Интериорен и екстериорен дизайн по аматьорски - тема 73

• 37 921
  • 738
  •   1
Отговори
# 300
То е двор, но на малка кооперация в центъра. Апартаментът е на партера, на нивото на двора.
Няма лошо да има различни мнения и предложения, потребителката да може сама да си прецени. Може пък нейните съседи да не са дръпнати като моите.
Аз бих добавила още едно нещо, просто като информация за размисъл. При наличието на няколко съседи, колкото повече се грижиш за дворчето и го облагородяваш, толкова по-голяма е вероятността да го харесат и другите съседи и да решат да го ползват. Но ти си този на партера и като решат да си правят купони пред прозорците ти, или просто да си бъбрят (според тях тихо Laughing), докато си пият кафе или биричка във всякакви часове (сутрин рано, следобяд или вечер на теферич), нищо не можеш да им кажеш, защото дворчето е и тяхно. Но пък са пред твоите прозорци. И почва една междусъседска драма.

# 301
Oууу, Мандаринка
колко приятно си описала  тиферича...

# 302
Пинко, от опит говоря...Поне моят е такъв, дано да съм неприятно изключение.

# 303
Северно сияние, идеята за тента е страхотна, но лично аз бих сложила бамбукови щори на прозорците и вратопрозореца, по уютно ще ми е Simple Smile

# 304
Аз имам точно такива бамбукови щори на западен прозорец. Изобщо не спират слънцето, а вечер, като светне лампата, отвън навътре всичко се вижда като на телевизор, все едно няма нищо на прозореца.
Сега ще ги сменям и купих такива щори https://jysk.bg/za-prozoreca/roletni-schori/zatmnena Много са хубави - лесно се коригира размерът на ширина и лесно се монтират, особено на отваряеми прозорци. В момента са на промоция и цената е идеална.

# 305
Зависи какви са бамбуковите щори, има едни които нищо не затъмняват, тези се справят добре, имам такива на северозападен прозорец. И все пак 100% затъмнение с външни ролетни щори или вътрешни с плат тип Блекаут.

# 306
Щорите ми са абсолютно същите, като на първата и втората снимка в предходния ти пост.

# 307
Аз не бих затъмнила изцяло, това би означавало минимум половин ден да съм на лампа. Тента, която разсейва (затъмнява) частично слънцето отгоре, плюс вътрешни пердета/завеси/щори, ще са идеални за мен. Ако не бъркам апартамента, дворчето е отворено на изток и юг.

# 308
Аз ви предлагам да си поръчате конструкция за асма и в зависимост от вкуса ви да пуснете да се покатери глициния (бяла, червена или лилава потърсете снимки)  или да си изберете някакъв сорт лоза, която освен зеленина ще ви напълни бурето или ще подсигури огромно количество десертно грозде.
 При мен по оградата  вместо зелен плет съм пуснала от едната страна къпина без бодли, която го е заела целия, но плодът няма изяждане. От другата страна имам релевантни малини, които на есен се орязват до земята и не загрозяват, но от средата на юли до сняг -ноември се берат малини без никакви грижи.
По самият ръб на двете пътеки предлагам ягоди , но от сорт целогодишни, които веднага след като бъдат обрани отново цъфтят и пак раждат...пак до сняг и всичко био.
Получавате и сянка , и гледка, и плод, който няма изяждане, а вкуса няма нищо общо с онзи от магазина без никакви грижи.
Мога да препоръчам и конкретни сортове.

Аз се интересувам от тези сортове, може ли да споделиш? Може и на лично, ако предпочиташ. Simple Smile

# 309
А някой да е виждал къде продават щори без въженца - самият долен край се хваща, за да се смъкне надолу щората или да се освободи пружина (предполагам) за прибирането ѝ?

# 310
  • софия
Икеа

# 311
  • Canada
Бамбукови щори има и с 'подплата'. Нищо не се вижда, когато са спуснати.

# 312
То е двор, но на малка кооперация в центъра. Апартаментът е на партера, на нивото на двора.

Ако се отнася за моя дом, грешите. Това е къща с голям двор и не е в София, а в едно село. Идеята за лозата ми харесва, но няма как да я посадя, защото около къщата е цимент и каменни плочи. Освен това лятото дойде и трябва бързичко да се вземе решение какви завеси да сложа, за да пазят от слънце. Прекрасна е идеята за навес, , конструкция отвън, но това си е жив ремонт, не мога сега да си го позволя.Не се бях сетила за тента. Вече са купени корнизите, така че ще е с пердета. Благодаря ви за идеите!

Последна редакция: сб, 29 май 2021, 18:27 от severnosianie

# 313
С растенията има много варианти. Може да се ползват едногодишни, увивни, които да са в сандъчета и просто да се насочи растежа им; дори и без рамка ще стане, както е на снимката - само с тел или връв. Но си е занимавка, изисква време да направят сянка и редовни грижи. Едногодишните няма опасност да създадат проблеми по къщата.

Скрит текст:

Не мога да дам конкретни видове за климата тук, защото само съм чела за тези техники в текстове за озеленяване и имах наблюдения в градината на мой роднина преди години.

Последна редакция: сб, 29 май 2021, 19:12 от Zizini

# 314
Щом е къща, значи е друга бира.

Съжалявам за объркването, грешката очевидно е моя. Confounded

Щом е къща, мога да предложа и външни дървени капаци. Съвсем наскоро ги обсъждахме тук в темата, за друга къща.

Иначе идеята за пълзящи растения в големи кашпи/сандъчета е чудесна. На снимката има телефончета, те растат бързо, каскадна латинка - също. Латинката дори е с по-буйни листа. Едногодишни са, но като почнат да изсъхват през есента от вятъра си пръскат семенцата и на следващата година тръгват пак. Единственият проблем е, че трябва ръчно да се махат стъблата от решетката, по която ще пълзят, най-добре преди да са изсъхнали, че като изсъхнат става по-трудно. Пускала съм и телефончета и каскадна латинка по ограда-мрежа. Закриват идеално.
Може много лесно да се направят тези мрежести пана, по които да пълзят. Рамка от летвички и ПВЦ оградна мрежа, продава се в строителните хипермаркети на метър.

Общи условия

Активация на акаунт