Лоши отношения с роднини

• 24 058
  • 523
  •   1
Отговори
# 135
Разбирам и ви съчувствам. Това, което ми направи впечатление беше, че има потребители, които припяват и подклаждат негативното усещане с реплики от типа "точно така, това заслужава, тя е такава, тя е онакава, точно така, нека й" и с всеки изминал пост темата започва да се превръща в нагнетяване на напрежението. Сигурно сега някой ще каже, че аз разбутвам темата, че съм от "розовите потребителки". Може и така да изглежда, но не е.  Това, което съм научила досега е, че с подклаждане на негативното отношение към роднина, особено към родител, не се постига нищо хубаво. Достатъчно негативи сте преживяли, в един момент настъпва време на успокоение. Не точно за прошка, защото не е нужно да се прощава. Родителят никога не е изцяло лош, той има поне едно-две положителни неща - те са нещата, които все пак правят така, че човек да може да възприеме положително и себе си. Признава тези едно-две хубави неща, приема, че не може да промени родителите си и не надава ухо на думи, които го карат да събужда негативното отношение, колкото и да си го заслужават. Дистанциране - ок. Когато се налага общуване по някакви поводи старание да не се партнира на лошото отношение с емоционални реакции, а се концентрира върху свършване на работа и толкова. Лошите постъпки са за този, който ги е направил.

Май ти не разбираш нещата, Андариел. Трябва да се стои далеч от лошите родители, да се окачат с табели "Опасно за живота". Нали например децата, като се опарят на горещия котлон, запомнят негативното усещане от болката и започват да внимават с печката, да се отнасят зле към нея и даже да я избягват.
Само че с лошите родители е много по-трудно, забравя се лошото, така работят увредените мозъци на децата. Затова се налага специално да се запамети причиненото зло, за да работи правилно инстинкта за самосъхранение, който да ги защити от хората, които не им мислят доброто.

Последна редакция: чт, 13 май 2021, 08:01 от Пансита

# 136
  • Някъде там
Интересно ми е, ако бащата системно е изнасилвал и бил дъщеря си и тя мълчи за да предпази майка си, баба си и себе си от убийство, какви ще са коментарите на защитаващите,
"единствените" тогава.
Дали трябва да му прости, защото е един, защото е баща, защото я е създал ?
Имам точно такъв случай в близкото обкръжение. Няма да казвам сега, какви последици има това  върху нея, просто ще кажа, че на никой не го пожелавам.
Такъв баща как ще оправдаете ?
За мен това е изрод, не баща.
Не бих простила на такъв човек.

Последна редакция: чт, 13 май 2021, 09:41 от daviz

# 137
Съгласна съм, че дължа на моите родители уважение, защото благодарение на тях съм човека, който съм. Обичам ги, но когато някой си вре носа в личния ти живот и се опитва да те контролира, поучава те как да си гледаш детето.
Когато кажа "НЕ! СТИГА! ДО ТУК!" ставам лоша и неблагодарна, а те жертви.
Много родители злоупотребяват несъзнателно....други съзнателно с децата си като им вменяват чувство за вина.
При мен се получи точно така " Ако избереш него, вече не си ни дъщеря и нямаш семейство"....няма нищо по-страшно от емоционалния тероризъм. Много е важно да се поставят ясни граници!

# 138
Тук ще сложа линк на книгата "Отровните родители". Нека я почетат и тези, които имат прекрасни отношения със своите роднини(те не са специалисти, а тук ще видят съветите на такива, които казват: Изживейте лошите емоции.).
   А за другите - там има уроци и съвети, как да живееш в мир със себе си и да постигнеш душевно равновесие след тази травма.

https://chitanka.info/text/26986/5#textstart

# 139
  • София
Интересно ми е, ако бащата системно е изнасилвал и бил дъщеря си и тя мълчи за да предпази майка си, баба си и себе си от убийство, какви ще са коментарите на защитаващите,
"единствените" тогава.
Дали трябва да му прости, защото е един, защото е баща, защото я е създал ?
Имам точно такъв случай в близкото обкръжение. Няма да казвам сега, какви последици има това  върху нея, просто ще кажа, че на никой не го пожелавам.
Такъв баща как ще оправдаете ?
За мен това е изрод, не баща.
Не бих простила на такъв човек.

Няма оправдание, защото е извършил престъпление срещу детето си. Тук трябва да има съд и затвор, а не размисли за оправдавания. Не знам защо реши да намесиш престъпленията.

Тези специалисти от отровните родители и те не са с най-читавите на света, и точно за такива книги съм с много съмнения дали помагат и колко помагат. Но иначе са много продаваеми, дума да няма. Не свяко нещо, което уж е издадено от поредното психологическо гуру е полезно. То е просто продаваемо.

# 140
  • Някъде там
Защо съм го намесила ли ?Защото се генерализира, че майката и бащата са едни и на тях винаги трябва да се прости.
Наказанието си го има човека от случая за който говоря, но това което ѝ е причинил с наказание, няма да се промени. Това което тя е преживяла и травмата която е останала, затвора на бащата насилник, няма да излекува .
Та преди да се генерализира, как всичко на родителите трябва да се прости, защото те няма да са вечни, не винаги е ревалентно.

# 141
Никоя книга не може да помогне и да излекува. Но полза има - разбираш, че не си сам, в тях има разказани истории, подобни на твоята. Това според мен е от огромна помощ, защото при опит да разкажеш или споделиш с околните се получава същото, каквото в темата - "може би има недоразумение", "не си разбрал правилно, че си тормозен", "не е възможно, няма такива родители", "ще съжаляваш, когато умрат", "майката е само една", "трябва да ти мине с навършването на 18 години", "длъжен си да простиш", "и аз се карах с майка ми в пубертета" и т.н. Има огромно табу върху темата с родители, които тормозят децата си. От това се чувстваш още по-смачкан и се затваряш в себе си.

# 142
  • София
Давиз, не знам и ти какви си ги интерпретираш, но аз генерализации не съм правила, да не говорим при извършване на престъпления.

Орион, тези книги няма как да ме впечатлят, не че не съм ги чела, но са ширпотреба, те са като чипс.
Възможно е и има всякакви родители. И да, може и да има недоразумение. Никой не е длъжен нищо - сам отговаря пред себе си. Единствено написах, че човек разполага само със себе си като потенциална промяна в действията и мислите и няма как да накара друг да се промени. Второто, което написах, всъщност това е първото е, че не бива да се подклаждат лошите мисли и отношения у хората в темата от трети лица. Всеки се оправя с родителите си както намери за добре, всеки има някакви неща, от които да е недоволен, но когато ги сподели и да прочете "да, точно така, режи" и всякакви от сорта послания, вече е неморално. Не е като да отреже гаджето или шефа.

# 143
Аз разбирам Андариел. И съм съгласна. Поне за мен е така.  Не мога да изключа майка си, не мога да я игнорирам напълно. А и не е нужно, защото това нито ще изтрие травмата, нито ще ми донесе вътрешен мир.
Майка ми си е такава. Тя не може да се промени. Вината не е в мен. Което и друго дете да беше родила на мое място, тя щеше да е същата.
Аз все пак я обичам. Тя се е грижила за мен. И е много хубава.

# 144
Второто, което написах, всъщност това е първото е, че не бива да се подклаждат лошите мисли и отношения у хората в темата от трети лица. Всеки се оправя с родителите си както намери за добре, всеки има някакви неща, от които да е недоволен, но когато ги сподели и да прочете "да, точно така, режи" и всякакви от сорта послания, вече е неморално. Не е като да отреже гаджето или шефа.

Ако нещо съм научила от форуми, то е, че нищо не можеш да подкладеш. Хората идват тук вече решили, те не се колебаят дали да се разведат, дали да скъсат с гаджето или там каквото ги мъчи. Те искат потупване и потвърждаване на взетото решение. Дори и най-лабилно изглеждащите си знаят вече какво искат, затова и се фръцват, ако отговорите не им допаднат. То човек не може да подкладе дори там, където е съдбоносно важно (примерно семейно насилие, опасност някой да бъде пребит/убит), дори и близки в реалността не могат да помогнат. За да стигне човек до идея за късане, отдавна всичко е вече вкиснало.

# 145
  • София
Отношенията родители-деца са много чувствителни, дори много по-чувствителни от раздели с гаджета и бракова. Най-малкото заради това, че родителят познава детето още от момента на раждането му, докато детето е било безпомощно бебе, което цял живот има доверие на родителите си. Така сме устроени - човешките деца са много доверчиви и безрезервно вярващи в решенията на родителите си. Това няма как да се случи с гадже или със съпруг/съпруга, защото тези хора си ги срещнал в някаква съзнателна възраст и те нямат предимството на родителите, нито ти до безкрайност вярваш, че ти мисли доброто. Затова и го има изразът "не съм му майка, майка му да мисли за него и да го дундурка".

# 146
Отношенията родители-деца са много чувствителни, дори много по-чувствителни от раздели с гаджета и бракова. Най-малкото заради това, че родителят познава детето още от момента на раждането му, докато детето е било безпомощно бебе, което цял живот има доверие на родителите си. Така сме устроени - човешките деца са много доверчиви и безрезервно вярващи в решенията на родителите си. Това няма как да се случи с гадже или със съпруг/съпруга, защото тези хора си ги срещнал в някаква съзнателна възраст и те нямат предимството на родителите, нито ти до безкрайност вярваш, че ти мисли доброто. Затова и го има изразът "не съм му майка, майка му да мисли за него и да го дундурка".

Прекалената доверчивост и безрезервната вяра в родителите трябва да се разрушават от трети лица, когато те стават опасни за живота на децата. Например при системен бой над някое дете от майка му, ако не се вземат мерки навреме, порасналото то или става жертва на партньора си бияч или става същия насилник като майка си и на свой ред бие своето дете.

# 147
  • София

Точно поради тази връзка децата са много уязвими към насилие и тормоз от родителите. А откъсването е много, много трудно и почти невъзможно, въпреки жестоката цена, която плащат.

Никоя книга не може да помогне и да излекува. Но полза има - разбираш, че не си сам, в тях има разказани истории, подобни на твоята. Това според мен е от огромна помощ, защото при опит да разкажеш или споделиш с околните се получава същото, каквото в темата - "може би има недоразумение", "не си разбрал правилно, че си тормозен", "не е възможно, няма такива родители", "ще съжаляваш, когато умрат", "майката е само една", "трябва да ти мине с навършването на 18 години", "длъжен си да простиш", "и аз се карах с майка ми в пубертета" и т.н. Има огромно табу върху темата с родители, които тормозят децата си. От това се чувстваш още по-смачкан и се затваряш в себе си.

И точно с цитираните способи се държат в насилието. И от самите родители и от странични хора.

# 148
  • София
Да, уязвими са, но това не означава, че някое трето лице трябва да им каже "майка/баща ти са отровни, недей да общуваш с тях, режи". Ако това дете е дете, тогава си има закони за деца в риск - има си ОЗД, подават се сигнали за неглижиране, насилие и т.н. Но на пълнолетен човек нямаш право да му казваш такова нещо. Ако този човек прецени, че има насилие спрямо него, решението да прекратява отношения са си лично негови, а ако е нещо по-лошо, има си полиция, има си съд - да подава жалби, искови заявления и каквото прецени.

# 149
  • София
Според кой закон нямам право? Пълнолетен човек идва, пише в публичен форум и иска мнение. Този човек е напълно способен да прецени дали нечие мнение отговаря на неговата ситуация и дали да бъде взето предвид, когато решава как да постъпи. Решението не го взимам аз вместо него, а няма и как. Моето мнение, че нечии родители са отровни и някой трябва да се дистанцира от тях, има същата тежест, която и твоето, че не са и не трябва.

Ако една нормална, здравословна, спасяема връзка с родителя може да бъде разрушена от нечие мнение в някакъв анонимен форум, то значи тази връзка изобщо не е такава. Даже обратното, излизането от една токсична и убийствена връзка е много трудно, точно поради всички психологически и емоционални зависимости, кои естествени, кои вменявани с години.

Общи условия

Активация на акаунт