За бебета и деца от 0+ месеца: Бързи въпроси, отговори и съвети-92

• 23 213
  • 776
  •   1
Отговори
# 495
  • Пловдив
При забелването се иска упоритост и постоянство. Моя го забелих от раз, но продължавам поне по два пъти на ден опъвам кожичката.

# 496
  • София
Това по-скоро педиатър или уролог трябва да го види. Да не се събере смегма и да стане някое възпаление. При нас за 8м не е имало никакви проблеми, но всеки ден го забелваме и почистваме, без пропуск. Веднъж почне ли се не се спира.

# 497
Моят син на 3м.го забелиха от раз,но после въпреки че забелвахме всяка вечер вкъщи,пръстенът на пишлето пак се стегна.Сега е на 3,8г.и още е много стегнат,не е забелен нацяло.Отдърпвам колкото да измия и не насилвам.Насилственото забелване не е препоръчително.Тук има една тема в "Специалистите говорят",в която пише детски хирург.Може да пишете там за съвет от доктора.

# 498
За забелването има много противоречиви мнения, както за всичко друго. Добре е да го обсъдите, разбира се с педиатъра.
Синът ми е с много стегната кожичка и лека степен на фимоза. Пишка си нормално, но ако не му почиствам пишлето редовно се събира секрет (смегма) и мястото се възспалява.
Та, аз всяка вечер лека-полека дръпвам кожичката и почиствам с риванол. Още не се е забелил напълно, но се надявам до няколко месеца да стане и да не се налага хирург.

# 499
Ако решите сами да забелвате имате време до годинката, след баня се дръпва надолу, не е задължително да стане наведнъж, на мен ми костваше няколко месеца, малко по малко. Ако в даден момент се забели повече памуче с риванол под пелената, директно върху пишлето облекчава много, че после ги пари като пишкат. Приятелка изчака лекар да направи процедурата, това бяха три дни рев и кървави пелени. Затова се стегнах и действах аз. Но след това наистина редовна грижа

# 500
Само че при него изглежда сраснала кожичката. Въобще не се дърпа надолу. Възможно ли е да е сраснала нещо и да не се получи въобще забелването? Педиатърката ни е фен да ги режат наред и затова хич и не искам да я слушам. Освен да взема направление за хирург?

# 501
Yan, може да потърсите консултация с уролог или хирург.
Може да пробвате преди това вие да забелвате по-малко, но е добре това да се консултира с лекар, за да ви обясни как.
При нас също е "срастнала" кожичката, но за няколко месеца с общи усилия, наши и на личната, успяхме да я смъкнем доста надолу.
Ако не успеем да го забелим напълно и се стигне до хирург, поне се надявам да минем само с малко "по-грубо" дръпване, а не с операция.
Може да потърсите и още едно мнение от педиатър.
На наши приятели момченцето е като синът ми, но техният лекар им е обяснил, че до 4-5 годинки, самичко ще се забели пишлето.
Може и гака да е.
Ние решихме да не чакаме, защото мъжът ми е имал същия проблем като бебе и е бил с постоянни възпаления. Накрая са оправили нещата оперативно, но се надявам да не се стига до там с малкия. Simple Smile

# 502
Ян, ние решихме да оставим сина си сам се забели. Неговата кожа също е много стегната и се вижда една малка дупчица. На жената на братовчед ми, която роди в Германия, са й казали че има време до 11 годишен и че с времето кожата се отпуска и е по лесно да се дръпне назад. Не е имало лекар или майка, с която да говоря и която да не е препоръчала да изчакаме сам да се справи. А и като помня племенника ми как около годинка като му махнехме памперса почваше да опознава тялото си и така я дърпаше тая пишка, че със сигурност сам си е помогнал.

# 503
Педиатъра каза да не дърпаме много за сега, само леко проверява пишлето на консултация. Така че изчакваме за сега. Като каза дух, че опознават тялото си, още от сега като го къпем ръката му е върху пишорката. Бая мачка и дърпа нашия.

# 504
Аз нямам опит с пишлета,но като ходих на лекциите за бременни,всички казваха,че чурка не се пипа и забелва.

# 505
Аз също бях чувала, че според много лекари даже не се пипа. Но на наши познати с деца на 6м. И 1г. Са ги цепвали и мъжа ми ме уплаши. Не знам защо се е наложило при тях щом може да се чака повече...
Лошото е, че малкия цяла нощ реве и се буди постоянно и мъжа ми твърди, че е от пишлето, а според мен са венците...

# 506
Аз също бях чувала, че според много лекари даже не се пипа. Но на наши познати с деца на 6м. И 1г. Са ги цепвали и мъжа ми ме уплаши. Не знам защо се е наложило при тях щом може да се чака повече...
Лошото е, че малкия цяла нощ реве и се буди постоянно и мъжа ми твърди, че е от пишлето, а според мен са венците...

При някои деца се налага, защото когато има много сраствания и стегната кожичка, секретът от пишлето нв може дс излезне отвън и се събира вътре, а това е болезнено.
Аз лично го видях в кабинета на личната какво представлява.
Нарича се смегма и при нас я имаше в изобилие преди да почнем да почистваме редовно.
Но при синът ми пишлето се възспаляваше често.

# 507
При следващия преглед питайте педиатъра и за пишлето и за венците. Ако няма възпаление на пишока едва ли праче от него, а е по скоро венци. И при нас имаше рев тази сутрин, а бебо е спокоен и рядко се случва, поне до сега де. Ние подозираме венци.

# 508
По питане за пъпна херния. Момчето ни имаше такава, на два -три месеца я забелязахме. Около месец слагахме копринен левкопласт и се прибра изцяло сама.

# 509
  • Пловдив
За забелването мненията са противоречиви и родителят сам трябва да прецени, как да се случат нещата.
За мен да стане възпаление и да се стигне до хирург в една по-голяма възраст не е ок и най-вероятно травмиращо за детето /има случаи на цепене на над 6 годишни и никой не може да ме убеди, че детето няма да го запомни/.
Но и при нас бързо се случиха нещата, след показно от педиатър, събрах смелост и от раз забелих, три дена почиствах с риванол. Сега като забелвам да почистя/измия малкия само се хили.

Общи условия

Активация на акаунт