коледното настроение Simple Smile ). И ми е интересно. Основните положения са ми ясни, чела съм колкото щете коментари, анализи и дрън-дрън-дрън, няма как за толкова години да не ти стане ясна историята Simple Smile И филми, да, бе. Дразни ме нравоучителния тон, разбира се. Но помощта на Мур открих бисера в черупката. За себе си. И даже тази година си мисля да празнувам Коледа. Или зимното слънцестоене, поне  Grinning

Май нищо не ясно не написах. Не споделих основното си усещане: Ми да, бе, защо да не бъдем за малко добри и състрадателни? Ей така, да обичаме и другите, както обичаме себе си?? Без да съдим? Това винаги е било основна моя нагласа и убеждение, едва сега обаче го свързах с кръвожадната християнска религия (да, да, знааааам, че Йоан Павел се извини Simple Smile )

Знам се аз, нямам търпение и желание да се обяснявам. И като споделих настроението си със сестра ми, тя ми даде да чета "Увод в литературната теория" на Тери Игълтън, та да се науча да се изразявам авторитетно, с високопарни думички. Така че сега си имам 2 книги за четене - плюс тлъстатата, 1500 стр., Библия Mr. Green

Идеята на Тони ме кефи - да си търсим темата в Хоби, макар че четенето за мен си е не хоби, ами жизнена необходимост, как му се викаше - в екзистенц-минимума си влиза Mr. Green

# 378
  • Кацнала на едно дърво.
Хе, хе, Чесъне, моя те, не чети Тери Игълтън, не започвай да се изразяваш високопарно, плс.  Laughing
Давай с Библията, и аз съм чела Библията, ама отдавна, та съм позабравила туй-онуй.
Когато каже някой, че това е най-великата книга, веднага ми става ясно, че не я е чел.  Laughing Християнството ме загуби окончателно след прочитането на "най-великата книга".  Mr. Green Но пък ако имаш нервите (и очите да цъцкаш такъв шрифт), няма спор - това е най-забавната книга на света. Е, на места е много хард, тръТки да те побият. Crazy
Вехтият завет си го бива, евангелията са едни загладени, загладени, намазани...  Sick
П.П. От написаното горе става ясно, защо никой никога няма да ме вземе за проповедник.  Mr. Green Но не сте ме чули как коментирам "Хамлет".  Wink

# 379
Между другото, на тази тема мястото хич не и е тук.
При положение, че има нов подфорум "Хоби". Точно за там си е. А и виждам, че там са преместени доста теми...
Може би и тази трябва да се премести. Тук ми е толкова трудно да я намирам, затрупана от разни злободневни теми.
Дали някой модератор може да помогне? Не знам на кого от модераторите да пиша на ЛС, така че го пускам тук. А и ако някой намира идеята за не дотам добра, да може да изкаже мнението си.

Мисля, че това е прекрасна идея, и на мен ми е уморително да ровя назад със страници. Мисля, че ако се пусне ЛС на Бу, тя ще се отзове. Или може би чрез бутона уведоми модератор. newsm78

# 380
Василиса, явно за мен е много тлъста, сега гледам, че съм прекалила с "тата"

Е, аз почнах от евангелията, от позната територия Simple Smile И съм чувала, че туй на Йоан било по-така.. изменнически написано, та нямам търпение да стигна до него  Mr. Green

Айде стига религиозен уклон в Клуба, спирам Simple Smile

А може ли да чуя коментара ти на Хамлет Party

# 381
Чесън, аз ти препоръчвам Еклисиаст от Стария завет - кратко е и звучи актуално. Аз го прочетох, след като изчетох "11минути" на Коелю, много ми хареса цитата от Еклисиаст "Време да се родиш и време да умреш" и т.н.

# 382
  • Кацнала на едно дърво.
А може ли да чуя коментара ти на Хамлет Party
Ще ти го кажа "алайв".  Wink

# 383
Или може би чрез бутона уведоми модератор. newsm78

Ей сега пробвах да изпратя собствения си постинг чрез това бутонче, но очевидно сгрИших - каза ми: Грешка, не можете да уведомите модератор за собствения си постинг или нещо подобно.
Пфу, ама че съм натегачка - не само че искам да информирам модератор, но и го занимавам със собствената си особа Joy
Не става така, момиче Naughty или по-скоро жено Blush

# 384
Тъй и тъй, темата стана над 20 странички, та що не си отворим нова направо в "Хоби", тъкмо ще си чета едновременно и за плетки и за книжки.

А така както сте повдигнали въпроса за религията, та да ви кажа, аз в момента чета "Името ми е Червен".  Rolling Eyes Като се вземе предвид, че дотук разказваха един умрял, едно куче и един убиец, а и честите препратки към Корана, все още ми е тъмна Индия таз книжка.

Много ми се иска да дам на някой да прочете "Пеперудата" и "Ва банк", предлагам я на mkp (Ако не си я чела де), ще има да си мислиш и за доброто и злото, за това как да не полудееш, как да оцелееш, как да обичаш......... А пък с "Ва банк" (продължението на Пеперудата), аз лично много съм се смяла. Утре ще ви разкажа по-подробно.  Hug

# 385
Краси, не ми се иска да започваме друга тема, защото тази просто ще потъне в небитието, а тук има страшно ценни неща. Препоръчани книги, споделени впечатления. Ако темата се премести в "Хоби", няма да потъне на 99-та страница още първата седмица, както би се получило тук, в Клюкарника.
А няма пречка там да се пусне друга тема, ако има лимит на страниците.

Никой ли модератор не чете тук? newsm78

# 386
{Тони}, цъкнах на извести модератор с молба за преместване, ако не свърши работа, ще пусна едно ЛС. Винаги съм се чудела дали това "извести" работи.

# 387
Като каза Хамлет, прочетете новия превод на Александър Шурбанов - много е готин, струва си да се сравнят с този на Валери Петров, съвсем различна трактовка се получава.

# 388
  • София
Анда, е тука вече ставаме на кълбета.. Mr. Green За мен друг превод на Шекспир освен на Валери Петров няма! Освен ако не си навита да го четеш в оригинал, което си е вид китайско мъчение  Laughing (а, не излъгах, Чосър е по-страшен  Laughing).

krasykm06, благодаря за предложението, ама съм ги чела. И не, не ми се чете таквоз нещо. И аз не знам какво искам....Угода нямам, ей  Laughing

# 389
Анда, е тука вече ставаме на кълбета.. Mr. Green За мен друг превод на Шекспир освен на Валери Петров няма! Освен ако не си навита да го четеш в оригинал, което си е вид китайско мъчение  Laughing (а, не излъгах, Чосър е по-страшен  Laughing).
Навита съм да го чета в оригинал и съм го чела, не ми е китайско мъчение. В този смисъл преводът на Ал. Шурбанов е по-близък до оригинала, но не е дървен, както обикновено се получава при вярните преводи, а е много жив и изобретателен откъм езиково богатство. Харесвам Валери Петров, но този превод е различна интерпретация, така както една и съща симфония може да бъде изпълнена от двама диригенти. На Шурбанов е по-суров и мрачен, оставя усещането за актуалност - може би защото сме привикнали с ключовите фрази, а тук ги чувам като за първи път. Доста смел е този превод, дори "да бъдеш или да не бъдеш" не е същото  Mr. Green
Валери Петров ми е много любим, но и Шурбанов е страшно талантлив в тази работа, виж превода му на същия Чосър - (адски го бива) или на по-съвременни автори, напр. Дилан Томас - любима фраза ми е "Онази сила, дето през зелен фитил извлича цветето".

Общи условия

Активация на акаунт