Страсти – градините в София, кампания 2021/2022 - тема 1

• 32 948
  • 748
  •   1
Отговори
# 630
Дам, то и това е тактика. Да отидат да си кажат искаме повече градини и от СО да си изпеят там каквото имат.
После организаторите да кажат, че от общината всяка година предлагат едни и същи неща и нищо не се случва!

За мен лично пътят към разрешаване на проблемът е един единствен. Ново ръководство в общината на най-горно ниво. За над 10г видяхме на какво е способно настоящето ръководство!

Ето тук се обяснява как се обещава нова детска болница и как в крайна сметка нищо не става - https://www.dnevnik.bg/video/deniat_s_veselin_dremdjiev/2021/06/ … ef=home_NaiNovoto
Та същото е и с новите ДГ... Показателна е грижата за децата в нашата мила родина!

Последна редакция: ср, 02 юни 2021, 17:14 от nellytan1

# 631
За болницата има нова петиция, по-късно ще пусна линк.

# 632
Миналата година лъгаха, че ще си върнат и оправят 2 детски градини-едната в Младост(където се помещават социалните) и още една в Люлин май беше, но за втората не съм сигурна.  Нищо подобно не се случи. Лъжа като всичките им лъжи. Социалните в Младост са си още там, а децата да ходят на майната си...всичката им е такава, докато не се разкарат тия некадърници, оправия няма да има.

# 633
  • Beyond the stars
Миналата година лъгаха, че ще си върнат и оправят 2 детски градини-едната в Младост(където се помещават социалните) и още една в Люлин май беше, но за втората не съм сигурна.  Нищо подобно не се случи. Лъжа като всичките им лъжи. Социалните в Младост са си още там, а децата да ходят на майната си...всичката им е такава, докато не се разкарат тия некадърници, оправия няма да има.

Тази манджа със социалните, констатирах, че я притоплят от 2008 насам, все с този резултат.
А наистина не схващам къде е драмата и защо е толкова трудно да се случи.
Миналата година включително до доклад с предполагаем бюджет за ремонт бяха стигнали в Младост, ама …

# 634
  • СОФИЯ
За Младост знам че нищо не са предприели, но и в Люлин МДТ ли са още там? Знаете че днес в 17 ч. пак има заседание на РГ за компенсациите ДГ, ще поставя и този въпрос. Дано Боршош присъства през цялото време, че във вторник 01.06 за 1 клас само откри и излезе, имал ангажимент.
За наредбата за компенсиране вчера им изпратихме коментари по техните предложения. Основното е това
 Чл. 1 се отнася до деца от тригодишна възраст, като не обхваща по-малки деца, които имат право да кандидатстват и не са приети в държавни и общински детски градини. Това са деца, които не са приети в т.нар. яслени групи в детските градини или в самостоятелните детски ясли. Ноторно и обществено известен факт е, че недостигът на места за деца от тази възрастова група е най-голям. При условията и по реда на Закона за предучилищното и училищното образование в детските градини може да се приемат за отглеждане, възпитание, социализация и обучение и деца на двегодишна възраст. В детските градини може да се разкриват яслени групи за отглеждане на деца от 10-месечна до тригодишна възраст. СНБМ настоява тази група деца да бъде обхваната от компенсациите, съгласно този подзаконов нормативен акт. Аргумент чл. 24, ал. 2 и ал. 3, чл. 57, ал. 2 и ал. 3 от ЗПУО.
За съобщаването им пишем това
Ограничаване на уведомяването до „писмо“, по предположение на хартиен носител, е в противоречие с действащата нормативна уредба. Административното производство е по издаване на индивидуален административен акт. Способите за съобщаване са уредени в чл. 18а от АПК и те са разнообразни, вкл. препраща към Закона за електронното управление. В заявлението /Приложение № 1/ следва да има възможност за посочване на електронен адрес, мобилен/стационарен телефонен номер и пр.

Фактически СО не предлага никакви промени по двата основни въпроса, възраст на децата и размер на компенсацията. Като оставим настрана че това са само предложения, които най-вероятно няма да се приемат от МОН, за размера няма да предложат нищо. Общата субсидия /държавна и общинска/ за посещаващо дете на месец била 305 лв. на месец. директорите бучат че това е малко. Да, малък и недостатъчен е този размер, но повечето неприети деца остават съвсем без компенсации.

# 635
  • София
Най-накрая получихме отговор на писмото, което изпратихме до Фандъкова, във връзка с повторното отваряне на системата. Предпочитам да не коментирам получения преразказ...

Цитат
ОТНОСНО: ИСОДЗ-класиране 2021 г.

Във връзка с Ваш сигнал вх. № СОА21-КЦ01-24895/13.05.2021 г., Ви уведомяваме за следното:
В изпълнение на изискванията на чл. 13 от Наредбата за прием на деца в общинските самостоятелни детски ясли, детски градини и в подготвителните групи в общинските училища на територията на Столична община, приета с Решение № 627 по Протокол № 25 от 17.12.2020 г., в сила от 01.03.2021 г., графикът на дейностите за 2021 г. е публикуван в определения срок- 31 януари на съответната година, на сайта на Информационната система за обслужване на детските заведения, подготвителните групи и първи клас /ИСОДЗ, ПГУ и I клас/.
Във връзка с извършена служебна проверка в ИСОДЗ, ПГУ и I клас и установена липса на заявени от родителите критерии, се сформира работна група, която да анализира възникналата ситуация. На проведена работна среща на 11.05.2021 г. е взето решение системата да бъде отключена от 13.05.2021 г. до 18:00 ч. на 15.05.2021 г. и първо генерално класиране да се проведе на 17.05.2021 г. На 13.05.2021 г. актуализираният график е публикуван на сайта на ИСОДЗ, ПГУ и I клас съобразно взетото решение, за което родителите са своевременно информирани на посочените в профилите електронни пощи.
   След заключването на ИСОДЗ, ПГУ и І клас на 15.05.2021 г., както и преди провеждане на второ класиране, същата не е отключвана повторно поради установена липса на заявени критерии.
   В периода от 18,00 ч. на 15.05.2021 г. до извършване на първо генерално класиране на 17.05.2021 г. са извършени всички служебни проверки на критериите, които се удостоверяват служебно.
Приложено Ви изпращаме протокол от проведената среща.

# 636
Това ли е вездесъщият протокол? Ми той нищо не гласи, дори не виждам подпис на него. Не мога да се съглася, че това е нормативно основание за каквито и да било действия, както и че това е документ изобщо. Това сто процента е антидатирано.

# 637
  • СОФИЯ
Отговорът на СО.
Не изхожда от адресата, кмета на СО, а от един от двамата зам-кмет, до които е изпратено само копие. От Боршош е отговорът. Да ангажират доказателства, че подписалият го с действията си валидно ангажира кмета. Няма отговор по същество на нито един от трите поставени въпроса. Не са посочени основания за извършените на 13.05.2021 г. действия.
Протоколът. Има подписи на четиримата посочени, но са лични данни и по тази причина така е качено тук.
Не става ясно протокол за какво е това писание. По предположение удостоверява някаква работна среща. Датата в текста е 11.05, на рег.№ 13.05. "Системата следва да бъде отключена...Класирането да се проведе на..." Не може трима служители и един зам-кмет да взимат такива решения. Или предлагат на някого/кмета/ да обективира писмено такова решение. Явно не. Разсъждавам си. Освен че са в нарушение на подзаконов нормативен акт, промяна датата на класиране и отключването на системата са и действия без представителна власт. Утре сутрин деловодителката и шофьора да подпишат "протокол" за отключване на системата за 1 клас.

# 638
  • Beyond the stars
Най-малкото следва да изготвят доклад от таз работна група като предложат на кмета необходимо действие, той да резолира това безумие и тей. Ама събрахме се тука четиримата в сряда и решихме ?!? Wtf.

# 639
  • СОФИЯ
Ква работна среща, кви 5 лева. Парнаджията да отключи утре системата и да подпише един протокол човека, то бива ли пък и без хартия да е. Старая се да се въздържам, но след час на РГ не гарантирам че ще успея.

# 640
Включвам се за детската градина в Младост - социалните не само нямат намерение да се махат, ами и като бях  там преди няколко месеца си бяха направили ремонт. Две сгради са, могат да се съберат много деца в градина и отделна ясла.

# 641
  • Beyond the stars
Ква работна среща, кви 5 лева. Парнаджията да отключи утре системата и да подпише един протокол човека, то бива ли пък и без хартия да е. Старая се да се въздържам, но след час на РГ не гарантирам че ще успея.

May the force be with you, както се казва Bowtie

# 642
Горе долу парнаджията отлкючи системата, която дори не беше заключена след обозначения първоначален час за ограничаване на достъпа на потребители. Колкото и да им скачате по главите все ще им е малко от една страна, а от друга в известна степен безмислено защото класирането мина, децата са записани и кервана си върви. Чудно колко от децата с незаявен критерий 2 са спечелили от томболата. Така или иначе нито класирането ще бъде анулирано, нито някой от Столична община било Фандъкова, било момчето с ризата с животински принт, ще си вземат поука. Толкова си могат.

# 643
  • СОФИЯ
РГ днес, 03.06.2021 г.
Непродуктивна, за мен са загубени 2 часа. Присъстваха представители на още 5 НПО, за разлика от заседанието на 01.06. за приема в 1 клас, на което отидохме само от СНБМ, независимо че всички бяха уведомени присъствено на 31.05. Голям спор и убеждаване възникна точно с останалите НПО, във вр. с предложението ни за компенсации на деца от 10месечна възраст, писала съм какво точно по-назад. Някои от тези жени изглеждат интелигентни, други просто не възприемат това наше предложение. Сега било важно да се обхванат двегодишните, нямало пари в бюджета за останалите. Загуби се разликата между предложения и прилагане на приети такива. И двете от СНБМ сме юристи, мисля че бавно и спокойно обяснихме какво е изм. и доп. на подзаконов нормативен акт, не пречи да има нещо в ПЗР както за 4годишните в ЗПУО. Това направо не го очаквахме, но то на фона на четкането на Генчо Зебров, дори когато не присъства и изявления "Най-правилното решение беше отключването на системата на 13.05", сещате се в каква посока се развиват нещата. Никой от СО не е против да бъде възхваляван. Ясно е че някои са финансирани точно от СО, други си търсят ново подпиране след липсата на Чобанов, но на фона на непрестанно хихикане нищо съществено не може да се свърши. Така или иначе предложенията за изм. и доп. на наредбата за компенсиране най-вероятно няма да бъдат възприети от МОН, имитира се дейност. Много ще се радвам ако греша.
ДГ в Младост. От СО още не били намерили ново място за социалните и 10 години така?!? Не е ясно защо общината търси общинска сграда за офиси на държавна администрация, при наличието на доста сгради държавна собственост и при този огромен недостиг не освобождават детската градина. Аз не съм виждала някой от която и да е държавна администрация да работи на тротоара, но може и за това да съм в грешка.
ДГ в Люлин. Намерили са място на данъчните. Това казват, но според мен е fake. Докато децата не започнат да използват сградата не вярвам.

# 644
Нагляри, над 15 000 лв. съм дала за две години частна ясла и нищо не ми се полага, щото съм патка да пусна детето на ясла на 1 г. и да се върна да работя да плащам данъци и осигуровки. Нямало бюджет, а кой ги гледа тия деца, докато станат на заветните 3 г. Значи пак всеки си дърпа към неговата черга, останалите кучета ги яли.

Общи условия

Активация на акаунт